Metronet končí, ke komu přejít?

Re:Metronet končí, ke komu přejít?
« Odpověď #240 kdy: 05. 03. 2025, 23:50:30 »
Vyptával jsem se na IPv4 adresu a především IPv6 prefix. Vše má zůstat jak je.

Takže tady máme novinky od Jona.
Jejich přístup naprosto otřesný. Komunikace mizerná, poskytují naprosto protichůdné a vzájemně se vylučující informace.

Původně koncem ledna tvrdili, že IP adresy zůstanou původní. O měsíc pozděj, minulý týden, z ničeho nic oznámili, že adresy se změní. Po dlouhém dopisování, kdy jsem žádal objasnění, z nich vypadlo, že prý "chybná informace".

Adresy se mají změnit 13.3., ale prý se dá domluvit jiný termín. Když jsem žádal o odklad (nemám čas to teď řešit, z ničeho nic, a je potřeba to změnit na mnoha místech, bude to vyžadovat určitý čas), odpověděli, že změna proběhne 13.3. tj. asi odklad, resp. jiný termín není možný.

A vrchol je, že dodali novou konfiguraci pouze pro jednu přípojku z těch dvou, které od nich mám.

Jak jsem už napsal, přístup naprosto otřesný.

Skoro začínám mít pocit, že ti, kteří odešli jinam, to vyhráli.

« Odpověď #241 kdy: 06. 03. 2025, 01:03:57 »
Mno, tak já to mám za sebou, zkušenost naprosto opačná než chan_hfc.
Že by měly adresy zůstat stejné jsem nikdy neslyšel.
Minulý týden mi volali, že přehození se uskuteční v pondělí 3.3., jak jsem byl informován. Informován jsem nebyl, nic nepřišlo, nicméně prakticky hned to napravili, poslali mail s budoucími adresami (IPV4/32 a IPV6/56). Slečna pak ještě jednou volala a ujišťovala se, že jsem mail dostal.
V neděli 2.3. jsem si vzpomněl, že jsem nenapsal konkrétní požadavek na PTR záznamy. Napsal jsem mail a prodigoval stávající delegaci subnetů, vypadalo to dost beznadějně. Můj subnet ukazoval na jeden mrtvý nameserver s glue, druhý bez glue, odkaz na NS v neexistující doméně. V6 subnety nejspíš nebyly delegované vůbec. V pondělí odpoledne jsem to znovu prodigoval a málem mi spadla čelist - vše hotovo, PTR záznamy funkční.
V pondělí večer jsem volal na zákaznickou linku s dotazem, že se to asi odloží, že to přehozené není. Prý že ne, že se to bude dělat k půlnoci.
Kolem 20. hodiny telefonát, že by mi chtěli přehodit adresy, ale že se jim nedaří přihlásit se router. Vysvětlil jsem, že to bude tím, že tu žádný router není :-). Pán naprosto fundovaný a chápavý, požádal mě, abych restartoval PPPoE. To jsem učinil, PPPoE PAP authentication failed. Prý chvíli trvá, než to probublá Cetinem, OK, čekám. Za necelé 3 minuty connect, IPV4 na PPPčku stejně jako propojovací IPv6/64. DHCP, prefix delegation, adresy naskočily na příslušné síťové karty.
Nakopíroval jsem do /etc předem připravené upravené konfiguráky, rndc reload , AXFR proběhlo, a ještě změnit glue u ASCIO.
15 minut po přehození adres mi na novou IP dorazil první mail. Vše parádně připravené, i z mojí strany :-)
No a od té doby to běží jak u Metronetu, jen s novými adresami. Naprostá spokojenost; že to půjde takto hladce mě fakt překvapilo, velmi mile, samozřejmě.

« Odpověď #242 kdy: 06. 03. 2025, 11:10:24 »
Že by měly adresy zůstat stejné jsem nikdy neslyšel.

