Je programátorů moc, nebo málo?

a6b

• 153
    • Zobrazit profil
Je programátorů moc, nebo málo?
« kdy: 28. 10. 2025, 22:40:48 »
ted byla diskuze o ubuntu unity, ze chybi programatori.

nejprve zahlasujte, pak piste svuj komentar. pripadne pridejte dalsi volbu a lidi muzou zase vybrat dalsi pismenko.
treba se svobodnou diskuzi doberem k zaveru.

a) chybi programatori, juniori i seniori
b) chybi seniori programatori, juniory nikdo nechce, juniory nahrazuje ai
c) chybi juniorni programatori, seniorni programatori senilni a nezvladaji situaci
d) nikdo nepotrebuje zadne programatory, ted se pracuje v no-code, low-code, vibe coding, ai nam to vyresi

podotazka:
1) je skoda ignorovat juniory vymsti se nam to, protoze ai je nemuze nahradit
2) je skoda ignorovat seniory, jsou to dedci, ale umi assemler a silene veci co se hodi.
3) je skoda ignorovat ai, lidi delaji debilni chyby a ai to dokaze nahradit

podotazka:
alef) programatori maji penez jako zelez
beth) programatori jsou chudaci a meli by brat vetsi platy
gimel) seniori potrebuji vic penez
dalet) juniori potrebuji vic penez|
he) nikomu penize, ai pracuje zadarmo

a6b

• 153
    • Zobrazit profil
Re:je programatoru moc, nebo malo.
« Odpověď #1 kdy: 28. 10. 2025, 22:42:16 »
za me teda: a,1, bet

vcunat

• 164
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 28. 10. 2025, 23:07:32 »
Já si nevyberu.  Kdybych bral jen body před čárkou, tak asi b) 1) alef)  (za čárkou jsou zdůvodnění se kterými nesouhlasím)

Druhá věc je, že v případě Unity je spíš otázka o tom, kdo je ochotný "platit" za vývoj unity, ať už penězi, vlastním časem, apod.  A i to co jsem vybral za možnosti jistě nejde použít na všechny případy.

1: navíc, kde budete brát seniory, pokud nebudou žádní junioři?

RDa

• 3 110
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 01:09:12 »
za me:

e) na trhu je moc pseudo-programtoru co nedokazou dodat vysledky
4) totalne selhava HR, ktere nerozumi problematice takze se nabiraj nemehla
juchu) podniky nedokazou udrzet core lidi - skrze vyssi odmeny a ti radeji jdou jinam a maj to pak taky na haku

Cele to je vlastne zacarovany kruh, migrujici pracovnici prozatim jsou na koni, protoze se vzdy najde nejaka zoufala firma kde se lze upichnout, ale nebude to trvat dlouho a tento system se zhrouti. (A nebo taky ne, a efekt upadku se tem korporatum ktere jsou "too big to fail" povede dostatecne snizit, aby updaek nastal az pozdeji.. po nas potopa system).

Byt mimo tento system je vlastne celkem fajn.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 01:28:23 »
a i b
1 i 2
alef s dodatkem: ...nesouměřitelně víc, než zbytek kreativních profesí

Místo diskuze si dovolím svobodnou reflexi:

Začínala jsem se učit programovat už v osmdesátkách, takže ani ten assembler mě neminul, a bylo to fakt cool. Daleko víc cool bylo ale to, že prakticky všechno, co se tehdy dalo programovat, se psalo proto, aby to bylo užitečné. Jo, ne vždy se to povedlo, ale v zásadě to tak bylo. Jak jsem pak pokračovala ve vývoji, proplouvala jsem různými firmami a firemními kulturami, až jsem se propracovala do enterprise businessu (nadnárodní firmy, státní IS), a někde tam jsem začala morálně trnout. Protože s užitečností už ten nový sotfware neměl skoro nic společného, jen s**l uživatele, kteří byli nuceni své metodiky a zvyky zahazovat a museli se podřídit pevným procesům, které nastavil nějaký tým kravaťáků, takže celý ten řídící aparát  se stával stále víc nelidský a používat sw se stávalo stále méně naplňující činností. A těch málo věcí, které vím o obchodním backgroundu těch projektů se mi snad už podařilo vytěsnit. SW se dnes už nepíše proto, že by byl potřeba lidem, ale proto, aby se na lidi dalo lépe dohlížet. 
Na stará kolena jsem už ztratila naději, že se to může obracet, a raději jsem vrátila ke svému původnímu vzdělání - k muzice, a učím na škole malé dětičky hrát na cello. Vydělám si sotva na chleba, ale zato cítím se bez výhrad velmi užitečně :)
Na druhou stranu, naučila jsem se mnohému - zaujaly mě iterativní metodiky, byla jsem při zavádění OOP a UML, zažila jsem wow efekt při pohledu na první použitelný virtualizovaný stroj v kanclu, byla jsem při přechodu na open source technologie a ten pocit osvobození s tím spojený. I extrémní programování, které jsem si chtěla vždycky vyzkoušet, ale nikde to v praxi nešlo, protože termíny byly vždy tak napjaté, že na to nebyl čas, a všechny projekty se bez ohledu na krásné sliby na začátku vždy dělaly vodopádně, a finální h****a neomylně padala na hlavy nebohých programátorů. To je pravděpodobně jedna z těch opakujících se věcí, že.
Takže, kluci, máte-li v týmu ještě ne zcela senilní a nevyhořelé seniory, važte si jich. Pamatují si věci, které se neustále opakují, mají čich na zm*dy ve středním managementu, neomylně rozeznají symptomy upadající firmy, a možná někteří by uměli předat mladým tu zdravou skepsi - ne všechno, co se udělat dá, musí být rozumné - tak, jak se to oni naučili od Weizenbauma. Krom toho i assembler vás můžou naučit :)
Pamatuju na dobu pevných týmů, kde se mohli lidi profilovat - jeden byl lepší na databáze, druhý na ksichty, třetí na rozhraní atd., hráli jsme hry: kdo udělá nejmenší spustitelný program dělající zadanou úlohu, kdo napíše nejrychlejší dotaz, kdo napíše nejhezčí kód, zkoumali jsme hranici mezi modrým bleskem a prudce efektivním kódem. A tak jsme se prohráli z juniorů k seniorům. Týmy se rozbíjely na zaměnitelné "zdroje" a člověkohodiny, neustále přesunované k aktuálně nejprioritnějším projektům, těch her časem ubývalo, zbyly už jen termíny a h***a, a vězení kombinace dobrých platů s hypotékami. 
Teď už programuju ve volném čase věci, které jsou fakt potřeba a lidi je ocení, a můžu si dovolit nimrat se s refaktorizací a optimalizací a mít svůj kód vždy takový, aby se mi líbil. Nepoužívám php frameworky, píšu si je podle potřeb sama. Osvěžuju si tak ten pocit, mít věci plně pod kontrolou. Tam kde to jde, používám cpp, je to zdravé, můžu si dovolit mít předsudky k intepretovaným jazykům. AI je můj zbrklý a ukecaný kamarád, stejně jako dřív stackoverflow a ještě dřív technet a MSDN a úplně na začátku pár knih.
A to neužitečnější dělám zadarmo :)

