Wi-Fi pro dvoupatrový dům

Re:Wi-Fi pro dvoupatrový dům
« Odpověď #15 kdy: 05. 01. 2026, 15:35:37 »
moc se ve wifi problematice nepohybuji, ale co jsem pochopil, tak možná nevýhoda tplink deco je, že klient rozhoduje na základě síle signálu apod ke kterému ap se připojí, zatímco třeba Unifi tu logiku mají naopak

Deco by mel umet IEEE 802.11k/v/r. Tj. neni to jen na zaklade sily signalu. AP klientovi "napovidaji" a ten se muze pak rozhodnout. Bez roamingu visi klient na AP, dokud mu neumre signal uplne (resi se to pak tupe pomoci ACL na AP na silu signalu). Ale pozor, napr. ne vsechny dnesni  telefony to poporuji. Napr. levne Samsungy (A23 5G) sice umi WPA3, ale roaming uz ne. Starsi Motoroly (G53) taktez. Ale napr. Galaxy S9 roamuje. Windows 10/11 take s WPA2/WPA3 roaming nepodporuji, musi se jim dat WPA2 Enterprise a pak to funguje. U tech telefonu se to ta pomoci WPA2 Enterprise nastesti vynutit.

« Odpověď #16 kdy: 05. 01. 2026, 15:57:16 »
Díky za detailní vysvětlení, bude se připojit jeden MacBook Pro, jeden windows laptop a pár iPhonů a iPadu.

Vlastně jsem zapomněl, že bude připojena i tv a playstation v obáváku, kde prostě nemám jak efektivně natáhnout kabel, ale snad tyhle všechny zařízení budou ok, z pohledu sítě, jsme úplně obyčejná rodina s obyčejnými potřebami.

Já ke své práci potřebuji pouze stabilní připojení k vpn a pár cloud služeb, toť vše. :)

« Odpověď #17 kdy: 05. 01. 2026, 16:13:52 »
Já ke své práci potřebuji pouze stabilní připojení k vpn a pár cloud služeb, toť vše. :)

Pokud se s pocitacem nebudete po dome pohybovat, tak asi ok, ale pokud ano, muzete zahy narazit. A pokud na DECO nejdou nastavit ACL dle sily signalu, bude to neprijemne. Dost jsem s tim celkem zapasil, protoze jsem vyhazel ACL v domeni, ze roaming bude prece bude fungovat a ono toto.

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000102258/wireless.html

« Poslední změna: 05. 01. 2026, 16:17:32 od Aleš Rygl »

« Odpověď #18 kdy: 05. 01. 2026, 16:55:23 »
Nejlepší je samozřejmě UniFi, ale pokud se jedná jenom o 2 patra v domě, tak v pohodě vyhoví i to Deco. Výhodou je pak správa přes cloud prakticky odkudkoliv z netu (byť samozřejmě s omezením funkcí), ale to běžnému userovi nevadí.

« Odpověď #19 kdy: 05. 01. 2026, 17:42:39 »
Jako faktem je že to mám u pr**le, protože k resetu dochází v době kdy nikdo NET nepoužívá a nikoho to neobtěžuje. To že nějaká krabička má nějakou fukčnost ještě neznamená že ji musím používat nebo chci ji používat.
Jasně. Tím jsem chtěl říci hlavně to, že pravidelný restart (denně, týdně) je dnes celkem běžná věc. Proto mi přišlo zvláštní, že vám to přijde úsměvné protože v tomhle ohledu je dnes úsměvný celý low-end i nižší střední třída.

« Odpověď #20 kdy: 05. 01. 2026, 17:53:47 »
moc se ve wifi problematice nepohybuji, ale co jsem pochopil, tak možná nevýhoda tplink deco je, že klient rozhoduje na základě síle signálu apod ke kterému ap se připojí, zatímco třeba Unifi tu logiku mají naopak
Technicky to vysvětlil Aleš Rygl a zkušenost z praxe je, že to tak skutečně je. Na zařízeních, která roaming podporují funguje dost dobře. Ovšem jak psal, bohužel ho nepodporují všechny. Můj Mi 10T ano ale podobně starý Redmi Note 9 s tím má lehce problém. Dá se, mimochodem, pro konkrétní zařízení vypnout kdyby fakt dělal bordel s čímž už jsem se taky setkal u něčeho exotického (tiskárna, tuším).

