Přeprodání licence na software

PavelP

Re:Přeprodání licence na software
« Odpověď #180 kdy: 05. 10. 2014, 23:21:35 »
Citace
Nadto Soudní dvůr upřesnil, že původní nabyvatel hmotné či nehmotné rozmnoženiny počítačového programu, ve vztahu k níž je právo nositele autorského práva na rozšiřování vyčerpáno, musí učinit rozmnoženinu staženou do svého počítače v okamžiku jejího dalšího prodeje nepoužitelnou. Kdyby ji totiž i nadále používal, porušil by výlučné právo nositele autorského práva na rozmnožování jeho počítačového programu. Na rozdíl od výlučného práva na rozšiřování se výlučné právo na rozmnožování prvním prodejem nevyčerpá.

strepty

Re:legalita prodeje a nelegalita užití
« Odpověď #181 kdy: 05. 10. 2014, 23:37:41 »
" "
Pan Jirsak samozrejme je to Vasa vec ale zaujimalo by ma ci ste v nejakom pribuzenskom vztahu s Petrom Jirsákom :technický riaditeľ Jeho úlohou je viesť technický tím pre podporu predaja a implementovať lokálny presales model ?
Zdroj:
http://www.microsoft.com/slovakia/mic/onas/exec/jirsak.aspx

Logik

• 1 035
    • Zobrazit profil
« Odpověď #182 kdy: 06. 10. 2014, 12:54:25 »
Citace
To je dost nepřesné, pokud se bavíme o software. Každý oprávněný uživatel má oprávněném při užívání určitá práva, která mu nelze licencí upřít. Podstatné je podle mne to, že jde o oprávněného uživatele a má je při oprávněném užívání....Tenhle výklad znám, a je podle mne chybný - mimo jiné proto, že je to definice kruhem.

Naopak, tvoje definice oprávněného uživatele je defakto definicí kruhem. Protože chceš tvrdit, že pokud užívám software POUZE dle ujednání v nějaké licenční smlouvě - pak jsem oprávněný uživatel a mám další práva dle § 66. Ale druhým dechem říkáš - že je mám POUZE pokud se podřídím licenční smlouvě. K čemu by mi byla taková práva, která bych měl pouze pokud bych je nepoužíval (abych podle Tebe zůstal oprávněným uživatelem)??

Definuje totiž, že oprávněný uživatel má práva uvedená v § 66 odst. 1. A když se zeptám, zda jde o oprávněného uživatele, dozvím se, že ano, protože je oprávněn podle § 66 odst. 1.
Citace
- Zaprve, nejde o oprávněného uživatele, ale o oprávněného uživatele rozmnoženiny. To rozmnoženiny z toho termínu nelze odstranit a operovat pouze částí termínu a něco z toho vyvozovat, to je typické vytržení z kontextu.

- Zadruhé to já netvrdím, že oprávněný uživatel je definován v  §66 odst. 1., tento termín je bez jakýchkoli pochyb definován v §66 odst. 6. Říká se tam, že oprávněným uživatelem rozmnoženiny je mimo jiné "oprávněný nabyvatel rozmnoženiny, který má vlastnická práva k rozmnoženině (tj. nezvdal se jich nějakým dalším právním aktem). Oprávněný tu má jasný význam "nabýt oprávněně", tj. neukrást apod... Tento termín je třeba vykládat analogicky k termínu oprávněný držitel z §130 starého občanského zákoníku.

To oprávněný v termínu oprávněný držitel rozmnoženiny rozhodně nelze vztahovat k oprávněnému užívání, protože držení ještě neimplikuje užívání - mohu být držitel a přitom nemusím být uživatel: tedy by ani nešlo rozlišit, zdali jsem oprávněný či neoprávněný držitel rozmnoženiny. Tedy např.
prodejce software - přestože není jeho uživatel - dle odst. 6 a potažmo 1 může program spustit (např. by ho ukázal zákazníkovi), aniž by uzavřel s autorem licenční smlouvu. Neboť přestože není uživatel, tak má dle §66 odst. 6 zaručena práva vyjmenovaná v §66 odst. 1 z titulu oprávněného  nabytí a držení rozmnoženiny programu. (můžeš namítnout, že spuštěním programu se z prodejce stane i uživatel, to by i šlo připustit, jenže prodejce ty práva má NEZÁVISLE na tom, jestli program opravdu užije, nikoli že spuštěním programu se stane uživatelem a najednou nabyde práva).

Logik

• 1 035
    • Zobrazit profil
« Odpověď #183 kdy: 06. 10. 2014, 12:57:17 »
Omlouvám se, zvojtili cse mi citace, ještě jednou, adminy prosím předchozí post smazat.

Citace
To je dost nepřesné, pokud se bavíme o software. Každý oprávněný uživatel má oprávněném při užívání určitá práva, která mu nelze licencí upřít. Podstatné je podle mne to, že jde o oprávněného uživatele a má je při oprávněném užívání....Tenhle výklad znám, a je podle mne chybný - mimo jiné proto, že je to definice kruhem.

