Metronet končí, ke komu přejít?

Re:Metronet končí, ke komu přejít?
« Odpověď #195 kdy: 21. 01. 2025, 15:15:22 »
Ano je potreba zustat v bezpeci, tak zablokuji nevhodne stranky  :)
Me je to ted jedno, pak to budu resit. Dival jsem se na cenik je tam teda uvnitr 250 na 25 a asi nechaji linku jak je.
Presto kdyz to srovnam, ani cena neni zadne lakadlo proc tam pak zustavat.
Bohuzel se me to ted nehodi resit, netusil jsem ze uz ted Metronet vzpomene, ze ty zakazniky nekde soupne. Pocital jsem puvodne s Dragonem ale cca od Zari 2025.

Pokud to bude delat problemy, tak pozadam proste Metronet o vraceni pomerne castky a o prevod a tam kde sjednam to prevezmou  :)

Rozumíme, že načasování změny nemusí být ideální, a vážíme si vaší trpělivosti. Pokud byste přece jen měl jakékoli otázky nebo chtěl probrat své možnosti, rádi vám vše vysvětlíme – jsme tu pro vás na čísle 321 720 710.

Co se týče cen a služeb – snažíme se vždy nabídnout nejen spolehlivý internet, ale také další výhody JON Family, jako je například úspora až 30 % při kombinaci služeb internetu a IPTV do balíčku. Mrzí nás, pokud zatím nemáte důvod zůstat, ale věříme, že vás časem přesvědčíme 😊

Děláme maximum, aby přechod k nám byl co nejhladší a abyste s námi byl spokojený. Děkujeme, že jste s námi.

Zdraví Sára z týmu JON.CZ

« Odpověď #196 kdy: 21. 01. 2025, 15:19:38 »
Pokud by někdo pátral po oficiální ceně veřejné IP adresy* tak je zcela logicky uvedena pod: "ceník práce a materiálu" a je za 121kc 1ks/měsíc.

*Není tam uvedeno že je statická

Výpovědní doba je pak 30 dní.

Aby ta drobná změna nebylo, že každý dostane přiděleno zdarma 20 portů a všichni budou pod jednou statickou IP. "VIP klient" si pak logicky doplatí svou vlastní veřejnou IP. (Nadsázka)

Ať to prodají jako ostatní dokud tam jsou klienti, teď to vypadá že už je služba na přístrojích kvůli závazným smlouvám. Velkou trojku by to určitě zajímalo.

Dobrý den,  není důvod k obavám, žádné hromadné „pod jednou IP“ u nás nehrozí. Služby poskytujeme transparentně a podle individuálních potřeb zákazníků. Každý klient má možnost si vybrat konfiguraci, která mu vyhovuje, a veřejnou IP samozřejmě nabízíme jako volitelný doplněk. Jak jsme psali v mailu, naši technici vás do konce února kontaktují a vše s vámi vyřeší :)

Věříme, že vám naše služby budou nadále vyhovovat. Zdraví Sára z týmu JON.CZ

czipis

• 252
    • Zobrazit profil
« Odpověď #197 kdy: 21. 01. 2025, 15:47:24 »
@sarajoncz a jak je to u Vas s IPv6? Na Vašem webu o tom není ani slovo. U Metronetu jsme měli /56.
za 25 let na trhu už bylo myslím dost času na implementaci (když už minimálně 13 let tu s námi IPv6 běžně je)

« Odpověď #198 kdy: 21. 01. 2025, 16:35:23 »
@sarajoncz, děkuji za Vaši reakci. Ovšem ať počítám, jak počítám, tak 2025-2007 je 18 let. Podle obchodního rejstříku byla firma JON.CZ zapsána  v červnu 2007. V červnu už bude Vaše firma plnoletá, tak není třeba takhle lhát ;) Dále - podle historie v obchodním rejstříku začínala firma JON.CZ mimojiné s klimatizacema. To je vyloženě dobrý předpoklad k tomu, stát se ISP... :D

Zároveň - pokud bych tedy podlehnul Vašemu vábení a u JON.CZ zůstal, překousnul komplikace se změnou fixní IP adresy atd. Pokud tvrdíte, že cena se nemění, tak předpokládám, že mi necháte tu i novou fixní IPv4 adresu zadarmo - což je stejné, jako mám teď u Metronetu. Pokud budete chtít za veřejnou IP adresu příplatek, tak ten chce prakticky kdejaká Vaše konkurence - čili poslední výhoda, kterou měl Metronet, padla.