Pokud se s pocitacem nebudete po dome pohybovat, tak asi ok, ale pokud ano, muzete zahy narazit. A pokud na DECO nejdou nastavit ACL dle sily signalu, bude to neprijemne.
Mně to tedy funguje z uživatelského hlediska se čtyřmi AP na ThinkPadu T480 úplně v pohodě. Co to dělá technicky netuším, nepotřeboval jsem to řešit.

Nejlepší je samozřejmě UniFi, ale pokud se jedná jenom o 2 patra v domě, tak v pohodě vyhoví i to Deco. Výhodou je pak správa přes cloud prakticky odkudkoliv z netu (byť samozřejmě s omezením funkcí), ale to běžnému userovi nevadí.
Výhodou hlavně je, že tam stejně moc konfigurovat není co a funguje to tak nějak automagicky samo, spolehlivě a na první dobrou. Správu z netu z běžných uživatelů reálně celkem nikdo nepotřebuje (jednak tam toho moc nenaspravujete a druhak jak často lezete do konfigurace AP i na místní síti natož vzdáleně). Ale tohle je fajn. Zapojíte, spárujete a ono to funguje. A to překvapivě dobře.

« Odpověď #21 kdy: 05. 01. 2026, 18:35:20 »
Ja si totiž kdysi rád hrál, ale teď na to nemam čas. Kolegové sice lejou prachy do domácích sítí, ale mě to nebere.

Asi to dopadne, že vezmu z Alzy ty deco x55.

Diky moc za rady.

« Odpověď #22 kdy: 05. 01. 2026, 22:06:42 »
Já jsem do našeho domu zvolil HPE Aruba Instant ON. Máme tu teď všechna AP25.
Zkoušel jsem AP11, AP22.
K tomu mám switch 1830 s poe a management je buď lokální a nebo přes jejich cloud.
V domě jsou všechny na stropě a po zkoušení bylo potřeba celkově 6 ap na nás dům.
Výkon, management, spolehlivost super.

« Odpověď #23 kdy: 05. 01. 2026, 23:23:49 »
Zkoušel jsem AP11, AP22.
K tomu mám switch 1830 s poe a management je buď lokální a nebo přes jejich cloud.
V domě jsou všechny na stropě a po zkoušení bylo potřeba celkově 6 ap na nás dům.

To, co mas za dom? Kolko a co mas za klientov, ze doma potrebujes 6 AP-ciek a to s 4x4 5GHz MU-MIMO? Byvas v palaci a organizujes tam party? :)

Na bezny dom vo vecsine priapdov stacia tak 2 AP-cka. Pri troche stastia aj jedno.

« Odpověď #24 kdy: 05. 01. 2026, 23:35:44 »
Zkoušel jsem AP11, AP22.

To, co mas za dom? Kolko a co mas za klientov, ze doma potrebujes 6 AP-ciek a to s 4x4 5GHz MU-MIMO? Byvas v palaci a organizujes tam party? :)  Na bezny dom vo vecsine priapdov stacia tak 2 AP-cka. Pri troche stastia aj jedno.

Reálně nejspíš nepotřebuje. Ale hobby je hobby a manželce a koneckonců i sám sobě je snažší říct, že je to rozhodně potřeba ;D
Na druhou stranu, my máme půlmetrové kamenné stěny, a i když dům je mrňavý, ty AP tam taky mám tři (a někdy i čtyři).

Tom5

• 156
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 06. 01. 2026, 01:27:16 »
Ja si totiž kdysi rád hrál, ale teď na to nemam čas. Kolegové sice lejou prachy do domácích sítí, ale mě to nebere.

Dá se to managovat vzdáleně?
Dá se to managovat přes web GUI nebo musí ten výrobce do nekonečna aktualizovat mobilní apku?

