má smysl učit se mrtvé jazyky?
Má, nehledě na to, že SmallTalk díky PHARO mrtvý není, v žádném případě.
Stejně tak má smysl se učit řemeslo na věcech, které nikdy neprodáte.
Budete mít základy a pak vás toho moc nepřekvapí.
Naopak se budete podivovat, proč jsou nejpopulárnější ty jazyky, které jsou :-).
Co je na Smalltalku a Scheme tak skvělého oproti moderním jazykům?
Prej oproti "moderním jazykům"! ROFL!!
Ptal bych se spíš obráceně - co přinášejí ty tzv. "moderní jazyky" navíc oproti třeba Smalltalku nebo Scheme, když z nich v každé nové verzi vykradou nějakou věc a prezentují ji jako něco super new hyper cool. Nemusím aspoň čekat, kdy si nějaký frikulín konečně všimne nebo znovuobjeví/pochopí nějakou 40 let starou fíčuru a konečně ji implementuje v nové verzi do toho svého "moderního" jazyka, čímž samozřejmě outdatuje kód napsaný v předešlé verzi, což je pro praktickou práci fakt moc příjemný.
Úplně se argumentačně míjíme. Otázka zněla, zda se má Rust šanci masověji prosadit a proč. Já jsem psal důvody, proč myslím, že má reálnou šanci. Zároveň mám určitý názor na masovou prosaditelnost Haskellu a tomu šanci moc nedávám, bez ohledu na to, zda IO monad považuju za dobrý nápad. Dál se v tom vrtat nebudu, promiň.
Jenže tyhle věci o prosazení jazyků moc nerozhodují. FORTRAN se rozšířil, protože nic jiného nebylo a protože IBM. Pascal byl ve své době populární, protože CP/M a protože Borland. C se rozšířilo s Unixem. C++ se svezlo na popularitě C a protože Borland a Microsoft. Java se rozšířila, protože C++ bylo populární a protože Sun těžce zafinancoval. Přitom ani jeden z těch jazyků není žádná hitparáda.
Proto si myslím, že se Rust zařadí mezi ty bezvýznamné jazyky - na nic známéno nenavazuje, nic významného v něm není napsáno a nemá tak silnou korporátní podporu, jakou by musel mít, aby měl šanci.
Latinská literatura nezastarává, narozdíl od softwaru. Pokud je cílem naučit se moderní románský jazyk, studium latiny moc nepomůže.
My měli latinu na gymplu a přinejmenším díky ní pasivně románským jazykům rozumím - když si přečtu text, tak přestože ten jazyk neumím, pochopím, o čem to je.