V lednu jsem se jich e-mailem dvakrát výslovně ptal, zda veřejné adresy zůstanou zachovány.

Kristýna z týmu JON.CZ odpověděla: Co se týká těch IP adres, tak Vám zůstanou takto.

Celkově to na mě dělá dojem, že je celá akce šitá horkou jehlou a panuje u nich hrozný chaos. Levá ruka neví, co dělá pravá. Jako by záleželo, na kterého konkrétního pracovníka narazíte, jak je proškolen, jakou má odbornou kompetenci.

Docela intenzivně používám IPv6. To byl ostatně jeden z důvodů, proč jsem před lety zvolil Metronet.
Takže mám zóny v DNS plné AAAA záznamů, mám spoustu zařízení se statickou IPv6 adresou, mám přes šestku natahané IPsec tunely, firewall na Mikrotiku (resp. Mikroticích, protože jich je na různých místech asi deset) je plný šestkových pravidel, přes šestku mi chodí pošta...
To všechno bude potřeba předělat.

Takže už na ně mám docela dopal. Pokud by v lednu napsali "Ne, adresy Vám nezůstanou, ty od Metronetu budou nahrazeny jinými od Jona.", tak bych byl schopný se na to nějak připravit. Asi bych na ně tlačil, ať mi ty nové adresy řeknou co nejdříve, ať mám dost času všechno nachystat a konfiguraci upravit. Já to mám soukromě, dělám ty věci večer po práci, musím si na to vyšetřit čas, protože mám i jiné aktivity.

Včera mi napsali Pokud máte nastavený automatizovaný proces a PPPoE protokol tak, že se údaje změní sami, nic potřeba měnit nebude.
Jako, na mě to působí dojmem, že tak trochu netuší co prodávají, k čemu a jakým způsobem se to používá.

Nevím, nerozumím tomu jejich přístupu.

« Odpověď #243 kdy: 06. 03. 2025, 11:15:56 »
V neděli 2.3. jsem si vzpomněl, že jsem nenapsal konkrétní požadavek na PTR záznamy. Napsal jsem mail a prodigoval stávající delegaci subnetů, vypadalo to dost beznadějně. Můj subnet ukazoval na jeden mrtvý nameserver s glue, druhý bez glue, odkaz na NS v neexistující doméně. V6 subnety nejspíš nebyly delegované vůbec. V pondělí odpoledne jsem to znovu prodigoval a málem mi spadla čelist - vše hotovo, PTR záznamy funkční.

Jenom abych si to ujasnil - oni neumí delegovat reverzní šestkovou zónu, ale je možné poslat jim PTR záznamy a nastaví to u nich?

Kdysi u T-Mobile šlo reverzní zónu delegovat na můj DNS server. To bylo dobré.

« Odpověď #244 kdy: 06. 03. 2025, 11:46:56 »
Docela intenzivně používám IPv6.

Jon.cz má IPv6? Já nevím, na loňský dotaz na dostupnost IPv6 pro zákazníka mi ani po půl roce a mnoha urgencích neodpověděli - tedy ani to pověstné "vykakej si očičko".

Z mnoha vtipných příhod s tímto "providerem" vzpomínám např. na to, jak jim klekly DNS servery (patrně konečně chcípla nějaká 586-ka schovaná v hromadě prachu kdesi v mezitím zazděném kumbálu mezi WC a komorou s kýblema pro kosmetičky podlakových krytin) - noo, a tak to "vyřešili" únosem veškerého DNS a přesměrováním na Google public DNS servery - a pak na to jako bonus zapomněli.  ;D Jako sice to úplně rozbilo rekurzivní resolvery u zákazníka, ale už asi po 14 dnech a názorné demonstraci nepochopitelného chování si jeden z techniků vzpomněl.  ::)

Všem bych doporučil prchnout od tohoto "nástupce" hodně daleko.

Jenom abych si to ujasnil - oni neumí delegovat reverzní šestkovou zónu, ale je možné poslat jim PTR záznamy a nastaví to u nich?