Krom toho - jste ochotni prozradit, jako máte kam konektivitu? Třeba v NIXu žádný JON.CZ nefiguruje (což teoreticky může být ten Dragon Internet - bůhví, co všechno se od dob Metronetu událo).

« Odpověď #199 kdy: 21. 01. 2025, 18:11:43 »
czipis: to jen tak kazda firma nezvladne, na to musi mit vysoke inzenyrske znalosti  :) Dukaz nedokazal to za par let pusobeni ani 365internet a psal radeji ze to nemaji. Adresu se pokousel i delat Dragon internet ale u xDLSL to nikdy nedokazal, proto ji uvadel jen u optiky.

husqvik: IPv4 adresu zadarmo - proto te bude kontaktovat technik. Ta je za priplatek.
V nixu neni, kupujou od jineho napr od Giganetu, ten prodava taky.
Podobne jako 365internet, proste tyhle alternativni ISP to chvilku ruzne tlaci na cenu, potom zjisti ze nemuzou konkurovat a tak to zabali. To byl i pak pripad Metronetu. Proste jednu chvilku se snazilo, delalo haloo a udelali i heslo "jde to i jinak".

Dalsi argument: na google radeji puvodne smazali to uplne, znovu zalozeno a opet sbiraj spis spatna hodnoceni. Dalsi hodnoceni lze i najit narychlost cz a udelat si nejaky obrazek
https://rychlost.cz/isp/jon-cz/hodnoceni/
Hodnocení poskytovatele připojení JON.CZ
Poskytovatel připojení JON.CZ poskytuje připojení přes bezdrátové připojení, pevné připojení - kabel/optika. Tato firma má sídlo v obci/městě Kolín a poskytuje připojení v okresech Kolín, Kutná Hora, Nymburk, Příbram, Děčín, Jablonec nad Nisou, Chrudim, Náchod, Pardubice, Rychnov nad Kněžnou, Semily, Trutnov, Ústí nad Orlicí, Blansko, Prostějov.

xdsl je takova navic, ze se budou snazit aby meli vic zakazniku
« Poslední změna: 21. 01. 2025, 18:16:12 od ripper6 »

« Odpověď #200 kdy: 22. 01. 2025, 15:20:31 »
Firma jon.cz začínala v Kolíně a okolí jako malý wifi provider. Postupem času zkoupil další firmy a snaží se tvářit jako velký internetový provider. Jsem překvapen že změnu komunikují takto - po zavolání na infolinku JON nikdo nic neví, až prý budou vědět tak informují, to že budu potřebovat nějaký čas pro změnu konfigurace je jim jedno.

« Odpověď #201 kdy: 22. 01. 2025, 16:14:32 »
https://www.jon.cz/files/downloads/zmeny_internet_JONCZ_2.pdf

Jestli to správně chápu, tak od 1.1.2022 nasadili fixlující DNS (a/nebo transparentní proxy) všem a bez ptaní.
To je obzvlášť vypečené. Nasadí všem "službu", kterou nikdo sám od sebe nechtěl, která je potenciálně pro zákazníka škodlivá (kdo ví, co, kdy a jak bude filtrovat) a ještě si za to řeknou o 30 Kč na měsíc navíc.

« Odpověď #202 kdy: 22. 01. 2025, 16:52:09 »
Me se to nelibi spis i tim, ze to prislo tak nahle, ne treba s tim jak psali, ze to bude mit Dragon a mam pocitat ze treba v lete uz to tam prejde a pokud budu nespokojen, ze mohu odejit.
Tady to vypada ze Dragon je poslal do haje, takze sehnali jinou mene znamou firmu co chtela lidi a proste uz nebyl cas, nechteli to tahnout, tak to tam soupli.

Ted tak holt jedina cesta je pockat, vyzkouset to, zkusit zjistit info a pokud to treba za ani dva mesice nebude ok, tak to zrusite  :)

Libor

« Odpověď #203 kdy: 22. 01. 2025, 18:02:51 »
https://www.jon.cz/files/downloads/zmeny_internet_JONCZ_2.pdf

Jestli to správně chápu, tak od 1.1.2022 nasadili fixlující DNS (a/nebo transparentní proxy) všem a bez ptaní.

A nedá se to jednoduše obejít použitím vlastního DNS serveru na routeru?
A pokud by to dokonce i kradlo DNS dotazy vlastního DNS serveru, tak použít DoT?

