Řešil jsem to teď při nástupu do nové práce, kde skoro všichni jedou na Macu. Tak jsem si na 2 týdny "půjčil" z eshopu MacBook Air 13 a zkusil, jestli si zvyknu. Hardware je perfektní, touchpad skvělý (jako odchovanec ThinkPadů jsem z toho měl obavy, ale dá se to), suspend&resume naprosto dokonalý (z Linuxu i Windows pro mě věc neznámá).
ALE: Na spoustu věcí jsem si prostě nezvykl.
1) Jsem třeba zvyklý používat zkratku Ctrl + Alt + M pro maximalizaci a demaximalizaci oken. V OS X to nejen nejde nativně, ale ani po vyzkoušení dvou utilit pro klávesové zkratky (Karabiner a ještě jeden) jsem to nezvládl.
2) Každá aplikace se instaluje jinak, někdy stačí přetáhnout ikonu, jindy se pouští speciální instalátor, každopádně někomu zvyklému na apt-get to přijde ubohé jak na wWndows. Zkoušel jsem macports, celkem fajn věc, ale něco mi spadlo při kompilaci. Jiní používají homebrew: nevím, jestli je lepší, ale každopádně na Ubuntu/Debianu mi vyhovuje, že apt-get je prostě "ta správná volba" a i externí sw si můžu přidat do sources a mám to i s aktualizacemi.
3) Ani Mac není tak dokonale vyladěný jak se říká. Třeba v defaultní konfiguraci se Spotlight pere o klávesovou zkratku s přepínáním klávesnice. Jasně, prkotině, ale myslel jsem, že právě vyřešení takový prkotin je síla Applu
4) Kolegové s Macy taky řeší dost problémů jako vypadávání WiFi, upgrade na Yosemite prý dost věcí rozbil (a kdo si chce nechat starší verzi, pořád odklikává nějaké výzvy k aktualizaci), atd.
Pořídil jsem jeden z posledních Lenovo X1 Carbon staré generace (btw, stál víc než ten Macbook) a dal tam Ubuntu. Mám mnohem horší výdrž na baterku, suspend a resume je sázka do loterie, s Unity ještě trochu bojuju, ale furt se mi s ním dělá líp než s OS X. Horší je, že kopírování souborů z telefonu s Androidem 4.4 přes MPT moc nefunguje, ovladač pro domácí tiskárnu neumí simulovaný fullduplex, aktualizaci Garmina jsem ještě nezkoušel, ale počítám, že taky nepůjde.
Závěr: Nejlíp vyzkoušet oboje a vybrat si sám. Kdyby Ubuntu zapracovalo na stabilitě, byla by to podle mě jednoznačná volba, ale takhle je to tak fifty fifty, možná s víc body pro Maca, pokud se člověk přizpůsobí jeho filozofii (což já moc neumím).