« Odpověď #26 kdy: 06. 01. 2026, 02:11:24 »

Dá se to managovat přes web GUI nebo musí ten výrobce do nekonečna aktualizovat mobilní apku?

Dá se to manageovat vzdáleně, ale přes tu zmíněnou appku, která pak komunikuje to přes TP-Link cloud a dají se případně delegovat další přihlášení (TP-Link účty). Unifikovaná appka pro celou řadu Deco je prakticky jediný způsob nastavování, tzn. žádné web gui mimo základního statusu. Chápu, že pro někoho může být tenhle aspekt konečná.

Osobně tohle pro podobné domácí sítě v pohodě zkousávám a furt mi přijde, že to má velmi dobrý poměr cena/výkon, chodí to pro tohle použití dobře a cca od r. 2020 jsem zatím s žádnou sadou (cca 5 míst) neměl zásadnější problémy,  další lidé, kterým jsem to doporučoval, také nic nehlásili. Appka jak pro iOS, tak Android je poměrně často aktualizovaná, chodí na ní pořád i nejstarší řady.

« Odpověď #27 kdy: 06. 01. 2026, 07:36:11 »
Doporučuji koupit repasované Aruba enterprise AP, např AP-655 za pár tisíc jedno ve výprodeji + získat přístup na support HPE kvůli aktualizacím. Dostanete enteprise AP za cenu low costu s opravdu dlouhou podporou a pořádným železem (i podle hmotnosti :) ), kde si nastavíte opravdu všechno a nebudete muset řešit pravidelné restarty. Navíc nebudete muset mít zvlášť kontroler jako u Ubiquiti. V případě Aruby je možný mod, kdy si zvolíte jedno AP (a jedno náhradní), které budou současně kontrolerem.

« Odpověď #28 kdy: 06. 01. 2026, 07:55:14 »
Doporučuji koupit repasované Aruba enterprise AP, např AP-655 za pár tisíc jedno ve výprodeji + získat přístup na support HPE kvůli aktualizacím. Dostanete enteprise AP za cenu low costu s opravdu dlouhou podporou a pořádným železem (i podle hmotnosti :) ), kde si nastavíte opravdu všechno a nebudete muset řešit pravidelné restarty. Navíc nebudete muset mít zvlášť kontroler jako u Ubiquiti. V případě Aruby je možný mod, kdy si zvolíte jedno AP (a jedno náhradní), které budou současně kontrolerem.
Je pěkné, že mají integrovaný controller. Ubiquiti je přesně pro tohle třeba z mého pohledu pro běžné SOHO i kvůli tomuhle úplně na dvě věci. Jenže on právě všechno nastavovat naprosto nepotřebuje a minimálně moje Deca žádné pravidelné restarty nepotřebují taky. To Deco navíc vyjde i tak podstatně levněji (asi tak na polovinu) a navíc podle volby modelu evidentně očekává, že je někam postaví, nikoliv AP na stěnu. Deca mají v tomhle ohledu výhodu, že jsou vzhledově poměrně neutrální (což ty aruby celkem taky) ale v té plechovkové podobě navíc taky dost skladné a praktické (což ty aruby ve stojací podobě moc ne). Tohle se velmi často velmi podceňuje a přitom je to dost podstatné.
« Poslední změna: 06. 01. 2026, 07:57:58 od Martin Poljak »

Tom5

• 156
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 06. 01. 2026, 08:07:44 »

Dá se to manageovat vzdáleně, ale přes tu zmíněnou appku, která pak komunikuje to přes TP-Link cloud a dají se případně delegovat další přihlášení (TP-Link účty). Unifikovaná appka pro celou řadu Deco je prakticky jediný způsob nastavování, tzn. žádné web gui mimo základního statusu. Chápu, že pro někoho může být tenhle aspekt konečná.

Díky za info. Hmm ta konečná to je můj případ. 5 let je pro mé wifi málo (nejmladší AP mám teď cca 13let) a dlouhodobé podpoře číňana nevěřím. Navíc to pak zabije apka, co má půl giga... (co nevidět bude programátor balit do apky lokální AI jen pro to, aby sečetl 2 čísla a ještě bude tvrdit, jak je to cool)