Doporučte notebook okolo 1000 eur

Mlocik97

• 911
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
Doporučte notebook okolo 1000 eur
« kdy: 16. 02. 2025, 19:45:22 »
Ahojte,

pevný rozpočet nemám, a ak sa oplatí priplatiť, tak nie je problém, ale všeobecne si myslím že laptop okolo 1000€ by mal byť fajn pre moje požiadavky. Takže teraz k požiadavkam:

- výkonný CPU (čím lepší tým lepšie)
- aspoň 32GB RAM (mám heavy multi-tasking a mnoho virtuálok atď)
- min. 512, ideálnejšie 1TB NVMe SSD
- displej stačí aj FullHD, čím väčší tým lepšie, 15" až 17" ideálne
- klávesnica musí mať numpad a dvojriadkový enter
- grafická je otáznik
- dobrá konektivita (ideálne 3x USB a nejaký USB-C, a určite HDMI či DP, RJ45, Jack...)

Výhodou nízka hmotnosť, dobrá výdrž na batériu, tichý

Laptop bude prevažne určený na prácu a náročné používanie (programovanie, virtuálky, kontajnery, atď...). Mimo to sem tam zriedkavo:

- Krita (tu je otázka či mi trebá dedikovaná GPU, ale stačí iGP)
- Hry (ale pravdepodobne stačí iGP, keďže hry v mojom podaní znamenajú prevažne RTS tituly z 2000-2010 ako napríklad: StarCraft BroodWar, StarCraft II, WarCraft III, Total Wary, Age of Empires...) teda neviem či sa to vôbec v dnešnej ére dá nazvať pravým "gamingom".
- pripojenie k 2 monitorom

Ideálne z Alza.sk keďže tam mám aj zľavový kupón (-100€). Preferujem značky Dell, HP, Lenovo.

Čo by ste mi poradili?
« Poslední změna: 16. 02. 2025, 19:48:21 od Mlocik97 »

Re:Laptop okolo 1000€
« Odpověď #1 kdy: 16. 02. 2025, 19:57:47 »
Já jsem kupoval noťas s dostatečným výkonem pro výpočty před dvěma lety, specifikaci jsem měl dost podobnou.

Jedná se o noťas Lenovo. Původní výbava SSD 500 GB, RAM 16 GB, procesor AMD Ryzen řada 5000 8 jader resp. 16 vláken. Při malém zatížení 1-2 jádra fregvence až 4.7 GHz, při zatížení všech jadem 2.2 GHz. Monitor tuším 17 palců, česká klávesnice i numpad tam je. Grafika je tam AMD Radeon tuším integrovaná, ale to jsem neřešil.

Původní cena cca 22000 Kč, po upgrade na 40 GB RAM a 1.5 TB SSD (2 disky) byla cena 26000 Kč, což je slabě nad 1000 Eur.

Po modelu bych se mohl kouknout. Ubuntu tam běží super, licence na Windows tam je, ale Windows 7 na nových CPU podle všeho jen ve virtuálu.

Re:Laptop okolo 1000€
« Odpověď #2 kdy: 16. 02. 2025, 20:13:39 »
Ahojte,

pevný rozpočet nemám, a ak sa oplatí priplatiť, tak nie je problém, ale všeobecne si myslím že laptop okolo 1000€ by mal byť fajn pre moje požiadavky. Takže teraz k požiadavkam:

- výkonný CPU (čím lepší tým lepšie)
- aspoň 32GB RAM (mám heavy multi-tasking a mnoho virtuálok atď)
- min. 512, ideálnejšie 1TB NVMe SSD
- displej stačí aj FullHD, čím väčší tým lepšie, 15" až 17" ideálne
- klávesnica musí mať numpad a dvojriadkový enter
- grafická je otáznik
- dobrá konektivita (ideálne 3x USB a nejaký USB-C, a určite HDMI či DP, RJ45, Jack...)

Výhodou nízka hmotnosť, dobrá výdrž na batériu, tichý

Laptop bude prevažne určený na prácu a náročné používanie (programovanie, virtuálky, kontajnery, atď...). Mimo to sem tam zriedkavo:

- Krita (tu je otázka či mi trebá dedikovaná GPU, ale stačí iGP)
- Hry (ale pravdepodobne stačí iGP, keďže hry v mojom podaní znamenajú prevažne RTS tituly z 2000-2010 ako napríklad: StarCraft BroodWar, StarCraft II, WarCraft III, Total Wary, Age of Empires...) teda neviem či sa to vôbec v dnešnej ére dá nazvať pravým "gamingom".
- pripojenie k 2 monitorom

Ideálne z Alza.sk keďže tam mám aj zľavový kupón (-100€). Preferujem značky Dell, HP, Lenovo.

