Funkční webová galerie

Re:Funkční webová galerie
« Odpověď #15 kdy: 03. 08. 2025, 11:40:51 »
Včera jsem to za 30m rozjel. Pokud si s tímhle neporadíš, fakt je lepší, vytvářet něco sám?

Immich zcela dle návodu ani v Dockeru nefunguje. Takže si napíšu Gallery sám v Golangu, žádná jiná možnost není.
https://tomascrhonek-izxhw.wordpress.com/2025/08/01/gallery-immich-gallery-in-docker/
Článek je anglicky, ale to pro IT není problém. Nechám jej na webu jako velké varování. Projekt má 146 tisích souborů a na galerii stačí index, html a css, to je vše.

Zopper

• 918
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 03. 08. 2025, 12:04:46 »
Co znamená "profi?" Hugo, nebo jiný static-html generátor by nešel? Odpadají problémy se zranitelnostmi. Nejsou potřeba aktualizace. Bude o to levnější hosting, protože to nemá absolutně žádnou server-side logiku. Nahrávání fotek může klidně řešit CI pipelajna s cronem a složkou na fotky v libovolném úložišti - prostě tam nahraješ fotky, případně s nějakým metadata souborem pro popisky, html se přegeneruje s novýma fotkama, a hotovo.

« Odpověď #17 kdy: 03. 08. 2025, 12:07:58 »
Co znamená "profi?" Hugo, nebo jiný static-html generátor by nešel? Odpadají problémy se zranitelnostmi. Nejsou potřeba aktualizace. Bude o to levnější hosting, protože to nemá absolutně žádnou server-side logiku. Nahrávání fotek může klidně řešit CI pipelajna s cronem a složkou na fotky v libovolném úložišti - prostě tam nahraješ fotky, případně s nějakým metadata souborem pro popisky, html se přegeneruje s novýma fotkama, a hotovo.

Jasně, Hugo je v Golangu a je vlastně fajn, ale opět problém na hlavní stránce. Po instalaci nefunguje výchozí téma vzhledu, s takovým amatérismem už vůbec nemám náladu se zabývat. Takto profi řešení rozhodně nevypadá. Vůbec nechápu, proč se to má instalovat zvlášť a nemají to v binárce.

https://pkg.go.dev/embed

« Odpověď #18 kdy: 03. 08. 2025, 12:13:45 »
Koukni, zda by nevyhovoval https://picapport.de/en/

Obávám se, že většina používá Google Photos, neboť nevědí, co činí. Motivace k tvorbě galerií je tím oslabena a když k tomu připočtu, že zdaleka ne každý opensource je kvalitní, může být skutečně problém si něco rozumného vybrat.

« Odpověď #19 kdy: 03. 08. 2025, 12:22:35 »
Koukni, zda by nevyhovoval https://picapport.de/en/

Obávám se, že většina používá Google Photos, neboť nevědí, co činí. Motivace k tvorbě galerií je tím oslabena a když k tomu připočtu, že zdaleka ne každý opensource je kvalitní, může být skutečně problém si něco rozumného vybrat.

Mrknu. Já mám Adobe Cloud, potom MS a Google, vše funguje.

xnd

« Odpověď #20 kdy: 03. 08. 2025, 12:44:57 »
Ja odporucam Immich, jednoducha instalacia (docker compose), zatial som s tym nemal problem. Update robim menej casto (1x za ~3 mesiace) a zatial bez problemov.
Jednu instanciu mam na serveri Unraid (co je Slackware) cez Portainer a druhu na Odroid H4 s Debianom (DietPi). Pred par rokmi som mal Immich na Raspberry Pi 4 (OS tiez DietPi)

Google Photos uz vobec nepouzivam, aj viaceri moji znami presli na self-hosted Immich. Rozpoznavanie tvari funguje dost dobre, ale aj rozpoznavanie objektov a vyhladavanie vo fotkach a videach je vyborne. Je to jeden z najlepsich open-source projektov - asopn co sa tyka pouzitelnosti a funkcnosti.
Na https://selfh.st/apps/ je immich na 10. mieste v pocte github stars, v kategorii (tag) Photos na 1. mieste

