MP3 editor/katalog/tagger pro Linux + Windows?

MP3 editor/katalog/tagger pro Linux + Windows?
« kdy: 20. 12. 2025, 18:11:00 »
Může mi někdo doporučit šikovný "MP3 editor" (katalog, správce....) pro Linux i Windows?

Doposud jsem své audiosoubory (většinou z CD) v MP3 (FLAC, WAV...) měl otagované tak, jak to vypadlo z programu - tedy nijak/mizerně. Pokud do toho bylo potřeba sáhnout, používal jsem (kdysi v pravěku) WinAmp, VLC (nepříliš šikovné) nebo na Window program MediaMonkey. Na drobné úpravy to stačilo.
Žel, moderní přehrávače (tím v autě počínaje...) mají tendenci vytvořit si vlastní "katalog" podle předem připraveného klíče, což mívá nečekané následky. Takže si potřebuji udělat ve sbírce pořádek, aby se mi ty informace nemíchaly, zachovalo se pořadí skladeb (někdy jsem to neměl zadané...), a podobně.
Mohl bych opět použít MediaMonkey - tam to celkem lze upravovat, ale znamenalo by to startovat Windows, instalovat...
Proto hledám nějakou aplikaci, která by fungovala v obou systémech (případně i na Macu, ale to mne aktuálně netíží...), která by uměla snadno editovat tagy ve skladbách, v albech, podporovala UTF a "covery" v souborech, uměla MP3 + běžné další soubory (FLAC...).
(Poznámka: jsem zvyklý mít stejnou sadu aplikací pro Windows i Linuc, proto ten divný požadavek.)

Re:MP3 editor/katalog/tagger pro Linux + Windows?
« Odpověď #1 kdy: 20. 12. 2025, 18:27:55 »
Já používám TagRename, mám koupenou licenci už 15 let, je jen na Windows a funguje skvěle. Tahá podle délky skladeb  tagy z databází, umí hromadná přejmenování, podporuje FLAC/MP3 a tunu dalšího, vytváří playlisty atd. Vše co potřebuji. Na Linuxu netaguji, protože co chvíli mám jiný systém, teď třeba zkouším OpenSUSE.

Sox37

« Odpověď #2 kdy: 20. 12. 2025, 19:41:24 »
Na správu mé hudební knihovny používám Beets (https://beets.io/), ale nevím, jestli to je úplně to, co potřebujete. MP3 je nutné do Beets importovat (tagy si to vyhledá nebo zadat ručně), pak si to udržuje vlastní adresářovou strukturu. Existuje hromada pluginů, na playlisty, mp3gain, automatický převod formatů...

« Odpověď #3 kdy: 20. 12. 2025, 22:12:07 »
+1 tagrename, a pak jsem pouzival myslim https://www.mp3tag.de/ ale je to davno a uz v hlave nemam porovnani
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #4 kdy: 21. 12. 2025, 00:38:31 »

« Odpověď #5 kdy: 21. 12. 2025, 11:56:08 »
Nevím jak to funguje pod win, ale na automatizované otagování je super
Kód: [Vybrat]
eyeD3 --artist=Karel Gott oblibena-pisnicka.mp3

eye3D --genre=Techno moje-slozka-s-muzikou

« Odpověď #6 kdy: 21. 12. 2025, 16:33:17 »
Doporučím dvě aplikace.

První na rychlou úpravu tagů s trochou funkcionality navíc než mají vestavěné editory v běžných přehrávačích (VLC, DeaDBeeF). Tam bych se připojil k doporučení na kid3, který je multiplatformní.. dostupný pro Windows, Linux (nativně nebo flatpak), Mac.
Používá klasicky TagLib knihovnu, dá se ovládat i z řádky pro použití ve skriptech. Má i vnitřní skriptování v QML (Javascript), v kterém je také napsaná část jeho funkcionality.. (třeba vkládání cover obrázků do tagů atp.). Z přiložených skritpů se dá případně vyjít, pokud člověk potřebuje něco specifického pro hromadné použití.