Jasně, není to řešení pro BFU, ale ti ani neví co DNS je, takže je to netrápí.

« Odpověď #204 kdy: 22. 01. 2025, 18:07:18 »
Taky už to pár dnů řeším.

Metronetu jsem vysvětlil, že mám s nimi uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou a mám-li se stát zákazníkem JONu, jak mi tvrdí, náš smluvní vztah by měl skončit, např. výpovědí smlouvy. Obratem jsem tedy dostal "výpověď dohodou k 31.1.". To je problém, zaprvé protože výpověď smlouvy je jednostranný akt a nelze ji provést dohodou, zadruhé protože výpovědní lhůta je sjednána v délce 30 dnů a tako by to vycházelo na 10 dnů. Takže mám za to, že taková výpověď je neplatná, smluvní vztah trvá a výpovědní lhůta neběží.
Na to si dejte pozor, pokud se nějakým legálním způsobem vaše smlouvy neukončí, smluvní vztah trvá se všemi závazky. Za rok, za dva, může přijít nějaká faktura, například...

Dále jsem zkoušel zjišťovat inforamce u JONu. Člověk na zákaznické podpoře byl zmatený. Věděl o co jde, ale současně nic nevěděl. Tvrdil mi, že zůstanu zákazník Metronetu a současně, že se stanu zákazníkem JONu. Skončili jsme to s tím, že se musí zeptat nadřízeného pracovníka.
Dostal jsem od JONu uvítací SMS a e-mail. Takže jsem v odpovědi položil jasně formulované otázky, ale na ty zatím nemám odpověď. Je to bez reakce.
Například by mě náramně zajímalo, proč bych měl platit za služby na účet JONu, když s nimi nemám smluvní vztah. A ČOIku by jistě náramně zajímalo, proč JON fakturuje služby, na které nemá smlouvu.
Na to si dejte pozor, dokud nemáte s JONem smlouvu, nejste jeho zákazníci a neexistuje právní titul k tomu, aby vám něco fakturovali a vy jim platili.
Pro případ, že by s námi JON chtěl nějaké smlouvy uzavřít, chybí základní dokumenty - návrh smlouvy, technická specifikace služby (IP adresy, IPv6 atd...), obchodní podmínky, ceník...

Také jsem mluvil s člověkem z technické podpory JONu. Ptal jsem se ho výslovně na IPv6 a tvrdil mi, že to není problém, že IPv6 bude. No nevím, když vidím ten další zmatek, raděj bych to měl písemně.

"Sára z týmu JON.CZ" nám tady napsala hezké PR kecy, ale pak se ztratila jako pára nad hrncem. Asi se radí s krizovým manažerem, co má říkat, protože to začíná vypadat na pěknej prů*er. Dalších informací a odpovědí na otázky se tak asi nedočkáme.

Vzhledem k tomu, že to celé pěkně smrdí, podal jsem podnět k prošetření na ČTU.

Dále je tato 'záležitost' zajímavá v rovině ochrany osobních údajů.
JON mě kontaktoval SMSkou i e-mailem. Zná moje jméno, tel. číslo i e-mailovou adresu. To všechno jsou osobní údaje. Zajímavý je na tom fakt, že já jsem jim je nesdělil, ani neudělil souhlas s jejich zpracováním. Zjevně je JONu někdo musel předat. Metronet, kdo jiný, že?
No a když se podíváme do dokumentů Metronetu, sice zjistíme, že existují třetí osoby, kterým Metronet oprávněně předává osobní údaje, je tam jejich seznam, ale JON v tom seznamu není. Z toho by se dalo dovodit, že Metronet JONu osobní údaje předal neoprávněně a JON je neprávněně zpracovává. To by zase mohlo zajímat ÚOOÚ.

Celá tato akce je přehlídka naprostého diletantství a amatérismu.

Působí to na mě dojmem, že majitelé Metronetu a JONu se na nějaké fakt husté párty nafrkali kokešem a udělali fakt hustej bussiness s tím, že je to lidem stejně fuk a sežerou jim to. Nebo nevím jak si to mám jinak vysvětlit.

« Odpověď #205 kdy: 22. 01. 2025, 19:05:43 »
"Sára z týmu JON.CZ" nám tady napsala hezké PR kecy, ale pak se ztratila jako pára nad hrncem. Asi se radí s krizovým manažerem, co má říkat, protože to začíná vypadat na pěknej prů*er. Dalších informací a odpovědí na otázky se tak asi nedočkáme.