Naopak, tvoje definice oprávněného uživatele je defakto definicí kruhem. Protože chceš tvrdit, že pokud užívám software POUZE dle ujednání v nějaké licenční smlouvě - pak jsem oprávněný uživatel a mám další práva dle § 66. Ale druhým dechem říkáš - že je mám POUZE pokud se podřídím licenční smlouvě. K čemu by mi byla taková práva, která bych měl pouze pokud bych je nepoužíval (abych podle Tebe zůstal oprávněným uživatelem)??

Citace
Definuje totiž, že oprávněný uživatel má práva uvedená v § 66 odst. 1. A když se zeptám, zda jde o oprávněného uživatele, dozvím se, že ano, protože je oprávněn podle § 66 odst. 1.
- Zaprve, nejde o oprávněného uživatele, ale o oprávněného uživatele rozmnoženiny. To rozmnoženiny z toho termínu nelze odstranit a operovat pouze částí termínu a něco z toho vyvozovat, to je typické vytržení z kontextu.

- Zadruhé to já netvrdím, že oprávněný uživatel je definován v  §66 odst. 1., tento termín je bez jakýchkoli pochyb definován v §66 odst. 6. Říká se tam, že oprávněným uživatelem rozmnoženiny je mimo jiné "oprávněný nabyvatel rozmnoženiny, který má vlastnická práva k rozmnoženině (tj. nezvdal se jich nějakým dalším právním aktem). Oprávněný tu má jasný význam "nabýt oprávněně", tj. neukrást apod... Tento termín je třeba vykládat analogicky k termínu oprávněný držitel z §130 starého občanského zákoníku.

To oprávněný v termínu oprávněný držitel rozmnoženiny rozhodně nelze vztahovat k oprávněnému užívání, protože držení ještě neimplikuje užívání - mohu být držitel a přitom nemusím být uživatel: tedy by ani nešlo rozlišit, zdali jsem oprávněný či neoprávněný držitel rozmnoženiny. Tedy např. prodejce software - přestože není jeho uživatel - dle odst. 6 a potažmo 1 může program spustit (např. by ho ukázal zákazníkovi), aniž by uzavřel s autorem licenční smlouvu. Neboť přestože není uživatel, tak má dle §66 odst. 6 zaručena práva vyjmenovaná v §66 odst. 1 z titulu oprávněného  nabytí a držení rozmnoženiny programu.
(můžeš namítnout, že spuštěním programu se z prodejce stane i uživatel, to by i šlo připustit, jenže prodejce ty práva má NEZÁVISLE na tom, jestli program opravdu užije, nikoli že spuštěním programu se stane uživatelem a najednou nabude práva).

« Odpověď #184 kdy: 06. 10. 2014, 14:08:21 »
Nikoli, ta práva v § 66 odst. 1 jsou hodně specifická, řeší jednotlivé nuance používání programu, které licenční ujednání velmi často vůbec neřeší. Ano, pokud by licence zakazovala například studium principů programu při běžném použití, bude tento zákaz neplatný, nebo-li dotyčný bude oprávněným uživatelem i tehdy, když tohle dělá ale licence to zakazuje. Pořád je tam ale to obecnější užití („při zavedení a provozu počítačového programu“, „při provozu, k němuž je oprávněn“). Takže nejprve se podle licence vyhodnotí, zda je dotyčný vůbec oprávněn program užít, a teprve pokud ano, mohou se vyhodnocovat ty detaily, co při tom využívání může dělat.

Zadruhé to já netvrdím, že oprávněný uživatel je definován v  §66 odst. 1., tento termín je bez jakýchkoli pochyb definován v §66 odst. 6. Říká se tam, že oprávněným uživatelem rozmnoženiny je mimo jiné "oprávněný nabyvatel rozmnoženiny, který má vlastnická práva k rozmnoženině (tj. nezvdal se jich nějakým dalším právním aktem). Oprávněný tu má jasný význam "nabýt oprávněně", tj. neukrást apod... Tento termín je třeba vykládat analogicky k termínu oprávněný držitel z §130 starého občanského zákoníku.
Jenže ten termín „oprávněný nabyvatel rozmnoženiny“ nelze vykládat bez ohledu na kontext celého autorského zákona. „Oprávněný nabyvatel rozmnoženiny“ neznamená jenom to, že třeba příslušné médium (DVD) neukradl. Zároveň musí být splněna druhá podmínka, že je oprávněným nabyvatelem rozmnoženiny z pohledu autorského zákona. Například k tomu, aby někdo byl oprávněným nabyvatelem rozmnoženiny Windows nestačí, že instalační DVD neukradne, ale také to, že to DVD má a užívá v souladu s licencí. Protože bez licence nemá možnost legálně se stát „nabyvatelem rozmnoženiny“, Microsoft nerozdává DVD s Windows jen tak každému, kdo si o ně řekne, ale dává je jen na základě platné licence.
Mimochodem, kdyby tomu tak nebylo, byly by licence úplně zbytečné – aby mohl kdokoli užívat nějakou licenci, potřebuje k tomu i rozmnoženinu. Jenže pokud by získáním rozmnoženiny získal jiná práva, nezávislá na té licenci, byly by licence zbytečné a stačilo by řešit jenom ty rozmnoženiny. Ve skutečnosti ale ta rozmnoženina není na licenci nezávislá. Pokud bylo oprávnění k rozmnoženině získáno na základě licence, je ta rozmnoženina tou licencí pořád omezena, tj. dotyčný je oprávněným nabyvatelem licence jenom tehdy, pokud se tou licencí řídí.

