Staticky typovaný skriptovací jazyk pro rok 2018

Re:Staticky typovany skriptovaci jazyk pro rok 2018
« Odpověď #15 kdy: 23. 09. 2018, 15:26:55 »
Neznám úplně váš scénář použití, ale pokud je jediný problém Javy její startup time, nabízí se použít Javu a vyřešit problém se startup time. Možnosti jsou různé:

a. Použít Nailgun.
b. Použít jinou JVM.
c. Omezeně: použít native-image z GraalVM – toto je zatím dost omezené (např. na Windows s tím zatím nepochodíte a někdy kompilace selže bez vysvětlení), ale je dobré to mít v hledáčku. Časem se snad dnešní problémy vyřeší.

Další možnost je kompilace do nativního kódu u .NETu, ať už pomocí Mono (IMHO celkem hotové již dnes), nebo pomocí .NET Core (kde ale nemám zkušenost, jen vím, že to jde).

mikrom

« Odpověď #16 kdy: 23. 09. 2018, 17:39:58 »
Javu jsem zavrhl z duvodu pomaleho startu JVM (i kdyz Java nebo jazyky postavene nad JVM by mi vyhovovaly asi nejvice).
Python jsem zavrhl z duvodu dynamickeho typovani, nutnosti odsazovat a spatne podpory ve Win.
Ruby je mi celkem sympaticke ale preferoval bych staticke typovani (navic na windows muze trpet nekterymi problemy pri pouzivani third party knihoven kdy se musi neco kompilovat).
Perl/PHP odmitam kvuli nevyhovujici syntaxi.

.. z nejakeho dovodu zavrhujes vsecko co je dobre a overene ze to funguje ... takze  ti asi neni pomoci  :)

Mozes skusit este napriklad pike. Je to sice menej znamy skriptovaci jazyk, ale existuje uz dost dlho  je k dispozicii pre Linux, Windows a Mac a ma datove typy.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pike_(programming_language)

balki

Re:Staticky typovaný skriptovací jazyk pro rok 2018
« Odpověď #17 kdy: 23. 09. 2018, 19:37:59 »
Javu jsem zavrhl z duvodu pomaleho startu JVM (i kdyz Java nebo jazyky postavene nad JVM by mi vyhovovaly asi nejvice).
Python jsem zavrhl z duvodu dynamickeho typovani, nutnosti odsazovat a spatne podpory ve Win.
Ruby je mi celkem sympaticke ale preferoval bych staticke typovani (navic na windows muze trpet nekterymi problemy pri pouzivani third party knihoven kdy se musi neco kompilovat).
Perl/PHP odmitam kvuli nevyhovujici syntaxi.

Nejaky tip na co se v dnesni dobe zamerit?

Odporucam sa naucit potom pisat klasicke posix-ove aplikacie v ANSI C. Je to ovela lahsie, nez sa na prvy pohlad zda.

kimec

« Odpověď #18 kdy: 23. 09. 2018, 20:26:46 »
Sme v roku 2018 a Python ma niekolko druhov type hintov... Python 3.5 ma dokonca type hinty, ktore su scastou jazyka.

Rozumieme si, ze TypeScript sa ma k JavaScriptu ako Pythonove type hinty sa maju k Pythonu - poskytuju redundantnu typovu informaciu neuplatnitelnu pocas runtime (v pripade TypeScriptu odstranenu cez type erasure pocas transpilacnej fazy) ale uzitocnu pre IDE a cloveka.

Z toho vyplyva, ze Python je dnes celkom dobre "typovany" (t.j. na ad hoc bastlenie one-off toolov dostatocne "typovany").

Kit

« Odpověď #19 kdy: 23. 09. 2018, 20:44:26 »
Nestačilo by místo staticky typovaného jazyka použít silně typovaný? Zvětšil by se výběr.

Bacsa

« Odpověď #20 kdy: 23. 09. 2018, 21:10:26 »
Statické typování má význam až u větších projektů. U krátkých skriptů jen překáží.
Nepřekáží. Stačí použít HM a nemusíš o něm ani vědět.

gll

• 429
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 23. 09. 2018, 21:19:13 »
co je HM?

Kit

« Odpověď #22 kdy: 23. 09. 2018, 21:28:39 »
co je HM?

Zřejmě má na mysli Hindley–Milner type system.

cinnamon

« Odpověď #23 kdy: 23. 09. 2018, 21:34:51 »
Co takhle DLang.

« Odpověď #24 kdy: 23. 09. 2018, 21:55:39 »
Nevím, co si přesně představuješ pod pojmem "skriptovací", ale dají se třeba psát programy v Go a pouštět pomocí "go run <file>" (viz třeba https://gobyexample.com/hello-world).

Taky těžko říct, jestli to, co Go má, se dá vůbec nazvat typovým systémem ;)

Ale jinak to tvoje požadavky asi splňuje, start je celkem rychlý a používat se to dá.

« Odpověď #25 kdy: 23. 09. 2018, 22:00:29 »
Neexistuje type inference, o které by člověk ani nevěděl. Maximálně do doby, kdy píše všechno správně. Jakmile něco napíšu špatně, pak čím silnější inference, tím větší šance na WTF chybové hlášky. Pamatuju si to z Haskellu. Proto jsem spíše zastáncem slabší inference za cenu občasné nutnosti typ uvést explicitně.

kozzi11

« Odpověď #26 kdy: 23. 09. 2018, 22:04:30 »
Co takhle DLang.
Sice to neni primo skriptovaci jazyk, ale je pravda ze ja ho takto casto pouzivam. Casto jsem si psal ruzne skriptiky v BASH ci pripadne v pythonu, ale od dob co hodne delam v Decku, tak jsem si i pomerne male pragramky/skripty zacal psat v nem.
Osobne vyuzivam https://dlang.org/rdmd.html a nove existuje i rychlejsi alternativa rund: https://github.com/marler8997/rund

.:;

« Odpověď #27 kdy: 24. 09. 2018, 10:13:28 »
Existuje krome Swiftu jeste nejaky jazyk co podporuje emoji v nazvech promennych, trid atd. ?

Sten

« Odpověď #28 kdy: 24. 09. 2018, 10:26:53 »
Existuje krome Swiftu jeste nejaky jazyk co podporuje emoji v nazvech promennych, trid atd. ?

PHP, JavaScript, Haskell

Ale proč se omezovat jen na názvy proměnných? Emojicode se celý píše v emoji ;)

.:;

« Odpověď #29 kdy: 24. 09. 2018, 10:46:51 »
V JavaScriptu mi to nejak nejede