Kdy konečně budou elektronické volby?

jmeno

Re:Kdy konečně budou elektronické volby?
« Odpověď #15 kdy: 14. 01. 2018, 20:34:19 »
Nazdar
kdy podle vas konecne pujde u nas volit elektronicky pekne z domova? Uz me pomalu prestava bavit se tam porad courat a sypat je do uren. Ted v sobotu jsem akorat chytil chripku a az pujdu volit podruhy tak to zase roznesu dal. Na zapade od toho pry uz davno upustili - muzete volit hezky z domova a neprijit do kontaktu s bacilonosici s obalkama.

Volic

Doufám, že nikdy.

IT na tyhle věci podle mého názoru není už s principu použitelné, rizika jsou příliš velká. I kdyby byl veškerý sw bez chyb, což nebude, a i kdyby byly veškeré procesy, na základě kterých by takové volby probíhaly, v pořádku, což nebývají, jak se ukázalo v Estonsku při auditu, tak se stačí podívat na bezpečnostní rizika u současných procesorů a zoufalé opravy, kterými se nyní snaží jejich výrobci snížit rizika.

Na západě sice takhle volí, ale pak zoufale řeší, jestli jim Rusáci zmanipulovali nebo nezmanipulovali volby, takže za mě jenom zbytečný prvek nejistoty. O to větší psina potom je, že když nezjistí důkaz u elektronických volebních přístrojů (což nutně nemusí nic znamenat - kolik se toho zjistilo o původci virů v Nanantzu před přiznáním USA k útoku), tak potom hledají další místa, kde jim Rusáci šlápli na kuří oko, aby to nějak zamluvili. Takže s tím jejich volebním systémem je to podle mě spíše další místo, kde je demokratický systém zranitelný v rámci elektronického boje.

Takže za mě nebuďte líný a projděte se do volební místnosti. Pohyb je zdravý a prospěje Vám. Navíc o sobě budete moci tvrdit, jak jste zodpovědný občan. Ostatně já jsem cestu do volební místnosti spojil s cestou na nákup. Opravdu není problém ujít těch pár metrů.

Kit

« Odpověď #16 kdy: 14. 01. 2018, 20:35:40 »
Problémů je více. Při elektonickém hlasování je i problém garantovat, že volba zůstane tajná. Zvolený kandidát by se potenciálně mohl mstít těm, kteří ho nevolili.

Naopak bych elektronicky udělal například podpisové archy na různé petice, například prostřednictvím Czech POINTu. Jsem proti sběru osobních údajů na ulici pod záminkou nějaké petice. Zároveň to zaručí, že pod jednu petici nepodepíši vícekrát na různých arších.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 14. 01. 2018, 20:49:24 »
- online kontrolou: tj. po předložení občanky ve volební místnosti by se online ověřilo zda jsem ještě nikde nevolil a poté by byl můj záznam označen jako “odvoleno”

Smankote, pamatujete na registr vozidel, ne? To by se take mohlo stat, ze by bylo nutno volby o 2 roky odlozit.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 14. 01. 2018, 20:52:56 »
Jinak na webu jsou tri p​r​d​e​le clanku o problemech s bezpecnosti elektronickych hlasovacich masin a jejich hackovani. Ono to kolikrat vypada jako nejaky super stroj, ale ve skutecnosti v tom s klidem stoji PC s Widlema.

x

« Odpověď #19 kdy: 14. 01. 2018, 20:57:30 »
Elektronické volby mají aspekty, které jsou mimořádně obtížně řešitelné, pokud vůbec. Některé už tu byly zmíněné, některé ne (např. jak zabránit vydírání s volbou nebo nakupování a prodávání hlasů). Je velká otázka, jestli přínosy, které by elektronické volby měly, převáží nad jejich nevýhodami. Spíš si myslím, že ne.

mmm

« Odpověď #20 kdy: 14. 01. 2018, 21:25:30 »
Už to začíná. V současném systému nelze podvádět a kádrovat voliče.

Lama

« Odpověď #21 kdy: 14. 01. 2018, 21:34:28 »
Souhlas, že trvalý pobyt je přežitek. Volby by se daly řešit registrací v určitém volebním okrsku, pro začátek by se dalo vyjít z toho, kde měl každý původně trvalý pobyt. Nebo voličskými průkazy. Nebo kartou s čipem na který by se zaznamenalo, že jsem odvolil.

