Nazdar
kdy podle vas konecne pujde u nas volit elektronicky pekne z domova? Uz me pomalu prestava bavit se tam porad courat a sypat je do uren. Ted v sobotu jsem akorat chytil chripku a az pujdu volit podruhy tak to zase roznesu dal. Na zapade od toho pry uz davno upustili - muzete volit hezky z domova a neprijit do kontaktu s bacilonosici s obalkama.
Volic
Doufám, že nikdy. IT na tyhle věci podle mého názoru není už s principu použitelné, rizika jsou příliš velká. I kdyby byl veškerý sw bez chyb, což nebude, a i kdyby byly veškeré procesy, na základě kterých by takové volby probíhaly, v pořádku, což nebývají, jak se ukázalo v Estonsku při auditu, tak se stačí podívat na bezpečnostní rizika u současných procesorů a zoufalé opravy, kterými se nyní snaží jejich výrobci snížit rizika.
Na západě sice takhle volí, ale pak zoufale řeší, jestli jim Rusáci zmanipulovali nebo nezmanipulovali volby, takže za mě jenom zbytečný prvek nejistoty. O to větší psina potom je, že když nezjistí důkaz u elektronických volebních přístrojů (což nutně nemusí nic znamenat - kolik se toho zjistilo o původci virů v Nanantzu před přiznáním USA k útoku), tak potom hledají další místa, kde jim Rusáci šlápli na kuří oko, aby to nějak zamluvili. Takže s tím jejich volebním systémem je to podle mě spíše další místo, kde je demokratický systém zranitelný v rámci elektronického boje.
Takže za mě nebuďte líný a projděte se do volební místnosti. Pohyb je zdravý a prospěje Vám. Navíc o sobě budete moci tvrdit, jak jste zodpovědný občan. Ostatně já jsem cestu do volební místnosti spojil s cestou na nákup. Opravdu není problém ujít těch pár metrů.