mě jde na nervy jak japko, tak android.
klíčový pro mě ale je, že na japku se mi nikdy nestalo, že by telefon zatajoval příchozí hovory, na což bych přišel až v momentě, kdy bych si zkusil zavolat a ono by to nešlo, načež bych ho restartoval a po rebootu dostal bambilión SMSek o voláních, kterejm jsem se tvářil jako mimo signál. a to bez ohledu na to, že jsem ten telefon používal, přenášel data wifinou i mobilní sítí, dokonce si mnohokrát zavolal. a to se mi stalo u Sony, stalo se mi to u Motoroly, stalo se mi to u tehdy vlajkový Poco X5 Pro 5G.
nebo že mailovej klient přestane přehrávat zvuky upozornění na příchozí maily. a pak je náhodně přehrávat zase začne. a pak zase náhodně přestane.
takže mám japko; jednak kvůli tomu, že základní funkce, který fungovat musí, fungujou vždycky, ale taky proto, že jsem musel začít používat airtagy. a ty na androidu dodneška pořádně nefungujou, a jsou závislý na tom, aby si to co nejvíc lidí ve svým telefonu povolilo, protože bez toho to nefunguje. a ne, nepotřebuju centimetrovou lokalizaci. potřebuju, aby airtag svoji polohu hlásil prostřednictvím každýho zařízení který kolem něj na dosah projede nebo proletí, a aby dal vědět, když mu dochází baterka. a to na japku funguje i s noname tagy bez UWB, a mezi lidma je jablek dost na to, aby to fungovalo dostatečně použitelně. zatímco na androidu fungujou jen některý kombinace a ještě v podstatě jen se samsungy S-kový řady a pixely, a to ještě jen pokud si to majitel ráčí zapnout, a ještě jenom někdy.
a dokud budou na androidu tyhle pro mě důležitý věci fungovat takhle = spíš ne, pokud vůbec nějak, budu s telefonem u japka muset zůstat.