To oprávněný v termínu oprávněný držitel rozmnoženiny rozhodně nelze vztahovat k oprávněnému užívání, protože držení ještě neimplikuje užívání
Držení neimplikuje užívání, ale právo držení může vzniknout na základě práva užívání. A pak je s ním provázané, oprávněný držitel rozmnoženiny je oprávněný jenom po tu dobu, kdy dodržuje licenční ujednání, ze kterého práva k té rozmnoženině získal.

Tedy např. prodejce software - přestože není jeho uživatel - dle odst. 6 a potažmo 1 může program spustit (např. by ho ukázal zákazníkovi), aniž by uzavřel s autorem licenční smlouvu. Neboť přestože není uživatel, tak má dle §66 odst. 6 zaručena práva vyjmenovaná v §66 odst. 1 z titulu oprávněného  nabytí a držení rozmnoženiny programu.
Nemůže, protože prodejce není oprávněným uživatelem rozmnoženiny počítačového programu – speciálně na „za účelem dalšího převodu“ je v odst. 6 výjimka.

« Odpověď #185 kdy: 06. 10. 2014, 14:13:30 »
Musím říci, pane Jirsák, že pokud jste za podobné flamování placen, děláte svou práci opravdu velmi zodpovědně :). Bohužel pro ostatní tady plníte fórum bordelem - tolik slovíčkaření ohledně "licencí", "licenčních právech", "licenčních ujednáních" jsem dlouho neviděl. S dovolením se vrátím tam, kde debata začala:

Přeprodání je legální, ale stále musíte dodržovat podmínky té původní licence. Takže pokud ta licence byla vázaná na konkrétní hardware, má smysl kupovat ji jedině s tím hardware. Pokud je na jméno, nedává žádný smysl ji kupovat.

šmejdil jsem a našel jsem officiální rozsudek na kterém se to celé odstartovalo:
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=124564&doclang=CS
výsledek je tedy = je to legální
To jste nemusel složitě šmejdit, ten rozsudek je odkazovaný i z webu vyhodny-software.cz. Ale ten rozsudek řeší jenom to, zda je možné licenci přeprodat. Na tom se všichni shodují, že to možné je. Problém je v tom, zda i pro tu přeprodanou licenci platí stejné podmínky, jako pro tu původní, nebo jestli dokonce kupující nezíská právo užívat software na základě něčeho jiného, než licence. Přičemž zatím nikdo nikdy nenapsal jediný důvod, proč by pro druhého uživatele platilo něco jiného, než pro prvního.

OEM jsou dle vašeho licenčního ujednání vázané na hadrware, ovšem dle rozhodnutí EU soudů a Soudního dvora je tato podmínka ve smlouvě neplatná
Opravdu? Můžete odkázat na takové rozhodnutí „EU soudu“ (ať je to cokoli) a Soudního dvora EU? Upozorňuju, že rozhodnutí v kauze Oracle vs. UsedSoft nic takového neříká.

ať to bude znít jakkoliv neodborně, je podstatné, že ta německá firma usedsoft stálé prodává a je velice známá a opravdu si myslíte, že v německu by dovolili a dělali něco tak okatě nelegálně?
Ona ta firma prodává OEM licence? Ten soudní spor u ESD se netýkal OEM licencí, ale toho, zda se vyčerpání majetkových práv vztahuje i na software distribuovaný přes internet. Protože v legislativě EU je vyčerpání práva výslovně uvedeno jen u rozmnoženiny v hmotné podobě, takže striktně vykládáno by se vztahovalo na DVD, ale už ne na obraz DVD stažený z internetu. ESD v tomto případě rozhodl jenom o tom, že vyčerpání práva platí bez ohledu na způsob šíření.

Další přirovnání s auty, stavbou či stádem pakoňů neřeším - nerozumím jim. Ohledně přeprodání OEM si dovolím odkázat na tiskovou zprávu ke zmíněnému rozsudku a odsud citovat:

Pokud totiž nositel autorského práva svému zákazníkovi zpřístupní rozmnoženinu – ať již v hmotné či nehmotné formě – a současně výměnou za zaplacení ceny uzavře licenční smlouvu, kterou je zákazníkovi uděleno užívací právo k této rozmnoženině na neomezenou dobu, prodává tento nositel uvedenou rozmnoženinu zákazníkovi, a je tak vyčerpáno jeho výlučné právo na rozšiřování. Taková operace totiž zahrnuje převod vlastnického práva k této rozmnoženině. Proto i v případě, že licenční smlouva následný převod zakazuje, nemůže již nositel práva dalšímu prodeji této rozmnoženiny bránit.

