Nějaký seznam toho co se naučit v Java a C# by nebyl?
Jako jasně, v Java nejdříve Java SE a pak EE, ale kolem toho je spousta dalších věcí, celej stack. A těch stacků je několik, že, sestávají z hodně nástrojů. Je lepší učit se Eclipse a nebo NetBeans? Asi oboje, že. A co třeba ant, maven a nebo třeba gradle, nebo jenkins? Asi všechno, že. Z frameworků stačí Java EE a Hibernate, Spring a nebo jsou třeba nějaké další? Asi nemá cenu učit se třeba Play Framework (playframework.com) a nebo třeba ZK (zkoss.org), neviděl jsem jedinou nabídku práce kde by přímo tyhle chtěli, ještě že jsem se jim vyhnul. Neví někdo o nějaké "virtual appliance" kde by vše bylo předkonfigurované, celý stack?
A co v .NET, tam ten C# taky není problém, ale knihovny problém jsou. Je lepší učit se ASP.NET a nebo WPF? Používá se ještě pořád Silverlight? A k tomu ASP.NET, je třeba učit se navrch HTML5+CSS3 a k tomu JavaScript a nebo CoffeScript a nebo TypeScript? Co LINQ, neumřelo to? A dále co IoC? Učit se Entity framework a nebo MEF, nebo Ninject, nebo AutoFac? A co Spring.NET?
Co se teda učit, třeba kdysi dávno jsem uměl všechny funkce standardní knihovny C a taky C++ STL nazpaměť včetně parametrů a nepotřeboval jsem žádnou automatickou doplňovačku, obsesivně jsem se vyžíval v napsání zdrojáku na jeden zátah bez kompilace bez jediné syntaktické chyby a nebo chyby ve volání funkce, programování byla pro mě obsese. Pokud bych se cthěl tímto stylem něco dneska tak to je skoro nemožné, ty frameworky a knihovny jsou tak rozsáhlé že je asi nelze mít perfektně v hlavě. Protože je toho hrozně moc, těch frameworků a všeho. Znalost jazyka nestačí, je třeba znát celý stack a ten se stal složitým!
A co teprve ty testovací frameworky, TDD je novinka kterou jsem ještě nezažil!
Většina nabídek funguje tak že chtějí nejenom znalost a zkušenost v daném jazyce což je trivialita, ale taky několik let zkušeností s frameworkem. Už jsem zažil i že se mě baba ptala kolik let mám skušeností s XML...
Vůbec s těma ženskejma neumím nějak při pohovorech jednat. Samozřejmě že když neznám nějakou technologii tak perfektně jak jsem býval zvyklej tak řeknu že moc zkušností s tím nemám ale že v případě potřeby se doučím. Přece jim nebudu lhát...
Co vybrat, abych se co nejefektivněji dostat během cca 2-3 měsíců na profesionální úroveň v něčem opravvdu užitečném?