Prodám GPU NVIDIA RTX A4000 16GB

Buldr

• 183
    • Zobrazit profil
Re:Prodám GPU NVIDIA RTX A4000 16GB
« Odpověď #15 kdy: 25. 03. 2026, 20:32:33 »
Jasně ... Vy víte nejlépe a třikrát víc. Nemám sebemenší chuť se s Vámi bavit o tom, jak projede "herní" proti "Quadru" na drátěném modelu. Fakt ne, tak si svá moudra nechte pro sebe, nebo lépe, vyzkoušejte a bude klid.

Carpe diem

« Odpověď #16 kdy: 25. 03. 2026, 22:34:07 »
Ano Quadro/RTX má některé funkce odlišné - např. možnost ECC, Mosaic, snadnou správu EDIDů na Windows, GPU Direct, synchronizaci více karet, případně víc session NVENCu u některých modelů, specifické optimalizace v uzavřeném software.. atd.
Ale většina je čistě softwarová a záležitost ovladače - prostě segmentace produktů od NVIDIA. Velikost firmware je větší úplně záměrně, aby nešly jednoduše přeflashovat a použít následně ten Quadro ovladač. Úplně stejně to bylo, když NVIDIA dělala modely grafik pro Intel Macy s PCIe sloty. Byli dokonce kutilové, co si přepájeli větší paměť na PC verzi a přeflashovali fw z Mac verze (a chodilo to).

Hardwarově se můžou lišit také, Quadra mají oproti ekvivalentní GF často nižší špičkové takty. Také je tam striktně u všech výrobců (PNY, HP, Dell, Lenovo) jen stejný referenční layout a chlazení s blowerem, oproti spoustě modelům GF, co mají větší chladiče a víc pomalejších ventilátorů.
Takže Quadra můžou být spolehlivější (aspoň moje zkušenost s desítkami karet) v dlouhodobějším provozu, jdou bez problémů používat vedle sebe ve slotech (SLI, multi GPU). Naopak bývají zas často hlučnější v zátěži oproti některým slušnějším "herním" GeForce modelům.

Pokud někdo ty zmíněné fíčury nebo proprietární optimalizace využije, je naprosto adekvátní za tu kartu zaplatit i násobky ceny GeForce.
Když já budu mít třeba server pro video (on-air grafiku) s aplikací, co používá API GPU Direct for Video, tak to bude přenášet snímky mezi grafikou a video kartou (Matrox, AJA..) řádově efektivněji než přes buffer v RAMce a CPU.
Stejně tak, jestli má Buldr třeba Solidworks.. tak tam zas pokud vím prostě spolupracoval výrobce s NVIDII na speciální optimalizaci vykreslování. Ovladač detekuje specifického klienta, software zas vidí model karty a zapnou režim, co jinde neběží.
Neřekl bych že to je univerzální (jako že Quadro je obecně super na wireframe), protože třeba jiné softy můžou chodit úplně stejně i na ekvivalentní GeForce, ale když už tam ta optimalizace je, může to hrát významnou roli.
Třeba se mi to nemusí líbit nebo být smutný, že to není otevřené.. ale budiž, vyvinuli si tu optimalizaci jako HW/SW celek.
Naopak pokud v klíčové aplikaci tam nic podobného není, neřeším ISV certifikace, žádné API navíc nevyužiju a třeba nejvíc času strávím u nějakého GPU renderu přes CUDA, pak to Quadro nedává moc smysl, protože za tu cenu je mnohem větší přínos koupit buď rychlejší model GeForce (nebo víc kousků).

Takže nevím, ale přijde mi že se hádáte trochu zbytečně.. ;)

« Odpověď #17 kdy: 25. 03. 2026, 23:07:56 »
Vy víte nejlépe a třikrát víc.

Máte pravdu, ví to nejlépe a třikrát víc.

Nvidia A4000 používá jádro GA104, stejné používá RTX 3070 3060 Ti.
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/rtx-a4000.c3756
Tak si na té stránce klikněte na to jádro, uvidíte seznam karet, které používají stejné jádro.
Nvidia začala biosy šifrovat, aby byl crossflash obtížnější.

