Windows 7 na novém notebooku

Re:Windows 7 na novém notebooku
« Odpověď #15 kdy: 08. 11. 2023, 21:00:46 »
a jednak je nutny mit globalni ucet na MIcrosoft cloudu a prihlasovat se prez internet. Lokalni offline ucet neni mozny na Windows 11.
Nepravda. Použij postup od bodu 13 včetně https://pureinfotech.com/bypass-internet-connection-install-windows-11/

Virtualizovat legálně a zadarmo lze dvěma nejrozšířenějšími způsoby:
- VirtualBox, doporučuju nainstalovat i guest addition (instaluje se způsobem, že v menu top left vložíš CD "Guest Addition" a ručně z něho ve virtuálce SW nainstaluješ),
- Hyper-V -> appwiz.cpl -> Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows -> Hyper-V

Ve virtuálu si pak můžeš dělat co chceš. Osobně používám VirtualBox s guest addition, zapnutá akcelerace GPU, přiřadit více jader CPU, zapnout Drag & Drop, sdílený clipboard atd. Na nebezpečné hrátky je Guest Addition nevhodný, což podle úvodního postu není tvůj případ. Nelze používat zároveň VirtualBox a Hyper-V (nestabilita systému a BSODs).

« Odpověď #16 kdy: 08. 11. 2023, 21:32:12 »
Virtuály mají skvělou věc - snaphosty. Uložíš si aktuální stav virtuálky, cokoliv dalšího s ní děláš, ale dodrbeš, na jedno kliknutí se vrátíš ke dříve vytvořenému snaphostu a nemusíš furt dokola reinstalovat čistý OS.

Doporučuji dělat snapshoty při vypnutém stavu, protože jinak jsou o dost větší (ukládá se i obsah RAM).

Double post, protože není možné editovat nebo to minimálně nevidím.

Mlocik97

• 898
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 08. 11. 2023, 21:44:12 »
Snapshoty ale môžeš mať aj pre systém na železe (stačí nastaviť FS, ak to podporuje (btrfs či ZFS napríklad)). Samozrejme u virtuálok a virtuálnych diskoch je to  o špetku jednoduchšie.

jjrsk

• 527
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 09. 11. 2023, 08:25:35 »
CPU
Ten lokalni ucet na Win11 jde ? Tady nic nevim, tak se ptam.
Samozrejme ze jde, jen musis pri instalaci klikat na "podivny" linky, ktery nevypadaj jako ze by byly tim cim jsou (teda plati pro verzi PRO, home to muze mit jinak ale tu nikde nemam a na home ti dost pravdepodobne nepujde ani virtualizace).

Typicky to jsou pindy na tema ze chces firemni ucet v domene, coz je presne to co chces. A ne, s domenou to nema zhola nic spolecnyho.

Alternativne se da lokalni ucet pridat po instalaci (wokno + X, sprava pocitace).

Bejt zavislej na tom jak se v MS zrovna kdo vyspi, to chce vazne silnej zaludek ...

---

Co se tyce win7 primo na HW, tak prvni na co typicky narazis je disk, pokud tam mas nvme, potrebujes v ramci instalace widlim povrhnout ovladac, protoze defaultne ten disk proste vubec neuvidi. Pricemz hratky s ovladaci budou pokracovat i potom, takze pokud to nemas jako zabavu na dlouhe vecery...

« Odpověď #19 kdy: 09. 11. 2023, 08:29:58 »
Ahoj
Kvuli kompatibilite - pro par starych programu bych potreboval obcas pouzivat Windows7 (nebo XP) a Office 2003. Problem je, ze na novy notebook (procesor AMD Ryzen 7 5825U - vydan v roce 2022) neni mozne podle vseho nainstalovat Windows 7 (nebo XP). Windows 11 na notebooku funguje, tam je ale jednak problem se starsimi programy a jednak je nutny mit globalni ucet na MIcrosoft cloudu a prihlasovat se prez internet. Lokalni offline ucet neni mozny na Windows 11.

Tak neinstaluj. Já prostě když měnín NTB přenesu SSD  z toho starého do nového. Sice pak musím po přesunu z nového NTB odstranit licenci a koupit novou licenci(např. vyhodný-software, ruzovka) a na tom novém NTB znova aktivovat ale mě to funguje. Takto jsem ten přechod dělal 2016,2020 a to už jsem měl W10.  Nevidím jediný důvod proč by to i na W7 nemělo fungovat.

Takže vyjmi disk z toho starého a zkus ho nechat nabootovat a uvidíš co to udělá. ( a nastav samozřejmě v UEFI legacy pokud to půjde).

LeosB

« Odpověď #20 kdy: 09. 11. 2023, 08:45:03 »
Tak neinstaluj. Já prostě když měnín NTB přenesu SSD  z toho starého do nového. ... Nevidím jediný důvod proč by to i na W7 nemělo fungovat.
Já jeden důvod vidím: co pokud do nového NTB už nejde připojit SATA SSD?

RDa

• 2 709
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 09. 11. 2023, 10:39:58 »
Tak neinstaluj. Já prostě když měnín NTB přenesu SSD  z toho starého do nového. ... Nevidím jediný důvod proč by to i na W7 nemělo fungovat.
Já jeden důvod vidím: co pokud do nového NTB už nejde připojit SATA SSD?

