Práce pro FAANG

Práce pro FAANG
« kdy: 09. 06. 2021, 21:03:49 »
Zdravím, najde se zde někdo, kdo má zkušenosti s prací pro FAANG? Konkrétněji Apple? Díval jsem se, že mají spoustu otevřených pozic nejen v Silicon Valley, ale i v jiných velkých městech všude po světě jako Londýn, Vancouver, NYC, atp. Jedno je dokonce i v Praze

Jsem velký fanoušek Apple ekosystému a jejich produktů, pracovat pro Apple se zdá jako sen. Výplata by taky mohla být celkem pěkná, i když vezmu v potaz drahé lokality. Má to smysl nějak do budoucnosti zkoušet? Stojí to za to? Za rok půjdu na vysokou s tím, že už od druháku pracuji a nabírám zkušenosti, takže bych teoreticky i mohl být kvalifikovaný hned po vysoké :)

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
Re:Práce pro FAANG
« Odpověď #1 kdy: 10. 06. 2021, 08:38:19 »
Mozna se zmenila doba, nejsem uz nejmladsi. Nicmene, kdyz jsem byl ve vasi pozici (pred VS), tvoril jsem ruzne projekty. Jednoho z nich si vsimlo pravni oddeleni jedne firmy a poslali mi takovy ne uplne hezky e-mail. Za tyden na to mi pise z te firmy uz programator, ze se za pravniky omlouva, ze by mne radi zamestnali (Mountain View,CA), ze vsechno zaridi a zaplati i letenku abych se na ne treba jen podival. Kdyz zjistili kolik mi tehdy bylo, tak nabidli internship. Mam pocit, ze jsem udelal trochu chybu, ze jsem ho nevzal (CA je nadherna).

O par let pozdeji se mi ozval Google, opet z pozice kdy se oni ozvou to byla uplne jina zkusenost, nez co popisuji lide kteri naopak oslovuji Google se zajmem tam pracovat (tehdy uz jsem se mel dobre v CR, nepokrocili jsme za uvodni rozhovory, nicmene tam mi vlastne jen nabizeli, nez ze by kladli nejake pozadavky).

Takze za mne bych se urcite snazil udelat neco, ceho si samy tyto firmy vsimnou.

« Odpověď #2 kdy: 10. 06. 2021, 11:01:12 »
Zdravím, najde se zde někdo, kdo má zkušenosti s prací pro FAANG? Konkrétněji Apple? Díval jsem se, že mají spoustu otevřených pozic nejen v Silicon Valley, ale i v jiných velkých městech všude po světě jako Londýn, Vancouver, NYC, atp. Jedno je dokonce i v Praze

Jsem velký fanoušek Apple ekosystému a jejich produktů, pracovat pro Apple se zdá jako sen. Výplata by taky mohla být celkem pěkná, i když vezmu v potaz drahé lokality. Má to smysl nějak do budoucnosti zkoušet? Stojí to za to? Za rok půjdu na vysokou s tím, že už od druháku pracuji a nabírám zkušenosti, takže bych teoreticky i mohl být kvalifikovaný hned po vysoké :)

Na jakou VS se chystas a jake mas na GitHubu nejzajimavejsi projekty a v jakem jazyce?

« Odpověď #3 kdy: 10. 06. 2021, 14:16:19 »

Na jakou VS se chystas a jake mas na GitHubu nejzajimavejsi projekty a v jakem jazyce?

Chystám se pravděpodobně na ČVUT, na Githubu nemám nic extra zajímavého, ještě jsem ve fázi, kdy se snažím vymyslet nějaký zajímavý projekt, který bude za něco stát a nebude mi připadat jako ztráta času. Což je celkem složité, bohužel nejsem moc kreativní člověk :( Na druhou stranu je mi teprve 18, času mám dost :)

Jinak asi jsem se špatně vyjádřil, moje otázka byla spíš mířená na to jaké to je, pracovat pro tyhle megakorporáty, než spíše jak se tam dostat. Ale i tak si vážím odpovědí

kek1

« Odpověď #4 kdy: 10. 06. 2021, 14:57:12 »
FAANG ma relativne dost ruzne pohovory,

