Zapojení routeru TP-Link TL-WR542G

Zapojení routeru TP-Link TL-WR542G
« kdy: 04. 09. 2025, 12:40:23 »
Dobrý den, sítě jdou tak trochu mimo mne, ale když mám dobrou řadu, zvládnu vše (počítače ovládám).

V práci máme internet od O2. Naše vedení tento spravuje a všem našim kolegům včetně mne povolili skrze MAC adresu jakékoliv jsme chtěli zařízení, čili NB, mobil, tablet a to jak po WiFi, tak po LAN. Jiné zařízení se do sítě nepřipojí, musel bych kontaktovat vedení a ti mi další zařízení povolí. Jenže já dost často někomu opravují PC či NB i jiné zařízení a ty připojuji z toho důvodu přes Hotspot mého telefonu. Jenže potrebuju nastavit několik zařízení, kde je jen připojení k internetu přes LAN. Takže po mobilu se nechytám. Sehnal jsem tedy router TP-Link TL-WR542G a chtěl bych zkusit router nějak nastavit. S vedením jsem domluvený, že mi zařízení v síti povolí a ani jim nevadí, že budu opravovat další zařízení. Chci docílit toho, abych nemusel stále volat, aby mi povoloval i další a dalsi zařízení v síti (MAC adresy). Jak to ale udělat, lze to vůbec? Např. by mi povolili MAC adresu toho routeru, tam nastavím jak WiFi, tak i LAN a když připojím jakékoliv nové zařízení pojede to? Nebo se nepřihlásí, protože není povolené. Moc vám děkuji. Kdyžtak mohu poskytnout i telefon pro lepší a rychlejší komunikaci. Moc všem děkuji.

ajne

• 217
    • Zobrazit profil
Re:zapojení routeru TP-Link TL-WR542G
« Odpověď #1 kdy: 04. 09. 2025, 13:14:16 »
Snad každý router umí klonovat MAC adresu, takže se pro zařízení bude naoko tvářit jako váš počítač.

Spíš to vám tam neumí udělat normální Wi-Fi pro potřebnou práci? Proč si ve firemní síti hrát s nějakým domácím routerem? Navíc s tisíc let starým typem, poslední FW někde z roku 2010.

Re:Zapojení routeru TP-Link TL-WR542G
« Odpověď #2 kdy: 04. 09. 2025, 13:41:40 »
Pokud telefon podporuje tak do něj zapojte něco ve stylu: https://www.alza.cz/ugreen-usb-c-to-gigabit-ethernet-adapter-d7433468.htm kompatibilitu si pročtěte (či aplikujte metodu pokus, omyl, vrácení) a ten pak zapojte do opravovaného zařízení případně tam dejte ještě switch pokud je potřeba řešit několik zařízení zároveň.

Vše budete dělat skrze připojení na telefonu a nemusíte řešit povolování firmou. Pokud to nebude pratické nebo nebude fungovat spolehlivě tak to vrátíte.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 13:22:50 »
Ignoruj předchozí odpovědi. Vem ten starý router a zjisti MAC adresu WAN portu (modrý konektor). Ten si nech správcem povolit. Pak modrý port nastavíš jako WAN s DHCP (od firmy dostaneš na ten port jednu adresu). V routeru si pak zapneš NAT a vytvoříš si lokální síť s jinou sadou IP než má firma. Pak cokoliv zapojíš do žlutých eth portů nebo připojíš přes Wifi pojede bez omezení. Jen si tohle radši opravdu ověř s IT oddělením, že jim to nevadí.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 15:48:07 »
Ten dotaz je vážně? Ta práce je opravna obuvi nebo kadeřnictví s IT oddělením, kde si při čekání krátíš  melouchama opravama pro kamarády nebo to opravuješ tiskárny účtenek z té firmy a IP kamery a služební noťasy? A nebo ta firma dělá doslova do počítačů a do kabelů a do sítí? Jak jsi přišel k tomu to routeru a proč ses na něj upnul?

Abych doplnil poslední odpověď, NAT není nutný, router může dál routovat aniž by se prznil NATem, stále zůstane zachovaná vlastnost abstrakce vrstev OSI modelu, že router bude vystupovat svou MAC adresou, akorát z něj poteče víc IP adres... Ano, je to jednodušší na konfiguraci. Ale vlastně vůbec netuším, co je tvým cílem nebo co s těmi zařízemi chceš dělat.Nebo tam provádíš nějaké penetrační testování nalezených zařízení:?

Citace
telefon, USB-C dongle
je pravda, že neprozradil spektrum opravovaných zařízení, ale předpokládá, že svůj smarthone má v whitelistu a jelikož android provádí routing a to ještě posilněný NATem, asi tohle je mimo mísu.
Navíc zrovna u USB-C ethernet donglů bych se bál nepodpory v androidu, jelikož android okázale ignoruje nepodpovídající nějaké konkrétní USB třídě (ECM asi). Sice to možná asi bude vlastnost hlavně 2.5Gbps a rychlejších USB NIC karet, ale nové mají právě už nějakou jinou třídu NCM,MCM...?  a tím pádem se musí rozchodit..
tady : https://jordemort.dev/blog/why-android-cant-use-cdc-ethernet/
« Poslední změna: Dnes v 15:54:44 od mikesznovu »