Čo by ste mi poradili?

HP ZBook Power G11 A, mám cca pul roku a zatím ok, ani to neni moc hlučné. Mám verzi s AMD cpu a bez dedikovane GPU. HPDecin mi odečetli cenu 32gb ram a udělali rovnou upgrade na 64gb. Má to dva nvme sloty a TB4. https://www.hpdecin.cz/8t0p8ea-hp-zbook-power-16-g11-a-16-wuxga-ips-amd-ryzen-7-8845hs-32gb-ddr5-1tb-ssd-nvme-radeon-780m-wifi-6e-win11pro-4ynbd
Je to trochu dražší, ale má to i 4 roky záruku NBD. Pokud je to na práci, tak bych od HP nic než zbooky nekupoval.

Měnil jsem wifi kartu, dal jsem si tam Intel. Byl tam nějaký Realtec, který Ubuntu 22.04 ještě tehdy nepodporoval.

Mlocik97

• 911
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
Re:Doporučte notebook okolo 1000 eur
« Odpověď #3 kdy: 16. 02. 2025, 21:24:32 »
"HP ZBook Power G11 A" za 1600€ mi príde už asi zbytočné, keď porovnávam aj parametre a moje potreby. Ešte nad tým porozmýšľam. Ďakujem ale za tip.

« Odpověď #4 kdy: 16. 02. 2025, 22:01:07 »
Já dostanu teď v práci jako nový (za 6 let starý Probook 470 G5) tenhle:
https://notebooky.heureka.cz/hp-probook-460-g11-a38jget/#prehled/
Ale ještě ho v ruce nemám, nemůžu hodnotit - papírově vypadá docela dobře.
A koukám Alza na něj má zrovna 20% slevu.

Sám k němu mám 2 osobní výhrady:
- jen 16" displej (teď mám 17,3")
- jen jediný interní slot na disk
+ jedna malá výhrada - napájení jen přes USB3

Mlocik97

• 911
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 16. 02. 2025, 22:13:02 »
Tak ten HP Probook som tiež pozeral. Dokonca presne ten istý. Asi ho aj objednám.

alex6bbc

• 1 749
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 16. 02. 2025, 22:28:55 »
maji notasy za dvacku vubec smysl v kombinaci se slovy: programovani, virtualky, vlakna, pamet.

v praci mi nechali thinkpada s 8 gb ram za litr a linuxacke programovani tam jde uplne v pohode, ale nepoustim na tom silene vypocty.

poradny pracovni notas je spis od 50k, za 20k bych spis videl stolni komp s bazarovymi komponentami. aspon 64gb ram, aspon 12 vlaken, grafika me moc nevzrusuje a disky taky ne.

kdybych si mel vybrat tak radeji tlusty notas pracovni stanice s brustus vykonem a nebo co nejtensi nejlehci notas jen jako terminal k pripojeni k vykonnemu stolnimu kompu doma, v praci, v serverovne.

« Odpověď #7 kdy: 17. 02. 2025, 05:32:36 »
Tak ten HP Probook som tiež pozeral. Dokonca presne ten istý. Asi ho aj objednám.

Taky jsem používal ProBook jako doplněk k desktopu, můj HP Probook měl 2.5 ssd, takže přehazovat disk z desktopu šlo (starý Thinkpad to ale nikdy nepřekoná). ProBook má jen jeden ventilátor, když to zatížíš tak je to hlučné a výkon padá, protože chlazení.
Podrobnosti tady https://www.abclinuxu.cz/poradna/hardware/show/495845

« Odpověď #8 kdy: 17. 02. 2025, 05:42:34 »
maji notasy za dvacku vubec smysl v kombinaci se slovy: programovani, virtualky, vlakna, pamet.

v praci mi nechali thinkpada s 8 gb ram za litr a linuxacke programovani tam jde uplne v pohode, ale nepoustim na tom silene vypocty.

poradny pracovni notas je spis od 50k, za 20k bych spis videl stolni komp s bazarovymi komponentami. aspon 64gb ram, aspon 12 vlaken, grafika me moc nevzrusuje a disky taky ne.

kdybych si mel vybrat tak radeji tlusty notas pracovni stanice s brustus vykonem a nebo co nejtensi nejlehci notas jen jako terminal k pripojeni k vykonnemu stolnimu kompu doma, v praci, v serverovne.

Jěště může být zajímavá kombinace notebook s TB4 a mini pc s TB4. Přes TB vytvořit síť (40gbit by mělo stačit každému :) ). NTB mít jako zobrazovadlo na web atd a mini pc s 128gb ram na práci.

