Optický kabel - obecný souhlas

M_D

• 378
    • Zobrazit profil
Re:Optický kabel - obecný souhlas
« Odpověď #15 kdy: 15. 12. 2025, 09:10:59 »
benz.abdulaziz: V tom souhlasu podepisuješ se pod "Souhlasím s umístěním SEK dle níže uvedeného technického popisu a zákresu.", takže zřejmě byl u tazatele prvně technik/obchodník, s kterým probral kam to zavést, on to hodil jako textovou přílohu, náčrt (jiná varianta, že se to nafotí a zakreslí do fotky) a to teď tazateli přinesli s tím souhlasem k podpisu?

Jinak souhlas, pokud mám na baráku věcné břemeno (respektive dneska služebnost), tak to může znehodnocovat a komplikovat. Ale to je zapsáno v KN proti jednorázové úplatě a není tento případ. Jiná možnost je nájemní smlouva a operátor platí pravidelně, takže je z toho nějaký přínos. Operator raději tu služebnost, když se dohodne a místo je pro operátora zajimavé, tak smlouva...
Ale to není tento případ koncové linky do RD. Tady může být připojení na optickou síť spíše plus?
Tento souhlas je vypověditelný, záleží pak dost na operátorovi, jak se k tomu postaví. Určite bych se snažil vyhnout návrhu Martin Poljak, že to ustřihnu a přestěhuji si kam budu chtít. Je to majetek operátora a až po ten koncový konektor to má ochranu veřejně prospěšného zařízení a svůj paragraf v trestním zákoníku. Může pak po vás chtít jako nejmenší, že to na svůj náklad uvedete do původního stavu. Obvykle je mechanismus oznámení a domluvy na přesunu. Proto bych raději volil, že si to nechám zakončit do nějakého neutrálního místa, co nejblíže dosažitelné z venku (sklep, rozvaděč na chodbě, technická místnost, ..), kde to nikomu nepřekáží a může to tam klidně desetiletí hnít. Toto minimálně omezí a je to i jednodušší na realizaci a případně pak opravy, když se něco poškodí. Odtud pak jsem schopen to pomocí lokálního cordu poposunout v rámci baráku kamkoliv (a pokud tento cord přijde k újmě - převrtal jsme ho při věšení tchýně, tak se jen beznástrojově vymění). Pokud chci linku aktivně využít od začátku, tak si to nechám dát někam, kde to bude třeba příjemněji trasovatelné dál. Varianta odmítnutí je to, že pak může být dost problém dodatečně oživit. Velké firmy jedou na jednotný objem, když si vzpomenu za 2 roky v RD, jen se podívá do IS a řekne není linka, nepřipojíme a pokud to ukecám, že kabel v chodníku, jen odbočit, tak dostanu nabídku na XXX.XXX Kč, protože to zase bude dělat řetězec X subdodavatelů a také si další 2 roky můžu počkat na realizaci (daň za to, že normálního spotřebitele dneska nemůže úvazkem uvázat snadno na X let, dříve řešitelné dohodou, že X let budu odebírast službu).
Z toho dohledávání, dalšího vykazování, ..., že to ukonči na hraně pozemku a dál je to samodomo, z toho je spousta komplikací, jak koncový bod sítě je není na načem, co má RÚIAN, takže se tomu dodavatel brání a s takovým požadavkem riskuji, že budu vynechán. :-)
Dále, ten souhlas nevylučuje (ani to legislativně nejde), že do baráku nemůže přijít další operátor se svojí optikou a využívat jeho služeb a uvázání se jen na jednoho naX let... Kdo přijde první, obvykle vyhraje, další už kopat nebude, alespoň u RD. U bytových domů vedou někde i optiky tří operátorů do jednoho paneláku /a na většině míst stále žádná :-) /.

