Nestačí souborový systém, když s ním operační systém může provádět psí kusy. Samozřejmě i přes MTP je možné smazat data, ale nemůže ho snad tímto způsobem poškodit.
I kdyby se operační systém choval úplně ukázkově, může se soubory provádět psí kusy aplikace. Vy si pořád bůhví proč myslíte, že něco dál to zachrání. Ne, nezachrání. Když bude aplikace špatně pracovat se soubory, operační systém to nezachrání. Když s tím bude pracovat špatně aplikace nebo operační systém, nezachrání to sebechytřejší disk.
Řeším problém jaký vybrat externí USB disk, který bude fungovat pod různými OS (Linux a Windows) a u kterého nepřijdu o data, pokud se v systému něco pokazí a já jej nebudu moci správně odpojit. Připadalo mi, že už jsem to popsal několikrát :-)
Popisujete pokaždé něco jiného. Na tohle konkrétně jsem vám odpověděl už několikrát, že je úplně jedno, jaký disk pořídíte, protože disk nemá žádnou možnost, jak tohle zachránit.
Navíc stále řešíte něco jiného, než je váš problém. Jmenoval jste Windows a Linux. Oba dva tyto systémy se chovají normálně a nestává se běžně, že byste disk nemohl odpojit. A pokud už se to výjimečně stane, nedojde k poškození souborového systému. Takže pokud se vám něco takového stalo, není to problém ani disku, ani operačního systému. Je to problém v tom, že vy děláte něco velmi divného.
Ani já nechci šetřit na disku pro data. Který přenosný USB disk je podle Vás ten kvalitní?
Kterýkoli disk od známých výrobců disků.
S diskem jsem dělal to, že jsem jej připojil k počítači a nahrával na něj soubory. Aspoň z pohledu uživatele to tak vypadalo. Co se tam dělo ve skutečnosti, to nevím. Bohužel nebyl čas se tím zabývat, potřeboval jsem disk rychle odpojit a odjet. To se někdy stává :-)
A na disku jste měl souborový systém FAT32 nebo exFAT, které nemají žurnál. Pak opravdu může dojít k poškození metadat. Ale to není problém metadat, nýbrž použitého souborového systému. Pokud tohle potřebujete s diskem dělat, tak používejte souborový systém, který to přežije. To už jsem vám psal dřív a vyjmenoval jsem vám tam některé souborové systémy, které mají požadované vlastnosti. FAT32 ani exFAT v tom výčtu nebyly.
Mám pocit, že by pomohla nějaká mezivrstva, která by omezila rizikové operace s diskem. Něco jako v NAS, ale přenosné a s USB.
Mezivrstva, která by omezila rizikové operace, tedy veškerý zápis, u některých disků existuje. Některé disky můžete přepínačem přepnout do read-only režimu. Akorát tam pak nebudete moci nahrávat soubory. Ale nahrávání souborů je riziková operace.
Dělají se externí disky, které jsou přístupné po síti. Vlastně malé jednodiskové jednoúčelové NAS. Ovšem vámi požadovaným způsobem to bude fungovat jenom tehdy, když tam budete mít souborový systém odolný proti náhlému vypnutí, jak jsem psal výše a dříve.
S USB nic takového v dohledné době existovat nebude, protože USB nemá protokol na práci se soubory. USB má jen protokol na zpřístupnění blokového zařízení, nad kterým si musí souborový systém vybudovat operační systém.