Mám jít na SSŠVT?

Dax

Re:Mám jít na SSŠVT?
« Odpověď #30 kdy: 07. 02. 2012, 10:34:24 »
A vlastně ještě jedna věc: Jak moc tam funguje nějaká spolupráce napříč třídami? Já že pokud se teda příští rok potkáme, tak určitě budu programovat nějaký web a budu nutně potřebovat grafika :) a říkám si, že na takové škole by nemusel být problém někoho sehnat. Na druhou stranu když si vzpomenu, jak to bylo u nás v primě na adapťáku, kde nám téměř zakazovali se stýkat s lidmi z druhé třídy a říkali nám, jak si na to vždycky všichni zvyknou a časem už sami odmítají mít s tou druhou třídou cokoliv společného... ;D

Stykat se muzes samozrejme s kym chces. Sezenes tady prakticky vse, klidne i levnejsi bombony (jeden tu ma "shop"):D. Staci se zeptat a reknu ti na koho se obratit. Sam weby delam (i kdyz jsem na sitarine), takze klidne muzem nekdy udelat nejaky "vetsi" projekt.

Tomáš

« Odpověď #31 kdy: 07. 02. 2012, 15:23:32 »
Učíme Javu a PHP.

Proč?

To je celkem dlouhé povídání a asi nepatří úplně sem - pošlete mi zprávu na tomas.obdrzalek.ga(zavinac)seznam.cz, odpovím mailem.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 07. 02. 2012, 16:08:44 »
Nepotrebuju byt zaintersovan, aby mi odpoved byla jasna. At uz se to komukoliv libi nebo ne, tak nabidka prace pro PHP a java vyvojare je stale obrovska a jeste peknych par let bude. Penize za to nejsou taky uplne spatne i kdyz uz to neni zadnej vecirek a stava se to spise prumerem v IT (zalezi na pozici samozrejme), tak proc jit proti proudu. Kterakolik instituce ktera temito jazyky pripravuje sve posluchace jim tim de-facto zajistuje vysokou uplatnitelnost na trhu prace.
Prijde my to smysluplnejsi, nez do nekoho vtloukat VB nebo i treba Cecko v kterekoliv podobe, protoze to chce daleko vice usili se naucit na provozuschopnout uroven, kdezto prvni dva zminovane jazyky se daji s nadsazkou naucit za vikend na vetsinu juniorskych pozic dle meho nazoru.

Ja kdybych za mojich casu tu moznost mel a bylo by ji z ceho financovat, tak by SSSVT byla jasna volba a totalne bych se tam vyradil. Bohuzel nic takoveho nebylo a tak jsem se musel ucit sam. O to vic mne stve ze vim, ze jsou lidi, kteri na rozdil ode mne tu sanci meli, totalne ji promarnili a i presto to dokoncili.

spidy

« Odpověď #33 kdy: 07. 02. 2012, 16:48:40 »
@Dax: OK, když nad tím přemýšlím, tak asi znám jednoho tvého spolužáka, takže si tě možná najdu. 8)

Fractal

« Odpověď #34 kdy: 07. 02. 2012, 18:03:47 »
Jsem rád, že jsem pomohl...
Sám se moc s ostatními třídami nestýkám, snad jen se známými, které mám v každé z letošních tříd po jednom. Jinak hned první ročník se koná "polo společný" lyžařský kurz, kde se třída programátorů spojí se třídou grafiků, tak to alespoň bylo tento rok. Žádné zákazy ve stýkání se s ostatními třídami se nekonají. Jedna ze zajímavých "feature", která mne potěšila a která je hojně využívána jak studenty, tak profesory je školní mail ve formě "prijmenijmeno(@)sssvt.cz". Máš zde možnost kontaktovat všechny žáky školy (možno též kontaktovat pouze vybrané třídy, či skupiny tříd tak, jak jsou rozděleny na dělené předměty - dělení se koná dle úvodního testu z angličtiny a s přihlédnutím ke znalostem němčiny). Můžeš tedy jednoduše obeslat s nabídkou své spolužáky a nemusíš nic obíhat. V naší třídě by pár lidí asi bylo ochotno na něčem spolupracovat, dokonce se jeden z letošních prváků snaží pro ostatní, zainteresované spolužáky, vytvářet cosi jako neustálý příval práce. Tedy každý, kdo něco umí se mu může ozvat a on se pro něj vynasnaží nějakou tu práci najít. Nevím, jak jim to zatím funguje, ale nápad je to minimálně zajímavý a ušlechtilý.