« Odpověď #16 kdy: 15. 12. 2025, 09:15:48 »
To je dost zvlastne. U nas telekom tahal optiku, krabicky davali na hranicu pozemku. Jedine co sme podpisovali bol suhlas, ze moze po ulici natiahnut a zakopat. A pri tahani rovno tym, ktori chceli vykopali az ku dome a dali chranicku, kto aktualne nechcel, tak sa len opytali, kadial asi v buducnosti by chceli tahat a nechali par m chranicky na hranici pozemku, v mieste, kde majitel ukazal. S tym, ze si potom sam da chranicku od domu k tomu miestu, a oni by len fukli kabel a urobili v dome ukoncenie.

M_D

• 378
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 15. 12. 2025, 09:45:38 »
teevee: On v tom souhlasu ten zákon nemusí být citován, někteří opové to mají přesně, někteří jen souhlas dle zákona o el. komunikacích, někteří neuvádí vůbec... Na podstatě to nic nemění. Hele, jednu ze smluv, kterou Vodafone dává přes InfoTel k podpisu (čtyřstránkový Souhlas vlastníka / společenství vlastníků s umístěním a provozem sítě elektronických komunikací), tak mám před sebou. Ano, není tam citace zákona. Je tam celkem jasně napsáno:
"Vlastník nemovitosti/SV dává Vodafone jako provozovateli veřejné komunikační sítě elektronických komunikací (SEK) souhlas s umístěním a provozem vnitřního komunikačního vedení SEK v/na nemovitosti, a to na náklady a do vlastnictví Vodafone a s vědomím, že na základě tohoto souhlasu má Vodafone oprávnění zřizovat a provozovat v/na nemovitosti vnitřní komunikační vedení SEK."
Tohle opravdu neopravňuje ti dát retranslaci na štít... Navíc u toho je ten popis trasování a obrázek a podepisuješ dané konkrétní technické řešení:
"Vyjádření vlastníka / SV/ zástupce
- Souhlasím s umístěním víceúčelové SEK dle níže uvedeného technického popisu a zákresu."
Pokud ti tam postaví něco jiného, tak se dožaduji nápravy.
Otázka, abych byl opravdu koncová přípojka ne průběh dál - byl by Vodafone sám proti sobě, pokud je kabel v ulici ti ho tahat na barák a zase zpět... Maximálně pro uklidnění - koncová přípojka do 100 metrů se neschvlauje přes stavebko. Na stavebko pravděpodobně šel jen projekt s páteřní trasou, takže pokud není v tom výkresu odbočka do tvýho baráku, tak nemáš být součást rozvodu dál. :-)

MalyTomi: Je víc způspobů, jak se to staví a každý to dělá trochu jinak. Nakonec nějaký souhlas do baráku budeš podepisovat také. Ano, pokud ti jde kabel před barákem a přímo se nezakončuje, tak po tobě chtěli podepsat souhlas s trasou páteře (na SK jsou drobné odlišnosti): souhlas majitelů pozemnků po kterých to vede, souhlas majitelů pozemků zasažených ochranným pásmem 1 m na každou stranu, minimálně bych měl informovat majitele pozemků blíže jak 2 m...

« Odpověď #18 kdy: 15. 12. 2025, 10:12:25 »
Nějak nechápu planou diskuzi o nějaké smlouvě.
Jste všichni svéprávní, jsou pouze dvě varianty buď podepíše nebo ne.

Osobně tuto smlouvu vnímám tak, že se jedná o informaci pro majitele že tam má nějaký jiný subjekt své zařízení.
Polopatě, až barák prodáš a někdo jiný se tam nastěhuje tak bude muset nový majitel vyřešit tento majetek s ISP (vlastníkem). Bude ho tam zkrátka muset pustit aby si to mohl demontovat nebo zneaktivnit i když s ním přímo nebude mít žádný právní vztah.

