Co je nutné znát před studiem informatiky?

Re:Co je nutné znát před studiem informatiky?
« Odpověď #15 kdy: 19. 09. 2017, 12:25:21 »
Ahoj, jsem v trochu blbý situaci, tak doufám, že mi dobří lidé internetu poradí :)

Má otázka zní: má člověk s minimální ( v podstatě žádnou) znalostí informatiky šanci zvládnout vš?
Dá se potřebné znalosti doučit za rok (jedu na aupair do anglie a volna by mělo být dost), abych tam potom přežila?
a poslední: Doporučili byste mi, s čím začít (jazyk, knihy, online kurzy atd?)

Otazka je o ktoru fakultu IT mate zaujem?

IT skoly v CR a SR su  narocnostou niekde na priemere EU

Dnes som ako externista studentom povedal, ze EU urcila, ze jeden kredit  je 25-30 hodin prace
Dnes vidim, ze je to 25-28 alebo len 25

https://books.google.sk/books?id=yXE0AAAAQBAJ&pg=PA303&lpg=PA303&dq=ECTS+one+credit+usually+corresponds+25+-30+hours+of+work&source=bl&ots=T58im1EqRr&sig=mMOwr48NsSkG0Ty0PXlCl7_uuH8&hl=sk&sa=X&ved=0ahUKEwiKidGd_7DWAhVJ6RQKHZwPD0gQ6AEIUjAG#v=onepage&q=ECTS%20one%20credit%20usually%20corresponds%2025%20&f=false 

http://international.unitn.it/it/node/102

za rok mate 60 kreditov
to je 25*60=1500
az 30*60=1800 kreditov

za semester to je  750 az 900 hodin

semster na 12 tyzdnov
to je 62,5  az 75 hodin tyzdenne studia.

A my sme kdes tam boli
Pondelok az sobota 6x12-72 hodin + 6 hodin nedela =78 hodin/tyzden

7x8 hodin spanku  je 56 hodin

75+56=131 hodin
a 7x24=168 hodin ma tyzden, teda tych 37 hodin mate na cestopvanie do skoly. zo skoly  a svoje konicky, TV a pod.

A to sa bavime o priemerne narocnej skole.  Tazie skoly su ol dalsom case. Ja viem naroky isli dole, ale IT prax v zamestanniu  nebude ovela lahsia, co sa tyka casu.

Vie si predstavit ludi, co zacnu na VS, ak maju mimoriadny talent su aj TOP 10%, ale musia vydrzat ten dril a ked nestihaju tak si dat hodiny studia navyse..

Aoidhghean

« Odpověď #16 kdy: 19. 09. 2017, 12:25:30 »

Teď tu mám ISBN 978-1-118-85991-959999 jako takové lehké čtení, má to jen 1200 stran, takže to je o hodně hubenější než nový C# 6 + .NET 4.6, protože ten je ve vícero dílech! A to mám dvacet let praxe.

Odsud lidi hlavně utíkají, proč se vracet?

Kdybych mohl, taky jdu do (_._) jen na to zatím nemám prašule.
Tyjo, 20 let praxe a porad zadny prachy? Viz odpoved ve vlaknu Navrat do CR
asi delas neco spatne ;-)
Je to troll.

fhfghfxghfghfxc

« Odpověď #17 kdy: 19. 09. 2017, 12:29:31 »
Citace
Teď tu mám ISBN 978-1-118-85991-959999 jako takové lehké čtení, má to jen 1200 stran, takže to je o hodně hubenější než nový C# 6 + .NET 4.6, protože ten je ve vícero dílech! A to mám dvacet let praxe.
Fuj Microsoft!

Aoidhghean

« Odpověď #18 kdy: 19. 09. 2017, 12:29:54 »
Na VŠ bude hodně náročnější matiky. S programováním se začíná od začátku, takže stačí jen základy, což se za rok dá naučit. Ve skutečnosti to studium až tak náročné není, možná až na matiku v prváku na lepších školách.

Kate

« Odpověď #19 kdy: 19. 09. 2017, 12:32:38 »
Rozhodně mrkni i na https://www.czechitas.cz/cs/
Co je tak sleduji, mají hodně zajímavá školení i školitele :)

Fernet

« Odpověď #20 kdy: 19. 09. 2017, 13:22:28 »

Odsud lidi hlavně utíkají, proč se vracet?

Kdybych mohl, taky jdu do (_._) jen na to zatím nemám prašule.

Možná by měl méně číst a více pracovat  :)

« Odpověď #21 kdy: 19. 09. 2017, 13:29:27 »
Nemusis umet v podstate nic krom zakladu matematiky. Dulezitejsi je, aby ti to myslelo! Hlavne teda politicky kdyz to clovek posledni dobou vidi.

