Linux mi nepřehraje nic z Canal+

Linux mi nepřehraje nic z Canal+
« kdy: 23. 11. 2024, 02:28:06 »
Pánové, neměla jsem dlouho čas podívat se na nějaký film. Nejvíc času mi zabere dcera. Dnes jsem si po dlouhé době udělala volno a sedla si k TV. No a problém. MMPC u TV jsem nahradila PC s Linuxem. Na Canal+ si vyberu film a nepřehraji si ho. Prý moje zařízení neprošlo kontrolou integrity a přehrávání videa je zakázámo. Dál mi to napíše chybu (W823). No jsem zaskočená. Na Windows mi toto jelo jak hodinky jenže já už žádny windows nemám.
Poradíte co s tím mám dělat?
Ubuntu Pro 24.4.1 Mate

Re:Linux mi nepřehraje nic z Canal+
« Odpověď #2 kdy: 23. 11. 2024, 10:28:35 »
Před nějakou dobou jsem řešil a vyřešil DRM ve Firefox ESR v Debianu 10, kvůli iVysílání. Bohužel nemám poznámky, co jsem pokonfiguroval (a doinstaloval? možná ani ne), a bohužel je dost pravděpodobné, že to všechno dnes už není pravda.
Pár odkazů, které doufám vedou k aktuálním informacím:

https://support.mozilla.org/cs/kb/prehravani-obsahu-s-drm-ochranou-ve-firefoxu
(totéž anglicky:)
https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-drm

Další dva odkazy tím směrem (dost řídké):
https://www.reddit.com/r/firefox/comments/1cvdyed/enabling_drm_in_firefox_esr/
https://www.reddit.com/r/firefox/comments/9s07bh/tips_how_to_manually_install_widevine_plugin_to/
https://wiki.debian.org/Firefox
...popravdě nevím jak Ubuntu, tam se dost věcí poslední dobou instalovalo by default ve SNAPu (na rozdíl od příbuzného Debianu):
https://www.root.cz/zpravicky/jak-z-ubuntu-odstranit-snap/

DRM v tomto smyslu = "Digital Rights Management" = ochrana proti kopírování.
(Pozor, konfliktní zkratka v Linuxu je Direct Rendering Manager = něco hluboko pod kapotou linuxové grafiky / "obsluhy monitorů". Cokoli v APT databázi co má v názvu libdrm se NEtýká ochrany proti kopírování.)

Zdá se, že aktuálně v kontextu webových browserů v Linuxu je dalším klíčovým slovem Google Widevine, viz některé odkazy výše.

« Odpověď #3 kdy: 23. 11. 2024, 16:36:35 »
Hledala jsem do půl třetí do rána. Pak jsem to musela vzdát. Mnoho z toho, co jste mi poslali v odkazech jsem už viděla a snažila se podle toho vše napravit.
Dokonce jsem si nainstalovala Brave jak někde bylo uvedeno.
K výsledku to nevede.
Snažila jsem se doinstalovat některé doporučované kodeky.
Něco doinstalovat šlo, něco ne. DRM povoleno. Z Firefoxu jsem odstarnila i AdBlock a nic. V Brave jsem blokování obsahu vypla.
Už nevím kam dál.
Ubuntu Pro 24.4.1 Mate

« Odpověď #4 kdy: 23. 11. 2024, 22:45:47 »
Vypadá ze zavedli blokaci Linuxu jako u skylinku. U HBO pomohla snížit kvalita. Zavedli asi drm widevine L1. Šlo nějak hacknout, ale na to je potřeba obrazně vysoká a hodně času. Osobně jsem zvolil svobodu a absolutně ignoruji filmový nesvobodný průmysl. I když asi nějaké společnosti možná půjde pod Linuxem. Chtěl bych peníze zpět za jejich nekvalitní služby.
« Poslední změna: 23. 11. 2024, 22:48:10 od maikcrew »

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 00:17:21 »
Už jsem o tom tady někde předtím psal.