M_D

• 378
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 15. 12. 2025, 10:21:48 »
honzako: Chápu to tak, že tazazel se primárně bojí, aby na základě takového souhlasu mu VDF nepostavil na baráku druhou strahovskou telekomunikační věž. :-) Což ta smlouva fakt neumožňuje.
Je v ní řešeno i to nástupnictví:
"Vlastník/SV bere na vědomí, že tento souhlas zavazuje veškeré další budoucí vlastníky nebo spoluvlastníky nemovitosti, přičemž současný vlastník/SV se zavazuje budoucího vlastníka nebo spoluvlastníka nemovitosti informovat o právu společnosti Vodafone Czech Republic a.s. zřizovat a provozovat SEK v nemovitosti."

Karmelos

• 1 247
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 15. 12. 2025, 10:46:00 »
Tohle jednání je fakticky omezení konkurence, zneužití významné tržní síly a tak dále a teda je to podle mě na podnět na úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #21 kdy: 15. 12. 2025, 12:29:31 »
Jen aby majetek 3. strany v domě neměl vliv na jeho hodnotu při případném prodeji... to třeba budete chtít stavět nový plot, pergolu, bazén, akumulační nádr, vrt, přípojku čehokoli,... a najednou vám ten kabel může překážet...

« Odpověď #22 kdy: 15. 12. 2025, 15:41:03 »
Já jsem se s tímto setkal u T-Mobile a CETINu. V obou případech ten dokument, který jsem dostal k podpisu, byl v rozporu s platnou legislativou (ZoEK) a byl to v podstatě cár papíru.
Od TMO se měl obchoďák ozvat (poprvé s ním mluvil někdo jiný, z rodiny) a neozval. Tak jsem to nechal být, protože bych stejně raděj CETIN.
Když přišel ten, popsal jsem obchoďákovi v čem je problém, citace paragrafů atd. On to prý eskaloval někam nahoru, ale pak už se taky neozvali.

« Odpověď #23 kdy: 15. 12. 2025, 15:56:53 »
Určite bych se snažil vyhnout návrhu Martin Poljak, že to ustřihnu a přestěhuji si kam budu chtít. Je to majetek operátora a až po ten koncový konektor to má ochranu veřejně prospěšného zařízení a svůj paragraf v trestním zákoníku. Může pak po vás chtít jako nejmenší, že to na svůj náklad uvedete do původního stavu. Obvykle je mechanismus oznámení a domluvy na přesunu.

Což o to, já bych to taky nedoporučoval. Ale jestli mám na výběr buď možnost (a), tedy že si bude ISP diktovat co musím a nemusím kvůli něčemu, co teď vůbec nechci nebo možnost (b), tedy že mě vynechají na dalších dvacet let úplně, co si asi myslíte, že zvolím? Možnost (c). Ostatně ve městech to lidé neznají ale co se tady občas děje... tuhle mi třeba soused vyprávěl, jak mu takhle bez jeho souhlasu postavili uprostřed stavebního pozemku sloup elektrického vedení. Tak jim ho traktorem zase zboural a pak se s nimi o to tahal. Neslyšet to z první ruky, neuvěřím.

Ostatně on je dost často problém určit, co je vlastně skutečný stav. Tady u nás dokumentace třeba kanalizace moc neodpovídá tomu, co pod zemí skutečně je, přípojky jsou jinak a jinam nebo nejsou vůbec -- a to je ta kanalizace nová. Rozvody elektřiny jsou úplně jinde (na druhé straně ulice) než je v plánech, do domu nám vedou telefonní linky, o kterých nikdo (minimálně CETIN) neví co jsou zač a podobně.

