Ahoj, máte tip na nějaké zajímavé otázky k pohovoru? Nemyslím technické věci typu “co je dědičnost” nebo “kolik monád se vejde na špičku jehly”, ale podnětné brain teasers třeba z oblasti pravděpodobnosti nebo kombinatoriky.
disclaimer na pohovoru jako uchazec jsem nebyl 12 let!, s uchazeci jsem se nepotkal, vytvarim podklady pro nove recruitery aby se mohli seznamit s nasi aktualni sw architekturou/implementaci
Pokud opravdu povedete nejake pohovory tak prosim zvazte i to, ze tazatel ma jiny kontext nez mate Vy.
Ptejte se ho idealne na veci, ktere uvedl v zivotopisu, ma na githubu popripade v blogu.
Snazte se mu predstavit co bude delat, jak to bude delat a jaky je technologicky stack a hledejte prusecik mezi tim co vite a co by mohl vedet uchazec a o tom se bavte. Pokud ma v cv, ze umi Java Servlet API a rika o tom blbosti, tak ma problem. Pokud mu davate hadanky a on nevi, tak mate problem Vy. Reseni hadanek ho nemusi bavit i kdyz je schopny hledat hodiny memory leak, protoze v reseni hadanek nevidi duvod proc to delat a netrenuje dostatecne a k udrzbe "mozku" proste treba hraje sachy!
Cilem interview by nemelo byt (podle mych predstav) intelektualni cviceni, ale seznameni se, zjistit jestli clovek na pohovoru jen hleda zamestnani ( i takovy jsou potreba), nebo ho sw vyvoj bavi, jestli ma znalosti z domen, pro ktere vytvarite software (e.g. vyzna se v ucetnictvi, kdyz delate ucto sw, v mapach, kdyz delate gis ... ) a jak si on predstavuje proces vyvoje sw. Je dulezite jestli se u vas bez unit testu neda provest commit, na jake je CI popripade CD. Videl jsem i dost dobre programatory, kteri tvrdili, ze unit testing je ptakovina a ve vetsine pripadech to jen zdrzuje - bohuzel se toto nevylucuje, ale i obracene

.
Jak se stavi k tomu, ze se bude muset nove veci naucit. Opet rozdil hleda zamestnani x bavi ho to.
Vicekolove, dlouhe pohovory s narocnyma(casove) ukolama jsou podle me ztrata casu pro vsechny zucastnene a ve vysledku jen zvysuji sanci, ze uchazec prijme jinou nabidku.
Snazte se zjistit co uchazec vi a z to ho si muzete odvodit, co byl/je schopny se naucit.