DRM Widewine, kterou nejspíš používá i Canal+, má tři úrovně - L1 až L3. V prohlížeči s odpovídajícím pluginem chodí jen L3. Finálně je tu další věc z Widevine, a tím je VMP (Verified Media Path). To je víceméně ověření aplikace, typicky prohlížeče, která volá dekryptovací plugin, proti whitelistu z Google.
Na rozdíl od Windows a Macu pak žádný prohlížeč na Linuxu není podporován s VMP, ani oficiální binárky Chrome od Google.
Pokud tuhle vlastnost poskytovatel obsahu vynutí (může to udělat i selektivně jen pro určitý obsah), tak smůla. Na Linuxu Widevine L3+VMP žádnou standardní cestou nerozjedete a nemá moc smysl to zkoušet dál.

@Darina
Nemám zkušenosti s Canal+, ale jen si v prohlížeči ověř, že máš správně instalovanou a aktivní tu Widevine CDM knihovnu.

Chrome ( interní stránka chrome://media-internals/ a poslední tab )

Firefox ( interní stránka about:addons a vybrat plugins nalevo )

Pokud tam CDM jsou, tak budou určitě fungovat některé ostatní služby jako třeba iVysilání, Spotify, NetFlix atp.
Jestli pak v tomhle stavu Canal+ nepojede, tak podle mě smůla, protože je nejspíš zapnuté právě to VMP.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 00:18:03 »
Chtěl bych peníze zpět za jejich nekvalitní služby.

Vidis to moc cernobile. Tvurce obsahu za jeho vytvoreni zaplatil a z meho pohledu ma pravo si diktovat podminky jeho konzumace. Provozovatele prevzateho vysilani jsou vetsinou v pozici, kdy od broadcastera dostanou podminky, jake musi jejich vysilani splnovat. DRM je dnes vetsinou must have. A je to ve stylu ber nebo nech byt. Nechces? Ok, nebude muj obsah.

Nejspis zavedli omezeni jak pises vyse na tzv "L1" tzn. vyzaduji trusted environment a tzv "verified media path", kterou na linuxu nedokazes zajistit. Jasne, da se to ruzne zkouset obchazet, ale je to na kocku a na mys a spravne rikas - je to vyssi divci. Specifikace mluvi v podstate o nemoznosti obejit mimo vyuziti "vysoce specializovaneho zarizeni" - tj predstav si elektronove mikroskopy, laserovy decapping CPU a sledovani co se v nem deje. Jasne, obcas se najde mezirka, ale je hodne rychle zavrena a za 3 mesice je dana verze widevine na "blacklistu" a mas smulu. Castejsi jsou/byly leaky tzv L3 (tzn softwarovych reseni, kdy vlastne cela ta cerna magie je implementovana v obfuskovanem blackboxu - to je ten kram, co si instalujete do prohlizece a rika se mu CDM - content decryption module)

No abych se vratil k one nekvalitni sluzbe. O tom muzes mluvit v momente, kdy budou deklarovat podporu Linuxu. Ver tomu, ze implementator DRM moc dobre vi, kde to funguje a kde ne. Stejne tak totiz muzes rict na druhou stranu "stezuj si na LKML, ze nedokazou zajistit DRM/VMP/TEE v jadre ¯\_(ツ)_/¯

A toto pisu jako zastance open pristupu. Ja zvolil proste cestu, kde obsah konzumuji na podporovanem zarizeni - vetsinou android tv - a na linuxove reseni jsem proste rezignoval. Je to smutne, ale tyhle svety jsou bohuzel nekompatibilni. Druha moznost je jak pises - tento obsah nekonzumovat.