ZVH

« Odpověď #35 kdy: 07. 02. 2012, 18:53:44 »
Ahoj,

zustan na viceletem gymnaziu, uc se matematiku a fyziku a snaz se neco naprogramovat, sem tam, neboj vlak ti rozhodne neutece.
Nezapomen se ucit jazyky, Anglictina a jeste jeden. Snaz se na gymplu pochytit co nevic. Neni skoly, ktera ti da vic. Timto si diverzifikujes znalosti.
Pak prijde cast studium VS, nejlepe nejake renomovane (jsem absolvent FIT VUT v Brne , vrele doporucuju)
tam si vyber svuj cil, obor, kteremu by ses chtel venovat a ten studuj na 150%. Mozna to nakonec nebude to programovani. Technickych oboru je spousta, akorat jejich vyuziti neni videt na prvni pohled.

Tento postup ti zaruci svobodu a spoustu zabavy, pokud te teda programovani opravdu bavi.

Mirek

« Odpověď #36 kdy: 08. 02. 2012, 03:23:42 »

Zdravím všechny,
chtěl bych se zeptat, jestli tady není nějaký současný nebo bývalý student Soukromé střední školy výpočetní techniky. Uvažuji totiž, že bych na tuto školu podal přihlášku (momentálně jsem v kvartě na gymnáziu, kde se mi ale moc nelíbí). Volil bych pravděpodobně obor programování. Už jsem smířený s tím, že se toho na střední škole nejspíš moc nenaučím :), ale doufám, že bych se třeba naučil třeba aspoň trochu linux. ....

ahoj,

skolu jsem dochodil jeste bez rozdeleni oboru a shrnu to jednou vetou
pokud se neco chces naucit, dostanes sanci

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 08. 02. 2012, 09:05:17 »
To jsou vety dve, pripadne souveti :).

Petr

« Odpověď #38 kdy: 08. 02. 2012, 09:49:48 »
Ahoj,

zustan na viceletem gymnaziu, uc se matematiku a fyziku a snaz se neco naprogramovat, sem tam, neboj vlak ti rozhodne neutece.
Nezapomen se ucit jazyky, Anglictina a jeste jeden. Snaz se na gymplu pochytit co nevic. Neni skoly, ktera ti da vic. Timto si diverzifikujes znalosti.
Pak prijde cast studium VS, nejlepe nejake renomovane (jsem absolvent FIT VUT v Brne , vrele doporucuju)
tam si vyber svuj cil, obor, kteremu by ses chtel venovat a ten studuj na 150%. Mozna to nakonec nebude to programovani. Technickych oboru je spousta, akorat jejich vyuziti neni videt na prvni pohled.

Tento postup ti zaruci svobodu a spoustu zabavy, pokud te teda programovani opravdu bavi.

Presne tak !
FI MUNI v Brne je tez dobra volba.
Dulezite jsou teoreticke zaklady, prinicipy, jak veci funguji, umet se ucit nove veci a myslet. To te na VS nauci.
Pak te prestane zajimat, jestli se na SS uci PHP.
Az ho budes potrebavat, naucis se ho za tyden sam a budes produkovat lepsi kod, nez leckteri, co se ho na SS uz roky ucili.
Pokud budes chtit do zahranici (a nikdy to nebylo jednodussi nez dneska), je dobra znalost anglictiny absolutne bezpodminecne nutna ! Nemcinu se uc taky, CR ma nejdelsi hranici s nemecky hovoricimi zememi.

Petr

« Odpověď #39 kdy: 08. 02. 2012, 10:12:13 »
Cinstinu bych Ti tez doporucil. Stale vice cinskych firem investuje v Evrope (naposled napr. prevzeti firmy Putzmeister, nemeckeho vyrobce pump na beton s obratem trictvrte miliardy USD rocne).

