Načítání HDD po spuštění PC

Načítání HDD po spuštění PC
« kdy: 02. 03. 2025, 15:28:01 »
Omlouvá se za dotaz, jestli je hloupý, ale nevím si rady s načítáním HDD.
Mám počítač HP Prodesk 600 G3 SFF, zdroj PA-1181-3HA (180 W), CPU Intel Core i5 6500, SSD 128 GB Patriot P320 M.2,
MB HP 82B4 (chipset Intel Skylake), BIOS P07 v 02.51 z 18.07.2024, RAM 8 GB, GK Intel HD Graphic 530.
Místo DVD mechaniky jsem připojil 20 TB HDD, Když počítač spustím, disk se nenačte, ale po restartu se načte a vše funguje bez problému. Disk se nenačte ani když je počítač v režimu spánku nebo hibernace. Ale vždy po restartu je vše v pořádku. Vyzkoušel jsem Windows 10, Kubuntu, Mint - ve všech systémech se to chová stejně; po spuštění PC se disk nenačte, po restartu ano. Má někdo nějaký tip, radu, v čem může být problém, případně jak ho vyřešit? (V jiných počítačích - ne SFF - je vše v pořádku, disk je bezproblémový.) Předem děkuji za odpovědi.

Re:Načítání HDD po spuštění PC
« Odpověď #1 kdy: 02. 03. 2025, 15:58:42 »
Takhle z hlavy mě nic nenapadá, pokud to dělá i na Windows, přijde mi to vysloveně zvláštní. Možná bych začal tím, jestli sem můžete hodit výpis po zapnutí a potom po rebootu z:
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -L

mount

« Odpověď #2 kdy: 02. 03. 2025, 16:29:00 »
Jestli se to projevuje s více systémy, tak to spíš napovídá, že se HDD nestihne kompletně rozběhnout a odpovědět, než
SATA řadič a firmware v počítači vzdá detekci zařízení.

V některých BIOSech byla volba, kdy se na konkrétním SATA nebo IDE portu dal nastavit čas navíc, kdy to čekalo než zařízení naběhne... (nevím, jmenovalo se to něco jako spin-up delay a přidal jsem tam třeba dalších 5 vteřin).
Takže zkuste se mrknout po nějaké podobně znějící volbě.

Další taková volba v BIOSu, která občas dělá i záludné problémy, se jmenuje Fast Startup. To bývá v HP EFI/BIOSu typicky někde v sekci Boot. Zkuste to vypnout.

Další, co mě napadá, je následně ještě vypnout SATA power management, to je zase většinou někde v sekci Power. Občas jsou některé kombinace disků a řadičů, které s tím můžou mít problém.

Pokud by nic nezabralo, tak by se dal asi uměle chvíli pozdržet start systému (např. prodloužením čekání v Windows boot manageru, nebo GRUBu). Ale to pak samozřejmě neřeší ten režim spánku a bral bych to jako takový horší workaround :)

« Odpověď #3 kdy: 02. 03. 2025, 19:08:55 »
Děkuji za tipy, jakmile se k PC dostanu, vše vyzkouším. (Power management jsem již dříve zkoušel.)

« Odpověď #4 kdy: 03. 03. 2025, 15:31:24 »
Vybavuju si v nějakém noťasu z nedávné doby, že jsem pozoroval třístupňovou volbu "quick boot":
- vypnuto
- fast boot on (= default)
- ultrafast boot

Při ultrafast bootu se nedá vlézt do SETUPu jinak, než volbou ve Vindózech :-)

« Odpověď #5 kdy: 03. 03. 2025, 22:33:32 »
Děkuji za tipy. Vyzkoušel jsem všechna dostupná nastavení v BIOSu a jejich různé kombinace (runtime power managemet, SATA power management, startup delay...) a nic nepomohlo. Ještě jsem vyzkoušel starší HDD, co jsem doma našel (500 GB - 2 TB) a vše šlapalo bez problému. Tzn., že počítač má po studeném startu problém s tím velkým 20 TB HDD. (O víkendu ještě vyzkouším nějaký Linux, ale v OS evidentně problém není.)

« Odpověď #6 kdy: 03. 03. 2025, 22:47:56 »
Zkuste mrknout k výrobci HDD, jestli pro ten HDD nevyšel čerstvější firmware.

« Odpověď #7 kdy: 03. 03. 2025, 22:51:10 »
Byl tam v BIOSu i ten Fast Startup? To taky nepomohlo?

« Odpověď #8 kdy: 04. 03. 2025, 14:08:25 »
Omlouvá se za dotaz, jestli je hloupý, ale nevím si rady s načítáním HDD.
Mám počítač HP Prodesk 600 G3 SFF, zdroj PA-1181-3HA (180 W), CPU Intel Core i5 6500, SSD 128 GB Patriot P320 M.2,

Mam doma v podstate totez, jen jine CPU, disk 18TB.  Deska ma dva SATA porty. Delaji to oba? Je mozne, ze port na mechaniku je nejaky zprzneny.

« Odpověď #9 kdy: 04. 03. 2025, 17:13:08 »
Citace
Byl tam v BIOSu i ten Fast Startup? To taky nepomohlo?
Nepomohlo, to jsem měl a mám vypnuté. (Pokusně jsem to i zapnul.)

Citace
Zkuste mrknout k výrobci HDD, jestli pro ten HDD nevyšel čerstvější firmware.
Mám disk Toshiba MG10ACA20TE. Na stránkách Toshiby jsem nenašel žádný firmware (ani loni, ani letos). Na stránkách Dellu jsem včera našel firmware pro disk MG10ACA20TEY. Musím zjistit, v čem se liší, jestli můžu použít firmware na ten můj HDD.

Citace
Mam doma v podstate totez, jen jine CPU, disk 18TB.  Deska ma dva SATA porty. Delaji to oba? Je mozne, ze port na mechaniku je nejaky zprzneny.
Porty jsem samozřejmě zkoušel. (Nyní tam mám jako systémový M.2 disk, takže oba SATA porty zůstaly volné.) Ještě jsem vyzkoušel i 8 TB disky, také bez problému. V jiných PC je ten 20 TB disk také bez problému, prostě si to HP a Toshiba nesedí. Děkuji za rady a tipy. Počítač používám tak 1× týdně, takže ten restart mě nezabije. Když jsem nebyl schopný přijít na příčinu, zajímal mě i názor zkušenějších.