Nicmene mas moznost si to zkusit nanecisto nez vyplacas dalsi rok studia VS zdarma: Czechitas.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Jenda

« Odpověď #22 kdy: 19. 09. 2017, 13:31:22 »
Má otázka zní: má člověk s minimální ( v podstatě žádnou) znalostí informatiky šanci zvládnout vš?

Obecná informatika na matfyzu neměla v podstatě žádné informatické a matematické předpoklady, ale kdo nastoupil s tím, že moc nevěděl, musel extrémně makat. Počítej s tím, že tomu klidně budeš muset věnovat 60-70 hodin týdně (vč. části prázdnin, kdy budeš dodělávat zápočťáky a doučovat se na zářijové termíny zkoušek, které jsi nezvládla během roku) a na žádné aktivity mimo školu nebude energie. Podle mě to ale za to stojí.

Pokud chceš získat náskok, hodí se řešit KSP-Z, skriptovat a síťovat v nějakém UNIXu, trochu se porejpat v sekci 2 a 3 manuálů a nadrilovat si násobení matic, Gauss-Jordanovu eliminaci (s tím překvapivě hodně spolužáků zápasilo) a derivace a jednorozměrné integrály. Pak ještě část lidí mělo problém s povinnou zkouškou z angličtiny, ale to nejde nedat když budeš chvíli v US/UK.

Většinu věcí se učím za pochodu…

luptus

« Odpověď #23 kdy: 19. 09. 2017, 13:54:00 »
Informatika je natolik rozsáhlá, že je spousta různých věcí, co dělat.
Můžeš začít tak, že uděláš jednoduchou hru ve flashi.
Můžeš začít tak, že si instaluješ web server, uděláš si na něm stránky a budeš do nich přidávat nějakou funkcionalitu.
Můžeš začít tak, že si s pomocí Raspberry PI nebo Arduina budeš blikat s žárovičkou.
Můžeš začít tak, že si uděláš mobilní aplikaci, co po zmáčknutí tlačítek přehraje nějaký zvuk.
Můžeš začít tak, že si uděláš program, co bude evidovat, co sis za kolik nakoupila.
Můžeš začít tak, že stáhneš "Hello World" program a budeš ho rozšiřovat, aby kromě "Hello World" vypisoval i další informace.
Lenin Power tady tvrdil, že Cobolem na z/OS vyděláš $150000 ročně, tak si klidně můžeš najít na internetu někoho, kdo dává zdarma účty na z/OS a napíšeš si tam nějaký program v Cobolu.

Těch možností co programovat je spousta. Na všecko máš dneska návody na internetu, takže i když o tom nic nevíš, není problém se to naučit. Hlavně si vyber něco, co tě bude bavit.

Pokud Tě programování nebaví, tak máš holt smůlu a nikdy nedosáhneš úrovně lidí, které to baví. Školou možná nějak prolezeš, ale to bude všechno. Pokud Tě programování nebaví, tak je asi nejlepší cesta je jít na nějaké genderové vědy, tam se dozvíš, že Tě programování nebaví proto, protože zlá šovinistická společnost Ti vsugerovala, že tě to nemá bavit. A pak se nech zaměstnat u Googlu a budeš tam obviňovat nesympatické lidi z mikroagresí a pracovat na cíli, aby zaměstnávali 50% programátorek.

lukr

« Odpověď #24 kdy: 19. 09. 2017, 14:12:13 »
Tak úroveň/obtížnost škol je dost různá.
Algebra první ročník se s poctivou středoškolskou matikou dá zvládnout, ale matematickou analýzu bez drcení a doučování zvládne málokdo.
Za zmínku stojí i teorie složitosti.
Pro představu o propustnosti:
nastupovalo nás 80, k bakalářkám v řádném termínu prošlo 6
Ono právě dost mladých, co neví kam jít, si vyberou IT protože "s tím počítačem to přece umí". A že to o tom není, nato příjdou velmi brzy, ale to už ztratí rok.

Milfaus

« Odpověď #25 kdy: 19. 09. 2017, 14:25:48 »
A víš že existuje i něco jako eletrotechnické obory, strojírenské obory, matematika, fyzika, chemie? Myslíš že ti co to studují nemusí opravdu studovat?
Uznávám! Sice ne tolik jako v IT, pokud tedy vynechám ty tři doplnění v Mendělejevově periodické tabulce za posledních dest let, ale něco studovat se musí. Pouze IT je náročná na studium dlouhodobě. Resp. v ostatních vědách stačí číst odborné články a studie. V IT se to mění co pět let, všechno se zahodí a začíná znova co deset let.

Asi proto, že pořád pracuji pro někoho. A ano, MÁŠ PRAVDU.
Jinak kolegové z Německa domů nosí mezi 100 a 130 tisíci, mě po zdanění zůstávalo tak 35, což jsou dneska houno prachy.

