Práce pro FAANG

Re:Práce pro FAANG
« Odpověď #15 kdy: 11. 06. 2021, 16:29:35 »
uprimny_programator to dost dobre shrnul

Ja bych k tomu dodal ze dobra cesta v tve pozici je pokusit se dostat tam na intership. Je tam samozrejme taky pomerne zastup, ale muzes prekvapit prave treba tim, ze uz toho budes dost umet.

Nerikej si, ze mas na neco cas, nejlepsi cas je ted.

Pokud se nakonec treba nerozhodnes pro FAANG ale jinou velkou firmu, tak jdi za tim at pracujes v HQ (pripadne alespon stejne zemi). Bezna praxe velkych firem je, ze si core projekty/technologie "drzi" v HQ a "na vychod" posilaji veci, na kterych se nikomu pracovat nechce.

« Odpověď #16 kdy: 11. 06. 2021, 17:39:19 »
Já po FAANG teda netoužím, měl jsem pár pozvánek na pohovory, odmítl jsem je, nechci se stěhovat, a i kdybych chtěl, tak prostě nechci být zaměstnanec, což teď jsem.

Osobně si myslím, že libovolný zaměstnanec je na pytel, i protu nejlepší společnost na světě. Furt žiješ jen od výplaty k výplatě, někdy trošku blíž, někdy trošku dál, ale neustále se musíš přizpůsobovat nějaké firemní kultuře a tvářit se, že přednášky o LGBT (tenhle seznam se každý rok prodlužuje, ani jsem netušil kolik je sexuálních orientací) mají nějaký význam.

Klíč je alespoň vlastnit svojí pozici (freelancer) nebo ještě lépe vlastnit nějaký systém organizace práce (firma). Jako zaměstnanec vždy budeš jen nic, to si zapamatuj, a pokud fakt chceš do něčeho investovat hodně energie a času, nejsem si jistý, že má význam se snažit protlačit do nějaké top společnosti. Pokud chceš pracovat od nevidím do nevidím, radši dělej pro sebe.

« Odpověď #17 kdy: 11. 06. 2021, 18:11:36 »
Pokud se nakonec treba nerozhodnes pro FAANG ale jinou velkou firmu, tak jdi za tim at pracujes v HQ (pripadne alespon stejne zemi). Bezna praxe velkych firem je, ze si core projekty/technologie "drzi" v HQ a "na vychod" posilaji veci, na kterych se nikomu pracovat nechce.

Duh :-D

Tohle platí úplně všude. A i když je člověk ve stejné zemi, tak lepší nebýt remote. Pokud přijde nějaká krize nebo je potřeba naplnit "performance improvement" kvóty, tak je nejjednodušší nejdřív šahat na lidi, kterým to manažer nemusí říkat tváří v tvář. Ideálně poslat mail, v horším případě Zoom taky snese kdeco.

« Odpověď #18 kdy: 11. 06. 2021, 21:50:33 »
Tohle platí úplně všude. A i když je člověk ve stejné zemi, tak lepší nebýt remote. Pokud přijde nějaká krize nebo je potřeba naplnit "performance improvement" kvóty, tak je nejjednodušší nejdřív šahat na lidi, kterým to manažer nemusí říkat tváří v tvář. Ideálně poslat mail, v horším případě Zoom taky snese kdeco.

Kdy se stalo ze firma vyhodila remote makače a nechali si onsite flákače? Tohle mi prijde uplne mimo. Jo, pokud se rozhoduju mezi dvěma remote vs. onsite flákačema nebo makačema tak to je jiná. Ale každá větší společnost má velmi dlouhej seznam flákačů, takže pokud je nekdo mezi tema makacema, tak musi byt uplne jedno jestli je remote nebo onside  ;D

« Odpověď #19 kdy: 11. 06. 2021, 23:10:19 »
Prd.
Contractori jdou prvni.
uz jen kvuli vypovednim lhutam.
A casto jsou drazsi nez zamestnanci. Takovy IBM si nauctuje 2000 EUR za semiseniorni lidi s naprosto sokujicima neznalostma. Ale tam uz byvaji vypovedni lhuty jako u zamestnance.