Máte naprostou pravdu v tom, že zmiňovaný rozsudek se OEM licencemi nezabývá. Nicméně "OEM licence" je zcela jistě "užívací právo k rozmnoženině na neomezenou dobu" zmíněné v citaci výše (přemýšlejte, prosím, než začnete slovíčkařit). Protože součástí licenčních podmínek OEM licencí je i zákaz převodu/prodeje nepotřebné licence (vazbou na hardware), je dle mého názoru ujednání (= část licenčních podmínek) toto obsahující v rozporu s výše uvedeným. Tím je v rozporu s unijním právem, a proto je takové ujednání v EU neplatné a prodej OEM licencí je legální.

To je pravý důvod, proč hotline MS nikdy nenapíše, že to je nelegální a proč nežaluje prodejce takových licencí - nemůže. Proto BSA říká, že Software z „druhé ruky“ je v Česku téměř vždy nelegální, ale nemluví vůbec o přeprodeji (OEM či jiných) licencí. Mluví pouze mlhavě o pirátském prodeji, což je něco zcela jiného, cituji: "Takzvaný použitý software představuje většinou ve skutečnosti nelegální kopie originálního softwaru v různé kvalitě provedení, například kopie neurčené k prodeji a podobně. Piráti se neštítí ani padělat či pozměňovat identifikační COA štítky, ..."A proto je v titulku zprávy to "téměř", že ano :).

Osobně s myslím, že situace je ještě jednodušší - licenční podmínky výrobce se podle mne vztahují pouze na prvního uživatele, který je ve smluvním vztahu s výrobcem (nebo jeho zástupcem oprávněným prodávat licence). Pro dalšího uživatele už podle mne toto neplatí, neboť ten již nemá s výrobcem žádný smluvní vztah (má vztah s předchozím uživatelem). V takovém případě by se měl řídit obecnými ustanoveními autorského zákona. Obdobně hovoří i několik právnických posudků, kterou jsem za poslední dobu viděl. Je mi jasné, že tohle se výrobcům softwaru nelíbí, nicméně pokud zapojíme selský rozum, tak je to celkem v pořádku - výrobce dostal za licenci zaplaceno a zákazník ji může přeprodat tak, jak je obvyklé u jiných komodit, aniž by byl on nebo další uživatel nějak výrazně omezován.

Rozumím, že můžete mít na věc jiný názor - pokud jste právník, pak je to zcela jasné (dva právníci, tři názory). Jakkoliv mám k EU spousty výhrad, tak v tomto podle mne soudní dvůr vynesl rozsudek odpovídající zdravému rozumu a přiměřené ochraně spotřebitele (uživatele). Vždyť licenční podmínky veškerého proprietárního softwaru jsou plné sr*ček, kterými následně výrobce legální uživatele akorát buzeruje a omezuje. Osobně mám pro tyto frustrované lidi pochopení a všude, kde to jen jde, jim pomáhám s přechodem k softwaru, s nímž už takové starosti nikdy mít nebudou :).

Chcete-li mne přesvědčit o opaku, postněte sem písemné oficiální vyjádření Microsoftu s jasnou formulací, že prodej nepotřebné OEM licence další osobě je nelegální. Pak vám uvěřím. Do té doby je to jen takové hospodské plkání o tom, že máte jiný názor.... Praxe přitom říká něco zcela opačného a takový prodej vč. OEM licencí už provozuje docela dost firem - stačí se poohlédnout v zahraničí.

« Odpověď #186 kdy: 06. 10. 2014, 15:59:52 »
Musím říci, pane Jirsák, že pokud jste za podobné flamování placen, děláte svou práci opravdu velmi zodpovědně :).
...
...
...
...

Takže můžeme čekat další dávku rozborů, výkladů a nimrání se v každém odstavci, větě, frázi, slovu a slabice.
 >:(  >:(  >:(

Chlapi, nechcete už to ukončit tím, že tu napíšete: "Filipe JIrsáku, ano, máš pravdu a nikdo jiný."
My ostatní si už budeme myslet svoje a ukončí se tato ad absurdum vedená odpborná dyšputace ...

« Odpověď #187 kdy: 06. 10. 2014, 17:10:07 »
Bohužel pro ostatní tady plníte fórum bordelem - tolik slovíčkaření ohledně "licencí", "licenčních právech", "licenčních ujednáních" jsem dlouho neviděl. S dovolením se vrátím tam, kde debata začala:
Jistě, já plním diskusní fórum bordelem tím, že věcně reaguji na komentáře ostatních. Zatímco váš komentář, který znovu vrací do hry argument, že podle rozhodnutí soudu je převod licence v pořádku – což tady vůbec nikdo nerozporuje a já jsem v této diskusi několikrát napsal (a vy jste dva ty komentáře citoval), že v tom žádný problém není – je jedinečnou ukázkou konstruktivní debaty.

Přeprodání je legální…

Ne ne ne, je to přesně opačně. Přeprodání je legální…

Lol Phirae

Logik

• 1 035
    • Zobrazit profil
« Odpověď #189 kdy: 06. 10. 2014, 17:31:43 »
Citace
Nikoli, ta práva v § 66 odst. 1 jsou hodně specifická, řeší jednotlivé nuance používání programu, které licenční ujednání velmi často vůbec neřeší.
A jaká práva, která nejsou zmíněna v  § 66 odst. 1, potřebuji např. k tomu, abych pomocí Wordu napsal dopis, když podle Tebe jsou tam zmíněny pouze "specifické nuance"? Které konkrétní užití díla dle §12 odst. 4 potřebuji "vykonat" a §66 odst. 1 mi k tomu nedává práva?

