Jak platíte za hudbu a filmy?

Re:Jak platíte za hudbu a filmy?
« Odpověď #15 kdy: 07. 09. 2026, 10:00:25 »

• Je mi 35 let.
Rovněž obdobně vzpomínám na Autocad 10 pro DOS, u kterého platí víceméně to samé.

Jasně, narodil jsi se v 1991 a pamatuješ AutoCAD 10 pro DOS. Rozhodně .... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
A určitě jsi ho měl doma a použival jsi normální myš, že?   ;D ;D ;D ;D

Když už si trolíš tak si pořádně vymysli i tu omáčku okolo. Jsi jak Ježek ten tu taky krmil ovce že měl 486tku v 92tém.
Trolíte tak leda vy a ještě ukazujete zjevnou aroganci a hloupost. Představte si, že my měli doma 386 s barevným monitorem v roce 1989. Nebyla naše, patřila Agrodatu a fakt to nebyl levný stroj ani na tehdejší poměry; raději nechci vědět, kolik stál. Proč jsme ji měli oficiálně doma mělo nějaké konkrétní důvody, znám je ovšem jen částečně. V roce 1992 tedy 486 mít úplně v pohodě mohl. Že je nad vaše možnosti to chápat je váš problém, ne náš.

A totéž platí o Autocadu pro DOS. První autocady ostatně vznikly ještě pro CP/M. On ne každej tahal v té době kachničky, příteli. A ne každej měl doma maximálně osmibit. Drtivou většinou ale samozřejmě šlo o podnikové stroje a podnikový software.

hmmmw

• 109
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 07. 09. 2026, 10:01:46 »

• Je mi 35 let.
Rovněž obdobně vzpomínám na Autocad 10 pro DOS, u kterého platí víceméně to samé.

Jasně, narodil jsi se v 1991 a pamatuješ AutoCAD 10 pro DOS. Rozhodně .... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
A určitě jsi ho měl doma a použival jsi normální myš, že?   ;D ;D ;D ;D

Když už si trolíš tak si pořádně vymysli i tu omáčku okolo. Jsi jak Ježek ten tu taky krmil ovce že měl 486tku v 92tém.

Co je na tom divného. Mě je sice už 36, ale také si pamatuji DOS.

« Odpověď #17 kdy: 07. 09. 2026, 10:22:26 »
Technomaniak tady přišel trolit a ukázat svoji hloupost.

Já si hrál s Autocadem 10 do takových 13 let někdy po roce 2000, měli jsme doma originální licenci, jde vidět technimaniaku, že rozumíš tomu prd, jako vždycky.

Spuštěl se normálně z Windows 95.
« Poslední změna: 07. 09. 2026, 10:24:28 od registrovany123 »
Od roku 2005 se zabývám SW Vývojem, načež od roku 2015 je to i mé povolání. Specializuji se na Javu, a v posledních letech i na Python a intranetové aplikace v Reactu. Delám v AWS Cloudu.

Karmelos

• 1 362
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 07. 09. 2026, 11:06:06 »
Já razim filozofii, že za hudbu a filmy se prostě výpalný neplatí (stačí to co krade osa).  Kromě toho že mám slušnou diskotéku na CD a vinylu, nemám problém dokoupit moderní média (flac) toho se se nám líbí adhoc. Filmy v kině a na terest TV, většinu zajímavější moderní produkce jseme stejně shlídnuli v letadle. Něco pro děcka stačí půjčit v knihovně. asi tak...
Gréta je nejlepší.

- -

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 07:54:04 »
Je možné použít GUI program Nicotine+ (i pro Linux) a nebo Soulseek. Tam je možné najít hudbu během sekund, je tam skoro všechna ke stažení.

« Odpověď #20 kdy: Dnes v 08:30:20 »

Zlatíčko, někdy v polovině 90tek jsem byl na střední a ve třetáku jsme měli AutoCAD12 a ve čtvrtáku právě nasadily 14tku která už právě běžela čistě na Win95 a už měla v GUI ikonky. Moc dobře si pamatuji rýsování v 12tce. Tobě spíš doporučuji si pořádně nastudovat historii a nesnažit se vyvolat dojem ze jsi "stará liga", nepatříš mezi nás.

PS. Pokud já jsem hlupák(což můžu být ale je to vysoce nepravděpodobné), ok vycházejme z předpokladu že jsem, TAK TY MUSÍŠ BÝT DEBIL protože uvědomit si "až 15 letech" že pronájem hudby není její vlastnictví, MŮŽE FAKT JENOM DEBIL.

Karmelos

• 1 362
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: Dnes v 09:18:17 »

Zlatíčko, někdy v polovině 90tek jsem byl na střední a ve třetáku jsme měli AutoCAD12 a ve čtvrtáku právě nasadily 14tku která už právě běžela čistě na Win95 a už měla v GUI ikonky. Moc dobře si pamatuji rýsování v 12tce. Tobě spíš doporučuji si pořádně nastudovat historii a nesnažit se vyvolat dojem ze jsi "stará liga", nepatříš mezi nás.