Další doporučení je jednoznačně MusicBrainz Picard
https://picard.musicbrainz.org/quick-start/
Tohle je podle mě ideální varianta, pokud si někdo chce opravdu srovnat tagy ve své sbírce.
Hlavní výhoda je v tom, že se ty soubory propojí přes tagy (jedinečné ID umělce, nahrávky, stopy) s nejlepší volně dostupnou hudební databází, která má bytelný datový model. Ten přirozeně eliminuje duplicity (různé zápisy, kvůli jazykům - Malá noční hudba, Eine kleine Nachtmusik, Маленькая ночная серенада  opisům atp.), jsou tam správně rok pův. vydání vs. re-release, správně kompilace s odkazy na původní skladby. Dají se tam zapnout dodatečná metadata (Track relationship) o muzikantech, autorech skladeb a uložit do tagů (pokud to daný formát podporuje, např. Vorbis Tags).. a spousta přehrávačů v tom následně dovede fulltextově vyhledávat.

Chce to s tím strávit trochu času, ideální je nějaký polomanuální způsob.. např. hodit tam 50 adresářů naráz, nechat dohledat, případně poupravit, uložit tagy, resp. přejmenovat soubory, pak dalších 50 atd. Tímhle způsobem se nechají projet stovky GB muziky za relativně krátký čas a člověk to má pořád pod kontrolou.
Což je i důvod proč tohle preferuju před těmi řádkovými nástroji jako zmíněný Beets, eyeD3, nebo třeba nějakými jednoduššími rozhraními na MusicBrainz API, co jsou v ostatních taggerech.
Všechny nalezené shody a změny se totiž ukážou ještě před aplikováním tagů a přejmenováním. U každé položky je pak skóre shody, takže třeba jde přehodit jiné vydání desky, které na to pasuje víc. Pokud tam jsou chybějící skladby v albu, jde to taky pořešit.
Jak je naznačeno v tom quick-startu, tak jsou tam možné způsoby/zdroje pro nalezení shody.
- standardní dohledávání podle existujcích tagů, názvů souborů a délek skladeb (tolerance se dají detailně doladit)
- audio fingerpint (AcoustID), pokud existuje
- ruční vyhledávání přes webové rozhraní MusicBrainz (jakmile si dohledám album, pošle se to přes HTTP request na localhost do aplikace), pak do toho alba drag'n'drop přidám celý adresář z disku, případně doupravím pořadí a je to.

Jsou tam i nějaké nevýhody. Např. to nepracuje s image celého CD (flac+cue nebo wav+cue, případně flac s vloženým cue v tagu).. jen s individuálními soubory. Ale to bych bral jako ideální příležitost k tomu, aby se to rozsekalo a sjednotilo na do podoby jednotlivých stop s pauzou na konci, která je ideální pro následné použití napříč různými zařízeními a přehrávači.
Plus samozřejmě ta nějaká časová investice, ale to je jednorázová věc víceméně.

« Odpověď #7 kdy: 21. 12. 2025, 18:53:10 »
Na rychlou úpravu tagů s trochou funkcionality navíc než mají vestavěné editory v běžných přehrávačích(...) bych se připojil k doporučení na kid3, který je multiplatformní.. dostupný pro Windows, Linux (nativně nebo flatpak), Mac.
Díky.
Tohle právě testuji, a vypadá to použitelně. ;-)
Zatím jsem narychlo zkusil na Windows i na Linuxu, udělal drobné zásahy ve dvou albech, a podobně. Rozhodně to je žhavý kandidát na další standardní aplikaci. Bude se hodit na editaci nových alb, hlavně v případě, kdy jsou ty tagy vyplněné, ale potřebují jen trochu doladit. (Zcela typicky ty s diakritikou, případně odstraněnou diakritikou...).

Tohle vyzkouším.
Z popisu to vypadá nadějně na hromadné opravy mé sbírky - to jsou totiž zhruba dvě-tři stovky alb, které jsou v různém stavu vyplněnosti, v podstatě tak, jak se během čtvrtstoletí vyvíjela má potřeba mít tam ty tagy.
Dělat to "po jednom" by bylo náročné na čas a "lidské zdroje".