Citace
Crossflashing a GeForce card to a Quadro (or vice-versa) involves flashing the VBIOS of a professional Quadro card onto its consumer GeForce equivalent, which is physically possible when the cards share the same underlying chip (GPU core) and memory configuration. This process is used to unlock workstation-level performance features, such as improved drivers for CAD or AI applications, on cheaper gaming hardware.

Buldr

• 183
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 26. 03. 2026, 00:09:19 »
...

Máte pravdu, nicméně Catia je ještě mnohem lépe optimalizovaná a vymáčkne z "Quadra" více, než já ze Solidworks (ano, dlouhé roky funguju v Solidu čili jste se trefil). Tuším i NX, ale pouze z doslechu, protože s NX do styku nepřicházím. Bohužel mám i přímé srovnání 4070 Super (na World of Warcraft a Anno je skvělá) proti 4500 ADA (Solidworks, Simulia, 3DX), proto vidím ten rozdíl na stejné sestavě (stačí přehodit karty). Zobrazení a pohyb model dává zabrat i silnějším, než 4500 ADA (je to prostě střední třída), snižuji detaily i rozlišení (Z40c s 5120 × 2160 px je prostě moc), ale pořád je daleko nad 4070, přitom by měla mít navrch. Technicky to lze svádět na VRAM, ale i těch 12 GB stačí (většinou) pro větší sestavu. Konečná nastává v případě vizualizace, realview, assembly (10k+) ... pro herní karty. Když se k tomu připočtou ovladače, stabilita, tak není vlastně o čem uvažovat (samozřejmě certifikace), vlastně jen jestli bude stačit základní, střední, nebo rozbít prasátko a jít po high-endu od pětkové řady. Dlouho jsem zvažoval, jestli 4000 ADA nebo 4500 ADA.

Už jsem na tohle téma dost alergický a podrážděný pokaždé, když naběhnou teoretici, co u toho nesedí 10 hodin denně a začnou vytahovat teorie, benchmárky a ilumináty. Proletáři, kteří počítají návázné výpočty dříve, než znají výsledek předchozího výpočtu. Tohle téma rezonuje na všech CAD fórech.

Carpe diem

« Odpověď #19 kdy: 26. 03. 2026, 03:31:28 »
nam zrovna tahle karta lip drzela sync mezi vystupy nez podobny gforce. (delame velky ledky tak je to tam videt, napr diagonalni cara co jede odzhora dolu na vysupech vedle sebe bude mit zub). musime to bezet na widlich tak buhvi jak certovina (drivery/vbios) v tom je, ale je to tak.

Molex1

• 239
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 26. 03. 2026, 06:21:19 »
Ono, již i softwarový developeři, vědí, že lidé pracují na těch herních kartách. Kamarád dělá v TV produkci a prý ty herní dávají vyšší výkon než např. A4000 z obdobné generace. Např. DaVinci atd z té karty prostě vytáhne víc díky optimalizacím a pod...
Ono to s tou specializací nebude tak horké... kromě nějakých specifických případů... ale nejspíš i tam bude ten rozdíl nula nula nic... Já kupoval vloni na black friday rozbalenou GeForce 3060 12GB na alze za 5 tis :) asi můj nejlepší kup... ikdyž 32GB RAM v léte za 1600 proti nynějším 6000 taky nebyl špatný :)

RDa

• 3 220
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 26. 03. 2026, 10:55:06 »
nam zrovna tahle karta lip drzela sync mezi vystupy nez podobny gforce. (delame velky ledky tak je to tam videt, napr diagonalni cara co jede odzhora dolu na vysupech vedle sebe bude mit zub). musime to bezet na widlich tak buhvi jak certovina (drivery/vbios) v tom je, ale je to tak.

Faze video vystupu out of the box je spis nahodna (podle nahozeni vystupu), synchronizaci driver resi jen kdyz je cilem jeden monitor (na to jsou explicitni patche podle modelu - bejvavalo to nutny u 4K s pulkama pres MST, nebo nyni na 8K displeji ktery mam jsou dva DP vstupy a vyzaduje se stejna faze pulek. Pulenej displej pak nekdy poznal driver podle stejneho SN displeje na ruznych portech.. si vzpominam ze od nektere verze driveru se zacali nase VR bryle chovat jako jeden displej a ne jako dva a bylo to spis na obtiz).

