Môžem nainštalovať Windows na poslednú partíciu?

Môžem nainštalovať Windows na poslednú partíciu?
« kdy: 04. 03. 2025, 21:37:15 »
Long story short: potrebujem aktualizovať bios, s WinPE nemám skúsenosti.

Mám dva fyzické disky, 2TB používam iba na /home, na konci disku som preventívne nechal cca 100G voľného miesta. Môžem tam nainštalovať Windows bez toho, aby mi pokazil môj /home? Nebude sa snažiť prepísať prvé bajty na disku alebo vytvárať nové partície na úkor nvme1n1p1? Alebo mám radšej posunúť nvme1n1p1 na koniec disku?

Prikladám screenshot.

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
Re:Môžem nainštalovať Windows na poslednú partíciu?
« Odpověď #1 kdy: 04. 03. 2025, 22:51:50 »
WTF? Proč chceš instalovat Widle?
Jako Widle používám, ale pro tohle?

Pokud je to deska novější než dejme tomu rok 2010, pak určitě má v BIOS možnost flashování.
Žádný OS na to nepotřebuješ, stačí flashku naformátovat na FAT32, uložit na ní rozbalený stažený bios a můžeš flashovat z BIOSu. Hromada desek si dokonce umí sáhnout po webu na úložiště a najít si aktuální BIOS sama...bez ničeho...
Pokud to je server, tak tam se to dělá přes ILO/IDRAC prostě remote management nebo přes speciální DVDčko typu HP SPP a pod.
Většina věcí má flash pro Linux a když ne, tak má pro VMware, což je zase linux.

Jediný důvod, proč instalovat widle, je v tom, že bys chtěl updatovat např. řadič, síťovou kartu nebo něco podobného. A nechtělo se ti to zkoumat. Tam ale hrozí, že ti instalátor Widlí rozkope bábovičky a rozdrbe boot.

V takovém případě bych ti radil za 200 Kč koupit 2.5" SSD 128 GB a widle hodit na to...
Před instalací odpoj původní disky.
Zkus popsat, co to vlastně chceš aktualizovat a proč to nechceš udělat přímo z BIOSu...
« Poslední změna: 04. 03. 2025, 22:54:34 od CPU »

k3dAR

• 3 141
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 04. 03. 2025, 23:05:07 »
nebyl bych tak radikalni, ale spis, nez kazda to musi mit, tak opravdu je velka pravdepodobnost:
- flash z biosu/uefi soubor z USB FAT32 Flash (tak to mam na ASUS STX desce z 2016 a HP T630 ThinkClient z 2016)
- dostupnej bios jako iso image, kterej se bootne z CD/DVD nebo z USB, bud primo, nebo pres nejaky prevadec iso na img
- dostupnej bios jako image primo pro USB Flash
(to (iso nebo img, nebo prevadim iso do img) mam snad na vsech Lenovo Thinkpadech od CoreDuo po iCore 8Gen, nebo na vsech Lenovo ThinkCentre Tiny od iCore 3Gen po 12Gen)

takze nez zacnes trpet s Windows, tak napis co to mas za stroj/desku ;-)

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 04. 03. 2025, 23:45:53 »
nebyl bych tak radikalni, ale spis, nez kazda to musi mit, tak opravdu je velka pravdepodobnost:

Máš recht, může mít zlezo, kde to není, taky neznám všechno a možná je pouhá náhoda, že posledních par let se mi nedostal do ruky stroj, kde by byla potřeba bootovací flashka.

Každopádně ať je EFI užitečné:
Obecné:
https://www.asrockrack.com/support/faq.fr.asp?id=58

NUC:
https://www.asus.com/cz/support/faq/1052381/

Přes RUFUS nepřímo:
https://www.ondrej-soukup.cz/2017/03/instalace-windows-10-usb-uefi/

« Odpověď #4 kdy: 05. 03. 2025, 07:18:20 »
Drobnost: Dost možná nebude potřeba ani ta flashka, nejspíš k tomuto účelu půjde zneužít UEFI partition.

