Sháním notebook pro běh Windows 98

Sháním notebook pro běh Windows 98
« kdy: 06. 04. 2024, 13:04:21 »
Zhanam nejaky starsi NTB, kde by mi nativne fungovalo Win 98.
Teraz mam gericom Intel PII 64MB RAM a on sa mi uz nejak rozpada, ale stale funguje.
Podoba sa to asi tomu.
Mam 2 NTB Dell latitude D610, ale Win 98 tam nedam. Do novsich to uz nema vyznam ani skusat.
Nechcem ziadny virtual. V tom delli som skusal Win 98 vo virtualboxe a celkom pohoda, ale je to slabe.
Lepsie bude OS nainstalovany nativne.

Zopper

• 781
    • Zobrazit profil
Re:Starsi NTB kde pojde Win 98
« Odpověď #1 kdy: 06. 04. 2024, 13:36:36 »
To se asi bude shanet dneska uz blbe. Vyhazuji se o dost novejsi stroje.  :-\

Co DosBox? AFAIK se win98 takhle da rozjet i na ARMu (RPi a spol), takze x86 notebooky budou naprosto v pohode. Ale nevim,  jestli ti tady nebude prekazet to same, co u plnotucne virtualizace.

Muzes se podelit, proc virtualizace vadi? Nejake HW prislusenstvi? Nebo neco s integraci s host OS v okynku VirtualBoxu? Treba to jde vyresit a nebudes muset hledat v muzeu.

Jen Kings

• 112
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
Re:Sháním notebook pro běh Windows 98
« Odpověď #2 kdy: 06. 04. 2024, 15:05:40 »
Projdi bazoš. Tam nakupuju retro stroje do sbírky a když třeba měsíc budeš číhat, tak se dá většinou sehnat tak do 500kč něco co bys potřeboval ;)

doe

Re:Starsi NTB kde pojde Win 98
« Odpověď #3 kdy: 06. 04. 2024, 17:16:39 »
Muzes se podelit, proc virtualizace vadi? Nejake HW prislusenstvi? Nebo neco s integraci s host OS v okynku VirtualBoxu? Treba to jde vyresit a nebudes muset hledat v muzeu.

Řekl bych, že to bude naprostou absencí ovladačů virtuální grafiky/zvukovky. Virtualbox, VMWare, [cokoliv jiného] s bídou možná podporuje Win NT 4 a novější, ale systémy typu Win 3.x/Win 9x jsou na tom dost špatně.
DOSBox taky není dokonalý. Po řadě pokusů (včetně PCem) jsem dospěl k názoru, že železo je železo.
« Poslední změna: 06. 04. 2024, 17:20:12 od doe »

« Odpověď #4 kdy: 06. 04. 2024, 17:50:32 »
Mam zariadenie, ktore komunikuje vo Win 98 cez RS232. Uz ked som to zariadenie testoval na XP tak to neslo.

« Odpověď #5 kdy: 06. 04. 2024, 20:14:26 »
Sháníte noťas s podporou Win98 - a pravda je, že v těch dobách noťasy mívaly i sériový port :-) Přeju hodně štěstí s hledáním hardwaru, kterému se ještě nerozpadlo plastové šasi - nemluvě o dalších součástkách.

Nativní podporu Windows98 má hardware Vortex86DX, který se dá ještě koupit nový - ale ne jako noťas. Dělá se s tím omezený výběr miniaturních průmyslových motherboardů, možná by ICOP uměl nějaký "panelový počítač" = průmyslový all-in-one. Má to nativní sériák 16C550A na ISA (on chip), chová se to zhruba jako hodně rychlá 486tka, má to driver pro grafiku s 2D akcelerací, driver pro síťovou kartu. Možná by Win98 běžely i na nějakém novějším Vortexu (EX/DX2/DX3/EX2), zeptejte se ICOPu.

Z emulátorů bych osobně sáhl po QEMU pod Linuxem. Má to integraci s kernelovým KVM, rozhodně to umí passthrough na sériák. Odhadem ho to nepropustí nastojato (přímý přístup na porty), spíš to bude emulovat nad systémovým linuxovým /dev/ttyS, otázkou je věrnost takové emulace (ve smyslu časování). Naopak je možné, že emulovaný sériák uvnitř QEMU guesta by mohl chodit třeba i nad hostitelovým /dev/ttyUSB. Tohle by chtělo vyzkoušet. Jako jeden z emulovaných strojů je k dispozici tuším něco jako P3 / i440 se south bridgem PIIX, obsahuje diskový řadič IDE, jako grafiku lze použít emulaci Cirrus CL-GD54xx. Pro něj by Win98 měly mít driver přímo od Microsoftu v základní instalaci, a emulátor dělá passthrough 2D akcelerace do hostitelského Linuxu (XWindows).

Nevím nakolik je s tím srovnatelné QEMU pod Windows - existuje nějaký build QEMU pro Win32/64, označovaný jako experimentální a potenciálně chybovatý, nezkoušel jsem. Odhadem to nebude tak vyladěné jako QEMU-KVM v Linuxu.

Klasický DosBox neuměl spouštět Windows. Ale koukám, že DosBox-X by měl Windows98 spustit. A koukám do jeho konfigurace, že umí emulovat sériový port, resp. ve variantě "directserial" udělá prostě passthrough.

Hodně dobré sériové porty mělo pod Linuxem staré dobré DOSEMU (prostě passthrough, patrně na bázi ioperm() ) - bohužel pod tím nefungovaly Windows od 3.0 po 9x. Dneska existuje DOSEMU2, ale nenašel jsem zmínku, že by pod tím fungovaly Windows, byť tahle stará řada "hybridizovaná s DOSem".