FB ma centralni team na interviews kde je to trochu roboticke, aby se clovek dostal na prvni kolo musi mit budto zajimavou skolu, nebo za sebou zajimavou karieru - potom 4-5 kol, init call, pak technicke dvojkolo s leetcode medium - hard podle toho jakou ma interviewer naladu, system design, nakonec normalni HR pohovor.
GooG je dost podobny, ale tam jsem nebyl
Amazon je trosku kratsi FB, a pohovor byl s HR teamem primo na lokaci, takze asi nebude globalni jako FB.
Apple co vim ma pohovory per team, tzn pohovor do swift teamu bude neco jineho nez do AppStore, a co jsem cetl jsou ty pohovory vetsinou vic do hloubky - na druhou stranu by se tam clovek mohl dostat prave pres nejaky team, ktery nejakym zpusobem zaujme, treba zajimavym projektem na GH.

Kazdopadne, kdybych byl ted na vysce, tak cele 3 roky drtim system design, a leetcode abych se dostal co nejdriv do FANGu

« Odpověď #5 kdy: 10. 06. 2021, 15:21:43 »

Do googlu jsou pohovory dvoukolové (2 roky stará zkušenost). Předchází tomu domluva s HR o tom jak, co a kdy a pak je 1. kolo online 45 minut algoritmizace. Druhé kolo je pak on site na celý den - 5x podobné 45 minutové kolečko na algoritmizaci + 1x system design. Když projdeš, už se jen hledá vhodný tým na základě profilu.

« Odpověď #6 kdy: 10. 06. 2021, 15:33:07 »
Takze za mne bych se urcite snazil udelat neco, ceho si samy tyto firmy vsimnou.

V dnešní době by to muselo být asi opravdu něco opravdu inovativního a velkého no... Tak třeba mě jednou něco takového napadne :)

Co jsi vytvořil ty, že se ti takhle ozvali? Pokud to teda není tajemství :)

kek1

« Odpověď #7 kdy: 10. 06. 2021, 16:08:09 »

Do googlu jsou pohovory dvoukolové (2 roky stará zkušenost). Předchází tomu domluva s HR o tom jak, co a kdy a pak je 1. kolo online 45 minut algoritmizace. Druhé kolo je pak on site na celý den - 5x podobné 45 minutové kolečko na algoritmizaci + 1x system design. Když projdeš, už se jen hledá vhodný tým na základě profilu.

To asi bylo dřív stejně u FB a Amazonu, ale během covidu to změnili a bylo to celé remote.

« Odpověď #8 kdy: 10. 06. 2021, 16:28:34 »

Když projdeš, už se jen hledá vhodný tým na základě profilu.

A když člověk neprojde, je možné to o nějaký čas později zkusit znovu? Nebo jsou už navždy "zavřené dveře"?

kek1

« Odpověď #9 kdy: 10. 06. 2021, 16:37:18 »

Když projdeš, už se jen hledá vhodný tým na základě profilu.

A když člověk neprojde, je možné to o nějaký čas později zkusit znovu? Nebo jsou už navždy "zavřené dveře"?

U FB jsou to 3 přihlášky á 6 měsíců.

« Odpověď #10 kdy: 10. 06. 2021, 20:15:39 »
Co člověk, to jiná zkušenost, ale vesměs mají nějakou formu monorepa (i když Apple asi ne), nějaký vlastní interní jazyk (Go, Hack), nějaký vlastní interní systém pro kontejnery (Borg, Tupperware) a podobně se zbytkem vývojářských nástrojů. Engineer má relativně vysokou pozici a benefity jsou celkem na úrovni, ale taky tak jsou na ně velmi vysoké nároky (Amazon a FB určitě, Google se asi šine o něco pomaleji). Podle toho kde člověk skončí, může pracovat na úplně nových aplikacích pro miliardy lidí, hrát si se zařízeními, které se teprve připravují pro release za rok-dva, ale taky vylepšit o 0.1% predikci smajlíků nebo snížit poruchovost serverů o 0.002% (nic proti tomu, určitě to někomu přijde taky zajímavé).