Duvod proc to nepujde na prilis moderni zelezo je, ze od cca 300-series chipsetu nejsou W7 drivery na chipset (a Z370 snad jde jeste nejakym hackem udelat, protoze to byl jenom preznacenem Z270). Tudiz mu nepojede na stare instalaci USB napr.

V dobe kdy jsem jel W7 a branil se prechodu na W10 me presne tohle potkavalo.

Nyni mam vlastne stejny soft jako tazatel (Win XP + Office 2003) uz roky ve virtualce (qemu/kvm), dokonce po siti a pristupuji na to pres RDP. Na ty kancelarske ukony to je zcela postacujici.

Co jsem s tim jeste provedl:
 - pres registry potunili RDP aby tam bylo "32"-bit barev.. jinak to bylo omezeno tusim na 16-bit
 - jelikoz image XP disku ma prvni partisnu na 63.sektoru tak jsem to prerovnal at je to 4K aligned* (kvuli SSD)

*) image doplnil o nejaky bordel a pred spustenim VM je proveden losetup. Pokus o realny posun pocatku partisny vede k nebootujicimu systemu

k3dAR

• 3 031
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 09. 11. 2023, 10:52:58 »
@jjrsk, @altrok : nechce Win na zelezo a v tom neco virtualizovat... ale mit Linux jako hlavni a nejak Windows7, tzn. bud dualboot (urcite zbytecne a asi komplikovane na nove zelezo, nutnost rebootu pro zmenu os take opruz),  nebo virtualizace nad Linuxem (virt-manager je urcite vhodnejsi nez VirtualBox a Win7 tam pojedou v pohode)

Karmelos

• 1 061
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 09. 11. 2023, 14:36:39 »
@jjrsk, @altrok : nechce Win na zelezo a v tom neco virtualizovat... ale mit Linux jako hlavni a nejak Windows7, tzn. bud dualboot (urcite zbytecne a asi komplikovane na nove zelezo, nutnost rebootu pro zmenu os take opruz),  nebo virtualizace nad Linuxem (virt-manager je urcite vhodnejsi nez VirtualBox a Win7 tam pojedou v pohode)

Proč je virt-manager vhodnější? Podle mě je VirtualBox fakt esay - nainstaluje a  pár kliků - zvolí prostředí (paměť/CPU/grafiku/velikost disku) na další klik připojí iso instalace W7 jako CD a cele to spustí dalším klikem -virtuální stroj bootne z instalačního isa a rovnou začne instalaci na ten předdefinovaný disk. Po pár minutách hotovo. 

Jak je proti tomu lepší ten virt-manager???? Pokud jsem pochopil, je tam dost oseru s nějakými textovými konfiguráky, drivery a podobně, ani jedno ve VirtualBoxu nebo VMWare playeru neni, funguje to out of box....
Gréta je nejlepší.

jjrsk

• 527
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 09. 11. 2023, 17:36:41 »

jasne, a proto pise ze ma win11, resi ze to po nem chce ms ucet a chce nejak (bud na HW nebo jinak) provozovat w7 ...

Nehlede na to, ze krom office 2k3 nenapsal jaky aplikace chce provozovat a spousta z nich ve virtualu nepojede (a nejspis teda ani na "modernim" HW). Trebas proto, ze predpokladaji dostupnost ruznych portu/zapis na konkretni adresy .... a to vse jim nebude umozneno.

Pokud to snad maji byt dokonce nejake gamesky tak ty nejspis ve virtualu nepojedou vubec.

Specielne na provoz office nepotrebuje widle vubec. Ani virtualni. ty pokud vim skoro odjakziva uplne vpohde jely pod wine.

k3dAR

• 3 031
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 09. 11. 2023, 22:43:30 »
Proč je virt-manager vhodnější? Podle mě je VirtualBox fakt esay [...]
Ve Virt-Manager to naklika v podstate stejne... Navic predani USB zarizeni z hostitele nevyzaduje rucni dotazeni a intalaci VirtualBox Extensions Pack, nema problem s jadernejma modulama na hostiteli jako ma(mel?) VirtualBox obcas pri aktualizaci jadra kdy dkms moduly od VBox jeste ne nej nebyli pripravene... Virt-Manager vyuziva libvirt nad qemu+kvm coz je nativni virtualizace Linux jadra...
VirtualBox ma pokud vim jedinou vyhodu (pokud o to nekdo stoji) ze umi Bezesvy mod kdy okno z virtualizovaneho OS se zobrazuje na plose hostitelskeho OS...
« Poslední změna: 09. 11. 2023, 22:45:42 od k3dAR »

k3dAR

• 3 031
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 09. 11. 2023, 22:45:12 »
jasne, a proto pise ze ma win11, resi ze to po nem chce ms ucet a chce nejak (bud na HW nebo jinak) provozovat w7 ...
[...]

No nemaje zkusenosti s virtualizaci uvazoval puvodne o Windows11 v DualBootu, zjistujic ze app ktere potrebuje pujdou asi vhodneji v Windows7 ho zajima W7,
paralelne s tim ale psal ze jako hlavni OS na tom NB ma/chce Linux, viz:
Citace
- Linux tam samozrejme mam, jako system, ktery pouzivam denne, Windows pak jen obcas.
- Hostitelsky system je urcite Linux.