Zo zaujimavosti som si nahodil aj Piwigo na Raspberry Pi (samozrejme cez docker compose ako vsetko ostatne) a funguje to, len mi to pride dost neintuitivne a mne osobne sa nepaci dizajn, skusal som aj zmenit temy, ale celkovo mi to pride ako web aplikacia z roku 2000. Ale pre male a jednoduche fotogalerie je to ok.

« Poslední změna: 03. 08. 2025, 12:54:08 od xnd »

« Odpověď #21 kdy: 03. 08. 2025, 13:07:31 »
Ja odporucam Immich, jednoducha instalacia (docker compose), zatial som s tym nemal problem. Update robim menej casto (1x za ~3 mesiace) a zatial bez problemov.
Jednu instanciu mam na serveri Unraid (co je Slackware) cez Portainer a druhu na Odroid H4 s Debianom (DietPi). Pred par rokmi som mal Immich na Raspberry Pi 4 (OS tiez DietPi)

Google Photos uz vobec nepouzivam, aj viaceri moji znami presli na self-hosted Immich. Rozpoznavanie tvari funguje dost dobre, ale aj rozpoznavanie objektov a vyhladavanie vo fotkach a videach je vyborne. Je to jeden z najlepsich open-source projektov - asopn co sa tyka pouzitelnosti a funkcnosti.
Na https://selfh.st/apps/ je immich na 10. mieste v pocte github stars, v kategorii (tag) Photos na 1. mieste

Zo zaujimavosti som si nahodil aj Piwigo na Raspberry Pi (samozrejme cez docker compose ako vsetko ostatne) a funguje to, len mi to pride dost neintuitivne a mne osobne sa nepaci dizajn, skusal som aj zmenit temy, ale celkovo mi to pride ako web aplikacia z roku 2000. Ale pre male a jednoduche fotogalerie je to ok.

Jo, dík,

tohle jsem vše zkoušel, ale po 30 letech IT experta mě nebaví ani PHP a MySQL a vůbec ne Docker. Každý OS včetně Windows má hypervizor, nspawn, jaily na FreeBSD, takže o nějaké další náhodné kontejnery plné JS souborů nemám nejmenší zájem. Je rok 2025, dneska máme Rust, Golang, vše může být embed, takže potřebuješ jednu binárku a má to rovnou na TLS 1.3. DB to má také přímo v sobě.

xnd

« Odpověď #22 kdy: 03. 08. 2025, 13:19:43 »
ano, je rok 2025 a nepotrebujem jednu binarku. Nejaky rozumny dovod preco by som mal?

Problem: chcel som self-hosted web foto galeriu
Riesenie: behom par dni som postupne skusal rozne self-hosted galerie, nakoniec som ostal pri Immich. Ma vsetko to co potrebujem a este aj nieco naviac. Instalacia jednochua, problem pre mna vyrieseny.

xnd

« Odpověď #23 kdy: 03. 08. 2025, 13:23:49 »
ano, je rok 2025 a nepotrebujem jednu binarku. Nejaky rozumny dovod preco by som mal?
 - pre jednoduche aplikacie (napr. rozne command-line veci) je vo vacsine pripadov vyhodne mat jednu binarku.
 - pre velky sw ci uz je to open-source alebo enterprise sw, este som sa nestretol s jednou binarkou (ak neratam instalacny .exe subor alebo .iso, .zip, virtual-machine file, ...)

Riesenie: behom par dni som postupne skusal rozne self-hosted galerie, nakoniec som ostal pri Immich. Ma vsetko to co potrebujem a este aj nieco naviac. Instalacia jednochua, problem pre mna vyrieseny. Navyse som zacal pouzivat aj iOS a Android aplikacie.

