Náhrada za Forpsi VPS

brk

• 255
    • Zobrazit profil
Náhrada za Forpsi VPS
« kdy: 15. 05. 2026, 17:50:17 »
Posledních 9 let mám jednu levnou VPS od Forpsi, ale Forpsi mi celkem nevybíravým způsobem oznámilo, že danou službu provozovanou na VMware ukončují a že mám měsíc, ať si v administraci naklikám převod.
To že končí s VMware, chápu, ale bohužel se nejedná o žádný převod, ale novou VPS s novou instalací OS a hlavně s novými IP. Což mi silně vadí. Nerad bych nějaké s pofiderní minulostí.

Uvažuji proto, že bych se možná přestěhoval od Forpsi úplně někam jinam. Nemáte tip na něco levného, spolehlivého?

Aktuálně mám něco s 1GB RAM/20 GB disk a veřejnou IPv4 i IPv6 za koukám 115 Kč bez DPH měsíčně.
Pod tím OpenStackem by měli mít víceméně totéž za nějakých 62,5 Kč bez DPH měsíčně a mě chtějí migrovat na 2GB/40GB za 112,50 Kč bez DPH měsíčně. Ten základní tarif mi raději ani nenabídli.

Nejraději bych něco v ČR, do ciziny se mi moc nechce. Forpsi mě vytáčí celkově. Do administrace se přihlašuji tak jednou do roka, abych dobil provozní kredit a stejně po mě pokaždé chtějí změnu několika hesel, i když od poslední změny nebylo ani použito.

Dík za tipy

Re:Náhrada za Forpsi VPS
« Odpověď #1 kdy: 15. 05. 2026, 17:57:08 »
Než jsem odmigroval do Dánska k Webdocku, měl jsem po odchodu od WEDOSu rok nebo dva malý VPS na Hukot.net. Je to trochu one-man-show ale mají, mám dojem, vlastní datacentrum v České Třebové nebo s ním byli minimálně nějak dost spojeni a vše tam fungovalo tak nějak normálně bez problémů. Za 2/20 GB chtějí měsíčně 100 Kč, za 4/40 GB 140 Kč.
« Poslední změna: 15. 05. 2026, 18:00:33 od Martin Poljak »

Kit

• 1 009
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 15. 05. 2026, 18:15:04 »
Posledních 9 let mám jednu levnou VPS od Forpsi, ale Forpsi mi celkem nevybíravým způsobem oznámilo, že danou službu provozovanou na VMware ukončují a že mám měsíc, ať si v administraci naklikám převod.
To že končí s VMware, chápu, ale bohužel se nejedná o žádný převod, ale novou VPS s novou instalací OS a hlavně s novými IP. Což mi silně vadí. Nerad bych nějaké s pofiderní minulostí.

Ten převod u Forpsi jsem akceptoval a zatím dobré.

Tonda

• 720
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 15. 05. 2026, 20:18:29 »
Oracle cloud, free tier, 24GB RAM, 200 GB disk, 4 jádra Ampere A1 (ARM Neoverse N1), možnost alokovat na 1-4 VM
https://www.oracle.com/cloud/free/

Kit

• 1 009
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 15. 05. 2026, 22:44:53 »
Oracle cloud, free tier, 24GB RAM, 200 GB disk, 4 jádra Ampere A1 (ARM Neoverse N1), možnost alokovat na 1-4 VM
https://www.oracle.com/cloud/free/

To je jistě zajímavá služba, ale nevidím tam ceník po 30denni zkušební době.

« Odpověď #5 kdy: 15. 05. 2026, 23:41:26 »

Uvažuji proto, že bych se možná přestěhoval od Forpsi úplně někam jinam. Nemáte tip na něco levného, spolehlivého?

Aktuálně mám něco s 1GB RAM/20 GB disk a veřejnou IPv4 i IPv6 za koukám 115 Kč bez DPH měsíčně.
Pod tím OpenStackem by měli mít víceméně totéž za nějakých 62,5 Kč bez DPH měsíčně a mě chtějí migrovat na 2GB/40GB za 112,50 Kč bez DPH měsíčně. Ten základní tarif mi raději ani nenabídli.

Nejraději bych něco v ČR, do ciziny se mi moc nechce. Forpsi mě vytáčí celkově. Do administrace se přihlašuji tak jednou do roka, abych dobil provozní kredit a stejně po mě pokaždé chtějí změnu několika hesel, i když od poslední změny nebylo ani použito.

Dík za tipy

Ja mam VPS leta u https://www.homeatcloud.cz/sluzby/vps/konfigurator a jsem spoko, neomezena pripojka

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 01:05:58 »
Prave migruju z Forpsi do Contabo.
Maji servery v Nemecku, 400GB SSD, 12GB RAM, 6 CPU za necelych €8 mesicne.
Taky bych u Forpsi zustal, kdyby mi nechali IP adresu - mam na ni postovni server s cca 11 letou historii bez incidentu :-(
IP u Contabo je cista, neni na zadnem blacklistu.
Kdyz zacinat nanovo, tak za techto podminek neni duvod zustavat u Forpsi.

brk

• 255
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 08:37:02 »
Dík za tipy. Sice jsem chtěl něco zdejšího, ale to Contabo vypadá hodně zajímavě. Cena poměr tabulkově asi nejlepší, ale i u toho nejlevnějšího tarifu tam dávají víc, než reálně potřebuji, takže zvážím i ty ostatní alternativy.