« Odpověď #8 kdy: 21. 12. 2025, 22:18:46 »
Tohle vyzkouším.
Z popisu to vypadá nadějně na hromadné opravy mé sbírky - to jsou totiž zhruba dvě-tři stovky alb, které jsou v různém stavu vyplněnosti, v podstatě tak, jak se během čtvrtstoletí vyvíjela má potřeba mít tam ty tagy.
Dělat to "po jednom" by bylo náročné na čas a "lidské zdroje".

Uvidíte, jak vám to s tím půjde. Jak jsem říkal, největší benefit je kvalita té databáze s metadaty.
Samozřejmě se může stát, že tam dané album nebude, ale v případě mainstream věcí je to většinou v pohodě.
Ta databáze vzniká komunitně a je tam potřeba poměrně úsilí pro participaci, než se vám tam případně povede přidat nějaké CD. Když např. chybí umělec, na kterého se chcete odkázat, musíte ho nejdřív založit. Je tam proces schvalování, než to do databáze přijmou. Jakmile vložíte určité množství v pořádku, zvýší se vám reputace a můžete přidávat sám nebo schvalovat ostatním. Zní to jako šikanování, ale přispívá to ke kvalitě těch dat.

Já k tomu došel před lety. Když jsem začínal s používáním muziky v počítači a přehrávačích, už jsem měl asi 350 fyzických CD, které jsem různě graboval, používal iTunes, nebo cddb/freedb a pak to postupně dál rozšiřoval. No a v určité chvíli jsem seznal, že by se to vyplatilo srovnat. Ideálně do podoby, kdy z toho pak snadno udělám deriváty do různých přehrávačů, vysdílím korektně přes DLNA atp.

Pokud už tam máte nějaké částečně tagy, tak pokud tam hodíte např. desítky adresářů, použijete funkci Cluster (aby se vám to spojilo do alb) a následně by pro většinu měl zabrat čistě Lookup.
Ještě doporučím rovnou v nastavení:
- povolit Metadata/Use track relationship (přidá to zmíněná metadata o tvůrcích, pokud jsou známá a zadaná v db)
- doladit parametry ve File Naming (umí to spousty věcí, např. rovnou odstranit ne-ASCII znaky, přesunout do adr. struktury atp.)
Pak se rozmyslet, jestli chcete jen ukládat tagy nebo také přejmenovávat přesouvat, což se nastavuje v menu Options

Sám mám takovou hybridní strukturu. Mám kompletně oddělenou vážnou hudbu v separátním stromu, kde to mám po skladatelích, mimo nějakých speciálních cyklů na více CD. Dál samostatně soundtracky.
Nakonec všechny ostatní styly klasicky samostatně Album Artist / Album.
Takž to přejmenování, nebo jen tagy přepínám podle potřeby.

Jinak takové ty kontextové volby k nalezenému titulu jsou vždy přes nabídku na pravé tlačítko. Např. pokud to najde album, tak v nabídce najdete i "Other versions". Nebo to typicky stahuje cover z databáze, ale pokud vám víc vyhovuje ten existujcí, tak můžete opět přes pravé tlačítko na náhledu zvolit, že tam necháte původní, případně tam můžete drag'n'drop přetáhnout libovolný obrázek z počítače. V nastavení se pak dá doladit i jestli je chcete dávat jen bokem (cover.jpg, Folder.jpg..) nebo také vkládat do tagů, doporučuji oboje.

« Odpověď #9 kdy: 21. 12. 2025, 22:46:09 »
Uvidíte, jak vám to s tím půjde. Jak jsem říkal, největší benefit je kvalita té databáze s metadaty.
Jo, to vypadá slibně. Zkusil jsem na jednom vánočním albu, a chytlo se to. (V podstatě jsem jen změnil "Weinachten" na "Christmass", protože němčinou nevládnu.)