//edit: ospravedlnujem sa, chcel som upravit svoj prispevok a namiesto toho som nechtiac dal citovat. Zmazat prispevok asi nemozem.
« Poslední změna: 03. 08. 2025, 13:27:49 od xnd »

« Odpověď #24 kdy: 03. 08. 2025, 13:43:32 »
 - pre jednoduche aplikacie (napr. rozne command-line veci) je vo vacsine pripadov vyhodne mat jednu binarku.
 - pre velky sw ci uz je to open-source alebo enterprise sw, este som sa nestretol s jednou binarkou (ak neratam instalacny .exe subor alebo .iso, .zip, virtual-machine file, ...)

Riesenie: behom par dni som postupne skusal rozne self-hosted galerie, nakoniec som ostal pri Immich. Ma vsetko to co potrebujem a este aj nieco naviac. Instalacia jednochua, problem pre mna vyrieseny. Navyse som zacal pouzivat aj iOS a Android aplikacie.

//edit: ospravedlnujem sa, chcel som upravit svoj prispevok a namiesto toho som nechtiac dal citovat. Zmazat prispevok asi nemozem.

V pohodě, o celé problematice jsem psal už před lety: https://www.heronovo.cz/index.php/2021/07/04/golang-pohled-na-jazyk-od-admina/

Jedna binárka, build pro 3x OS jedním příkazem. Nic víc nepotřebuju.

xnd

« Odpověď #25 kdy: 03. 08. 2025, 14:07:20 »

V pohodě, o celé problematice jsem psal už před lety: https://www.heronovo.cz/index.php/2021/07/04/golang-pohled-na-jazyk-od-admina/

Jedna binárka, build pro 3x OS jedním příkazem. Nic víc nepotřebuju.
Pekny clanok, dakujem za zdielanie. Ja uz par rokov uvazujem ze sa naucim Go, lebo je to velmi zaujimavy jazyk pre mna, navyse aj dost popularny.

« Odpověď #26 kdy: 03. 08. 2025, 14:15:29 »

Tak třeba minio je jedna binárka. Jedna binárka má ohromnou výhodu v lehkosti nasazování. Třeba takovej python, dostupnej ve všech OS, jenže píšeš něco a řešíš balíky, potřebuješ něco co není ve standartní knihovně? Musíš použít venv, případně jinak balíky nainstalovat mimo hlavní python, aby sis komplet nepodělal OS. Je to peklo, pak musíš sáhnout po dockeru, venvu.. A pak máš jedna binárka kterou zkopíruješ a profituješ.

« Odpověď #27 kdy: 04. 08. 2025, 13:03:10 »
Používám PhotoPrism, běží parádně a zobrazuje i místa na mapě, pro mě asi nejdůležitější funkce.
Happy FreeBSD user! 😊🚀
Proudly using FreeBSD every day!

« Odpověď #28 kdy: 04. 08. 2025, 16:28:05 »
Používám PhotoPrism, běží parádně a zobrazuje i místa na mapě, pro mě asi nejdůležitější funkce.

Instalace dle návodu opět nefunguje, to píšu jen jako seznam nefunkčních docker appek.

Kód: [Vybrat]
docker compose exec photoprism photoprism help
docker: 'compose' is not a docker command.
See 'docker --help'

Zcela podle návodu, Copy and Paste

« Odpověď #29 kdy: 04. 08. 2025, 16:52:13 »
Instalace dle návodu opět nefunguje, to píšu jen jako seznam nefunkčních docker appek.

Kód: [Vybrat]
docker compose exec photoprism photoprism help
docker: 'compose' is not a docker command.
See 'docker --help'

Zcela podle návodu, Copy and Paste
Je potřeba mít nainstalovaný Docker Compose, jako plugin. Poku dho máte nainstalovaný jako standalone, je v návodu pro instalaci PhotoPrism napsáno, co dělat (nahradit docker compose za docker-compose).