Pracuji v "F", tak se klidně zeptej něco konkrétního, pokud budu moct odpovědět, odpovím :)

« Odpověď #11 kdy: 11. 06. 2021, 07:43:06 »

V googlu je to jednou za rok (našel jsem to teď na jejich stránkách). Ještě co se týče úspěšnosti kandidátů - odhadem 1/6 projde tím online kolem a z nich 1/6 on-site kolem. A IMHO je pak ještě velké síto z lidí, co se vůbec přihlásí, tj. že na pohovor nepozvou jen tak někoho. Kromě algoritmizace se hodnotí i komunikační dovednosti, ale přesně si to nepamatuju.

« Odpověď #12 kdy: 11. 06. 2021, 09:11:30 »
Ahoj, hele opět napíšu pár připomínek, které tady podle mě úplně nezazněly - a upřímně celkem mě ta kvalita feedbacku překvapuje.

Nejprve napíšu US centric věci, které očividně spousta lidi z evropy/čr nevnímá

1) FAANG, který není Silicon Valley, není tak úplně ten opravodový FAANG (napříkad pracovat pro google v evropě není ta stejná práce, o které američani mluví v rámci práce pro FAANG, toto se v čase může měnit, a pro AMA/FB to nemusí uplně platit, ale rule of thumb - FAANG je práce v CALI.

2) Standardní studium v US je v 17ti "maturita" na střední, a potom je vysoká 3-4 roky bakalář, na mastera více než 90 procent lidí nechodí. Ze školy tedy vylezeš v 20-21. Lidi se běžně hlásí do FAANG od 20-24. Lidi kolem 30 a více většinou přecházejí do role manažerů. Ano, může se ti stát, že budeš z konferencí slavný člověk autor knihovny v 35 pozván pracovat do FAANGU na primárně ne tech-manažerských věcech, ale je to velmi nepravděpodobné, lidi kolem 30-35 zjednodušeně řečeno algoritmy nepíšou - opět, rule of thumb.

3) FAANG dnes je něco jiného než FAANG před 10 lety - pohovory, nábory, prestiž jsou jiné, často vyšší - dej si pozor na lidi co do FAANGU nastoupili před 10 lety a dnes ti předávájí zkušenosti z jejich L5 pozice atd - pravděpodobně ti to dnes moc k ničemu nebude, zvláště jako člověku co nastupuje na L3.

4) FAANG si přebírá každý rok ty top lidi z Ivy League univerzit a filtruje i mezi těmi top. Je tam obrovský přetlak, dnes mají tu hype machine marketingově na maximu. Je běžné, že top člověk z Ivy League to zkouší tři roky dokola než se dostane, a taky se klidně i nedostane.

5) Geopolitika US a kyvadlo náklonosti k ekonomické migraci - tato se v čase mění, ale věz, že v dnešní době chce v US IT pracovat úplně každý z celého světa (asiat chce být ve východní evropě, východní evropan v západní evropě, němec ve švýcarsku, švýcar v new yorku, new yorker chce být v silicon valley), je to takový novodobý gold rush na Klondiku. Amerika historicky mění přístup k ekonomické migraci podle potřeb, a tu se bráný otevírají, tu zavírají. Ty jako kluk z východní evropy budeš soupeřit s asii, indama, celou východní evropou a celým západem aby ses vůbec do Ameriky dostal na nějaké smysluplné vízum (jsou různe typy víz, některé jsou pouze dočasné a tvůj zaměstnavatel musí prokázat, že tě potřebuje a tak dále, tvůj zaměstnavatel tě má v rámci pracovních víz v hrsti, a ví to, a vuyžívá toho). Zkráceně - ty jako imigrant budeš ve výrazně horší pozici něz amík, finančně, pracovně, i jinak, je dobré toto chápat předem.

6) Interview process is broken. V americe, ale i ve světě se tápe nad tím, jak dělat správně interview, a jak dělat správně IT interview. Najdeš spoustu bývalých recruiterů z FAANGU, kteří ti sami řeknou, že i zde to je často random, o vyspání, o otázkách a v realitě to moc férove není, je třeba to tak brát.