LOLec. Viz výše.

« Odpověď #245 kdy: 06. 03. 2025, 11:48:22 »
Ahoj, na delegování reverzní 6 zóny jsem se neptal, potřebuju mít PTR pro mail, u ostatních je mi to prakticky fuk, to by bylo jen nice to have.

Že to provázely nějaké zmatky celkem chápu. Nevím, kolikrát podobnou akci dělali, ale asi se to nedělá každý měsic. Přes rok jsme čekali, co udělá Dragon a pak Dragon prohlásil, že není schopen poskytovat služby v požadované kvalitě, jasně, pozadí neznám. Takže JON moc času na přípravu neměl a vzhledem k tomu to pro mě dopadlo skvěle.

Že na infolince, kde jsou asi zvyklí na dotazy typu "mám pomalý FB, YT" atd nevědí odpovědi na techničtější dotazy je asi taky pochopitelné, máme net za pár korun a nás, co chceme net i k něčemu jinému než FB a YT budou zlomky procent. To je realita, 99% lidí neví, co přesně je IP adresa. O tom, že každá krabička na světě bude mít všude V6 adresu můžeme tak fantazírovat :)
Ta odpověď na tu otázku, zda adresy budou zachovány, se dá chápat i tak, že i po přechodu budeš mít veřejné adresy :). Ano, byla to nepřesná odpověď.

No nic, podal jsem report a svůj pohled, Teď jen doufám, že některé obrázky na webu JON v modrobílých barvách, připomínajících něco s kyslíkem, nic neznamenají a že jde o podobnost čistě náhodnou https://www.jon.cz/images/carousel/desktop/Nejrychlejsi_internet.webp .

« Odpověď #246 kdy: 06. 03. 2025, 12:03:25 »
@LolPhirae no asi umí šestku
Kód: [Vybrat]
Mar  3 20:12:17 dhcpcd[27008]: ppp0: ADV 2a01:b380...::/56 from fe80::...
Mar  3 20:12:17 dhcpcd[27008]: ppp0: REPLY6 received from fe80::...
Mar  3 20:12:17 dhcpcd[27008]: ppp0: renew in 1800, rebind in 2880, expire in 86400 seconds
Mar  3 20:12:17 dhcpcd[27008]: lo: adding reject route to 2a01:b380:...::/56
Mar  3 20:12:17 dhcpcd[27008]: ppp0: delegated prefix 2a01:b380...::/56
Mar  3 20:12:17 dhcpcd[27008]: lan: adding address 2a01:b380:...00::1/64
Mar  3 20:12:17 dhcpcd[27008]: map: adding address 2a01:b380:...01::1/64
...
Nevím jak na jejich wifi, týká se Cetin přípojek

« Odpověď #247 kdy: 06. 03. 2025, 12:15:22 »
@LolPhirae no asi umí šestku
Nevím jak na jejich wifi, týká se Cetin přípojek

To ovšem zcela jistě nebude jejich zásluhou a obával bych se reálně, že se jedná pouze o dočasný stav, než to někdo od nich rozjebe a následně vypne jako "nepotřebnou" službu, protože těm divným dlouhým IP adresám nikdo ve firmě nerozumí a nejde jim to opravit.  ::)

Zkušenost s WiFi (kterou ještě zákazníkovi vydávají za optiku) jsem popsal. Jinak cca 14 dní zpátky jsem pátral ve stropních podhledech, proč nefunguje z ničeho nic internet. Nalezl jsem zdechlý 5portový 100Mbps switch v pořizovací hodnotě odhadem cca 150 Kč před 15 lety, z něhož vedl jeden drát na balkón k wifině, dva k VoIP krabičkám nejméně stejného stáří s firmwarem děravým jako řešeto (tuším Linksys), které jsem jim kdysi zakázal zapojit do sítě zákazníka, a jeden kabel do WAN u routeru na portu, který cykloval mezi up/down cca jednou za sekundu. Ale dle vyjádření zákaznické "podpory" byl problém u zákazníka.  ;D ::)
« Poslední změna: 06. 03. 2025, 12:23:50 od LolPhirae »

« Odpověď #248 kdy: 06. 03. 2025, 12:43:02 »
Ahoj, na delegování reverzní 6 zóny jsem se neptal, potřebuju mít PTR pro mail, u ostatních je mi to prakticky fuk, to by bylo jen nice to have.