Kdy se stalo ze firma vyhodila remote makače a nechali si onsite flákače? Tohle mi prijde uplne mimo. Jo, pokud se rozhoduju mezi dvěma remote vs. onsite flákačema nebo makačema tak to je jiná. Ale každá větší společnost má velmi dlouhej seznam flákačů, takže pokud je nekdo mezi tema makacema, tak musi byt uplne jedno jestli je remote nebo onside  ;D

« Odpověď #20 kdy: 12. 06. 2021, 00:29:12 »
Kdy se stalo ze firma vyhodila remote makače a nechali si onsite flákače? Tohle mi prijde uplne mimo.

Docela běžně bych řekl. Sice nešlo zrovna o onsite/remote (protože jsme nejdřív nebyli remote nikdo a teď jsme -- kvůli okolnostem -- najednou všichni), ale člověk, který de facto nastartoval celý náš projekt, jednou rukou zvládal psát půl tuctu diffů (pull requestů) denně, druhou rukou technicky vedl tým a organizoval téměř veškerou spolupráci s upstreamem i downstreamem, dostal před pár měsíci vyhazov.

Stačilo, aby párkrát řekl managementu, jak by chtěl, aby dělali svou práci (navíc bych řekl, že celkem slušně) a už měl suverénně největší makač široko daleko klacky pod nohami, onsite neonsite. Dobrou polovinu roadmapy jsme museli po jeho odchodu zrušit. Teda "deprioritizovat".

Vedení je jedno, jestli člověk maká, nebo ne, je to politika a všichni jsou nahraditelní. Uchazečů jsou zástupy, tak proč lpět na jednotlivcích. V Amazonu, pokud má někdo pech, projde celým pohovorem jenom aby zjistil, že je hire to fire.

anonacct

« Odpověď #21 kdy: 12. 06. 2021, 10:27:27 »
Tak ono být kontraktor v ČR a v US je taky vělký rozdíl že jo. Ono ty US firmy mají docela zajímavé benefity a né každou práci nechají dělat nějakého kontraktora z východu.

« Odpověď #22 kdy: 12. 06. 2021, 11:00:14 »
what benefit for contractor

Tak ono být kontraktor v ČR a v US je taky vělký rozdíl že jo. Ono ty US firmy mají docela zajímavé benefity a né každou práci nechají dělat nějakého kontraktora z východu.

anonacct

« Odpověď #23 kdy: 12. 06. 2021, 13:59:43 »
Kontraktoři žádný benefit právě namají, kdežto zaměstnanci mají private health insurance třeba pro celou rodinu. V US nechceš být kontraktor a onemocnět :)

« Odpověď #24 kdy: 12. 06. 2021, 14:09:18 »
jsem jen spatne pochopil.
Jinak znam cloveka, kterej firemni pojisteni odmitl, ze ho by to zbytecne pripoutalo k firme ci co.

Na druhe strane u zakladniho platu 180 000$ ho to tak nepalilo a platil za sebe 950$, cili min nez ja v Cechach.

Kontraktoři žádný benefit právě namají, kdežto zaměstnanci mají private health insurance třeba pro celou rodinu. V US nechceš být kontraktor a onemocnět :)

« Odpověď #25 kdy: 12. 06. 2021, 15:46:57 »
Kdy se stalo ze firma vyhodila remote makače a nechali si onsite flákače? Tohle mi prijde uplne mimo.
To se děje úplně běžné. Zapiš si někde základní kurz Korporát 101.
Když se snižují stavy, tak je úplně standardní postup, že se prvně rozloučíte s externisty/kontraktory a teprve potom se loučíte s kmenovými.
Pokud by si nějaký šéf týmu chtěl nechat jednoho kontraktora (a propustit jednoho kmenového), tak ho čeká velmi složité vysvětlování lidem, kteří to nebudou chápat a nebudou to chtít chápat.