7) ve FAANG v realitě z 90 procent nejsou žádní supermani, když se tam už dostaneš, a může tě překvapit jak nízká ta průměrná kvalita v porovnání s tvým očekáváním je - toto je trochu kontroverzní názor chápu.

8) Samotné interview bylo tady jakž takž popsané - klasika algo věci leetcode a spol, avl stromy redblack, linked listy, hash tably, a spíše věci o úrověn výše kdy máš vyřešit nějaký problém za použití kombinace těchto struktur - opět je to o náhodě, pokud teda nepojedeš různé přípravné kurzy a nebudeš mít ty typické úkoly najeté nazpamět (ano, to se běžně dělá, kolem náborů do FAANG vyrostla velká industry - semináře, blogy, knížky, videa, cracking the coding interview apod, je to business). Následně tam je system design, což je řekl bych ta horší část na přípravu, je to víc random a zbytek si již četl výše.

9) Vetšina českých programátorů co jsem potkal, měla problém s fizz buzzem, ti lepší měli problém naprogramovat jednoduchého hada - je dobré si uvědomit, jak daleko ses před těmato lidma, tyhle lidi předem škrtám, tihle ani neví co je FAANG.

10) FAANG je i o těch social skills, jak "googly" seš, a jak zapadáš do firemní kultury - od srdce můžu říct, že většina programátorů co jsem potkal by třeba prošlapřes technické síto, ale přes social síto by neprošla ani za milion let. Taky je to hodně o přetvárce a o tom, jestli ti nevadí, že drtivá většina lidí ve firmě s kulturou budou politicky na opačné straně barikády než ty, a jak to zmenežuješ - i toto se může stát.

11) FAANG je rozhodně skvělý pro CV a po dvou letech v něm vstupenka do jakékoliv firmy na světě - v tomto je skvělý. FAANG je také vstupenka na život do ameriky - v tomto je také skvělý. FAANG tě ale může technologicky velmi zklamat, a pokud seš level CVUT phd a zajimáš se o opravdu zajímavé a komplexní věci - tak ve FAANGU je sice můžou dělat taky, ale 80 procent práce v něm tuto úrověn nemá, a není pravděpodobně počítat s tím, že se člověk dostane tam kam přesně chce.

12) Amerika je napumpovaná, nic zadarmo ti nedaj, a budeš minimálně ze začátku hodně makat, je třeba tohle vnímat (je pravda že FAANG oproti zbytku US se snaží o work life balance ale i tak to imo bude trochu culture shock) - je to velký rozdíl oproti něměckému ospalému korporátu a vyčůrané české pobočce co si krátí práci.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 11. 06. 2021, 11:15:58 »
pokud seš level CVUT phd
Takovéto lidi kontaktují sami a je to celkem jistý způsob, jak tam získat práci, pokud o to člověk stojí.

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 11. 06. 2021, 12:26:01 »
V dnešní době by to muselo být asi opravdu něco opravdu inovativního a velkého no... Tak třeba mě jednou něco takového napadne :)
Co jsi vytvořil ty, že se ti takhle ozvali? Pokud to teda není tajemství :)

Udelal jsem reverse engineering jejich produktu a napsal tool, ktery s tim pracuje. Ozval se mi vedouci toho oddeleni ktere dany produkt vyviji.

Obecne co jsem se bavil s lidmi po letech co neco podobneho provedli, tak celkem casto jsou v kontaktu s vyvojari co to resi v dane firme a/nebo dostali nabidku. Cesta je takova, ze si toho nekdo nekde vsimne, dojde na pravni, to dojde do vyvoje at se k tomu vyjadri, a ...

Podle meho nazoru je jeste jedna dobra cesta jak se do takovych firem dostat a to je najit spolecne tema s nekym hodne chytrym, k memu uzasu si lide i na top pozicich ve velkych firmach radi najdou cas povidat si o tom co je zajima, jen je potreba byt dost drzy jim napsat s otazkou (ta je musi zaujmout, tzn. musi to byt tema k diskusi i pro ne).