Jen ze zvědavosti: levné VPS s IPv4 i IPv6 třeba u Webdocku stojí něco přes dolar měsíčně. Není to snažší a vlastně mnohdy i levnější než složitě řešit PTR záznam u ISP?

« Odpověď #249 kdy: 06. 03. 2025, 12:51:50 »
Jen ze zvědavosti: levné VPS s IPv4 i IPv6 třeba u Webdocku stojí něco přes dolar měsíčně. Není to snažší a vlastně mnohdy i levnější než složitě řešit PTR záznam u ISP?

Nevím, no, tyhle VPS bývají na nejrůznějších blacklistech a s doručováním pošty jsou problémy.

« Odpověď #250 kdy: 06. 03. 2025, 13:13:07 »

Nevím, no, tyhle VPS bývají na nejrůznějších blacklistech a s doručováním pošty jsou problémy.

Prakticky jsem se s tím nesetkal. Navíc na blacklistech a to rovnou v blokových rozsazích jsou zcela typicky rozsahy běžných domácích ISP. I proto mě to překvapuje.

« Odpověď #251 kdy: 06. 03. 2025, 16:38:57 »
Takže tady máme novinky od Jona.

A vrchol je, že dodali novou konfiguraci pouze pro jednu přípojku z těch dvou, které od nich mám.

Takže tady máme ještě novější novinky od Jona.

U té přípojky, ke které nedodali novou konfiguraci, dnes, bez předchozího upozornění, adresy změnili.
To je chování, které už skutečně hraničí s nestoudnou drzostí.

Takže já teď narychlo, ve spěchu, budu řešit IPsec, DNS atd. atd. Fakt hodní kluci...

Jo, vtipné je, jak jsem na to přišel. Já si hraju s Asteriskem a telefonama. Mám takovou soukromou telefonní síť propojenou přes IP. Ale umíto i ISDN a tak. Dělal jsem nějaké pokusy s faxováním a chtěl jsem to teď zkusit z jiné lokality. V tu chvíli jsem  zjistil, že to nejde. Tak jsem do routeru zkusil vlézt oklikou přes záložní linku a tam jsem to zjistil.
« Poslední změna: 06. 03. 2025, 16:46:21 od chan_hfc »

« Odpověď #252 kdy: 06. 03. 2025, 19:07:21 »
U té přípojky, ke které nedodali novou konfiguraci, dnes, bez předchozího upozornění, adresy změnili.
To je chování, které už skutečně hraničí s nestoudnou drzostí.

You have been warned.  ::)

« Odpověď #253 kdy: 06. 03. 2025, 21:00:47 »
Takže tady máme ještě novější novinky od Jona.

Už jsem se dostal do pošty, mám tam zprávu z dnešního rána.
Jako to je mazec, oni na něčem frčí, oni tam něco fetujou a jsou sjetí jak plyšoví tygři...  ;D

omlouvám se ale teď Vám nerozumím, dle informací ze systému máte 2 veřejné IP adresy a obě se budou měnit jedna 23.3. a druhá 29.3.

Původně psali, že jedna se má měnit 13.3. a tu druhou změnili dnes.

« Odpověď #254 kdy: 06. 03. 2025, 22:36:38 »
Původně psali, že jedna se má měnit 13.3. a tu druhou změnili dnes.

Hele, to je nářez. Teď jsem zjistil, že dnes změnili i tu adresu, kterou měli změnit až 13.3.