Dá se to manageovat vzdáleně, ale přes tu zmíněnou appku, která pak komunikuje to přes TP-Link cloud a dají se případně delegovat další přihlášení (TP-Link účty). Unifikovaná appka pro celou řadu Deco je prakticky jediný způsob nastavování, tzn. žádné web gui mimo základního statusu. Chápu, že pro někoho může být tenhle aspekt konečná.
Appka nieje jediny sposob nastavovania.
Deco ma aj web gui. Mal som v rukach viacero podobnych mesh systemov a vsetky mali aj web gui, len rovnako ako Tp-Link to nikde nepropagovali.
https://www.tp-link.com/us/support/faq/2641/
Nevím, jestli se něco nezměnilo v posledních firmwarech, nicméně moc bych na to nesázel.
V nižších řádách E a M to web UI nebylo vůbec a u Xka, když jsem to onehdá zkoušel po nějakém FW updatu, tak to moc k ničemu nebylo. Dostal jsem se na to z nějakého důvodu pouze v router modu (dobře to mohl být nějaký úvodní bug, nicméně já to měl všude v AP modu).
Navíc tam byl víceméně pouze zmíněný status, aktuální klienti na síti a FW update.
Viz
https://community.tp-link.com/en/home/kb/detail/412520Takže za mě je pro správu Deco řady prostě vždy potřeba zmíněná appka.
Ta s ním komunikuje z venku přes cloud, z WiFi sítě nejspíš přes nějaké discovery a neveřejné API, na úvodní nastavení přes Bluetooth.
TP-Link má vyšší Omada řadu APček, které jsou pro podnikové použití a ovládáním je to podobné třeba Ubiquity nebo ostatním podobným systémům. Kontroler běží jako služba na serveru nebo na jejich dedikovaném hardware v síti (krabička).
U Deca je to v rámci zjednodušení redukované na appku. Jak jsem psal, pokud tohle někomu vadí, nejspíš to nebude ideální volba. Mě to na uvažované, domácí použití nepřišlo za ty peníze úplně zásadní a zatím to dobře slouží.
V době, kdy jsem to řešil (okolo Covidu a následně když se spoustě známým rozjely HO, takže chtěli lepší domácí WiFi), tak to byla jedna z mála dostupných a funkčních voleb pro roaming, dobré pokrytí a ideálně s jednoduchým ovládáním (spousta lidí s to rozběhla sama, aniž by měli nějaké zásadnější znalosti o síťování).
Ubiquity bylo dražší, vyžadovalo kontroler. Mikrotik byl peklo na nastavení a spousty funkcionality bylo vázané na jejich nové hw platformy (Wifiwave2, wifi-qcom), pro které zdaleka neměly tolik dostupných produktů.
Teď už je toho samozřejmě mnohem víc.