XX125

« Odpověď #6 kdy: 06. 04. 2024, 22:05:53 »
Zhanam nejaky starsi NTB, kde by mi nativne fungovalo Win 98.

Mám ve skříni IBM ThinkPad T20, Pentium III, 700 MHz, vzadu štítek s Product Key Win98 Second Edition. Jsem první majitel (jako u inzerátu na auto), od roku 2000 to byl můj nový služební NB, pak jsem si ho odkoupil a teď už dlouhé roky leží ve skříni. Asi už ho fakt nebudu potřebovat.  ;)

Ze zajímavosti jsem ho zapnul - a funguje! Sám jsem byl zvědavý, co najede. Je to Lubuntu 10.04 LTS.

Za symbolických 300 Kč ho pošlu do dobrých rukou (jako u inzerátu na psa).  :)

r443

« Odpověď #7 kdy: 06. 04. 2024, 22:27:40 »
Mám tu několik ThinkPadů, které Win98 podporují a na několika z nich je i mám, ale zbavovat se jich nechci. Ale mám tu nějaké stroje jiných značek, co se mi koncepčně do sbírky úplně nehodí, myslím že nějaký HP Omnibook 6000 s Pentiem III a Compaq Evo 600c nebo N610c, už nevím, ale Win98 by určitě chodily na obou. Musel bych se podívat, v jakém je to stavu, ale kdyby byl zájem, mrknu na to. Třeba bych za něco vyměnil  ::)

Pro zajímavost, poslední ThinkPad, který podporuje Windows 98 a jsou na něj i ovladače od výrobce, je T42 (ano, T43 už ne). Nicméně ten už nemá nativní seriový port, jedině v dockině. Nativně přímo v šasi je nutné poohlédnout se o genaraci zpět - T30, X31.

« Odpověď #8 kdy: 07. 04. 2024, 10:48:35 »
nasiel som este doma nejaky stary HP Compaq nc6220 ale podla HP, nepodporuje Win 98. Skusim este obvolat nejakych znamych a uvidime.
Zatial dik za ponuky.

« Odpověď #9 kdy: 07. 04. 2024, 12:06:10 »
Podívám se taky, jestli bych tam u sebe nenašel nějaký šrot ve funkčním stavu schopný normálního provozu Win98 (mám tam něco jako 486SX, ale má to nějaké mouchy v klávesnici, byť to funguje, ale Win98 by na tom byly líné jak veš, pakliže by se vůbec rozjely, to je tak v krajním případě na Win95, teď jsou tam Win3.11 a má to i klasický černobílý LCD).

Longin

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 07. 04. 2024, 12:22:33 »
Na tyhle situace lze také zvážit nějaké retro PC (velikost rasperri PI) a k tomu malý displej a klávesnici...

Wolda

• **
  • 79
  • http://honza.ucw.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 07. 04. 2024, 13:08:10 »
Fun fact (asi uz na hrane offtopic) - na T6x slo mit seriovy port v ultrabay https://www.reddit.com/r/thinkpad/comments/tfnata/looking_for_a_serialparallel_ultrabay_slim_adapter/ , ale v T4x na to pry chybi PINy (asi dava smysl, protoze LPT na T43 bylo). Fungovalo to dobre a spolehlive (aneb jooo, kde jsou ty casy patchovani a flashovani firmware u Siemens mobilu s Motorola c166)

Mám tu několik ThinkPadů, které Win98 podporují a na několika z nich je i mám, ale zbavovat se jich nechci. Ale mám tu nějaké stroje jiných značek, co se mi koncepčně do sbírky úplně nehodí, myslím že nějaký HP Omnibook 6000 s Pentiem III a Compaq Evo 600c nebo N610c, už nevím, ale Win98 by určitě chodily na obou. Musel bych se podívat, v jakém je to stavu, ale kdyby byl zájem, mrknu na to. Třeba bych za něco vyměnil  ::)

Pro zajímavost, poslední ThinkPad, který podporuje Windows 98 a jsou na něj i ovladače od výrobce, je T42 (ano, T43 už ne). Nicméně ten už nemá nativní seriový port, jedině v dockině. Nativně přímo v šasi je nutné poohlédnout se o genaraci zpět - T30, X31.

« Odpověď #12 kdy: 07. 04. 2024, 14:59:40 »
Este takto. Mal by to byt nejaky kompaktny NTB, pretoze ho musim obcas tahat do terenu. A neviem si predstavit ist von s desktopom, monitorom a pod. Baterka je uz v takych strojoch samozrejme po funuse, ale v aute je zasuvka na zapalovac cigariet a to staci.
Ja mam na svojom povodnom DSTN displej co je uplne zle, ale musim sa vyhybat slniecku. Na TFT displeji by to bolo asi viac OK.

Ako som spominal mam tiez dell latitude d610 a vo virtualboxe to funguje aj rs232, ale to je tiez nie je ziadne terno

« Odpověď #13 kdy: 07. 04. 2024, 17:52:01 »
Mám pro tebe určité řešení a teoreticky je to dost mobilní ale notebook to není. Děláme na projektu Pixelx86 https://pixelx86.com, základním procákem je VortexDX1 s integrovanou 2D grafikou. Nádherně to zvládá Win98, jediný problém je jenom IDE, které je pomalejší.

Jen Kings

• 112
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #14 kdy: 07. 04. 2024, 17:52:56 »
A co něco jako tohle : https://www.high-voltage.cz/sortky/book-8088-a-386sx-handheld-spojeni-v-pocket-386/  ?

Tenhle konkrétní sice nemá sériovku vytaženou, ale věřím, že na Ali by mohli mít i variantu s ní.