Pokud do LED steny nebo jineho reseni potrebujete mit vystupy ve fazi, tak je na to MOSAIC - viz:
https://images.nvidia.com/aem-dam/en-zz/Solutions/design-visualization/quadro-product-literature/NVMosaic-UG.pdf
(napr. str. 10 - muzete zjistit jak na tom jste - na quadro by melo jit "single gpu sync" u vas).

Pak u Quadro HW existuje sync port (ma ji i napr inzerovana A4000), ktery muzete napojit na "NVIDIA Quadro Sync II" a ziskat tim dokonce genlock na externi zdroj - pokud vam jde o nejaky serioznejsi aplikace LED sten. Geforce tento hw sync neumoznuji.

« Odpověď #22 kdy: 26. 03. 2026, 10:57:13 »

Ano, je to tak tohle je další oblast, kde jsou rozdíly. Tomu "zubu" se říká tearing.
Quadro/RTX má exklusivně fíčuru, které se říká Mosaic, což je to i co zmiňuje RDa. Ta umí spojit víc výstupů na jedné kartě a případně až čtyři karty v jednom počítači do jedné obrovské virtuální plochy (canvas), která se pro systém a aplikace tváří jako jeden monitor (byť to přes WDDM posílá hinty o vnitřním layoutu, kvůli umístění oken).

GeForce má podobnou technologii, té se říká NVIDIA Surround, ale je výrazně osekaná verze oproti Mosaic.
Ten zásadní rozdíl byl minimálně historicky v tom, že vykreslování na výstupy synchronizuje softwarově, kdežto Mosaic pokud má připojená zařízení se stejným režimem (podle EDIDu), tak se to přepne a Quadro karta sdílí pro výstupy ve skupině hardwarově stejný pixel clock.
Čímž neříkám, že se Surround tam bude vždycky a za všech okolností viditelný tearing.. ale je to trochu YMMV a když tam bude problém, většina dodavatelů/integrátorů od toho dá ruce pryč a řekne - kup si Quadro.

Stejně tak jsou na Quadru (mimo těch nejmenších) přítomné konektory pro externí synchronizaci. Tzn. když je v systému víc graf. karet, dá se dokoupit ještě speciální sync karta a propojí se s grafikami pomocí takových kšand.
To pak ve výsledku umožní HW synchronizaci karet mezi sebou (Framelock). Sync karta má pak ještě externí konektory (vstup a výstup) a BNC na genlock, takž jde následně synchronizovat víc počítačů mezi sebou, nebo všechno posadit na jeden centrální zdroj synchronizace.. (představte si třeba velké televizní studio nebo planetárium).

Pak jsou tam ještě další softwarové a funkční rozdíly. Surround na GF umí jen ořezávat část obrazu pro kompenzaci rámečku displeje (bezel correction). Kdežto Mosaic umí udělat i tzv. overlap, tzn. když mám třeba dva výstupy do dvou projektorů (široký layout vedle sebe), nastavím, že je tam vertikální pruh 200 px široký, který je v obou výstupech. Na projektorech to pak můžu domaskovat, aby tam byl plynulý přechod.
Nebo pokud neumí projektory samy maskovat a blendovat, tak je tam ještě speciální možnosti Quadro ovladači. Ty nejsou uživatelsky přístupné přes normální ovládací panel, ale dají se zavolat přes speciální API (Blend and Warp), což používají aplikace třetích stran. Pak to maskování, blending a deformace (při projekci na různé nerovné povrchy, video mapping atp.) běží téměř bez latence přímo na grafické kartě.

Ono, již i softwarový developeři, vědí, že lidé pracují na těch herních kartách. Kamarád dělá v TV produkci a prý ty herní dávají vyšší výkon než např. A4000 z obdobné generace. Např. DaVinci atd z té karty prostě vytáhne víc díky optimalizacím a pod...
Ono to s tou specializací nebude tak horké... kromě nějakých specifických případů... ale nejspíš i tam bude ten rozdíl nula nula nic... Já kupoval vloni na black friday rozbalenou GeForce 3060 12GB na alze za 5 tis :) asi můj nejlepší kup... ikdyž 32GB RAM v léte za 1600 proti nynějším 6000 taky nebyl špatný :)