Ivan Nový

« Odpověď #22 kdy: 14. 01. 2018, 22:04:32 »
V totalitě. Elektronické volby se propagují, aby mohly být falšovány. Elity jsou v krizi, proto budou usilovat o zavedení tuhé totality. To je jejich program na příštích 30 let.

Martinnn

« Odpověď #23 kdy: 14. 01. 2018, 23:20:44 »
Ako uz bolo spomenute elektronicke volby niektore problemy vyriesia, avsak zavedu aj nove problemy. Je to dost velky akademicky problem a myslim, ze sa este nanaslo idealne riesenie. Pozri nejake prispevky akademikov k tejto problematike - napr. https://people.csail.mit.edu/rivest/pubs/Riv16x.pdf:

Jenda

« Odpověď #24 kdy: 14. 01. 2018, 23:34:39 »
kdy podle vas konecne pujde u nas volit elektronicky pekne z domova?

Doufám, že až v okamžiku, kdy se naučíme dělat IT bezpečnost tak, aby se několikrát za rok neobjevil nějaký megaprůser - jako třeba Spectre/Meltdown minulý týden. Ono bohatě stačí, že nám na tomto děravém softwaru a hardwaru závisí všechno možné už teď, od elektráren přes nemocnice po centrální registry.

1) U elektronických voleb (na dálku) není zaručena anonymita a soukromí – někdo ti může koukat přes rameno. Jako svobodnému individualistovi ti to asi nebude připadat jako problém – prostě budeš hlasovat, když jsi sám doma a nikdo tě nesleduje – ale pro lidi žijící v různých komunitách/rodinách to problém být může – pravděpodobně budou pod velkým tlakem okolí a pokud budou hlasovat doma u počítače, může někdo jiný kontrolovat, pro koho hlasují.

To se už řešilo, nejspíš úspěšně, hledej coercion resistant electronic voting.

3) Ověřitelnost, důvěryhodnost – ohlídat zapečetěnou krabici a sečíst papírové lístky zvládne i podprůměrně inteligentní člověk a v každé komisi můžou být zástupci všech stran, aby se navzájem hlídali.

V pražských Bohnicích hlasovali na 101 procent, i jinde čísla nesedí

Jirsákova psychiatrička

« Odpověď #25 kdy: 14. 01. 2018, 23:44:46 »
Taky doufám, že nikdy. Zvedni zadnici od stroje a běž se projít.

YCC

« Odpověď #26 kdy: 14. 01. 2018, 23:48:40 »
Elektronické volby?
To jako že přijede kamion s pivem do sociálně vyloučené lokality a udělá se tam volební párty?

Kandidát vět

« Odpověď #27 kdy: 15. 01. 2018, 00:45:13 »
Musíme to pak říct Drahošovi, uvádějící v sekci Bezpečnost ,
 že 11 z 10 odborníků na IT na rootu je proti elektronickým volbám, ale ještě bychom měli počkat až se vyjádří zbytek Jirskákovy rodiny a co se vykvákne hawran do diskuse
Citace: Drahoš
Vidím nové technologie, které zlepší fungování státu a zjednoduší účast občanů na rozhodování o věcech veřejných. Příkladem je možnost elektronických voleb.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 15. 01. 2018, 01:04:38 »
Elektronické volby?
To jako že přijede kamion s pivem do sociálně vyloučené lokality a udělá se tam volební párty?

To taky. Ale zapomnel jste na burty a koblihy. Take by ty kamiony musely objet domovy duchodcu.

technomaniak

« Odpověď #29 kdy: 15. 01. 2018, 05:42:32 »
Nazdar
kdy podle vas konecne pujde u nas volit elektronicky pekne z domova? Uz me pomalu prestava bavit se tam porad courat a sypat je do uren. Ted v sobotu jsem akorat chytil chripku a az pujdu volit podruhy tak to zase roznesu dal. Na zapade od toho pry uz davno upustili - muzete volit hezky z domova a neprijit do kontaktu s bacilonosici s obalkama.

Volic

Na západě od toho upustily? Kde? Snažíš se o výzkum trhu nebo manipulaci lidí ? Připravuješ půdu pro budoucí státní zakázku kdy chceš využít veřejné mínění k protlačení kšeftíku?