Sources/Lore: implementoval jsem DRM widevine/fairplay, certifikace CWIP, motal jsem se par let dost blizko u IPTV reseni.

edit: typo TTX->TEE
« Poslední změna: Dnes v 00:21:00 od Martin Mlynář »

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 01:44:50 »
@Michal Šmucr

Michale děkuji ti. Mám tam vše a vše zapnuty. Jak ve Firefoxu tak i v Chrome.
Bohužel. Nedá se nic dělat. Jdu dát T-Mobilu výpověď z Magenty TV.  ;)
Všechno ostatní mi jede. Já se jen občas mrkla na nějaký film protože ta nabídka je tam fakt dobrá.
Ale kvůli nějakymu kanálu plus určitě nebudu dávat na MMPC znovu Windows.
Ubuntu Pro 24.4.1 Mate

leten

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 08:08:55 »
Na Linuxu (Ubuntu + kterýkoliv prohlížeč) nefunguje ani SkyShowtime.

Vyřešil jsem to Windows ve VirtualBoxu.

Je to pár kliknutí navíc, ale funguje to.

k3dAR

• 3 046
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 09:44:15 »
Pokud bych chtel sledovat nejake online video sluzby co v Linuxu nejdou, tak misto uvaze o Windows bych pridal druhe MM centrum s Androidem, nevim jak jsou na tom s Canal+ cinske krabicky za 500Kc, ale napr Tesla XA400 ma uvedenou Google certifikaci a je i primo zmineno jako podporovane zarizeni u Canal+

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 10:46:36 »
Michale děkuji ti. Mám tam vše a vše zapnuty. Jak ve Firefoxu tak i v Chrome.
Bohužel. Nedá se nic dělat. Jdu dát T-Mobilu výpověď z Magenty TV.  ;)
Všechno ostatní mi jede. Já se jen občas mrkla na nějaký film protože ta nabídka je tam fakt dobrá.
Ale kvůli nějakymu kanálu plus určitě nebudu dávat na MMPC znovu Windows.

Není vůbec zač, tohle je bohužel problém, co nemá snadné řešení.. Z pohledu poskytovatelů je to minoritní desktop platforma s obrovským množstvím nejrůznějších konfigurací a ty restriktivnější DRM jsou často nasazovány i z popudu vlastníků práv (z mé zkušenosti se to třeba extra řeší u živých sportovních přenosů, což může mít souvislost i tady, tím že Canal+ Sport vysílá Premier League a ta intenzivnější ochrana může být pak použitá i pro Canal+ na filmy/seriály).

Jak už tu zaznělo, nejlepší řešení pro nejširší kompatibilitu s různými VOD službami je teď opravdu asi SmartTV buď s Android/Google TV nebo třeba Samsung TV s Tizenem, případně ta krabička jako samostatný přehrávač, co se zapojí do jiné televize přes HDMI (něco s Androidem nebo např. AppleTV).
Není to jen o tom, že se to vůbec běží, ale třeba i o kvalitnějších streamech s vyšším rozlišením, které pak zas kvůli slabšímu DRM některé VOD služby úmyslně nepouští do webových prohlížečů, a to ani na Windows nebo Macu.
Mám teď třeba HBO Max, AppleTV+ (střídám různé služby podle toho, co mě zajímá, někdy to nechám třeba jen měsíc) a v těch nativních aplikacích je to na TV nebo monitoru s vyšším rozlišením oproti prohlížeči nesrovnatelné.

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 11:52:20 »
Zajímavé informace, díky!

Tonda

• 645
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: Dnes v 13:33:56 »
Pokud tam CDM jsou, tak budou určitě fungovat některé ostatní služby jako třeba iVysilání, Spotify, NetFlix atp.
Jestli pak v tomhle stavu Canal+ nepojede, tak podle mě smůla, protože je nejspíš zapnuté právě to VMP.
Jo, mám ve Virtualboxu aktuální Ubuntu LTS, ve Firefoxu zapnuté DRM, stránka s pluginy vypadá jak na tvém screenu, iVysílání, Telly i Max funguje, Skylink dává přesně stejnou chybu jako zakladatelce - W823