Rozvíření pracovního trhu pro vývojáře

A jinak ano, myslim si, ze Grudl by byl v tymu naprosto nepouzitelny a je to tezko zamestnatelny clovek (coz ho ovsem predpokladam netrapi). A mozna ma par kilo navic, ale nebude to uplne asocialni traged bych tipoval.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
OMG: Koukám, že jsi četl mé jiné příspěvky. Ano jsem linux admin a chci se stát javistou, mám i relativně představu jak na to a právě ta aplikace, na ukázku co by byla užitečná a chci napsat je tak trošku odlišný job portál ;D Proto se tady ptám, jak by mohl vypadat, není to skrytá otázka "jak bych mohl sehnat práci".

Moje otázky spíše směřují jinam, chtěl jsem se zeptat, zda-li existuje metoda jak zlepšit pracovní trh pro SW vývojáře.
kdyz to budu vedet tak ti nepovim a rozjedu na tom byznys :) nicmene jsem presvedcen, ze nic revolucniho na tomhle poli nevymyslis. zivotopis je neco co ti otvira/zavira dvere. Je jen na kazdym, aby se podle toho zaridil.

OMG

Moje otázky spíše směřují jinam, chtěl jsem se zeptat, zda-li existuje metoda jak zlepšit pracovní trh pro SW vývojáře.

Sorry, ale kdo jsi ty, abys zlepšoval trh pro SW vývojáře? Neber to jako útok - prostě si tuhle otázku polož a odpověz.
Trh se zlepšuje tak, že přijdeš s nějakým nápadem, který:
-je lepší, než současný stav
-a ty dokážeš ten nápad prosadit.

Zaprvé už jsi asi pochopil, že se značně liší nabírání lidí bez praxe, juniorů, seniorů a špičkových guru. Přijímají se jinak a podle jiných kritérií, takže asi nepřijdeš s nápadem, jak zlepšit celý trh - budeš si muset vybrat, který sektor tě zajímá.
Zadruhé - já pochopil, že sám vývojář ještě nejsi. To může být za jistých okolností výhoda, že vidíš situaci zvenku s odstupem. Za jistých okolnistí. Zatím to ale vypadá, že je to spíše nevýhoda, protože o nabírání vývojářů moc nevíš.

No a co teda mají být nějaké stavební kameny toho jiného systému, který chceš vybudovat? Anonymizovaná CV? Máš pocit, že neanonymní CV jsou problém dost velkého množství vývojářů? Já bych řekl, že vůbec. Naopak - od jisté chvíle, kdy už máš nějaké jméno, tak ho chceš prezentovat, protože ti začne otevírat dveře. Zaměstnavatel tvé jméno stejně vědět musí, takže jaký má smysl, že ho skryješ pro první kontakt?
A co tam máš dál?

to_teda_neni

A jinak vetsinou ti staci prumerni programatori. Jsou to jen delnici. Spickovy programator ktery nebude schopen spolupracovat v tymu je ti k nicemu.

Možná tobě, ale to jsi měl říct předem, že hledáš kolegy k sobě. Běžně se pod pojmem programátor nemyslí lopata, kterou si můžeš vychovat z kohokoli. Proto je zajímavý jeho kód, proto je zajímavé, jak uvažuje a podobně. Nějaké cestování je úplně k ničemu.

Myslím, že firmy běžně nabírají lidi přes personálky a taky jejich jméno a kontakty do poslední chvíle nevědí.

Tak to urcite nefunguje

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
OMG: Sorry, ale takhle můžu vzít libovolný projekt, a jít s tím do začátku s tím, že jsem nula a neuspěju - už abych se registroval do diskuzí na Novinky.cz s tímhle přístupem. Navrhuješ snad nějaký lepší projekt. Ono je vcelku jedno jestli ten projekt uspěje nebo ne, protože cílem je stejně se naučit programovat, takže jeho komerční úspěch není alfou omegou.

Jo, s tím, že se lidí nabírání lidí jsem to už pochopil. Uvažoval jsem zaměřit se na Juniory, protože pro ně tu opravdu moc věcí není, když jediné co mohou prezentovat jsou nějaké znalosti, nikoliv praxe atd... Nechci konkurovat velkým portálům - vím že nemohu, a tvůj nápad vytyčit si nižší cílovku zní dobře. Jak vidno, alespoň něco rozumného z tebe vypadlo.