Citace
Jenže ten termín „oprávněný nabyvatel rozmnoženiny“ nelze vykládat bez ohledu na kontext celého autorského zákona. „Oprávněný nabyvatel rozmnoženiny“ neznamená jenom to, že třeba příslušné médium (DVD) neukradl. Zároveň musí být splněna druhá podmínka, že je oprávněným nabyvatelem rozmnoženiny z pohledu autorského zákona.
Jenže autorský zákon nabývání rozmnoženiny se jaksi nezabývá, rozmnoženina (tj. CD, kniha atd....) se nabývá normálně dle občanského zákoníku. Jediné, co AZ upravuje, je to, co může vlastník takové rozmnoženiny s ní dělat. Autorský zákon řeší UŽITÍ, nikoli NABYTÍ díla.
Toto rozlišení je dokonce v AZ explicitně zmíněno, viz §9 odst. 3.

V celém kontextu AZ se oprávněný používá ve smyslu: mající k danému práva. Tj. oprávněný uživatel je ten, kdo užívá a má k tomu právo. Oprávněné zveřejnění je zveřejnění, ke kterému má zveřejňovatel právo. 

Citace
Například k tomu, aby někdo byl oprávněným nabyvatelem rozmnoženiny Windows nestačí, že instalační DVD neukradne, ale také to, že to DVD má a užívá v souladu s licencí.
To je jak do dubu - půlka předchozího postu byla argumentace, že nabytí a užívání jsou dvě různé věci, neboť člověk může být nabyvatel a přitom nebýt uživatel. Na argument jsi nijak nereagoval a jen opakuješ své stanovisko, které je dle mnou předložených argumentů (a mj. §9 odst. 3, které výslovně nabytí a užití odlišuje) chybné.

Citace
Protože bez licence nemá možnost legálně se stát „nabyvatelem rozmnoženiny“,
Při prodeji "použitého software" nijak nevstupuji do smluvního vztahu s původním autorem díla. Tj. neuzavírám žádnou licenční smlouvu s autorem: ani nemohu být, protože autor v daném okamžiku nemá žádnou vůli uzavřít se mnou smlouvu, což je k uzavření smlouvy nezbytné - a autor nemůže mít vůli k něčemu, o čem neví. A právě to je smysl toho AZ §66 - garantuje mi, že když koupím takto nosič software rozmnožený v souladu s AZ (neboť ono rozmnožování spadá pod užití díla), tak mám práva k užití díla, i když nejsem v smluvním vztahu s autorem.

A opět odkazuji na §9 odst. 3, který přesně na situaci, kdy se člověk stane legálně nabyvatelem rozmnoženiny, pamatuje a právě proto je tam dodatek "nevyplývá-li ze zvláštního právního předpisu jinak.". V tomto případě je ten zvláštní právní předpis §66 odst. 1 AZ.

Citace
Mimochodem, kdyby tomu tak nebylo, byly by licence úplně zbytečné – aby mohl kdokoli užívat nějakou licenci, potřebuje k tomu i rozmnoženinu. Jenže pokud by získáním rozmnoženiny získal jiná práva, nezávislá na té licenci, byly by licence zbytečné a stačilo by řešit jenom ty rozmnoženiny.
Pro užití dle AZ §66 ano. Jenže to není jediná možnost užití díla, práva dle AZ §66 jsou poměrně omezená, neřeší např. multilicence, půjčování atd....

Citace
Ve skutečnosti ale ta rozmnoženina není na licenci nezávislá.
A toto tvrzení vyplývá z kterého konkrétního paragrafu?
Ve skutečnosti dle §9 odst. 3 evidetnně mohu mít vlastnické právo k rozmnoženině aniž bych s autorem uzavřel nějakou licenční smlouvu a mohl rozmnoženinu dle té smlouvy užívat - a naopak zničím-li si rozmnoženinu, licenční práva mi daná licenční smlouvou nepozbývám. Z toho je vidět, že vlastnictví licence a vlastnictví rozmnoženiny jsou dvě nezávislé věci, které se nijak neimplikují.

V AZ nikde není napsáno, že rozmnoženinu prodanou s nějakou licencí nelze legálně užít díky jinému než zmíněnému oprávnění. Proto tvrdím, že tvoje doměnka není ničím podložená a je tedy nesprávná.

Logik

• 1 035
    • Zobrazit profil
« Odpověď #190 kdy: 06. 10. 2014, 17:55:37 »
Nedopsal jsem:
V celém kontextu AZ se oprávněný používá ve smyslu: mající k danému práva. Tj. oprávněný uživatel je ten, kdo užívá a má k tomu právo. Oprávněné zveřejnění je zveřejnění, ke kterému má zveřejňovatel právo.  Tzn. ekvivalentně oprávněné nabytí rozmnoženiny je nabytí rozmnoženiny, ke kterému má člověk právo. Tj nabytí, které není nelegální, např. krádež atd...