Vzhledem k tomu, že to celé pěkně smrdí, podal jsem podnět k prošetření na ČTU.
Urcite budou psat, psal tak i 365internet. Kazdopadne ne vsichni maji takove pravni povedomi, takze prvne chci podekovat ze jsi se o to zajmal a pokud budes ochotny, budeme radi, kdyz jsem jeste napises jak to dle prava je  :)
Nyni jedine pockat do Unora.
Co se mi nelibi, ze ti okamzite poslal Metronet vypoved, pokud jsi ucinil jen dotaz.
Proste nemam z toho dobry pocit a pro precteni ruznych recenzi po internetu, nema ani ten JON moc dobre reference.
Momentalne se me to nehodi aktivne resit, takze musim stejne dva mesice pockat a maximalne mohu nadavat.

« Odpověď #206 kdy: 22. 01. 2025, 19:13:08 »
A nedá se to jednoduše obejít použitím vlastního DNS serveru na routeru?
Proc bys neco obchazel? Pokud ti to tam nepujde, proste pockas a za nejaky mesic to zrusis :)
Dle toho co jsem letmo videl, cenu mit uz moc lepsi nebudes a na trhu najdes lepsi ISP nez tohle :)

« Odpověď #207 kdy: 22. 01. 2025, 21:25:40 »
Jsem rad, ze nejsem v teto situaci sam...
Koukal jsem na stranky UOOU, zitra odpoledne 13:00-15:30 maji konzultace ke GDPR (https://uoou.gov.cz/kontakt), mozna by stalo za to tam zavolat pokud bude nekdo z vas mit cas (ja bohuzel ne).
Prijde mi zajimave, ze na strankach Dragonu se pise "V průběhu podzimu vás budeme kontaktovat, abychom uzavřeli novou smlouvu už se společností Dragon Internet.", takze vlastne vedi, ze je potreba nova smlouva atd. a ted nas najednou chteji nekam jednostrane soupnout dosti pofidernim zpusobem.
A dalsi vtipna vec - v paticce toho emailu od JON-u stoji "Toto sdělení Vám bylo zasláno na základě Vašeho souhlasu na našich stránkách se zpracováním osobních údajů." Taky si nepamatuji, ze bych s necim takovym souhlasil, natoz abych JON-u poskytnul osobni udaje.

« Odpověď #208 kdy: 22. 01. 2025, 22:47:18 »
Ještě k tomu Dragonu.

Když Dragon koupil Metronet, očekával jsem, že dojde nějakým způsobem k fůzi těch firem. Potom by se Dragon stal právním nástupcem Metronetu a zůstala by zachována právní kontinuita. Veškeré smlouvy a závazky atd. by převazal Dragon a platily by u něj tak, jako předtím u Metronetu. Pravděpodobně by časem Dragon chtěl stávající smlouvy z dob Metronetu nahradit novými, ostatně to i avizoval, ale byly by to pořád ty stejné smluvní strany.

Tím, že se Metronet vulgo Dragon rozhodl, že se DSLkářů zbaví tak, že nás hodí za krk JONu, je to úplně jiná situace. Na jedné smluvní straně se tak objevila nějaká úplně jiná, třetí strana. Nejde aby se ti dva, Metronet s JONen, dohodli o nás bez nás.

Jedině, že by snad mezi nimi byla smlouva, podle které se JON, u smluv na DSL, stává právním nástupcem Metronetu. To by možná šlo, to by asi byla podobná situace jako ta, kterou jsem popsal s Dragonem. To je ale jenom taková moje laická úvaha. Zatím nemám důvod se domnívat, že taková smlouva existuje. Nejspíš ne, protože jinak by nám i ní řekli. Odvolávali by se na ni, byl by to právní základ pro to jejich tzv. "postoupení".

« Odpověď #209 kdy: 22. 01. 2025, 22:55:21 »
Koukal jsem na stranky UOOU, zitra odpoledne 13:00-15:30 maji konzultace ke GDPR (https://uoou.gov.cz/kontakt), mozna by stalo za to tam zavolat pokud bude nekdo z vas mit cas (ja bohuzel ne).

To asi úplně neklapne. Už jsem tam před časem zkoušel volat z jiného důvodu, ale bylo to bez šance. Neustále obsazeno.
Snad by bylo lepší napsat jim přes podatelnu nebo datovku.