Jak začít s mainframy?

WS

Re:Jak začít s mainframy?
« Odpověď #15 kdy: 28. 02. 2014, 21:08:52 »
V takovem pripade mam jinou radu: vykaslat se na to! Dostuduj a nauc se poradne computer science (nebo jiny obor, co te bude zajimat). To se ti neztrati, a vydrzi ti to dele nez jakakoli konkretni technologie. Ty prichazeji a odchazeji, ale pokud ma clovek dobry teoreticky zaklad, nauci se je snadno. Zato teoreticky zaklad se pozdeji uci daleko hur. Navic v mladi ma clovek vetsi moznosti, je dobre trochu riskovat a ziskat nejake obecnejsi znalosti. Navic mainframe neni zrovna bezna technologie, takze to fakt nestoji za to.

Ok, to zni jako dobra rada, nemel bys teda odkaz na nejakou literaturu, kterou bys doporucil? Kouknu se zitra sam po necem, ted uz i pisu jen z mobilu, ale je fajn mit neco doporuceno od nekoho z oboru. :)

WS

« Odpověď #16 kdy: 28. 02. 2014, 21:13:35 »
xyz: jeste doplnujici otazka, jake mate pozadavky na uchazece a jak moc jsou dulezite? Ma u vas sanci clovek bez vysoke skoly, zato s lepsima zkusenostma, jak treba cerstvy absolvent VS? Sam na VS jit planuju, ale tohle me opravdu zajima. :)

koss43

• 120
    • Zobrazit profil

Judr

« Odpověď #18 kdy: 28. 02. 2014, 21:42:27 »
Nie som odbornik na tuto oblast (opravte ma ak sa mylim), ale neni nahodou AIX len obycajny UNIX pre servery a nie system pre mainframy?

Na mainframoch by sa mali pokial viem pouzivat systemy vychadzajuce z os/390 ako napriklad System Z. Unix sa na nich spusta len virtualizovane. Aspon tak som to pochopil z toho co tu pisal lenin.

xyz

« Odpověď #19 kdy: 28. 02. 2014, 21:56:11 »
Ok, to zni jako dobra rada, nemel bys teda odkaz na nejakou literaturu, kterou bys doporucil? Kouknu se zitra sam po necem, ted uz i pisu jen z mobilu, ale je fajn mit neco doporuceno od nekoho z oboru. :)

Ted bych ti hlavne doporucil studovat tak, abys nemel problem se na te VS udrzet.. V cestine priznam se moc obecnych knizek o computer science neznam, ale doporucil bych nejake zaklady algoritmizace jako treba Algoritmy v C (tusim). Taky muzes zkusit programatorskou olympiadu, korespondencni seminar z informatiky, nebo jine podobne souteze - na tom se (to je zkusenost spis od mych znamych nez moje vlastni - ja studoval matematiku) toho clovek nauci hodne a seznami se.

Jestli se chces dozvedet jen tak neco o mainframe, existuje anglicka Redbook: http://www.redbooks.ibm.com/abstracts/sg246366.html

Ono po skole to mozna uvidis jinak, treba budes chtit delat radeji akademickou drahu, atd. CA jinak velke pozadavky nema, lidi na mainframe si vychovava sama, a bere i absolventy, staci umet trochu programovat (a byt ochotny naucit se pomerne obskurni technologii). Ale to samozrejme plati dnes, co bude za 5 let je otazka (i kdyz to nejspis bude podobne).

WS

« Odpověď #20 kdy: 28. 02. 2014, 22:12:25 »
Judr: co jsem tak googlil o AIX, tak to na normalnim hardware ani nepustis, ani nejsou emulatory... Nevim, nakolik je odlisny stroj, na kterem bezi AIX od stroje s z/OS, jestli maji treba jeste jinou architekturu procesoru, ale asi ano. A Linux, tam se celkem da predpokladat, ze se ho nekdo minimalne pokusi spustit na cemkoliv, at uz je to nejaky jednocip, mikrovlnka nebo mainframe... Otazka je, jak moc se to opravdu pouziva.

xyz: diky, na programatorske olympiady chodim uz nekolik let pravidelne, i jsem delal par mensich programatorskych praci pro par firmicek v okoli, takze ted bych radsi neco trosku odbornejsiho - redbook vypada super. Nebranim se anglictine, spis teda naopak, je to muj v podstate rodny jazyk, protoze jsem sice vyrostl v Cesku, ale rodice jsou z Britanie. ;)

WS

« Odpověď #21 kdy: 28. 02. 2014, 22:14:59 »
Omlouvam se za doublepost, jeste me napadlo doplnit...

Souteze v programovani jsou super, ale co se mi na nich nelibi je, ze sice tam je kopec algoritmickych uloh, ale ani jedna na neco jako jsou databaze nebo komunikace po siti. Takze soutezici se sice seznami s vsemi moznymi zpusoby vykresleni Pascalova trojuhelniku, ale o databazich vedi jen to, ze existuji, coz mi prijde jako skoda.