Naopak, pokud se nějaký termín myslí pouze v kontextu tohoto zákona, je to zmíněno explicitně, např. §30 odst 3, §42a odst 1, §43a odst 1, §63 odst. 1.

Proto je Tvé tvrzení, že oprávněným nabyvatelem se myslí oprávněný nabyvatel dle tohoto zákona blbost. Jednak je to nekonzistentní s dikcí zbytku zákona, kde se takový vztah explicitně zmiňuje, jednak se v zákoně NABÝVÁNÍ nijak neřeší. To co tvrdíš by muselo být vyjádřeno slovy:
"nabyvatel oprávněný dle tohoto zákona k užití díla"

« Odpověď #191 kdy: 06. 10. 2014, 18:21:22 »
A jaká práva, která nejsou zmíněna v  § 66 odst. 1, potřebuji např. k tomu, abych pomocí Wordu napsal dopis, když podle Tebe jsou tam zmíněny pouze "specifické nuance"? Které konkrétní užití díla dle §12 odst. 4 potřebuji "vykonat" a §66 odst. 1 mi k tomu nedává práva?
Např. zavedení a provoz počítačového programu.

V celém kontextu AZ se oprávněný používá ve smyslu: mající k danému práva. Tj. oprávněný uživatel je ten, kdo užívá a má k tomu právo. Oprávněné zveřejnění je zveřejnění, ke kterému má zveřejňovatel právo. 
Ano, souhlas. Takže oprávněný uživatel je ten, který má k danému užívání práva. Nestačí, že má nějaká libovolná práva, třeba vlastnická, musí mít práva k užívání.

To je jak do dubu - půlka předchozího postu byla argumentace, že nabytí a užívání jsou dvě různé věci, neboť člověk může být nabyvatel a přitom nebýt uživatel. Na argument jsi nijak nereagoval a jen opakuješ své stanovisko, které je dle mnou předložených argumentů (a mj. §9 odst. 3, které výslovně nabytí a užití odlišuje) chybné.
Tvrdím úplně to samé.Nabytí a užívání jsou dvě různé věci, to, že rozmnoženinu legálně vlastním ještě neznamená, že ji mohu legálně užívat.

Při prodeji "použitého software" nijak nevstupuji do smluvního vztahu s původním autorem díla. Tj. neuzavírám žádnou licenční smlouvu s autorem: ani nemohu být, protože autor v daném okamžiku nemá žádnou vůli uzavřít se mnou smlouvu, což je k uzavření smlouvy nezbytné - a autor nemůže mít vůli k něčemu, o čem neví.
Žádnou licenční smlouvu s autorem také uzavírat nepotřebujete, protože licenci získáte od předchozího uživatele.

A právě to je smysl toho AZ §66 - garantuje mi, že když koupím takto nosič software rozmnožený v souladu s AZ (neboť ono rozmnožování spadá pod užití díla), tak mám práva k užití díla, i když nejsem v smluvním vztahu s autorem.
Nikoli, smyslem § 66 je to, aby autor nemohl zabránit oprávněnému uživateli ve zkoumání a upravování programu, pokud je to potřeba k zamýšlenému účelu užití programu. AZ § 66 implementuje (a bohužel zatemňuje) důvody 13 – 16 Směrnice 2009/24/ES

Citace
(13) Výlučné právo autora zamezit neoprávněnému rozmno­
žování jeho díla by mělo vzhledem k počítačovým
programům podléhat omezené výjimce umožňující poří­
zení rozmnoženiny technicky nezbytné pro využití
programu oprávněným nabyvatelem. To znamená, že
úkony spočívající v nahrávání a provozování nezbytném
k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny programu
a ani opravování chyb v rozmnoženině nesmí být
smluvně zakázáno. Pokud smlouva neobsahuje zvláštní
omezení, především pro případ prodeje rozmnoženin
programů, může oprávněný nabyvatel provádět jakýkoliv
jiný úkon nezbytný k využívání rozmnoženiny programu
v souladu s předpokládaným účelem programu.

(14) Oprávněnému uživateli počítačového programu nesmí
být bráněno v tom, aby prováděl úkony nezbytné ke
zkoumání, studiu nebo zkoušení funkčnosti tohoto
programu za podmínky, že těmito úkony nejsou poru­
šena autorská práva k programu.

(15) Neoprávněné rozmnožování, překlad, zpracování nebo
změna formy kódu, ve které byla rozmnoženina počíta­
čového programu poskytnuta, je porušením výlučných
práv autora. Za určitých okolností však může rozmno­
žení kódu počítačového programu anebo překlad formy
kódu být nezbytné pro získání informací nutných pro
interoperabilitu nezávisle vytvořeného programu
s jinými programy. Je tedy nutno mít na zřeteli, že
pouze za těchto přesně vymezených okolností jsou
úkony spočívající v rozmnožení a překladu, provedené
oprávněným uživatelem rozmnoženiny programu nebo
jeho jménem, v souladu s právem a s dobrými mravy,
a nevyžadují tedy svolení nositele autorských práv.
Jedním z cílů této výjimky je umožnit propojení všech
prvků počítačového systému včetně prvků pocházejících
od různých výrobců, tak, aby tyto prvky mohly společně
fungovat. Taková výjimka z výlučných práv autora nesmí
být používána způsobem, který by přivodil újmu právem
chráněným zájmům nositele práva nebo by byl
v rozporu s využíváním programu obvyklým způsobem.