« Odpověď #24 kdy: 15. 12. 2025, 17:04:44 »
Projektant to nakreslý, dají vám to podepsat, sepíšou připomínky - ty se rovnou zahodí, ale vy máte dobrý pocit, že ste se mohli vyjádřit. Pak přijde banda kopáčů, narazí na starou kanalizaci, tak to vykopou o kus dál, jinde zase vede voda, a plyn a další sítě, o kterých nikdo nevěděl, takže se to nějak přizpůsobí. Pak se to zahrne. O nějakou dobu později si to někdo přijde zaměřit a namalovat, načež už pochopitelně nikdo neví, kde přesně to vede, takže se to zase nějak odhadne, aby to alespoň trochu odpovídalo projektu. Při dalším kopání jsou všichni překvapeni - místo optického kabelu vodovod...

« Odpověď #25 kdy: Dnes v 01:56:57 »
Především: optika do baráku ten barák zhodnotí.
Pokud to teď prokaučujete, za pár let Vám za to budou potomci nebo kupující nadávat.
Pokud v baráku zatím optiku nemáte, tak vůbec nepřemejšlejte, že byste ji nechtěl, protože Vám teď připadá, že ji nepotřebujete. Nejsem zaplacenej operátorama - jsem spokojený zákazník.

Z hlediska realizace prosím rozlišujte dvě věci:

1) fyzická infrastruktura = přivedení chráničky, umístění malé krabičky ke vstupu do baráku, případně zafouknutí vlákna do téhle předávací krabičky. Toto se teď dělá hromadně, a staví to do svého vlastnictví operátoři té fyzické infrastruktury: CETIN, T-Mobile, Vodafone - sem tam někdo menší, místní

2) zřízení služby koncovému zákazníkovi = dotažení posledních pár metrů optiky barákem (pokud optický "modem" nebude těsně vedle uráku), umístění a oživení aktivního koncového prvku, podpis smlouvy na službu = především závazná objednávka z Vaší strany. Službu poskytuje subjekt často nezávislý na vlastníkovi infrastruktury dle bodu 1). Třeba O2 nad infrastrukturou od CETINu, ale v zásadě na bázi LLU si operátoři infrastrukturu pronajímají všelijak křížem navzájem.

Souhlas a praktická součinnost při bodu 1) Vás nijak nenutí, uzavřít rovnou i smlouvu na bod 2). Tzn. teoreticky Vás ta špinavá práce na zavedení fyzické vrstvy do baráku nemusí nic stát, ve smyslu něco nadosmrti platit.

A pokud byste službu objednal, nic Vám nebrání, ji později vypovědět. Operátor = dodavatel služby Vás jenom vyškrtne z konfigurace na "ústředně" - pokud není pečlivka, tak se ani nemusí snažit, vyzvednout si u Vás koncový modem (přesto bych ho doporučil ve vlastním zájmu vrátit). Je tam nějaká výpovědní lhůta na službu, pak Vám zbyde doma v zásadě nenasvícené vlákno. Opět: i to nenasvícené a momentálně nevyužité vlákno (a chránička, a urák) Vám zhodnocují nemovitost - důrazně nedoporučuji, tyto věci po vypovězení služby "pro svůj dobrý pocit likvidovat" :-) Stříhat konektor od vlákna nebo tak něco.

Co jsem měl možnost pozorovat, tak při realizaci přípojky se vystřídá parta kopáčů a postupně několik part montérů.
Cca postup prací, některé se stihnou současně v jedné "návštěvě":
- výkop
- natahat chráničky
- někde tady kolem se musí vyvrtat průraz do baráku
- umístit domovní rozvodné krabičky na zeď ("ústřední rozvaděč" = plastový boxík, do kterého se přivede optický kabel a možná smotá malá rezerva)
- zafoukat vlákna, stočit do UR, možná zakončit navařenými konektory stále v UR (nebo nechat volné konce)
- třeba v bytovkách se ještě předem připravují stoupací kabely
- poslední krok při prvním zřízení služby je zatažení kabelu do bytu, resp. ke koncovému "modemu" a oživení