Samozřejmě, pokud se šéfovi nějaký kontraktor líbí, tak může rozjet proces, kterým ho naberou jako kmenového. Ale chvíle, kdy je potřeba ořezat workforce je ta úplně nejblbější pro nabírání nového zaměstnance.
Zaměstnance-flákače z korporátu také není tak snadné vyhodit. Opět je to nějaký proces ve kterém ten zaměstnanec nesplňuje vytyčené cíle. A to chvíli trvá. Samozřejmě zaměstnanec může z korporátu letět obratem - pokud udělá nějaký průšvih a to je v liberálním světě rychlejší než bys řekl švec. Ale pokud ten flákač zrovna žádný průšvih neudělal, tak ho opravdu nemůžeš ani propustit, ani vyměnit za kontraktora.

Já v žádném případě nepovažuji zaměstnance v korporátu apriori za flákače, ale to prostředí k tomu může často motivovat. A když vás prostředí motivuje, že když si splníte KPI, že zůstáváte v pomalém pruhu na povýšení a když vaše extra úsilí velmi často není oceněno jinak, než pouhými slovy, tak.... tak se hodně korporátních lidí na tu polo-flákací cestu vydá po racionálním rozhodnutí.
Kontraktor (který prodává sám sebe, který není ve skutečnosti zaměstnanec bodyshoppující firmy) se naopak musí hodně snažit, aby přesvědčil svým výkonem, že ho mají chtít i další půlrok.
Takže situace, že mezi zaměstnanci je hodně flákačů a mezi kontraktory je hodně makačů, ta je celkem běžná. A jak jsem psal dříve - ti kontraktoři jsou ven první zcela automaticky.

nehalem

« Odpověď #26 kdy: 12. 06. 2021, 20:30:10 »
...
Tak na toto len jednym slovom: "NASRAT!"

« Odpověď #27 kdy: 13. 06. 2021, 10:45:42 »
To se děje úplně běžné. Zapiš si někde základní kurz Korporát 101.
Když se snižují stavy, tak je úplně standardní postup, že se prvně rozloučíte s externisty/kontraktory a teprve potom se loučíte s kmenovými.

No dobře. Já jsem vlastně nikdy v žádné korporaci nepracoval. Takže to tak klidně může být. Já jen co mám zkušenosti z menších firem (stovky zaměstnanců), tak jsem viděl takové snižovaní stavu, kde se kontraktori nechali a s interníma se rozloučili.

« Odpověď #28 kdy: 13. 06. 2021, 22:43:04 »
Pracoval som pre FAANG a aj som robil pohovory z druhej strany. Pri pohovoroch ide o hard skills a trochu aj o vyjadrovanie. Urcite treba vediet obhajit svoje riesenie a porovnat ho s alternativami. Otazka "a preco to nejde takto?" je zaklad. Ked stoji obhajoba riesenia kandidata na tom, ze on to proste vie, tak to nestaci.

Co sa tyka roznych lokacii, tak ma typicky firma zaujimave pozicie na malo miestach a v kazdej krajine ma menej zaujimavy miestny support.

Prednasky o LGBT som nezazil.

Praca bola u mna pohodova, manageri boli najlepsi akych som zatial stretol. Je snaha robit veci poriadne a nie je tazke mat impact. Nevyhoda je, ze ked zacnes viest mensiu iniciativu, tak mas hned okolo 20h meetingov tyzdenne nech vybavis a udrzis podporu od vsetkych potrebnych teamov. A druha nevyhoda bola az do Covidu lokacia.

« Odpověď #29 kdy: 14. 06. 2021, 08:01:39 »
ono se to postupne zhorsuje (co se poctu pohlavi tyce).

Za "ne FAANG" CA startup muzu rict, ze takovyhle (v 90% nepovinne) meetingy a akce byly jednou za 1-dva tydny, ale ocividne rostouci frekvence.
A manageri nereseli pekne viditelny pruser vendora ale nejake nekorektni vyjadreni na portalu, od nedostatecne biologicky diverzifikovane (skutecne) zeny.
Ale vyvoj hodnoty akcii taky podle toho vypadal.

Porad lepsi nez prednaska na tema "neurodiverzita" ve svedske firme. Priznavam, ze ja nevzdelanec jsem si to musel hledal googlem, nez jsem to s diky odmitl.

Prednasky o LGBT som nezazil.