Ano, jak jsem psal, pokud máte aplikace, kde žádné specifické optimalizace nejsou, ani to nepoužívá žádné exkluzivní fíčury, neřešíte certifikace kvůli sw podpoře.. tak většinou Quadro nedává žádný smysl.
DaVinci Resolve používá s NIVIDA kartami CUDU a počítá s 32 bit floaty v celé pipeline. Tam nemá Quadro žádnou výhodu (resp. je to stejně ponížené jako GeForce oproti datacenter modelům :)). A často trochu pomůže prostě vyšší takt u těch herních karet. Ne že by na GeForce byl Resolve specificky a úmyslně optimalizovaný.
Podobně to bude i se spoustou dalších softwarů pro 3D, vizuální efekty atp. - chodí to stejně. Byť tam třeba historicky předtím někde rozdíly byly.

« Odpověď #23 kdy: 26. 03. 2026, 11:07:59 »
a
Máte pravdu, nicméně Catia je ještě mnohem lépe optimalizovaná a vymáčkne z "Quadra" více, než já ze Solidworks (ano, dlouhé roky funguju v Solidu čili jste se trefil).

Obojí je teď pod jednou firmou, Dassault. Takže mi vcelku dává smysl, že prostě mají užší vazby na NVIDII a v obou softech jsou specifické optimalizace s tím, že je to oboustranně výhodné.
NVIDIA poskytne expertízu a pomoc při vývoji, udělá dedikované aplikační profily v ovladačích (což může ovlivnit mnoho věcí, kámoš mi třeba říkal, že to může zásadně ovlivnit alokaci video paměti, kdy tam je tam třeba pro určité aplikace rovnou přiřazeno víc na geometrii).
Dassault to zas v aplikacích zařízne na konkrétní modely (což mělo podobě víc výrobců, pamatuju si třeba na Adobe, kdy v některých aplikacích neběžely konkrétní funkce na GeForce, dokud se nepřipsalo ID nebo model string do nějakého speciálního texťáku).

Citace
...
Už jsem na tohle téma dost alergický a podrážděný pokaždé, když naběhnou teoretici, co u toho nesedí 10 hodin denně a začnou vytahovat teorie, benchmárky a ilumináty. Proletáři, kteří počítají návázné výpočty dříve, než znají výsledek předchozího výpočtu. Tohle téma rezonuje na všech CAD fórech.

Ano chápu, ale zas to fakt chce vztáhnout ke konkrétní aplikaci. U těchhle hi-end CADů to i vzhledem k jejich ceně a typu nasazení nemá smysl řešit.
Na stranu druhou, pokud to fakt má někdo na výpočty přes CUDU a běžné 3D, nemusí se mu to zdát jako dobrá volba.

S tím zbytečným hádáním jsem to myslel tak, že máte s Danem (RDa) svým způsobem pravdu oba. Quadro opravdu sdíli čipy s GeForce a pro spousty aplikací je to jedno. Ale když patříš do skupiny uživatelů, která využije ty exkluzivní věci a speciální optimalizace, naprosto to dává smysl.
Stejně jako já taky docela dobře vím, proč v těch stanicích a serverech ty Quadra jsou a je mi tak nějak úplně jedno, jestli si někdo myslí, že by tam být nemusely :)

« Odpověď #24 kdy: 26. 03. 2026, 11:19:23 »
Pak u Quadro HW existuje sync port (ma ji i napr inzerovana A4000), ktery muzete napojit na "NVIDIA Quadro Sync II" a ziskat tim dokonce genlock na externi zdroj - pokud vam jde o nejaky serioznejsi aplikace LED sten. Geforce tento hw sync neumoznuji.

S tímhle mám jeden vcelku vtipný kousek.. Jeden nejmenovaný výrobce celých systémů (appliance, SDI video dovnitř, ven, synchronizace na GenLock - TriLevel/BiLevel, 3D engine běžící na NVIDIA kartě, Linux RT jádro) to měl udělané tak, že tam byla jejich HW SDI karta se vstupem pro synchronizaci a pak tam byla normální low-profile GeForce karta - ještě nějaký Gainward, kde byla proškrábnutá cesta na PCB a napájená propojka na synchronizaci z té jejich karty.