Že by Vám operátor trval na tom, že poleze složitě barákem až do obýváku, špajzu a ložnice... ani ne.
Motal jsem se kolem souhlasu asi dvakrát, a vždycky první dotaz byl: "nemáte někde za vchodovými dveřmi, nebo ve sklepě, už nějaký stávající rozvaděč / urák? že bychme to strčili do něj, nejlíp kdyby i hotová díra z ulice se našla"...
Druhá věc je, že oni teď na tu hromadnou výstavbu poberou dotaci. Tzn. teď máte šanci, nechat si to vyšít snad i zadarmo. Pokud to zatím nechcete až do bytu a "aktivovat službu", podle mého půjde domluvit, aby to zakončili v menší optické krabičce co nejblíž za průrazem do domu. Vrtat a lištovat napříč barákem je práce navíc.

Pokud byste přemejšlel, že operátora necháte, ať zakončí optiku někde v kiosku u vrátek na pozemek, a do baráku že to teď nechcete, tak se schválně poinformujte, jestli by chtěli něco za dotažení až do baráku. Pokud nemáte dům na hraně pozemku, tak přes pozemek je to pár metrů výkopu a nějaká zednická práce navíc - pokud by volba stála tak, že Vám to udělají zadarmo, tak se tomu nebraňte, ušetříte si náklady a pakárnu do budoucna. Jak už jsem psal - pokud to teď nesfouknete rovnou, oberete se o zhodnocení nemovitosti a potomstvo Vám zanedlouho vynadá.

Samo přivedení přípojky konkurenci podle mého nijak neomezuje - pokud půjde kolem optikou druhý operátor, klidně ho do baráku pustíte taky, a budete mít optické krabice dvě vedle sebe. Povedou k nim z ulice dvě odbočné chráničky a klidně i fouknuté kabely. A co? Třeba k nám vedou tuším dvě nebo tři optiky (možná dvě optiky a koax) ale my jsme bytovka. Do rodinného domku buďte rád, že máte aspoň jednu optiku.

Že by se operátor snažil, umístit k Vám nějaký rozvodný prvek pro obsluhu dalších účastníků, zejména prvek aktivní a rozměrný, na původní souhlas s umístěním "přípojky", (i pokud se tak výslovně nejmenuje,) bez Vašeho dalšího souhlasu... toho bych se vcelku nebál. To by ten Váš RD musel být umístěný opravdu strategicky :-) Podle mého optický headened mají v rozvaděči někde na ulici, nebo v lokalitě tomuto zvlášť přizpůsobené. Ta lokace má nějaké náležitosti. Mít aktivní zařízení u nepřátelsky naladěného drobného domkaře... to není v jejich zájmu. Napájení by si velmi teoreticky mohli přivést chráničkou svoje zvenčí, ale pokud ne, tak by opět museli s Vámi řešit úhradu nějakých nákladů na energii atd.

Kolikafázovou projektovou dokumentaci dělá operátor fyzické infrastruktury... netuším. Dělá se především předem výkres, kudy povedou kabely v exteriéru / v katastru obce. Na základě toho se "liniová stavba" povoluje. Že by někdo kreslil vedení uvnitř baráku, toho jsem si nevšiml. Jestli se ještě následně domalovává výkres skutečného stavu po realizaci (exteriér), to netuším.

Jinak výkresy co kudy vede... třeba u nás v sídlišti vodovody a kanalizace byly docela pečlivě zakreslené v roce 62 při projekci sídliště, následně se to postavilo, ty výkresy byly tehdy samozřejmě na papíře. Nevím o tom, že by se ke kolaudaci dělala zvlášť dokumentace skutečného stavu. A taky jsem zřejmě viděl jenom původní projekt ke stavebnímu povolení (celé sídliště a jednotlivé baráky) - nevím, zda se tehdy používala nějaká podrobnější prováděcí dokumentace, já jsem žádnou do ruky nedostal. Složku prakticky za celé sídliště (asi 6 bytovek) jsem držel v ruce, pořizoval jsem si z ní kopie - protože u nás v SVJ jsme tuhle dokumentaci nezdědili. Neměl jsem originály, ale cyklostylované modráky - v té kopii byla spousta "kopírovaného šumu", byla docela dřina trochu to po naskenování vyčistit do ostré černobílé podoby.

