Kritizujete, že == není tranzitivní. Překvapivé to je, pokud JS neznáte.
Překvapivé je to proto, že 1) v každém rozumném jazyku tento operátor tranzitivní je 2) není žádný rozumný důvod, aby tranzitivní nebyl (tímto způsobem).
Ale nikde není řečeno, že == tranzitivní být má.
Tak jistě. Není ani nikde řečeno, že 1+1 má být 2. A pokud je někdo překvapený, že v JS je to 3, tak je to proto, že JS nezná. Protože + přece není sčítání. To se označuje *+*.
Čili, abychom to shrnuli, jestli má někdo problém s tím, že 1+1=3, je pitomec, nedouk a hipster.
A váš pseudo argument s ekvivalencí je sice pěkný, ale == ekvivalencí být nemá.
Na tom se zjevně neshodneme. Takže já si myslím, že == ekvivalencí být má a jazyky, kde jí není, s dovolením budu širokým obloukem obcházet stejně jako otevřený septik. Není radno do toho spadnout.
Ne, jako třeba string, number, array... Teď už byste to chápat mohl.
Ne, nemohl. Opravdu se mi snažíte říct, že pro stringy má být definován operátor (relace) ==s a pro number ==n ?
Tak teď ještě aby se to nějak projevilo. 
Jo, projevilo - naučil jsem se nekonečné trpělivosti. I když vlastně teď nevím, jestli to nebylo díky manželství.
Celý váš problém je, že kritizujete JS za to, že používáte špatné operátory, protože jinde se to značí jinak. Tedy klidně nadávejte na to, že je to značeno jinak, než byste si přál nebo čekal. Ale kritizovat, že A nedělá C a vy chcete, aby A dělalo C místo toho, abyste použil přímo C, je úchylné.
S dovolením, jak říká klasik: budu si remcat, jak budu chtít.
A nechci, aby A bylo B. Chci aby ekvivalence byla ekvivalence. A popravdě řečeno, sledovat, jak javascriptař vysvětluje, že ekvivalence nemá být ekvivalence, je velmi zábavné, pojďme v tom pokračovat!