spidy

« Odpověď #40 kdy: 08. 02. 2012, 15:57:10 »
Pokud budes chtit do zahranici (a nikdy to nebylo jednodussi nez dneska), je dobra znalost anglictiny absolutne bezpodminecne nutna !
Rád bych jel někdy během střední školy na rok studovat někam do zahraničí (asi USA nebo UK), což by mi angličtinu určitě zlepšilo víc než cokoliv jiného... No a potom by bylo hezké, kdybych mohl "přeskočit" ten ročník, který promeškám a pokračovat se svou třídou. Asi bych musel dělat nějaké testy, jestli umím všechno, co se tam učilo a samozřejmě je velká šance, že bych to nedal, ale kdybych zůstal na gymplu, tak je to stoprocentní...
Cinstinu bych Ti tez doporucil. Stale vice cinskych firem investuje v Evrope (naposled napr. prevzeti firmy Putzmeister, nemeckeho vyrobce pump na beton s obratem trictvrte miliardy USD rocne).
To je sice pravda, ale přesto nejsem jistý, jestli to nebylo myšleno jako vtip :D

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 08. 02. 2012, 16:32:40 »
Stredni dodelej normalne a nikam nejezdi. Preskocit rocnik te nenechaji a misto toho se jazykove pripravuj individualne. Filmy, serialy, podcasty, prednasky ze zahranicnich univerzit (MIT, Cambridge, Yale atd). Vsechno samozrejme v angline. Pokud nezvladas tak ze zacatku s titulkama (anglickejma samozrejme) a s postupem casu na to koukaj znava a znova bez nic. Dobry je to pouzivat jako background kdyz neco delas. Jak dodelas stredni tak se seber a hned na rok na dva vyraz do zahranici. Naucis se postavit na vlastni nohy a vypilujes jazyk. Potom se vrat a jdi na vysokou. Neposlouchej nesmysli o tom, ze se ti nebude chtit se vratiti do skoly etc. Je to vzdycky o tom jestli neco chces a jdes si za tim a nebo nechces. Rok dva v zahranici na vlastnich nohou ti otevre oci, zbavi naivity, nauci jazyk a pak se bez stresu a jazykove vybavenej muzes pustit do dalsiho studia a navic si ujasnis, co vlastne v zivote chces a za rok dva ti stejnak vubec nic neutece. Kdyz uz mas prostredky na to studovat soukromou stredni tak bych potom uvazoval i o soukrome vejsce idelane v anglictine a navic si budes moci vybirat, zda-li studovat u nas, nebo v zahranici.

Petr

« Odpověď #42 kdy: 08. 02. 2012, 17:40:27 »
To je sice pravda, ale přesto nejsem jistý, jestli to nebylo myšleno jako vtip :D

To neni vtip.
Predstav si, ze vystudujes informatiku. Pak pujdes na par let do Nemecka pracovat do firmy, ktera vyviji software pro strojirensky prumysl. Maji zakazniky i v Cine. Poslou te do Ciny uvadet stroj do provozu. Vysvetlujes zakaznikovi protokol komunikace stroje s rizenim. Reknes "Promenna XY nabyva hodnotu 1", tlumocnice pretlumoci 0. Ty to odchytis a opravis ji. Eventuelne tim zabranis kolizi stroje se skodou za nekolik tisic EUR.

Svet se neuveritelne zmensuje. Anglictina je absolutne nutna, nemcina skoro taky tak, a cinstina, spanelstina nebo portugalstina se hodi cim dal vic. A az budes na VS, uz behem studia si hledej praci, v informatice to jde lehce. O prazdninach cestuj, v dnesni dobe je to tak snadne.

spidy

« Odpověď #43 kdy: 08. 02. 2012, 17:54:30 »
@smoofy: Tak ono je to během studia asi o dost jednodušší, protože ti zařídí i rodinu kde budeš bydlet a zaplatí školu atd. Můj brácha tam takhle byl a má s tím celkem dobré zkušenosti, ale ročník opakoval, protože tam byl místo čtvrťáku... Jinak soukromá vejška je podle mě trochu jiný kalibr, než střední - ta SSŠVT chce necelých 20 tisíc ročně :)

@Petr: Samozřejmě souhlasím, že umět jazyky se vyplatí, ale už s tou němčinou mám celkem problémy a radši se budu zdokonalovat v angličtině, než se učit čínsky ;).

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 08. 02. 2012, 19:54:49 »
Soukrome vejsky startujou na cca kolem dvojnasobku za semestr. I tak se to ale da a ten jazyk a zkusenosti za to stojej.

Jednou z vyhod toho ze jedes do zahranici je to, ze se postavis na vlastni nohy a ne ze ti nekdo neustale utira zadek. Proto je lepsi vyrazit po skole v klidu, kdyz uz mas ten zaklad v podobe maturity.