Staticky typovaný skriptovací jazyk pro rok 2018

Sten

Re:Staticky typovaný skriptovací jazyk pro rok 2018
« Odpověď #30 kdy: 24. 09. 2018, 11:04:42 »
JavaScript podporuje emoji jen jako quoted property

.:;

« Odpověď #31 kdy: 24. 09. 2018, 11:36:52 »
JavaScript podporuje emoji jen jako quoted property

Jupiii

David

« Odpověď #32 kdy: 24. 09. 2018, 11:56:37 »
Nevím, co si přesně představuješ pod pojmem "skriptovací", ale dají se třeba psát programy v Go a pouštět pomocí "go run <file>" (viz třeba https://gobyexample.com/hello-world).

Go je jeden z jazyku nad kterymi jsem uvazoval. Asi mu dam sanci :-) diky.

Taky těžko říct, jestli to, co Go má, se dá vůbec nazvat typovým systémem ;)

Ale jinak to tvoje požadavky asi splňuje, start je celkem rychlý a používat se to dá.

David

« Odpověď #33 kdy: 24. 09. 2018, 18:05:16 »
Tohle je docela zajimavy bug - v predchozim prispevku jsem mel pridany komentar, jen kdyz se na to ted divam tak se odeslala pouze citace? Fakt je ze prispevek jsem psal z mobilu, zvlastni.

Chtel jsem jen rict ze tomu Go asi dam sanci, zrejme ted neni nic lepsiho na vyber. Teoreticky jeste vypada zajimave Rust, nicmene tohle snad ke skriptovani nikdo nepouziva :-(

kozzi11

« Odpověď #34 kdy: 24. 09. 2018, 21:08:47 »
Tohle je docela zajimavy bug - v predchozim prispevku jsem mel pridany komentar, jen kdyz se na to ted divam tak se odeslala pouze citace? Fakt je ze prispevek jsem psal z mobilu, zvlastni.

Chtel jsem jen rict ze tomu Go asi dam sanci, zrejme ted neni nic lepsiho na vyber. Teoreticky jeste vypada zajimave Rust, nicmene tohle snad ke skriptovani nikdo nepouziva :-(

Muzu se zeptat proc Go a ne Dlang?

David

« Odpověď #35 kdy: 24. 09. 2018, 21:32:43 »

Ano. Jde o to ze Go ma symapticcejsi ekosystem vcetne package manageru a oproti D je tak trochu minimalistictejsi. A jako nepodstatne plus beru to ze v nem jsou napsany popularni aplikace jako napriklad Docker nebo Hugo. Vim ze je to vsechno velmi subjektivni.

kozzi11

« Odpověď #36 kdy: 24. 09. 2018, 21:38:40 »

Ano. Jde o to ze Go ma symapticcejsi ekosystem vcetne package manageru a oproti D je tak trochu minimalistictejsi. A jako nepodstatne plus beru to ze v nem jsou napsany popularni aplikace jako napriklad Docker nebo Hugo. Vim ze je to vsechno velmi subjektivni.

JJ to beru, to je rozumna volba, casto jsem uvazoval ze bych zkusil taky go, ale nejak se bojim toho zda mi nebude vadit ta minimalicnost (zda mi nebudou chybet nektere vlastnosti Decka). Uvidim asi mu dam sanci a treba se ukaze ze mi plne staci :)

mikrom

« Odpověď #37 kdy: 24. 09. 2018, 23:59:19 »

