Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit

f-k-r

• 120
    • Zobrazit profil
Re:Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit
« Odpověď #105 kdy: Dnes v 11:31:44 »
Vzdálenost v zemi asi 900 m ... už jen fakt, že to jinak chodilo spolehlivě, byl pozoruhodný.

Tak tohle je asi rekord - nejdelší dosažená vzdálenost co jsem kdy slyšel.
Jestli to mělo na 10 MHz útlum něco jako 1 dB / 100m nebo lepší, tak to technicky dává smysl :-) Moderní kabely o těchto rozměrech to asi dávají, viz např..
Maximální povolený rozměr kolizní domény to nepřekračuje (2 km pro 10Mb Ethernet).

Jojo, asi opravdu rekord  :D. Ohledně kolizí byla situace příznivá i tím, že se jednalo o dvoubodový spoj. Přikládám obrázek zbytku onoho kabelu, při zemních pracech asi před pěti lety vzal bohužel zasvé (ale už dávno jej nahradila optika). Snad mi fórum odpustí, že odbíhám od tématu ;).

CPU

• 1 224
    • Zobrazit profil
« Odpověď #106 kdy: Dnes v 12:06:30 »
No né, Coax byl nahrazen optikou...

« Odpověď #107 kdy: Dnes v 13:20:37 »
Hele, když už se tu řeší SFP, máte někdo (spíš starší, kdo to zažil) ponětí, jaký by se dal použít pro ATM-155?

Vídal jsem běžně od jednoho vendora průmyslových switchů a media konvertorů, že jím dodávané SFP transceivery mívaly na štítku nikoli 100Base-FX ale právě 155 Mbps ATM/SDH :-) Ale zda je toto univerzální vlastnost, to si netroufám tvrdit.

Například SFF-8472 (rozšiřující MSA norma pro management rozhraní transceiverů SFP+) obsahuje na str. 23 tabulku 5-3 "Transceiver Compliance Codes", což jsou nějaké bitwise flagy, s jakou technologií je transceiver kompatibilní. Takže si dokážu představit transceiver, který o sobě bude říkat, že je sice "stovkový plus mínus autobus", ale že pro STM1/OC3 není určen. Otázkou je, kdy tohle přibylo do specifikace SPD EEPROM, a zda ten Váš box s portem 155 Mbps náhodou není starší :-) A zda náhodou nechce transceivery "kódované". Asi to prostě budete muset zkusit. Pokud neseženete nějaký transceiver "zbylý", tak Alternetivo nebo FS je mají v sortimentu.

Jste si jist, že ta šachta je SFP ? Historicky se vyskytovaly i jiné formáty optických transceiverů...

« Odpověď #108 kdy: Dnes v 14:17:37 »
Jste si jist, že ta šachta je SFP ? Historicky se vyskytovaly i jiné formáty optických transceiverů...

Někde k té krabici (RAD Technologies, multiplexer 16x E1) mám dokumentaci, ale už si nepamatuji, co tam o tom píšou. Na pohled je to SFP a zatím předpokládám, že je to SFP, protože pro ATM/SONET/SDH se běžně používaly.