Kdy se stalo ze firma vyhodila remote makače a nechali si onsite flákače? Tohle mi prijde uplne mimo.
To se děje úplně běžné. Zapiš si někde základní kurz Korporát 101.
Když se snižují stavy, tak je úplně standardní postup, že se prvně rozloučíte s externisty/kontraktory a teprve potom se loučíte s kmenovými.
Pokud by si nějaký šéf týmu chtěl nechat jednoho kontraktora (a propustit jednoho kmenového), tak ho čeká velmi složité vysvětlování lidem, kteří to nebudou chápat a nebudou to chtít chápat.
Samozřejmě, pokud se šéfovi nějaký kontraktor líbí, tak může rozjet proces, kterým ho naberou jako kmenového. Ale chvíle, kdy je potřeba ořezat workforce je ta úplně nejblbější pro nabírání nového zaměstnance.
Zaměstnance-flákače z korporátu také není tak snadné vyhodit. Opět je to nějaký proces ve kterém ten zaměstnanec nesplňuje vytyčené cíle. A to chvíli trvá. Samozřejmě zaměstnanec může z korporátu letět obratem - pokud udělá nějaký průšvih a to je v liberálním světě rychlejší než bys řekl švec. Ale pokud ten flákač zrovna žádný průšvih neudělal, tak ho opravdu nemůžeš ani propustit, ani vyměnit za kontraktora.
Já v žádném případě nepovažuji zaměstnance v korporátu apriori za flákače, ale to prostředí k tomu může často motivovat. A když vás prostředí motivuje, že když si splníte KPI, že zůstáváte v pomalém pruhu na povýšení a když vaše extra úsilí velmi často není oceněno jinak, než pouhými slovy, tak.... tak se hodně korporátních lidí na tu polo-flákací cestu vydá po racionálním rozhodnutí.
Kontraktor (který prodává sám sebe, který není ve skutečnosti zaměstnanec bodyshoppující firmy) se naopak musí hodně snažit, aby přesvědčil svým výkonem, že ho mají chtít i další půlrok.
Takže situace, že mezi zaměstnanci je hodně flákačů a mezi kontraktory je hodně makačů, ta je celkem běžná. A jak jsem psal dříve - ti kontraktoři jsou ven první zcela automaticky.