Automatické přehrávání videí v prohlížeči

Automatické přehrávání videí v prohlížeči
« kdy: 08. 01. 2026, 14:42:45 »
Zdravím, chci se zeptat znalých věci - něco asi neumím, nebo si to dělá, co chce. jde o automatické přehrávání videí v chromajzlovském web prohlížeči, jmenovitě Edge (ano, Windows, ale jde o prohlížeč).
Dívám se do edge://settings/privacy/sitePermissions/allPermissions/mediaAutoplay a mám nastaveno Blokovat a žádné výjimky. Přesto třeba idnes na stránce automaticky začne přehrávat video, pokud tam je a je viditelné na stránce (není odrolované někde níž nebo výš - pokud je "mimo dohled", samo hrát nezačne).
Mají to na idnesu nějak pořešené, aby se to násilně spouštělo, nebo jsem něco v nastavení opomněl já? Nebo je to vina Edge? Třeba na mobilu v Brave to nehraje samo nikdy (ani na WiFi, ani přes mobilní data), ale to zas může být teoreticky benevolence webu, že se mi na hulváta nesnaží žrát data, když zjistí mobilní prohlížeč. Nevím, jen hádám.
Díky za popostrčení správným směrem (dobrá odpověď bude i "může za to Edge" (pokud to bude pravda)).

Re:Automatické přehrávání videí v prohlížeči
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 11:29:03 »
zkus jiny prohlic, nelepe takovy, co je vice zameren na soukromi a ma vice moznosti nastaveni + user agent switcher, pro weby trvajici na tech "spravnych" prohlizecich, doporucuji vivaldi

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 14:53:46 »
To je samozřejmě varianta, jak to vyřešit, mě spíš zajímá, proč to v (některých) prohlížečích, které funkcionalitu blokování automatického přehrávání nabízí, nefunguje. Jestli je to tím, že tvůrci těch prohlížečů jsou diletanti, nebo tím, že tvůrce webu je vych**ej jak díra do sněhu.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 16:49:34 »
U Chromu/Chromia je to celé komplikovanější, je tam heuristika, kdy se vyhodnocuje i to, jestli má element nastavený mute na zvuk (pak se blokování autoplay neaplikuje), případně se tam ještě řeší MEI (Media Engagement Index), kdy se bere dál v potaz ještě velikost videa, interaktivita uživatele, jestli už na té stránce předtím byl a něco pustil..
https://developer.chrome.com/blog/autoplay
Popravdě u Edge nevím, jestli si tohle všechno zdědil z Chrome/Chromia, nebo tohle chování nějak upravili.

Když jsem to před pár lety někde řešil, tak za mě se k tomu mnohem líp postavili v Mozille a u Firefoxu, když se nastaví v about:config
media.autoplay.default = 5 (automaticky blokuj pokus o spuštění audia i videa)
media.autoplay.blocking_policy = 2 (musí se explicitně kliknout na spuštění)
Tak to fungovalo v pohodě, resp. tak jak jsem čekal.
V nastavení je pak ještě i whitelist, třeba pro YouTube, Spotify (nebo kde to člověk všude naopak chce povolit).