Jinak souhlasím, taky bych raději cihlu s pořádným chlazením aka HP Zbook Fury, ale nedávají tam AMD procesory a v těch z G10 - G11 je jen NVidia GPU ... tak jsem si koupil levnější Zbook Power s AMD a čekám na nějaký hezký mini pc. Uvidíme kolik si řekne HP za Z2 G1A.
Papírově je Zbook Power s Ryzen  8845HS stejně výkonný jako desktop s Ryzen 5700X, ale když to jede trochu déle naplno, tak se to nedokáže uchladit ani s dvěma větrákama a výkon jde dolu. ProBook na tom je ještě hůř, ale za tu cenu se to dalo čas od času vydržet, většinu času jsem byl stejně na desktopu.

« Odpověď #9 kdy: 17. 02. 2025, 08:59:36 »
Lenovo E16 gen2

Existuje spousta variant, u alzaka se to da porovnavat, prepinat mezi variantama.
Ma to 2xDDR5 slot a 2xNVME.
Osobne bych sel variantou koupit zakladni verzi a strcit si to toho svoje RAM (2x32) a druhy NVME, pokud bude potreba.
Upgrade je trivialni, staci odsroubovat zadni dekl a vse je krase pristupne.

S takovym setupem si muzes udelat v Podman desktop minikube cluster (i na windows) a vyvijet na tom.

Mlocik97

• 911
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 17. 02. 2025, 12:17:27 »
Ešte som pozeral na https://www.alza.sk/lenovo-thinkbook-16-g7-arp-arctic-grey-d12755813.htm je tam síce iGP, ale čo som pozeral tak nie je výkonovo výrazne pomalšia než GTX 1050, ktorá mi aj dnes stačí viac než dostatočne. Inak AMD CPU (8C/16T), 32GB RAM a 1TB SSD mi pripadá slušné. Akurát tá klávesnica že má tlačítka pg up/down, home, end tak chujovo umiestnené (aspoň na ilustračnom, neviem ako je to v prípade CZ/SK layoutu)
« Poslední změna: 17. 02. 2025, 12:19:11 od Mlocik97 »

k3dAR

• 3 140
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 17. 02. 2025, 15:13:12 »
Ešte som pozeral na https://www.alza.sk/lenovo-thinkbook-16-g7-arp-arctic-grey-d12755813.htm
[...]
Akurát tá klávesnica že má tlačítka pg up/down, home, end tak chujovo umiestnené (aspoň na ilustračnom, neviem ako je to v prípade CZ/SK layoutu)
Tak Up/Down ma stejne jako to "HP ProBook 460 G11" co si psal ze asi koupis ;-)
Home/End/Delete ma umistene to Lenovo lepe nez to HP, stejne tak ma lepsi vyssi sipky a predsunute, a "hlavne" narozdil od HP, nema Power tlacitko jako soucast klavesnice ;-) s fotek neni moc jasne zda placate klavesy maji oba, nebo jen to HP, v tom by byl lepsi nejspis ten Thinkpad (viz zminovanej Lenovo E16 gen2) kterej klavesy propadle ma...

« Odpověď #12 kdy: 17. 02. 2025, 15:35:56 »
Ešte som pozeral na https://www.alza.sk/lenovo-thinkbook-16-g7-arp-arctic-grey-d12755813.htm
[...]
Akurát tá klávesnica že má tlačítka pg up/down, home, end tak chujovo umiestnené (aspoň na ilustračnom, neviem ako je to v prípade CZ/SK layoutu)
Tak Up/Down ma stejne jako to "HP ProBook 460 G11" co si psal ze asi koupis ;-)
Home/End/Delete ma umistene to Lenovo lepe nez to HP, stejne tak ma lepsi vyssi sipky a predsunute, a "hlavne" narozdil od HP, nema Power tlacitko jako soucast klavesnice ;-) s fotek neni moc jasne zda placate klavesy maji oba, nebo jen to HP, v tom by byl lepsi nejspis ten Thinkpad (viz zminovanej Lenovo E16 gen2) kterej klavesy propadle ma...

I thinkpad už má klávesnici tragickou, ale ještě ne tolik jak ostatní. Osvědčilo se mi na šipky používat numpad - když je vypnutá numerická klávesnice funguji šipky, home, end page up a page down. Když už se všude cpe numerický blok, tak jde aspoň využít tatkto :)

k3dAR

• 3 140
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 17. 02. 2025, 16:41:47 »
I thinkpad už má klávesnici tragickou, ale ještě ne tolik jak ostatní. [...]
Predpokladal bych ze je stale podobna jako v Thinkpad T480... nez sem ji vymenil za 7radou ala "puvodni" z vyrocni T25 :-)

alex6bbc

• 1 749
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 17. 02. 2025, 16:55:35 »
do prace ke kompu jsem si koupil repliku klavesnice ibm model m a nemecke popisky mi nevadi, cesky pisu minimalne.