No a dnešní vodovody a kanalizace to mají v digitální podobě. Třeba tady u nás mají pro barák o dvou vchodech zakreslenou jednu kanalizační přípojku - tu co je dál od ulice. Přitom barák má fyzicky z každého vchodu samostatnou kanalizační rouru ven, jsou obě vyústěny do společné "pobočné roury", která vede trávníkem podél chodníku kolmo do uliční splaškové stoky. Tuhle pobočnou kanalizační rouru VaK v GISu zakreslenou nemají :-) Teoreticky mají jenom kanalizační přípojku jako bod v trávníku na druhé straně chodníku, a od ní žádnou spojnici do uliční stoky :-D Když jednou za pár let přijedou řešit havárii (ucpanou tu pobočnou rouru, prorostlou kořeny stromů) tak pokaždé kroutí hlavou, co to je za trubku, že ji nemají v mapě, jestli je vůbec jejich apod. Když jsem si cca předloni pořádně prohlédl ten cyklostylovaný výkres ulice, pochopil jsem, proč v GISu VaK ta trubka chybí: na zašuměném cyklostylovaném výkresu vedly v těsné blízkosti asi tři stejné čáry (hranice pozemku, kanalizace a snad vodovod), šumem notně rozmazané. Takže při digitalizaci se ta kanalda prostě neprobojovala do vektorové podoby :-)
« Poslední změna: Dnes v 02:05:14 od František Ryšánek »

« Odpověď #26 kdy: Dnes v 07:15:05 »
Především: optika do baráku ten barák zhodnotí.
Pokud to teď prokaučujete, za pár let Vám za to budou potomci nebo kupující nadávat.
Pokud v baráku zatím optiku nemáte, tak vůbec nepřemejšlejte, že byste ji nechtěl, protože Vám teď připadá, že ji nepotřebujete. Nejsem zaplacenej operátorama - jsem spokojený zákazník.
Samotná optika není zárukou kvalitní služby, jak se mylně traduje. Jsou ISP na optice, kteří nestojí za nic a samozřejmě i ti, na které si nelze stěžovat. To jenom pro úplnost.
A jakékoliv věcné břemeno, vč. toho od nějakého poskytovatele služeb elektronických komunikací, barák vždycky akorát znehodnocuje. Přičemž u RD není žádný důvod, aby tam nějaké věcné břemeno v souvislosti s optikou vzniklo. Ostatně pokud je ISP v pohodě, tak nejenom, že věcné břemeno nevyžaduje, ale i zákazník nemá důvod jeho služeb přestat někdy v budoucnu využívat. A pokud nějaký ISP věcné břemeno u RD chce, pak to dost zavání a vypovídá o tom, že ten ISP spíš vsází na nevypověditelnost, než aby zaujal kvalitou služby.

« Odpověď #27 kdy: Dnes v 08:12:26 »
Operatorum ale nikdo nepodepisuje vecne bremeno nebo sluzebnost. Podepisujete jim souhlas se zrizenim vnitrniho vedeni a koncoveho bodu site. Vedeni az po koncovy bod site zustava v majetku operatora, takze kdyz ho poskodite (treba tim neumetelskym samodomo presunem jinam), za pripadnou opravu si budete muset zaplatit ze sveho. UPC nam takhle nauctovalo nove vybudovani koncove zasuvky.

Uplne stejne to ale funguje uz roky u telefonu. Vite, ze telefonni zasuvku nebo vedeni v dome nesmite poskodit, a pokud ho chcete premistit, muze to udelat jen CETIN? Vetsina lidi to nevi a vedeni ruzne striha a likviduje. Trestnepravni dopad to realne nema (i kdyz v zakone takove ustanoveni existuje), pokud to resite jen u vas v byte (nebo ve svem rodinnem dome).