« Odpověď #5 kdy: 05. 03. 2025, 08:03:03 »
Môj úplne pôvodný hardwarový problém som vyriešil zapnutím nastavenia v BIOSe, ktoré som si predtým nevšimol. Téma ma ale stále zaujíma, a rozdelila sa na dve: 1) ako updatnem bios bez windowsu, 2) ak by som nainštaloval windows (fujtajbl), pokazí mi prvú partíciu?

Mám Lenovo LOQ 15APH8. Bios na stiahnutie je tu. Je to rozbaliteľné .exe, obsahuje súbor so sľubným názvom ILG50044.ROM. Stále ale neviem, čo s tým...

Fwupd neupdatne nič, flashrom na stránke píše "Laptops, notebooks and netbooks are difficult to support and we recommend to use the vendor flashing utility".

« Odpověď #6 kdy: 05. 03. 2025, 08:55:50 »
2) ak by som nainštaloval windows (fujtajbl), pokazí mi prvú partíciu?

Jednoduchá odpověď = ano, pokazí

Windows potřebují 3 partition v případě EFI (2 v případě Legacy BIOS + boot sector na disku). Obsah disk "C" (tzn. samotný "Windows") můžeš nahrát do jakékoliv partition, může být klidně poslední v rámci disku nebo klidně i na jiném disku v PC. Ale pořád Windows potřebuje v případě EFI mít 2 další partition - system (tam je asi EFI oddíl) a msr.

V případě dualbootu s Linuxem se tedy postupuje opačně - nejdříve nainstalovat Windows (ať už s defaultním rozdělením partition nebo ručním) a poté Linux.

Jak už ti bylo napovězeno, pokud již máš Linux nainstalovaný a nechceš si ho rozbít, použij jakýkoliv jiný disk pro Windows (a ty Linuxové disky pro jistotu odpoj).

« Odpověď #7 kdy: 05. 03. 2025, 09:04:53 »
1) ako updatnem bios bez windowsu

Mám Lenovo LOQ 15APH8.
Stále ale neviem, čo s tým...
Spekulace:
V tom staženým rozbaleným exe souboru (lycn44ww.exe) máš ROM file (kde je samotný BIOS) i flashovací utilitu FWUpdLcl.exe
Když obsah té složky nahraješ na FAT32 bootable flashku s DOSem tak by to mělo teoretický taky jít spustit a flashnout, příkazem něco jako "C:\FWUpdLcl.exe ILG50044.ROM"
!!! Ale bez záruky na vlastní nebezpečí, nemám tady žádný Lenovo abych to odzkoušel !!!

« Odpověď #8 kdy: 05. 03. 2025, 09:09:31 »
Môj úplne pôvodný hardwarový problém som vyriešil zapnutím nastavenia v BIOSe, ktoré som si predtým nevšimol. Téma ma ale stále zaujíma, a rozdelila sa na dve: 1) ako updatnem bios bez windowsu, 2) ak by som nainštaloval windows (fujtajbl), pokazí mi prvú partíciu?

1) Na herním notebooku Lenovo? Asi těžko. U notebooků obecně je to velmi rozdílné - HP např. umožňují update BIOSu přes ethernet a taky mívají BIOS ve Windows Update. Lenovo má nějaké appky, Lenovo Vantage a něco, které se o to starají. Windows, ovšem.

2) každý další systém změní EFI partition. BIOS to obvykle zaznamená dá možnost zvolit, co bude výchozí (Windows nebo třeba Ubuntu), ale někdy taky ne. Nástroji jak Windows, tak Linuxu lze měnit pořadí boot EFI, položky přidat i zrušit, ale zase, některé BIOSy na to kašlou (děkuji, Lenovo, za váš zmršený BIOS na ThinkCentre M720q).

Dal by se zkusit Rufus, který umožní vytvořit na flešce Windows-to-go - ale nezkoušel jsem.

Vzhledem k tomu, že to je notebook a Lenovo navíc, a je to pro vás trochu španělská vesnice, a) Windows-to-go nebo b) vyndat z toho všechny disky, dát tam jeden čistý, instalace Windows, update, a disky vrátit zpátky. Pracné, ale lepší, než si rozdrbat funkční systém a pak tady hledat rady, jak to opravit.

