Prodám GPU NVIDIA RTX A4000 16GB

Buldr

• 183
    • Zobrazit profil
Re:Prodám GPU NVIDIA RTX A4000 16GB
« Odpověď #15 kdy: 25. 03. 2026, 20:32:33 »
Jasně ... Vy víte nejlépe a třikrát víc. Nemám sebemenší chuť se s Vámi bavit o tom, jak projede "herní" proti "Quadru" na drátěném modelu. Fakt ne, tak si svá moudra nechte pro sebe, nebo lépe, vyzkoušejte a bude klid.

Carpe diem

« Odpověď #16 kdy: 25. 03. 2026, 22:34:07 »
Ano Quadro/RTX má některé funkce odlišné - např. možnost ECC, Mosaic, snadnou správu EDIDů na Windows, GPU Direct, synchronizaci více karet, případně víc session NVENCu u některých modelů, specifické optimalizace v uzavřeném software.. atd.
Ale většina je čistě softwarová a záležitost ovladače - prostě segmentace produktů od NVIDIA. Velikost firmware je větší úplně záměrně, aby nešly jednoduše přeflashovat a použít následně ten Quadro ovladač. Úplně stejně to bylo, když NVIDIA dělala modely grafik pro Intel Macy s PCIe sloty. Byli dokonce kutilové, co si přepájeli větší paměť na PC verzi a přeflashovali fw z Mac verze (a chodilo to).

Hardwarově se můžou lišit také, Quadra mají oproti ekvivalentní GF často nižší špičkové takty. Také je tam striktně u všech výrobců (PNY, HP, Dell, Lenovo) jen stejný referenční layout a chlazení s blowerem, oproti spoustě modelům GF, co mají větší chladiče a víc pomalejších ventilátorů.
Takže Quadra můžou být spolehlivější (aspoň moje zkušenost s desítkami karet) v dlouhodobějším provozu, jdou bez problémů používat vedle sebe ve slotech (SLI, multi GPU). Naopak bývají zas často hlučnější v zátěži oproti některým slušnějším "herním" GeForce modelům.

Pokud někdo ty zmíněné fíčury nebo proprietární optimalizace využije, je naprosto adekvátní za tu kartu zaplatit i násobky ceny GeForce.
Když já budu mít třeba server pro video (on-air grafiku) s aplikací, co používá API GPU Direct for Video, tak to bude přenášet snímky mezi grafikou a video kartou (Matrox, AJA..) řádově efektivněji než přes buffer v RAMce a CPU.
Stejně tak, jestli má Buldr třeba Solidworks.. tak tam zas pokud vím prostě spolupracoval výrobce s NVIDII na speciální optimalizaci vykreslování. Ovladač detekuje specifického klienta, software zas vidí model karty a zapnou režim, co jinde neběží.
Neřekl bych že to je univerzální (jako že Quadro je obecně super na wireframe), protože třeba jiné softy můžou chodit úplně stejně i na ekvivalentní GeForce, ale když už tam ta optimalizace je, může to hrát významnou roli.
Třeba se mi to nemusí líbit nebo být smutný, že to není otevřené.. ale budiž, vyvinuli si tu optimalizaci jako HW/SW celek.
Naopak pokud v klíčové aplikaci tam nic podobného není, neřeším ISV certifikace, žádné API navíc nevyužiju a třeba nejvíc času strávím u nějakého GPU renderu přes CUDA, pak to Quadro nedává moc smysl, protože za tu cenu je mnohem větší přínos koupit buď rychlejší model GeForce (nebo víc kousků).

Takže nevím, ale přijde mi že se hádáte trochu zbytečně.. ;)

« Odpověď #17 kdy: 25. 03. 2026, 23:07:56 »
Vy víte nejlépe a třikrát víc.

Máte pravdu, ví to nejlépe a třikrát víc.

Nvidia A4000 používá jádro GA104, stejné používá RTX 3070 3060 Ti.
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/rtx-a4000.c3756
Tak si na té stránce klikněte na to jádro, uvidíte seznam karet, které používají stejné jádro.
Nvidia začala biosy šifrovat, aby byl crossflash obtížnější.

Citace
Crossflashing a GeForce card to a Quadro (or vice-versa) involves flashing the VBIOS of a professional Quadro card onto its consumer GeForce equivalent, which is physically possible when the cards share the same underlying chip (GPU core) and memory configuration. This process is used to unlock workstation-level performance features, such as improved drivers for CAD or AI applications, on cheaper gaming hardware.

Buldr

• 183
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: Dnes v 00:09:19 »
...

Máte pravdu, nicméně Catia je ještě mnohem lépe optimalizovaná a vymáčkne z "Quadra" více, než já ze Solidworks (ano, dlouhé roky funguju v Solidu čili jste se trefil). Tuším i NX, ale pouze z doslechu, protože s NX do styku nepřicházím. Bohužel mám i přímé srovnání 4070 Super (na World of Warcraft a Anno je skvělá) proti 4500 ADA (Solidworks, Simulia, 3DX), proto vidím ten rozdíl na stejné sestavě (stačí přehodit karty). Zobrazení a pohyb model dává zabrat i silnějším, než 4500 ADA (je to prostě střední třída), snižuji detaily i rozlišení (Z40c s 5120 × 2160 px je prostě moc), ale pořád je daleko nad 4070, přitom by měla mít navrch. Technicky to lze svádět na VRAM, ale i těch 12 GB stačí (většinou) pro větší sestavu. Konečná nastává v případě vizualizace, realview, assembly (10k+) ... pro herní karty. Když se k tomu připočtou ovladače, stabilita, tak není vlastně o čem uvažovat (samozřejmě certifikace), vlastně jen jestli bude stačit základní, střední, nebo rozbít prasátko a jít po high-endu od pětkové řady. Dlouho jsem zvažoval, jestli 4000 ADA nebo 4500 ADA.

Už jsem na tohle téma dost alergický a podrážděný pokaždé, když naběhnou teoretici, co u toho nesedí 10 hodin denně a začnou vytahovat teorie, benchmárky a ilumináty. Proletáři, kteří počítají návázné výpočty dříve, než znají výsledek předchozího výpočtu. Tohle téma rezonuje na všech CAD fórech.

Carpe diem