Používáte to Contabo někdo delší dobu? Jak jsou na tom se spolehlivostí, reakční dobou a podobně?

_Jenda

• 1 667
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 08:44:00 »
...
Když to je složitý. Člověk je škrt a chce platit za VPS 60 Kč měsíčně a současně si stěžuje, že je provozovatel diletant. U non-diletant poskytovatelů to celkem očekávatelně stojí několikanásobek - ale zase se ti nestane, že by ti jednoho dne z nesmyslných důvodů sebrali IP (a další problémy co jsem u Forpsi zažil). Na druhou stranu Forpsi má skvělý uptime, na rozdíl od garážovek.

Já mám taky soukromou VPS u Forpsi. Migraci z VMWare jsem provedl před půl rokem; až na tu nemožnost zachovat IP proběhlo všechno hladce. Je to plná virtualizace, takže by šlo systém snadno naklonovat, ale já to rovnou využil k upgradu o dvě verze Debianu a vyčištění historické konfigurace, takže jsem stejně dělal čistou instalaci.

V práci používáme na nekritické věci levný Hetzner a neslyšel jsem, že by si někdo stěžoval. Ale produkci pro zákazníky bych tam nedal (možná je to jenom pocit a není k tomu důvod), leda by to mělo failover na nějaký druhý server.

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 08:48:13 »
VPS od Contabo jsem koupil pred 2 roky (nekuptozatypenize :-) a prakticky vubec jsem ji nevyuzival.
Nedavno probehlo prvni zdrazeni (asi o pul nebo jedno €) a s nim nabidli jako kompenzaci vyrazne navyseni RAM a CPU.
Ty dva roky to mam na monitoringu, server vicemene bezel naprazdno, ale nezaznamenal jsem zadny vypadek.
Ted kdyz testuju ping, Forpsi prumerne 14ms, Contabo 18ms
Jina mereni jsem nedelal, mozna se mi to jen zda, ale mam subj. pocit, ze VPS beha rychleji nez u Forpsi.

brk

• 255
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 09:23:26 »
...
Člověk je škrt a chce platit za VPS 60 Kč měsíčně a současně si stěžuje, že je provozovatel diletant.
Aktuálně mám u nich nějakou VPS pod VMware za 115 Kč bez DPH, která parametrově odpovídá tomu, co mají pod OpenStack za těch 60 něco. Mě spíš zarazilo, že to v přechodové vynucovací nabídce zatajili, čímž mě svým netransparentním chováním nahlodávají v tom, jestli není čas jít jinam. Jestli nabízí někdo kvalitativně i cenově srovnatelnou službu, tak mě v tuto chvíli u nich nic nedrží.

V minulosti mě takhle vyhnali s doménami. Chtěl jsem změnit kontakt na mojeID a prostě nejde. Chtěli po mě, ať jim doručím papír se dvěma ověřenými vlastními podpisy, že já převádím doménu na sebe.

A ta jejich politika s hesly mě taky totálně vytáčí. O ty VPS se jim předpokládám starají nějací Italové, takže to je jiný administrativní účet než administrace Forpsi jako taková. Když jsem se tam jednou do roka chci přihlásit, tak neudělám nic, dokud nezměním hesla u obou účtu. Ve chvíli, kdy bych potřeboval řešit nějaká průser, tak to je nejlepší způsob, jak se ve stresu ještě odpálit hesla a celé to ještě víc zkomplikovat.

rmrf

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: Dnes v 09:48:09 »
Za mě. Forpsi/Hukot/Contabo, všechno asi tak druhé nejlevnější VPS. Forpsi - jednoznačně nejrychlejší připojení, otřesná konzola, neumějí nastavení reverzu uživatelsky. Hukot - rychlejší disky, super konzola. Contabo - nejlepší cena/výkon, konzola přes nešifrovaný VNC.

Jinak ten přesun u Forpsi z VMWare na OpenStack jsem taky absolvoval, ale nepřišel jsem o IP adresu. Jestli jsem to musel přeinstalovat, to už si nepamatuji. U Hukotu sice slibují rychlost připojení 1Gbps, ale je to výrazně horší, než u Forpsi. Contabo má svých 300 Mbps, a to celkem sedí. Contabo se teď v poslední době zlepšilo. Ten reverz se u Forpsi nastavuje ticketem přes jejich operátora a trvá to klidně několik dní.

Nicméně, jsou to jenom mé osobní pocity, které nejsou žádnou statistikou.

« Odpověď #12 kdy: Dnes v 10:35:43 »
U contabo jen pozor na jejich ‘life time discount’. Už jsem to měl na třech vps a stejně vždy nakonec zdražili.
Neměl jsem tam nic složitého , takže jsem to vypověděl, pak zakoupil něco s novou life time discount a nainstaloval vps znovu.
Nic důležitého bych tam ale nedával, nedá se jim moc věřit

brk

• 255
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: Dnes v 11:08:27 »
U contabo jen pozor na jejich ‘life time discount’. Už jsem to měl na třech vps a stejně vždy nakonec zdražili.
O kolik to tak pak zdraží?

Díval jsem se na stávající virtuál u Forpsi a reálně využívám 0,5GB RAM a 14GB diskového prostoru, kde jsou rozhodně i věci, co tam být nemusí, takže mi fakt stačí víceméně cokoliv. To Contabo mi přišlo zajímavé za ty peníze, ale absolutně to nepotřebuji.