Gimp 3.0 ve Windows - hromadné úpravy skriptem

Gimp 3.0 ve Windows - hromadné úpravy skriptem
« kdy: 13. 07. 2025, 21:23:19 »
Dobrý večer všem.

Mám prosbu - Jde o Gimp 3.0 pro Windows. Jde nějak pomocí příkazové řádky zmenšit velikost obrázku o řekněme 50%? Zkouším python-fu i script-fu a nedaří se mi do jakkoliv rozjet, vždy se zaseknu na nějaké chybě v syntaxi.

Vysvětlení : žena potřebuje v práci zmenšovat obrázky z mobilu, ale IT oddělení jí dovolilo používat pouze GIMP, co jí tam nainstalovali. Ručně po jednom to umí, ale řešíme hromadnou úpravu všech snímků ve složce.
Mají docela striktní omezení na použitelný software v PC, ale všimnul jsem si, že součástí instalace Gimpu je nějaký osekaný interpret pythonu.
Měl jsem takovou představu, že bych ji připravil skript, která projde danou složku a všechny obrázky zmenší podle zadaných %. Nedaří se mi ten samotný převod byť jednoho obrázku v command line.
Díky za jakýkoliv relevantní tip.

Re:Gimp 3.0 ve Windows - hromadné úpravy skriptem
« Odpověď #1 kdy: 13. 07. 2025, 23:00:27 »
Script-fu z příkazové řádky spouštět jde, přes -b parametr. Ale GIMP je na to podle mě úplně nevhodný nástroj. Musí se předem ve skriptu vytvořit funkce v tom interním LISPu a zaregistrovat pro volání z řádky. Bude se pracovat seznamem souborů z globu, s každým souborem se provedou požadované operace, uloží se to, zavře atp.
Ale bude to pomalé a špatně ovladatelné, pokud se to neoblepí nějakým baťákem, kam se pak třeba drag-n-drop hodí nějaká složka. Kdysi jsem u někoho podobnou věc s GIMPem zkoušel pro nějaké dávkové úpravy, vzdal jsem to.

A jinak je podle mě kravina to takhle řešit za jejich ajťáky. Řekl bych jim přesný use-case a nechal je to vyřešit (a otravoval je, dokud se tak nestane, případně vyhrožoval používáním on-line resizerů :))).

Je tam spousty dalších možností za které se nemusí nic platit (ani v korporátu) - Powertoys přímo od MS mají image resizer integrovaný do průzkumníka. Je hromada freewarů třetích stran, co fungují i portable.. např. Converseen
Dá se například napsat i PowerShell skript, co používá .NET třídy, ale tam je dost pravděpodobné, že budou mít spouštění skriptů zakázané.
Nakonec základní resizer je i ve Windows samotných, pravé tlačítko a Send to > Mail recipient. Sice se to otevře v e-mail klientu, odkud se to dá vytahat, ale jde to v nouzi také použít. To už fungovalo od Windows 7.

« Odpověď #2 kdy: 13. 07. 2025, 23:07:00 »
máš samozřejmě pravdu, nicméně se snažím zadání vyřešit touto cestou, i tak díky

« Odpověď #3 kdy: 14. 07. 2025, 07:47:50 »
Přesně tento use case máme naskriptovaný pracovně nějakou interní windowsí utilitou, tuším že přes powershell a funguje to bez problémů, někdo z IT to udělal za chvíli a není potřeba řešit žádný sw navíc.

Karmelos

• 1 190
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14. 07. 2025, 09:13:03 »
XnView to umi a je free i pro komerční použití. případně mají i XnConvert, což je specialní cmdline konverter.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #5 kdy: 14. 07. 2025, 09:23:51 »
díky všem, problém je vyřešen. Napsal jsem si jednoduchou knihovnu v rustu na změnu velikosti obrázku. Ten Python, co je v Gimpu ji umí spustit a funguje to. Ještě napíšu jednoduchý skript na procházení složek a je to vyřešené. Nemusí se nic instalovat a snad tohle řešení nebude nikomu vadit. Téma možno zavřít, nebo smazat.

« Odpověď #6 kdy: 14. 07. 2025, 09:43:16 »
XnView to umi a je free i pro komerční použití. případně mají i XnConvert, což je specialní cmdline konverter.

Pozor, XnView, XnConvert, Nconvert jsou zdarma pouze osobní použití, tzn. ne ve firmách. Podobně to třeba má i IrfanView, FastStone atp.
Jinak XnConvert je verze s GUI, NConvert pak s použitím z řádky.

Nicméně to nic nemění na tom, že určitě existují alternativy k dávkovému převodu, za které se platit nemusí ani ve firmách.

díky všem, problém je vyřešen. Napsal jsem si jednoduchou knihovnu v rustu na změnu velikosti obrázku. Ten Python, co je v Gimpu ji umí spustit a funguje to. Ještě napíšu jednoduchý skript na procházení složek a je to vyřešené. Nemusí se nic instalovat a snad tohle řešení nebude nikomu vadit. Téma možno zavřít, nebo smazat.

I cesta může být cíl :) Ale hlavně jestli jí to vyhovuje a dělá to co má.

Zas na druhou stranu, jestli u těch firemních ajťáků projde nakopírovaná binární knihovna, tak by mohla asi i portable aplikace a šlo by to řešit úplně bez GIPMu.

RDa

• 3 057
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 14. 07. 2025, 21:51:02 »
Ja bych na to spis pouzil neco z ImageMagick ... to je na to skriptovani rovnou urceny prece.

« Odpověď #8 kdy: 28. 07. 2025, 14:19:48 »
tak jestli ji dovolili jenom gimp,  tak to to je masakr
jestli ji ho přinutili, tak to je sadismus
jestli ho ona používá, tak to je masochistka

« Odpověď #9 kdy: 28. 07. 2025, 14:35:06 »
Přímo ve windows command line, bez nástrojů třetích stran

scale.cmd -source "source.img" -target "target.img" -max-height "123" -max-width "123" -keep-ratio yes -force yes

Podporované formáty: bmp, png, gif, jpg, tiff

« Odpověď #10 kdy: 31. 07. 2025, 15:56:15 »
Takze instalaci komercniho sw IT nepovoli ale nejaky vlastni rustbastl exac povoli? To vypada na skvelou firmu.

« Odpověď #11 kdy: 01. 08. 2025, 09:09:16 »
Už to zmiňoval Michal Šmucr dříve, MS má nástroj(e) Powertoys kde pak jde dělat resize obrázků přímo z průzkumníka na doslova pár kliknutí.

https://learn.microsoft.com/en-us/windows/powertoys/

Nejde o firmu, jestli je skvělá nebo ne, jde o to že IT to nezná, neví, nebo mají v interních policy již povolenou aplikaci GIMP a novou aplikaci (Powertoys) by museli nechat schvalovat v rámci složitého procesu a nechce se jim do toho, nebo cokoliv jiného. Vždy je to o lidech.

« Odpověď #12 kdy: 02. 08. 2025, 20:05:25 »
Před lety jsem napsal tohle: copy-image-resizer. Jediná závislost je Java a ta bývá často nainstalovaná, takže pak stačí nakopírovat jediný JAR soubor.

« Odpověď #13 kdy: 05. 08. 2025, 14:13:41 »
Umí to třeba i FastStone image gallery, je to free a pro Windows. Na linuxu nebo freebsd máme imagemagick a každý programátor na to má knihovny. Já umím Golang, dělám konverze png, jpg a webp, včetně volitelného scalingu.