« Odpověď #9 kdy: 05. 03. 2025, 09:23:03 »
Někdy stačí BIOSu na nějaké FAT32 partition (ať už na flashce, nebo na k tomuto účelu „zneužité“ UEFI partition) předhodit ten exe, on si s tím nějak poradí. Asi ho rozbalí a flashne.

« Odpověď #10 kdy: 05. 03. 2025, 10:14:36 »
Já neznám to konkrétní Lenovo, a jestli je tam skutečně ta možnost update z UEFI.
Ale já bych asi zkusil ty Windows PE. Klidně něco hotového třeba Hiren.
https://www.hirensbootcd.org/
Pak na nějakou flešku zapsat Ventoy, což je UEFI loader, který umí zavést celé ISO a dá se nainstalovat i Linuxu.
Na druhou flešku nebo partišnu přístupnou z Windows pak vyextrahovat ten updater a zkusit to.

Tonda

• 677
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 05. 03. 2025, 11:09:26 »
Na webu Lenovo je skutečně jediný popsaný způsob aktualizace BIOS utilita pro Windows.

Chtěl jsem napsat totéž, vyrobil bych bootovací flasku s Hiren’s BootCD, to by v Linuxu neměl být problém  https://www.reddit.com/r/linux4noobs/comments/1cikbi3/how_to_make_hirens_bootcd_pe_in_linux_bios_updates/ a přihrál na ní instalátor BIOSu. Nabootoval a flashnul.

k3dAR

• 3 141
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 05. 03. 2025, 13:26:45 »
v tom archivu mas EFI binarku, takze:
1. naformatuj USB-Flash na FAT32
2. vytvor na ni adresare EFI/boot/
3. zkopiruj-prejmenuj InterToolx64.efi do EFI/boot/BOOTX64.EFI
4. vlastni bios nevim jiste kde hleda takze bych pro jistotu ILG50044.ROM hodil do
- korene flashky
- EFI/
- EFI/boot
5(?). mozna bude potreba nastavit oddilu priznak "esp": "sudo parted /dev/sdXY set 1 esp on" (nebo v GParted)

[...] flashovací utilitu FWUpdLcl.exe [...] na FAT32 bootable flashku s DOSem [...]
to by neproslo, je to win binarka:
Kód: [Vybrat]
$ file FWUpdLcl.exe
FWUpdLcl.exe: PE32 executable (console) Intel 80386, for MS Windows, 5 sections

« Odpověď #13 kdy: 07. 03. 2025, 10:31:22 »
Ďakujem všetkým za rady.

Môj úplne pôvodný hardwarový problém som vyriešil zapnutím nastavenia v BIOSe, ktoré som si predtým nevšimol.
Toto beriem späť. Zlepšilo to situáciu, ale nie na 100%. Problém je v tom, že keď som odpojil notebook od napájania počas toho, ako bol uspatý, tak sa vypol. Po zmene nastavenia v biose som niekoľko krát úspešne vyskúšal, fungovalo to správne. Dnes ráno som to skúsil znova a zas sa nesprávne vypol...

Po viacerých nezdaroch som sa rozhodol nainštalovať Windows :( Bola to hrozná skúsenosť. V Microsofte musia piť fentanyl a šňupať LSD tvl. Držte palce, aby update biosu pomohol. Posunúť home partíciu bolo bezbolestné a trvalo to výrazne kratšie než inštalácia toho malwaru od MS. Prikladám nové rozloženie na tom disku. Linux je nainštalovaný na inom disku (fyzickom), takže Windows ho nemal ako pošahať.

« Odpověď #14 kdy: 07. 03. 2025, 10:35:48 »
Pokud je notebook někdy vypne po odpojení napájení (nehraje tam roku třeba i přenos přes venkovní prostředí, a tedy i nižší teploty?), podíval bych se na baterii – jak je stará a kolik ztratila kapacity.