RDa

• 3 220
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 26. 03. 2026, 11:29:26 »
DaVinci Resolve používá s NIVIDA kartami CUDU a počítá s 32 bit floaty v celé pipeline. Tam nemá Quadro žádnou výhodu (resp. je to stejně ponížené jako GeForce oproti datacenter modelům :)). A často trochu pomůže prostě vyšší takt u těch herních karet. Ne že by na GeForce byl Resolve specificky a úmyslně optimalizovaný.

On je specificky "optimalizovany" pro nektere karty, napr. v 18.5.1 se nachazi tyhle retezce (prvni v okoli kodu na neuronky, takze muze jit jak o optimalizaci na vice vram), nebo naopak nejaky quirk na reseni problemu (K6000 a 1660):
Kód: [Vybrat]
NVIDIA RTX A6000
NVIDIA RTX 6000 Ada Generation
Quadro RTX 8000

Quadro K6000
GTX 1660

« Odpověď #26 kdy: 26. 03. 2026, 11:52:31 »

On je specificky "optimalizovany" pro nektere karty, napr. v 18.5.1 se nachazi tyhle retezce (prvni v okoli kodu na neuronky, takze muze jit jak o optimalizaci na vice vram), nebo naopak nejaky quirk na reseni problemu (K6000 a 1660):
...

To by dávalo smysl. Quirky na bugy v konkrétních modelech jsou v mnoha programech. A naopak třeba pro modely s dvojnásobnou paměti můžou použít nějaký jiný způsob práce s těmi neuronkami, byť je pak stejně otázka, proč si tu velikost dostupné VRAM nezjistí nějakou runtime detekcí a jsou tam nějaké hard-coded stringy.

Ale upřímně se přiznám, že zrovna ty funkce s neuronkami (AI upscale, maskování, generování Z bufferu), co jsou postupně rozšiřovány v posledních verzích Resolve, jsem nikdy takhle napřímo GF/Quadro neporovnával.
Dělal jsem to před pár lety a týkalo se to standardního dekódování RAWů, korekcí, transformací, exportu v různých projektech. Kdy tam opravdu žádný rozdíl nebyl, nebo když byl to to bylo díky vyšším taktům pamětí ve prospěch GF.

« Odpověď #27 kdy: 26. 03. 2026, 21:39:13 »
Hmm, no necakal som ze to tu vyvola takuto debatu.
Uprime, pozeral som nejake ponuky pred tym nez som to sem dal, ale nebol som si isty, preto som radsej cenu nepisal. No ale popravde som sklamany. Tak trochu som dufal, ze tym ze je to v podstate "profesionalna" GPU, tak ma nejaku hodnotu navyse oproti klasickym RTX. Na druhu stranu tiez som sa uz stretol s tym, ze do firmy radsej kupovali "obycajne" GeForce, nakolko im tu istu robotu robili rovnako ak nie rychlejsie za nizsiu cenu.

Predajom grafiky som chcel v podstate ciastocne uhradit ten firemny PC v ktorom povodne bola...
Co ale nechapem preco napr. na Ebay tam idu cenovo take bomby. Vsetko okolo 20 tisic a viac. Dokonca nefunkcny kus ide za 10 tisic.
Ano jasne nemam k tomu doklad, je to bez zaruky atd, ale dufal som ze okolo tych 15 tisic by som za nu dostat mohol.
Zatial som to inde nedaval, myslel som ze tu asi najskor najdem niekoho, komu sa ta karta bude hodit.

No ak teda sa nenajde nikto s vyssou ponukou tak to asi skusim inde.

« Odpověď #28 kdy: 26. 03. 2026, 21:41:57 »

« Odpověď #29 kdy: 26. 03. 2026, 22:12:53 »
Predajom grafiky som chcel v podstate ciastocne uhradit ten firemny PC v ktorom povodne bola...
Co ale nechapem preco napr. na Ebay tam idu cenovo take bomby. Vsetko okolo 20 tisic a viac. Dokonca nefunkcny kus ide za 10 tisic.

Nabídka != uskutečněný prodej. Ty karty se běžně kupují za nižší peníze, takže veřejně pak jsou vidět/zůstávají pouze ty dražší, které nikdo nechce - resp. kupují je v nouzi ti, kteří urgentně potřebují kartu a místo dlouhodobých nákupů problém řeší penězi, ale těch je málo. Proto i nabídky zde v diskuzi jsou řekněme v těch reálných částkách, za které se tyto karty bězně prodávají.