Samozřejmě se může stát, že tam dané album nebude, ale v případě mainstream věcí je to většinou v pohodě.
Tohle mi nevadí. S určitým podílem ruční práce se prostě počítá. ;-)

Ta databáze vzniká komunitně a je tam potřeba poměrně úsilí pro participaci, než se vám tam případně povede přidat nějaké CD. (...)
To je akceptovatelné. Komunitní projekty potřebují svá pravidla - pokud nejde o anarchistickou komunu. :-D

Já k tomu došel před lety. Když jsem začínal s používáním muziky v počítači a přehrávačích, už jsem měl asi 350 fyzických CD, které jsem různě graboval, používal iTunes, nebo cddb/freedb (...)
No, já to mám cca 200 fyzických CD plus nějaká nakoupená v digitální podobě. Takže to bude o trochu míň, ale i tak je ta police už nějaká prohnutá.

Pokud už tam máte nějaké částečně tagy, tak pokud tam hodíte např. desítky adresářů, použijete funkci Cluster (aby se vám to spojilo do alb) a následně by pro většinu měl zabrat čistě Lookup.
Asi půjdu zhruba stylem album po albu. Obávám se, že větší balíky bych nebyl schopen ohlídat.

Ještě doporučím rovnou v nastavení:
Díky za užitečné tipy!

Sám mám takovou hybridní strukturu. Mám kompletně oddělenou vážnou hudbu v separátním stromu, kde to mám po skladatelích, mimo nějakých speciálních cyklů na více CD. Dál samostatně soundtracky.
Nakonec všechny ostatní styly klasicky samostatně Album Artist / Album.
Takž to přejmenování, nebo jen tagy přepínám podle potřeby.
Já se kdysi přiklonil k chaotickému systému "všechno na jedné hromadě", takže se mi střídá vážná i populární hudba s mluveným slovem. Vždy, když jsem se chystal vnést do toho nějaký systém, zjistil jsem, že vlastně nevím, jaký by měl být.
Pokud vím jméno alba, je hledání jednoduché, jinak mne zachraňuje hledání souborů. (A není nad to, přesměrovat výsledek do souboru a použít jako playlist!)
A "ano", patřím k masochistům, kteří se příkazové řádky neštítí.

Jinak takové ty kontextové volby k nalezenému titulu jsou vždy přes nabídku na pravé tlačítko. Např. pokud to najde album, tak v nabídce najdete i "Other versions". Nebo to typicky stahuje cover z databáze, ale pokud vám víc vyhovuje ten existujcí, tak můžete opět přes pravé tlačítko na náhledu zvolit, že tam necháte původní, případně tam můžete drag'n'drop přetáhnout libovolný obrázek z počítače. V nastavení se pak dá doladit i jestli je chcete dávat jen bokem (cover.jpg, Folder.jpg..) nebo také vkládat do tagů, doporučuji oboje.
Ještě jednou: "díky"!

« Odpověď #10 kdy: 21. 12. 2025, 23:40:43 »
Jo, to vypadá slibně. Zkusil jsem na jednom vánočním albu, a chytlo se to. (V podstatě jsem jen změnil "Weinachten" na "Christmass", protože němčinou nevládnu.)

Bohužel podobné automatické překlady jako všechny Vánoce na Christmas to přímo nepodporuje.

Ale je tam možnost automatického výběru přeloženého jména umělce, pokud existuje v databázi.
Je to v nastavení Metadata -> Translate artist names.. následně tam jdou i případně vyloučit určité abecedy, tzn. např. nedávej přeloženou verzi, pokud bude jméno umělce latinkou.. (jinými slovy přelož pokud bude azbukou, hanghulem, katakanou atp.)
V podstatě to pak použije aliasy z metadat.. např.
https://musicbrainz.org/ws/2/artist/519dd32e-8f30-4380-8826-7aa99169e1bb?inc=aliases

Citace
Asi půjdu zhruba stylem album po albu. Obávám se, že větší balíky bych nebyl schopen ohlídat.

Toho bych se nebál i ve větším množství. Pokud to nic nenajde, alba zůstanou jen nepřiřazené v levé části. Pokud přiřazené album označíte, tak jsou tam vždycky vidět původní a nové (ještě neaplikované) tagy z db. A nic se neděje, dokud přiřazená alba neoznačíte a nezmáčknete ctrl+s.
Navíc to má vestavěný přehrávač, v pohodě se to dá ověřovat i takhle.