(16) Ochrana počítačových programů podle právních předpisů
o autorských právech nesmí být na překážku tomu, aby
byly v případě nutnosti uplatňovány jiné formy ochrany.
Jakákoliv jiná smluvní ustanovení, která jsou v rozporu
s ustanoveními této směrnice o rozkladu anebo
s výjimkami ustanovenými ve směrnici o pořizování
záložní rozmnoženiny nebo pozorování, studování
nebo zkoušení fungování programu musí být tedy pova­
žována od počátku za neplatná.

které jsou pak kodifikovány v článcích 4 – 6 Směrnice. Český zákonodárce určitě nezamýšlel vedle užití počítačového programu na základě licence vytvořit zcela nový typ užití nezávislého na licenci, který by se najednou z ničeho nic vyskytl a celý odbyl v jediném paragrafu zákona, převrátil celý zákon naruby a tím své působení v zákoně ukončil. Navíc by takové nelicenční užití bylo v rozporu jak s uvedenou směrnicí tak s Bernskou úmluvou.

A opět odkazuji na §9 odst. 3, který přesně na situaci, kdy se člověk stane legálně nabyvatelem rozmnoženiny, pamatuje a právě proto je tam dodatek "nevyplývá-li ze zvláštního právního předpisu jinak.". V tomto případě je ten zvláštní právní předpis §66 odst. 1 AZ.
Zvláštní (nebo také speciální) právní předpis je právní předpis, který upravuje nějakou konkrétní situaci, a přebíjí ustanovení obecného právního předpisu – Lex specialis derogat generali. Autorský zákon nemůže být sám sobě zákonem obecným i speciálním. Navíc § 66 odst. 1 AZ neříká nic o poskytnutí oprávnění k výkonu práva dílo užít.

práva dle AZ §66 jsou poměrně omezená, neřeší např. multilicence
Neřeší nejen multilicence, ale ani „singlelicence“, jednouživatelské licence. V § 66 není vůbec nic, podle čeho byste dokázal jednouživatelskou licenci odlišit od multilicence.

Citace
§ 66 odst. 6.

Ve skutečnosti dle §9 odst. 3 evidetnně mohu mít vlastnické právo k rozmnoženině aniž bych s autorem uzavřel nějakou licenční smlouvu a mohl rozmnoženinu dle té smlouvy užívat - a naopak zničím-li si rozmnoženinu, licenční práva mi daná licenční smlouvou nepozbývám. Z toho je vidět, že vlastnictví licence a vlastnictví rozmnoženiny jsou dvě nezávislé věci, které se nijak neimplikují.
Ano, přesně to tvrdím celou dobu. To, že jsem vlastníkem rozmnoženiny, vůbec neznamená, že bych měl práva k užití té rozmnoženiny. Ta práva musím získat nějak jinak, z licence.

V AZ nikde není napsáno, že rozmnoženinu prodanou s nějakou licencí nelze legálně užít díky jinému než zmíněnému oprávnění.
Možné to je, klidně můžu koupit rozmnoženinu s licencí, pak koupit ještě jinou licenci a rozmnoženinu používat na základě té druhé licence. Pořád tam ale je potřeba nějaká licence, nemůžu ji používat bez oprávnění.

Lol Phirae

« Odpověď #192 kdy: 06. 10. 2014, 19:38:30 »
Shrnutí Jirsákových grafomanských výplodů provedli již před 36 lety pánové Svěrák a Smoljak... Viz http://youtu.be/y4XzkJl16SU?t=54s

Logik

• 1 035
    • Zobrazit profil
« Odpověď #193 kdy: 06. 10. 2014, 19:44:02 »
Klíčový spor je zřejmě o toto:
Citace
Žádnou licenční smlouvu s autorem také uzavírat nepotřebujete, protože licenci získáte od předchozího uživatele.
Nu, právě o tom rozhodoval ten soud, jestli se prodává "licence", nebo stačí prodej rozmnoženiny. Citace z rozsudku:
Citace
      Argument společnosti Oracle, Irska, jakož i francouzské a italské vlády, podle něhož se pojem „oprávněný nabyvatel“ uvedený v čl. 5 odst. 1 směrnice 2009/24 týká pouze nabyvatele, který je oprávněn počítačový program užívat podle licenční smlouvy uzavřené přímo s nositelem autorského práva, nelze přijmout.
Co dodat - přesně toto tu celou dobu hájíš.
Máš pravdu v tom, že s prodejem rozmnoženiny se prodává zároveň i licence. V čem nemáš pravdu, že §66 je touto licencí podmíněn. Jsou to dva různé zroje práv k tomu software.

Citace
Navíc § 66 odst. 1 AZ neříká nic o poskytnutí oprávnění k výkonu práva dílo užít.
....
Např. zavedení a provoz počítačového programu.
Takové užití díla neexistuje. V AZ jsou tzn. majetková práva, mimo jiné právo k užití díla, explicitně vyjmenována (nás se týká §12). §66 pak ti dává některá z těchto práv. Tak se ptám znovu: které autorovo právo neobsažené v §66 porušuješ když píšeš dopis ve wordu? V odpovědi očekávám citaci/odkaz kde je definováno konkrétní právo, které bude porušováno.