Je to troll.
https://www.youtube.com/watch?v=sTSA_sWGM44

Fuj Microsoft!
Souhlas, ale firma, která si nemůže dovolit Microsoft, si nemůže mě dovolit zaplatit.
Navíc je to tak nějak standard, protože Linux se už 20 let plácá na desktopu okolo 4% (BOHUŽEL je to tak).

S programováním se začíná od začátku
Ano, to je pravda, většina lidí, kteří na tu VŠ jdou, by tohle už dávno měli umět, první čtyři semestry byly naprosto nezajímavé o nepřínosné.

Možná by měl méně číst a více pracovat  :)

Troluji jen ve volných chvílích!

trr

« Odpověď #26 kdy: 19. 09. 2017, 17:57:21 »
A víš že existuje i něco jako eletrotechnické obory, strojírenské obory, matematika, fyzika, chemie? Myslíš že ti co to studují nemusí opravdu studovat?
Uznávám! Sice ne tolik jako v IT, pokud tedy vynechám ty tři doplnění v Mendělejevově periodické tabulce za posledních dest let, ale něco studovat se musí. Pouze IT je náročná na studium dlouhodobě. Resp. v ostatních vědách stačí číst odborné články a studie. V IT se to mění co pět let, všechno se zahodí a začíná znova co deset let.

Máš o tom strašně zkreslené a dětinské představy.
Všechny obory se mění ze dne na den. Myslíš, že za poslední roky tak narostla výkonnost počítačů, kdyby nebyly velké pokroky v elektronice, chemii, matematice, fyzice? To myslíš že to všechno vyšmoulovali programátoři?
To jsem napsal jenom jeden příklad.

Milfaus

« Odpověď #27 kdy: 19. 09. 2017, 18:07:18 »
To myslíš že to všechno vyšmoulovali programátoři?

Tak většinu toho opravdu vyšmoulovali programátoři, nebo si myslíš, že by takový operační robot vznikl bez programátorů?
Hele, všechna čest technickým oborům, ale IT je obecně nejvíc dynamické a nejnáročnější.
Uznávám fyziku, je tam sice málo objevů, ale hodně teorií a člověk musí být sakra bedna.
Ale nechci se tu hádat o technických oborech.
V žaludku mi leží všechny ty "gender studies" a jiné "super obory", ze kterých člověk dostane titul.

Ja

« Odpověď #28 kdy: 19. 09. 2017, 18:16:31 »
Mne by zajímalo kdyby tento dotaz položil chlap, jestli mu taky bude tolikrát doporučeno gender studium...

zdenek henek nereg.

« Odpověď #29 kdy: 19. 09. 2017, 18:36:40 »
Ahoj,

moc jsem necetl ostatni odpovedi.

Pokud Te to bavi, tak ok. Matematika by jako zaklad mohla stacit na urovni gymplu. Jsou obdobi, kdy pouzivam i neco z VS matematiky, ale malo, na vetsinu veci mi staci stredoskolska matematika a geometrie.

Nezapomen, ze bez temer konstantniho uceni po ukonceni skoly to nejde (ale to asi nikde). Nejvetsi problem je, ze se kazdych pet let skoro vsechno zahodi a zacina se skoro znova - toto v medicine asi tak hrozne neni :).

Mozna zacni s Processing. https://www.processing.org/

Je tam dokonce kniha https://processing.org/handbook/
ktera je urcena ne-programatorum.
Nature of code je taky hodne zajimava https://www.processing.org/books/

nebo pokud bys chtela zkusit i Hardware, tak zkus http://www.robotnik.cz/arcbotics-sparki-robot.html?fee=22&fep=1585370&gclid=Cj0KCQjwgIPOBRDnARIsAHA1X3Rb67hPF9Gq-doKOIX6g0274W700svmdsFCuX21WuYAsWBwfrBhGsMaArMkEALw_wcB

je to Arduino, ale uz je vse sestavene a budes "jen" programovat robota.

Toto je jedna z mnohych cest jak muzes zacit. Podle meho nazoru patri k tem jednodussim a mas k dispozici material/knihy , kde autori predpokladaji neznalost programovani a cely processing je tomu uzpusobeny, to ale neznamena, ze to neni pouzitelne!

Hlavne si ujasni, co chces programovat - domenu. Napriklad pokud jsou oba rodice doktori, studovala si medinu, tak by Te mohla zajimat biomed* oblast informatiky ....

Pristi rok si zajdi na den otevrenych dveri na nekolik VS.

Pokud mas vybranou domenu a spojis to s programovanim tak
1. vyrazne redukujes moznost, ze az dostudujes, zjistis, ze Te to nebavi
2. mas pred ostatnima naskok, protoze mas specializaci
a podle domeny vybirej i VS!

Hodne stesti.

btw takto jsem uplne osobne nepostupoval, ale zase jsem u pocitace sedel celkem hodne na to abych vedel, ze ani za 15 let po dokonceni VS nebudu litovat a nelituju :)