Zaroven ten souhlas, ktery operatorum podepisujete, nijak nenarusuje konkurenci (jak tu v diskusi padlo). Optik nebo dalsich vedeni muzete mit doma kolik chcete.

Souhlas s umistenim vnitrniho vedeni a koncoveho bodu site nemovitost neznehodnocuje - naopak, zhodnocuje (i kdyz ruzni Martinove Poljakove budou tvrdit opak). Ten souhlas jim dokonce doporucuje i zakon (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2005-127#p104-3).

Ano, nekvalitni sluzby na optice existuji, ale neni to bezne, a uz vubec to neni bezne u velkych operatoru.

Dalsi pohled na vec: na rozdil od bezdratovych spoju (u kterych muze ISP zhasnout access point a mate po sluzbe) tu optiku ze zeme nikdo vytahovat nebude. Pokud ISP svoje sluzby ukonci, optiku nekomu proda, a ten nekdo ji bude provozovat dal, tedy je vetsi sance, ze ta (dnes vybudovana) infrastruktura bude dobre slouzit desitky let.

Osobne ted pozoruju jeden projekt vystavby: satelit u Prahy, spousta novych domu, na strechach Wi-Finy, LTE modemy, mozna i Starlink by se nasel. V projektu vystavby je dobre videt, kdo spekuloval a nedal souhlas s umistenim pripojky - zadne vedeni k nim nevede. Je to takm25 % domu. Az tam CETIN sit zprovozni (prvni polovina 2026), z tech mistnich Wi-Fin jich spousta odejde. Wi-Finarum se to postupne prestane vyplacet provozovat, sluzby jim zrusi, a nakonec temhle spekulantum (nebo novym majitelum) nezbyde nez zaplatit desitky tisic za individualni pripojeni k optice (nebo pouzivat nesrovnatelne alternativy typu LTE a Starlink).

TL;DR: Nespekulujte. Souhlas s umistenim koncoveho/vnitrniho vedeni a umistenim koncoveho bodu site podepiste. Pokud nechcete, aby vam rozrubavali celou nemovitost, nechte si koncovy bod umistit na neutralni misto v dome (uz tu padlo zadveri na chodbe, technicka mistnost, atp.). Chranicku od hrany pozemku k tomuto bodu vedte nejakym neutralnim mistem (napriklad hned vedle chodniku ke vstupu do domu), at si pozdeji muzete vedle postavit to jezirko nebo bazen.

A posledni rada: trasu si zadokumentujte! Fotky se pozdeji budou hodit.
« Poslední změna: Dnes v 08:14:17 od Radek Zajíc »

« Odpověď #28 kdy: Dnes v 09:43:11 »
No tak když vedle sebe bydlí normální lidi, tak taky nepotřebují optické vlákno do každého domu, ale jsou schopni se domluvit na nějakém sdílení.

Spousta lidí co staví má hluboko do kapsy, protože hypotéka a další náklady spojené s bydlením, takže i pár ušetřených stokorun za internet je může potěšit. Né každý potřebuje v komoře serverovnu, takže nakonec jim může stačit i ta wifina ta 300kč/měsíc nebo nějaké 5G Nedělejme z těch internetů zase takovou tragédii.

Cokoliv je teoreticky neporovnatelné s optikou, ale běžná uživatel často rozdíl nepozná.

« Odpověď #29 kdy: Dnes v 10:06:41 »
Pro: 🇺🇦 GPU
To s tím sdílení je docela dost dobré!!!

Jako všichni tady říkáte jací jsou ISP darebáci, a že chtějí smlouvy, ale někteří zde sami tu smlouvu chtějí okamžitě porušit.

Každá smlouva na domácí Internet znemožňuje komerční provoz, a jeho bezúplatné sdílení mezi více subjekty.