Citace
Ano, souhlas. Takže oprávněný uživatel je ten, který má k danému užívání práva. Nestačí, že má nějaká libovolná práva, třeba vlastnická, musí mít práva k užívání.
Opět nesmysl. Oprávněný uživatel rozmnoženiny je v AZ §66 odst. 6 definován a explicitní definice je vždy silnější, než implicitní význam, takže zde se implicitní význam termínu oprávněný nepoužije.

Bavíme se ale nikoli o termínu "oprávněný uživatel rozmnoženiny", nýbrž "oprávněný nabyvatel rozmnoženiny", který je k definici výše zmíněného termínu užit. A to je dle Tebou právě odsouhlaseného principu ten, kdo "měl právo k nabytí rozmnoženiny". A dle toho, s čím souhlasíš dále:
Citace
Tvrdím úplně to samé.Nabytí a užívání jsou dvě různé věci, to, že rozmnoženinu legálně vlastním ještě neznamená, že ji mohu legálně užívat.
toto oprávnění k nabytí nijak právně (v obecném případě) nesouvisí s nabytím oprávnění k užití a proto nelze podmiňovat oprávněnost nabytí nějakým užívacím právem, jak se to snažíš činit. To potvrzuje i citace z rozsudku ES.

Citace
A právě to je smysl toho AZ §66 - garantuje mi, že když koupím takto nosič software rozmnožený v souladu s AZ (neboť ono rozmnožování spadá pod užití díla), tak mám práva k užití díla, i když nejsem v smluvním vztahu s autorem.
Nikoli, smyslem § 66 je to, aby autor nemohl zabránit oprávněnému uživateli ve zkoumání a upravování programu, pokud je to potřeba k zamýšlenému účelu užití programu. AZ § 66 implementuje (a bohužel zatemňuje) důvody 13 – 16 Směrnice 2009/24/ES
1) I kdyby, tak tady se řídíme dle českého práva a tedy dle AZ - pokud by povoloval něco navíc, tak prostě povoluje něco navíc.
2) Opět překrucuješ:
Citace
14)... To znamená, že úkony spočívající v nahrávání a provozování nezbytném k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny programu...
Výslovně se tu mluví o nahrání a provozování programu, nejde jak tvrdíš jen o zkoumání a upravování programu, k jehož provozování mám práva odjinuď.

Citace
Zvláštní (nebo také speciální) právní předpis je právní předpis, který upravuje nějakou konkrétní situaci, a přebíjí ustanovení obecného právního předpisu – Lex specialis derogat generali. Autorský zákon nemůže být sám sobě zákonem obecným i speciálním.
Hezky si to rčení zkopíroval z wiki, ale evidentně nerozumíš jeho smyslu. Zákon sám sobě být lex specialis být klidně může: je to obecné pravidlo, které se použije při konfliktu jakýchkoli právních ustanovení. (To, že v  rámci jednoho zákona pak většinou na to bývá pamatováno a ta možnost je explicitně zmíněna, jako třeba zde - a tím pádem i kdyby to tak nebylo, tak má argumentace platí - je věc druhá)

Citace
Citace
§ 66 odst. 6.
Cože? A prosím kde tam je něco takového řečeno? Opakuji že se bavíme o tom, co je to oprávněný nabyvatel rozmnoženiny a zdali má tento výraz nějaký vztah k vlastnictví licence.

Citace
Ano, přesně to tvrdím celou dobu. To, že jsem vlastníkem rozmnoženiny, vůbec neznamená, že bych měl práva k užití té rozmnoženiny. Ta práva musím získat nějak jinak, ....
Pocud se shodujeme
Citace
z licence.
A toto je tvrzení, které si ničím nepodložil a je ve sporu s AZ §66, který právě tvrdí, že to oprávnění člověk získá nikoli uzavřením licence, ale čistým nabytím té rozmnoženiny.
Pokud tvrdíš, že jediným možným zdrojem práv k užití programu je licence, očekávám citaci paragrafu, z kterého to vyplývá.

Citace
V AZ nikde není napsáno, že rozmnoženinu prodanou s nějakou licencí nelze legálně užít díky jinému než zmíněnému oprávnění.
Možné to je, klidně můžu koupit rozmnoženinu s licencí, pak koupit ještě jinou licenci a rozmnoženinu používat na základě té druhé licence. Pořád tam ale je potřeba nějaká licence, nemůžu ji používat bez oprávnění.
A co třeba volná užití díla? Evidentně licence (ve smyslu smlouva s autorem) není jedinný způsob jak člověk může získat oprávnění. AZ §66 je další takový způsob.

hawran neprihlaseny

« Odpověď #194 kdy: 06. 10. 2014, 20:05:46 »
Za hodně věcí ze svého života se asi s odstupem času budu stydět.
Ale minimálně o jedné věci budu moci na smrtelném loži pýšně prohlásit:
Byl jsem u toho!