PS. Pokud já jsem hlupák(což můžu být ale je to vysoce nepravděpodobné), ok vycházejme z předpokladu že jsem, TAK TY MUSÍŠ BÝT DEBIL protože uvědomit si "až 15 letech" že pronájem hudby není její vlastnictví, MŮŽE FAKT JENOM DEBIL.

;D Tohle je jeden z nejvtipnějších komentů kvulivá kterejm sem chodim. Doufejme, že se tomu registrovany123 taky zasměje  ;)
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #22 kdy: Dnes v 09:56:04 »
Napsal jsem přes 4 kB dlouhý text, pak ho smazal a zkrátím to: Jako člověk, co hudbu asi 9 let studoval a pak i dělal, to mám celé trochu jinak. TV u nás není, rádio je pravěký gadget, předplatné nikde nic, placení jen v rámci povinných výpalných, spousta věcí mi tím uniká a je to tak dobře, tak to má být.

« Odpověď #23 kdy: Dnes v 10:09:47 »
"Tedy do 80 let zaplatím ještě dalších 89100,- Kč subscriptions za hudbu."

Připadá mi, že odběratelé předplatných neřeší sumu výdajů za delší období, ale nanejvýš měsíční cash-flow. Také to nelze moc přesně předpovědět s ohledem na inflaci a změny podmínek.

Jsem pro jednorázový nákup a možnost se k tomu kdykoliv vrátit. Nicméně chápu důvody pro předplatné: náš čas je omezený, tak proč si vytvářet archiv, na který třeba už nebude čas, lepší je žít v současnosti a sledovat novinky. Mimochodem, prý existuje i předplatné na trenýrky  :D

Já se k dobrým věcem rád vracím a rád si je připomenu. Nelíbí se mi možnost, že už se k nim nebudu moci vrátit nebo je někdo zcenzuruje. Ve světě Orwellova 1984 bych byl asi nepřítelem, tam se zachovávání záznamů moc nenosí.

qelurg

• 443
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: Dnes v 11:11:39 »
Z pradavnych dob mam nakoupeny vyssi desitky CD. Kdysi jsem z nich udelal flac, ale moc to neposlouchám. Ve stredoveku jsem nakoupil spoustu hudby v suprahon online digitalne. A az na vyjimky to moc neposloucham. Ted si platim spotify a to posloucham pomerne casto. Na penize nehledim, autori hudby si take zaslouzi zit. Citil bych se trapne, kdybych je okradal, nejsem chamtiva sobecka svine.

a234

« Odpověď #25 kdy: Dnes v 11:26:08 »
Platím už 8 let 165,- Kč za subscription hudby v iTunes, kde mám do dnešního dne asi 500 oblíbených skladeb. Dělal jsem nějaké propočty:

• Za 8 let jsem za subscription dal celkem 15840,- Kč.
  • Jednotlivé songy stojí 30,- Kč kus. Kdybych si je kupoval po kusech, dal bych za to 15000,- Kč. Dnes by byly už "moje"
  • Je mi 35 let. V důchodu budu chtít taky poslouchat svoje oblíbené písničky. Když budu chladně provádět výpočet do 80let, čeká mě 45 let placení subscription. Tedy do 80 let zaplatím ještě dalších 89100,- Kč subscriptions za hudbu.
  • Jen kvůli hudbě z iTunes si platím zbytečných 200,- Kč dražší tarif na SIM kartě, protože ten iTunes "zlobí" a pořád chodí na Internet. Bez hudby používám na mobilu LTE jen nouzově. Kdybych toto neřešil, zaplatím do mých 80 let dalších až 108000,- Kč za dražší tarif na SIM.
  • Netýká se mě to, ale i kdybych měl songy koupené a byly "moje", nemůžu práva k nim někomu prodat jako o hudebních CDéček, a dokonce kdybych měl děti, tak jim to nemůžu jen tak dát, ať si to nahrajou do svého MP3 přehrávače - legislativně to neprojde, museli by mít iPhony - a to má být Apple prý "benevolentní", že aspoň takto to povoluje rodiným příslušníkům, ostatní prodejci nemají umožňovat ani to.

Takže se nad tím zamýšlím, jestli to vlastně vůbec je rozumné něco takového provozovat. V podstatě má člověk hudbu i filmy na věčný nekončící "leasing". Nehledě na to, že podobná věc se týká softwaru. Vzpomínám vždycky na MS Office 97, který pro mě v praxi uměl to stejné, co umí ten dneska, jen bez xlsx formátů. Rovněž obdobně vzpomínám na Autocad 10 pro DOS, u kterého platí víceméně to samé.

Zkuste nějaké tipy, jak snížit náklady na písničky a filmy v dlouhodobém horizontu.

NEJSEM PROTAGONISTA SOFTWARU A MULTIMEDIÍ ZDARMA! (Protože zadarmo nehrabe ani slepice)

Když investujete cca 30 000 CZK do českých bank, dividendový výnos vám pokryje tenhle náklad. Jako bonus třeba i něco vyděláte. Takhle to nebolí.