Co se týká těch stavebních kontaktů a co tu mám dál. Dál mě napadlo udělat to třeba velmi rychlé na registraci, dát náhled personalistům poslední školy - zaměstnání - kurzu, a jakmile zaměstnavcatel projeví zájem, vyzvat třeba toho člověka k doplnění dalších údajů.

To mi taky přijde jako nevýhoda nějakých portálů, že toho chtějí vyplnit až příliš mnoho hned, zatímco normální člověk ten profil bude chvíli budovat, třeba při studiu na VŠ.

OMG

OMG: Sorry, ale takhle můžu vzít libovolný projekt, a jít s tím do začátku s tím, že jsem nula a neuspěju

Klíčem v úspěchu je odhadnout jak velký kus dokážu ukosnout a nekousat větší, dokud na větší nemám. Existují úžasné přiběhy úspěchu, jak si někdo ukousnul mnohem více, než na kolik se zdálo že má - a změnil svět a zbohatnul a proslavil se - ale uvědom si, že to jsou v mase lidských osudů prakticky singulární případy.
Jestli chceš prostě udělat portál na hledání práce pro junior programátory, který bude v něčem jiný, tak to zní celkem normálně a realisticky (tedy ne ta úplně, viz níže).
Pokud chceš primárně ZMĚNIT TRH, a donutit firmy, aby se vzdaly fungující a zaběhné praxe, že se začíná CVčkem (nebo nějakým výcucem, kde je plusmínus to, co je v CV), tak to je hodně velké sousto - a tady by platilo to, co jsem psal o tom, aby ses zamyslel, kdo jsi a jestli na to máš.

A teď konkrétně - fungující portál s nějakou boatší funkcionalitou, je mnohem složitější a časově náročnější věc, než by se zdálo. Zejména pokud to má fungovat v ostrém provozu a nemá to být jenom demonstrátor pro pár lidí. Pokud zvládneš něco takového, tak jsi hodně dobrý.

Novy

Zlepšít trh, to je oxymoron.

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
OMG: Jo, teď zníš rozumně. Protože už nějaké zkušenosti mám s programováním v PHP a už jsem si jednou vymyslel mega projekt - který skončil v koši :-( tak právě proto jsem založil toto diskuzní vlákno, abych se dozvěděl i názor ostatních.

Teď vidím, že to budu muset více cílovat a více ořezat ony funkce, ale to byl můj cíl se tu něco dozvědět.

Děkuji (upřímně, není to ironie) za rady, protože mi fakt pomohli v tom si to trošku ujasnit.

Třeba sám vím, že bude potřeba obejít i pár VŠ a rozvěsit tam letáky atd... Pokud se tam má někdo zaregistrovat. Cílit třeba jen na VŠ a absolventy nějakých kurzů mi přijde realistické.

Citace

Ano, přestřelil jsem

A jinak vetsinou ti staci prumerni programatori. Jsou to jen delnici. Spickovy programator ktery nebude schopen spolupracovat v tymu je ti k nicemu.

Možná tobě, ale to jsi měl říct předem, že hledáš kolegy k sobě. Běžně se pod pojmem programátor nemyslí lopata, kterou si můžeš vychovat z kohokoli. Proto je zajímavý jeho kód, proto je zajímavé, jak uvažuje a podobně. Nějaké cestování je úplně k ničemu.
Takhle si vybiras elitu, seniory. Jednotlive kusy. Ale k nim potrebujes delniky. Armadu.

a ano ten clovek muze byt jako programator genius. Ale kdyz to bude naprosty egoisticky asocial neschopny normalni komunikace tak ho stejne vyhodis pokud mas tym.

OMG

Pouze pro někoho, jehož znalosti ekonomie končí základním kurzem.

w4rr10r

Re:Rozvíření pracovního trhu pro vývojáře
« Odpověď #28 kdy: 25. 02. 2014, 12:57:30 »

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
Pouze pro někoho, jehož znalosti ekonomie končí základním kurzem.

Takhle, zlepšit celý trh je asi oxymoron, ale zaměřit se na úzkou část a tu vylepšit, to určitě možné je. Ani Zuckerberg nezačal tím, že by Facebook rval všem, a přestože sociální sítě před tím existovali, dokázal je vytlačit cílením na skupinku (vybraní studenti Harvardu), a postupnou generalizací a rozšiřováním.