RH

« Odpověď #22 kdy: 28. 02. 2014, 22:36:40 »
Prijd do CA, budeme brzy nabirat spoustu lidi (i bez predchozich zkusenosti) a je to idealni zpusob, jak se to naucit (a mimo praci to IMHO nema cenu, protoze domu si to clovek stejne neporidi).
Zdravím, docela by mně zajímalo, co znamená to "i bez předchozích zkušeností". Jde mi o to, že zrovna pokukuji po něčem takovém, ale fakt nemám zkušenosti (jasně, umím "běžné" věci v Linuxu i Windows, ale žádné typu "senior unix administrator" atp.). Bylo by to i pro mne, nebo jít tam by byla ztráta času? (p.s. ani nemám vysokou).

Díky moc

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 28. 02. 2014, 22:47:09 »
Nemůžeš si číst Kindle, navíc spousta společností chce alespoň papírově vykazovat nějakou práci, tzn. že tu práci musíš předstírat, třeba si studovat dokumentaci. Je to fakt vopruz největší, za pár let tě to už začne srát

Toz ja si zas myslim, ze admin je placen hlavne za to, aby nemel po vetsinu casu do ceho pichnout. Admina, ktery porad suruje, bych nechtel. Zretelne si to neumi zautomatizovat a furt neco resi rucne. Slusny admin obcas zkoukne mail, eventuelne logy a zbytek casu chrape na kanapi a tloustne. Pokud tedy necte Kindle a nerozsiruje si obzory. Pokud tohle vedeni spolecnosti nechape, tak at si najdou nejakeho blba nebo at prejdou na Widle a hned bude prace, jak na kostele.

txt

« Odpověď #24 kdy: 28. 02. 2014, 22:47:53 »
Shrnutí: mainframe se používá pro aplikace náročné na spolehlivost. V ČR není problém se uplatnit, ale pouze u několika málo kusů společností. Z technického hlediska zajímavé, ale třeba zaměření na SAP se může využít v ČR i mimo Prahu.

Má někdo tucha, jak je to v zahraničí? Odhaduju, že v USA se to používá hojně. Co třeba státy jako Británie, nebo Německo?

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 28. 02. 2014, 23:49:06 »
WS: Můžu se zeptat, jak dlouho trvá běžnému programátorovi naprogramovat Pascalův trojúhelník, slyšel jsem o tom poprvé a jen tak jsem to zkusil implementovat, trvalo mi to hodinu a půl...

WS

« Odpověď #26 kdy: 01. 03. 2014, 00:03:15 »
koss43: Minuly rok na soutezi mi trval priblizne hodinu a 20 minut, nic sloziteho. Tech uloh tam je samozrejme vice, 4-6. :)

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 01. 03. 2014, 00:28:21 »
WS: uff, já jsem začínající programátor, pro mě to byla fuška to implementovat v Javě, ještě jsem to teď hodinu dokumentoval a refaktoroval, aby to vypadalo rozumněji. Naučil jsem se pár zajímavých věcí, třebaže u složitějšího algoritmu pojmenovávat proměnné, i, j, g, h je trošku blbost, neboť za 15 minut nevím co která proměnná znamená ;-) Taky jsem přišel na to, že moc nerozumím debuggeru, na to se ještě musím kamaráda z Matfyzu zeptat.

Ono asi se budu muset doučit algoritmizaci a design patterns krom základů jazyka...

Rozhodně ti děkuji za zajímavě strávený večer, když jsi to napsal a já to viděl, tak mě hned bliklo hlavou "to musím dát, to prostě musím"  ::)

xyz

« Odpověď #28 kdy: 01. 03. 2014, 05:20:10 »
Souteze v programovani jsou super, ale co se mi na nich nelibi je, ze sice tam je kopec algoritmickych uloh, ale ani jedna na neco jako jsou databaze nebo komunikace po siti. Takze soutezici se sice seznami s vsemi moznymi zpusoby vykresleni Pascalova trojuhelniku, ale o databazich vedi jen to, ze existuji, coz mi prijde jako skoda.

No, abys nebyl tou realitou trochu zklamany.. CA (a mainframe) znamena hodne stareho (legacy) kodu, ktery casto neni zrovna elegantni. Z toho co rikas se zda mas dobre naslapnuto, takze bych to fakt nehrotil, na slusne VS se tohle vsechno muzes naucit, a neni duvod spechat. Praktickych problemu existuje velka spousta, a vetsinou jsou dost nezazivne, ruzne nekompatibility, nekdo neco udelal kdysi davno a uz to nevyhovuje, atd. Takze bych se soustredil na ty teoreticke, aspon dokud si to clovek muze dovolit.

xyz

« Odpověď #29 kdy: 01. 03. 2014, 05:28:28 »
Zdravím, docela by mně zajímalo, co znamená to "i bez předchozích zkušeností". Jde mi o to, že zrovna pokukuji po něčem takovém, ale fakt nemám zkušenosti (jasně, umím "běžné" věci v Linuxu i Windows, ale žádné typu "senior unix administrator" atp.). Bylo by to i pro mne, nebo jít tam by byla ztráta času? (p.s. ani nemám vysokou).

CA hleda na pozice vyvojare a QA, nikoli administratory (ty pokud vim hleda zase IBM v Brne). Bez VS by ten clovek asi nejakou praxi mit mel (ve vyvoji SW), ale ne nutne v oblasti mainframu. Asi zalezi od pripadu - jsme pomerne dost (mozna az prilis) liberalni.