Má vůbec smysl reportovat někam chyby?

Re:Má vůbec smysl reportovat někam chyby?
« Odpověď #15 kdy: 28. 12. 2025, 21:33:07 »
Problém je, že pokud nainstaluju libovolnou Linuxovou distribuci, tak je tam tolik různých komponent, které na sobě závisí, že člověk ani neví, co kam reportovat, natož aby mohl nastudovat pravidla pro reportování u každý z nich. Pak to dopadá přesně tak, že vás posílají od čerta k ďáblu, a uživatel ty výtvory pak proklíná. To se pak buď rovnou vrací k uzavřenému ale z většiny funkčnímu řešení, nebo zkouší další alternativy, kde se situace bude opakovat.

« Odpověď #16 kdy: 28. 12. 2025, 22:27:30 »
Kombinace tradicí, elitismu, bariér které jsou (byť jen podvědomě) stavěné na odradění dostatečně nemotivovaných a fantismu. Musíš projít naším zasvěcovacím rituálem, jinak si s tebou kuličky cvrnkat nebudem. A to neříkám...

Napsal jsi to moc hezky. Někdo v tom asi problém nevidí, já už podruhé došel k závěru, že mi vlastně stačí, že mám chybu opravenou ve svém notebooku (tainted kernel nevadí). Proč bych měl ještě někam posílat maily a doprošovat se, aby si to opravili globálně? Když bude někoho trápit stejný problém, může si najít patch v té bugzille...

RDa

• 3 172
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: Dnes v 00:14:11 »
Pak to dopadá přesně tak, že vás posílají od čerta k ďáblu, a uživatel ty výtvory pak proklíná. To se pak buď rovnou vrací k uzavřenému ale z většiny funkčnímu řešení, nebo zkouší další alternativy, kde se situace bude opakovat.

Nezazil jsem pripad, kdy by komercni uzavreny SW jakkoliv dbal na napravu. Z desitek hlaseni opravili zatim jeden bug, kdy jsem byl schopen na tri kliky zhodit program, ze nezafungovalo ani save on segfault, a i to jsem musel udat jako na zlatem podnose. To, ze SW jiz 10+ let vykazuje problem s resouce leaky, a jedine reseni je, ze tam vyrobce pridal semafor ze je cas na restart.. mi je jaksi k nicemu, kdyz na vetsim projektu dam open-all a ono to po trech minutach snazeni taky sleti.

U jinych softu se na podporu ani nedostanete - nebo vam vysvetli ze to je feature - treba schopnost vyvolat BSOD na win z user space, skrze zamcene stranky pro dma, a zaroven ukonceni aplikace ... win zde konci modrou a bere sebou cely stroj. Linux ale ty stranky uvolni, aplikaci vyhodi z pameti.. a pokud existovalo nejake hw dma, tak se maximalne tak opre o iommu ktere ho dal nepusti a zvysi se pocitadlo faultu).

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 10:25:29 »
Problém je, že pokud nainstaluju libovolnou Linuxovou distribuci, tak je tam tolik různých komponent, které na sobě závisí, že člověk ani neví, co kam reportovat, natož aby mohl nastudovat pravidla pro reportování u každý z nich. Pak to dopadá přesně tak, že vás posílají od čerta k ďáblu, a uživatel ty výtvory pak proklíná. To se pak buď rovnou vrací k uzavřenému ale z většiny funkčnímu řešení, nebo zkouší další alternativy, kde se situace bude opakovat.

Reportuje se zásadně té distribuci. Nikdy ne přímo upstreamu (pokud nejste přímo vývojář nebo tam nemáte známé). Správci balíků v dané distribuci si to prosejí a předají na upstream po vyloučení lokálních změn.

Upstream obvykle přímé reporty nemá moc rád, protože distribuce mají i lokální patche a nikdo na začátku neví, kde ten problém leží. Nemluvě o tom, že na analýzu crashdumpu potřebujete přesnou binárku a debug symboly.

JmJ

• 336
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: Dnes v 16:15:40 »
Ja si s dovolenim taky lehce postezuju.

Pred asi vice jak 10 lety jsem fixnul neco v ovladaci pro USB pro prumyslovou desku od advantechu a tu opravu jsem pres dobreho znameho, ktery tehdy delal v RedHatu a vedel co a jak, nechal poslat nekam "vys". Bylo to zcela bez reakce. Ne ze bych cekal dekovne dopisy a ovace, ale totalni ignorace me ponekud prekvapila.

A pak tu mame jedno hlaseni bugu na open office, kde jde o dost zavazny problem pri editaci tabulek ve writeru, na cemz se vsichni u bugu shodnou, ale nikdo ho jiz nekolik let nebyl schopny opravit.

Dalsi bug je do jiste miry blbost v Thunderbirdu tykajici se scrollbaru, ktera podle meho musi jit opravit pomerne snadno, kazdopadne i zde jde o vice jak rok nahlaseny bug (nekym jinym), kde jsem se jen pridal, kazdoapdne bug ma stale priznak "nepotvrzen". Jde o bug, ktery jde potvrdit opravdu VELICE snadno.

Celkove mi prijde, ze open source rozhodne neni neco, co by melo zajem o hlaseni chyb a reseni problemu nekym mimo vyvolenou komunitu.

Osobne bych si naivne predstavoval, ze pokud nejaky laik prijde s navrhem opravy, tak tento navrh muze poslat obycejnym emailem a ocekaval bych, ze se tohoto hlaseni nekdo ujme a lidsky ho vyhodnoti. Ok, treba za mesic. Myslim, ze spouste lidi nebude vubec vadit, ze jejich kod nekdo vezme, upravi v nem formalni veci ci ho jeste vylepsi a zaradi ho do projektu bez vyzvednuti zasluh puvodniho autora.

Chtit po nekom, kdo jednorazove prispeje svou troskou do mlyna, aby splnil ouredni pozadavky pro pravidelne prispevatele a odborniky na dany projekt, mi prijde jako hazeni klacku pod nohy a plytvani cizi praci.

peete

« Odpověď #20 kdy: Dnes v 16:51:59 »
Stejná zkušenost. U Microsoftu všecko zbytečné, nahlášené chyby neopraví, naopak, někdy ten bug se časem ještě zhorší. U OpenOffice nahlásím opakovaně něco, co 12 let není opraveno a po 3 dalších letech mi přijde e-mail, že to zas uzavřeli bez opravy. Což mi je úplně jedno, protože mezitím dělám s jiným SW :-) Kdybych narazil na zmiňovanou byrokracii, vůbec bych se neobtěžoval s dalšími kroky, k čemu tomu věnovat kupa času, když výsledek není zaručen. No a závěr mě napadá asi takový, že snad tohle všecko brzo vyřeší AI, akorát nevím nakolik veselý pohled to bude.