JJ to beru, to je rozumna volba, casto jsem uvazoval ze bych zkusil taky go, ale nejak se bojim toho zda mi nebude vadit ta minimalicnost (zda mi nebudou chybet nektere vlastnosti Decka). Uvidim asi mu dam sanci a treba se ukaze ze mi plne staci :)
Skusal som v.r 2016 jazyky D aj Go. Zatial co D sa mi velmi pacil - jazyk s krasnou C syntaxou, Go mi pripadal dost primitivne - asi ako jazyky spred 40 rokov ked po zavolani funkcie skumas ReturnCode a k tomu s nepeknou hybridnou syntaxou. Na jednej strane ma byt vraj jednoduchy ale iritovala ma aj zmatocna konstrukcia defer, ked niekde v strede funcie mozes napisat co ma funkcia urobit pred svojim ukoncenim. Na D sa mi pacila hlavne moznost pouzitia ako skriptovaci jazyk cez rdmd. Zistil som ze s mojim nazorom na Go nie som sam: pozri napr. http://nomad.uk.net/articles/why-gos-design-is-a-disservice-to-intelligent-programmers.html
Zial aj napriek tomu,  ze som bol s D velmi nadseny, nenasiel som na doteraz na to uplatnenie, nakolko tradicne jazyky Perl alebo Python su na pouzitie omnoho jednoduchsie. Som toho nazoru - ako tu uz niekto napisal - ze staticky typovany jazyk je pri kratsich programoch skor na obtiaz.

RDa

• 2 785
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 25. 09. 2018, 00:33:14 »
Obcas vznikne potreba po napsani nekolika kratkych skriptu a psat neco v Jave/C# mi prijde jako kanon na vrabce.
~
Perl/PHP odmitam kvuli nevyhovujici syntaxi.

Tak PHP je jako kdyz zmixujete shell script (bash, sh, etc... s $promennyma) a C/C++ syntaxi. Nechapu co vam na tom vadi.

Kdyz chci neco velice jednoduche napsat rychle jedu bash
pro slozite veci co chci mit rychle hotove beru PHP
a pro cokoliv zamerene na vykon mi zustava C

Typovani vam tu rychlost vyvoje jenom omezi. Je cas prehodnotit priority a zamerit se na samotne reseni, nez teoretizovat nad zpusobem reseni.

« Odpověď #39 kdy: 25. 09. 2018, 00:53:12 »
pro slozite veci co chci mit rychle hotove beru PHP

Nebyl by lepší Perl?

Typovani vam tu rychlost vyvoje jenom omezi. Je cas prehodnotit priority a zamerit se na samotne reseni, nez teoretizovat nad zpusobem reseni.

Hm, ne nutně. Třeba v takovém Haskellu se píše celkem rychle. Ono ale samozřejmě záleží, co člověk zrovna dělá. :)

« Odpověď #40 kdy: 25. 09. 2018, 00:58:04 »
Zistil som ze s mojim nazorom na Go nie som sam: pozri napr. http://nomad.uk.net/articles/why-gos-design-is-a-disservice-to-intelligent-programmers.html
To rozhodně nejsi, Gočko jako jazyk je mix geniality a naprosté zoufalosti. Ale není to špatná pragmatická volba.

P.S. lepší zdroj kritiky je https://github.com/ksimka/go-is-not-good

JS

« Odpověď #41 kdy: 25. 09. 2018, 08:14:40 »
Co OCaml? Osobne jej neznam (ale je podobny Haskellu), sice to skoro nikdo nepouziva, ale znam nektere inteligentni lidi, kteri si to velmi pochvaluji.

JB

« Odpověď #42 kdy: 25. 09. 2018, 08:42:09 »
F# podporuje skriptování. Hodně se mi osvědčil. Syntax vychází z OCamlu. Běží na win/linux/mac

Scripter

« Odpověď #43 kdy: 25. 09. 2018, 09:40:22 »
Co OCaml? Osobne jej neznam (ale je podobny Haskellu), sice to skoro nikdo nepouziva, ale znam nektere inteligentni lidi, kteri si to velmi pochvaluji.
OCaml je skvělý pro rockstar programátory, lepit se v něm moc nedá. U nás (zavedený fintech) se používá skoro na vše.

« Odpověď #44 kdy: 25. 09. 2018, 09:56:40 »
ale je podobny Haskellu
Drobná technická: AFAIK, OCaml vychází z rodiny ML, takže je sice funkcionální, ale jinak Haskellu zas tak moc podobný není, spíš Erlangu/Elixiru nebo F#, když už (mj. má defaultně striktní evaluaci, což dost věcí mění).