Ink

• 690
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 06:23:28 »
za me teda: a,1, bet

Hlasuju úplně stejně. Některé ty možnosti jsou tak praštěné schválně? Jde Ti o rozumnou diskusi, nebo trolling?

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 06:27:56 »
Programátorů je dost, ale jejich pozornost a motivace je jinde.

Unity byl dřív komerční projekt - většina komerčních projektů zanikne, když se do nich přestane investovat.

Ono to není jen o penězích a počtech programátorů. Resp. tyhle faktory hrají spíš menší roli než větší. Hodně je to o kvalitě kódu, jeho velikosti, komplexitě, popularitě projektu, kultuře v komunitě, jestli jsou nebo nejsou v komunitě kvalitní programátoři, kvalitní kodéři, jak si moc sednou nebo nesednou lidi v týmu, jak se dokáží doplňovat, jak na sebe dokáží navazovat, jestli jsou komunitě i méně kvalitní programátoři, kteří dokáží udělat přípravu a napsat PoC (případně dělat reviews). Těch faktorů je mnohem víc, mění se v čase, tak jak se mění svět, technologie, stárnou lidi, zvětšuje se kód.

Programování je umělecké řemeslo (někdy víc řemeslo než umělecké). Pokud se hlavě nechce, tak sebelepší programátor nenapíše jedinou řádku - je to hodně o vnitřní motivaci. Čím je větší projekt, tím náročnější je jeho údržba. Čím má projekt víc uživatelů, tím může být náročnější je všechny uspokojit, tím náročnější může být najít nějaký kompromis. V určitý moment je potřeba udělat zásadní přepis kódu, a to je naráz výrazně víc práce a starším se do toho vůbec nemusí chtít (protože ví co je to za "neproduktivní" a náročnou práci), pro mladé to může být příliš náročné a nezajímavé. Není to jen o investicích a množství lidí.
« Poslední změna: Dnes v 06:32:57 od Pavel Stěhule »

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 06:58:37 »
Ta anketa trochu fabuluje v tom, že open source píší dobrovolníci ve svém volném čase, a když nejsou dobrovolníci, není ani open source.

Drtivou většinu kódu v open source napsali normálně placení programátoři. Sem tam něco napíše i nějaký dobrovolník, ale to je přištipkaření, sem tam přijde trochu zajímavého kódu z univerzit. Gro kódu ale psali a píšou programátoři, kteří byli někým zaměstnáni a placeni. Pokud někde na nějakém projektu nejsou lidi, tak to primárně znamená, že ten projekt je investičně nezajímavý. Priority investorů se samozřejmě mění - dneska to bude nejspíš fintech, AI, drony než desktop.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 07:04:57 »
za me:

e) na trhu je moc pseudo-programtoru co nedokazou dodat vysledky
4) totalne selhava HR, ktere nerozumi problematice takze se nabiraj nemehla
juchu) podniky nedokazou udrzet core lidi - skrze vyssi odmeny a ti radeji jdou jinam a maj to pak taky na haku

Cele to je vlastne zacarovany kruh, migrujici pracovnici prozatim jsou na koni, protoze se vzdy najde nejaka zoufala firma kde se lze upichnout, ale nebude to trvat dlouho a tento system se zhrouti. (A nebo taky ne, a efekt upadku se tem korporatum ktere jsou "too big to fail" povede dostatecne snizit, aby updaek nastal az pozdeji.. po nas potopa system).

Byt mimo tento system je vlastne celkem fajn.

Vidím to stejně.

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 07:19:52 »
Už jsem to psal na lupě pod článek, kde píší o tom, jak HR nahrazuje AI (čte CV) a současně jak různí lidé posílají profily generované od AI.

Já zažil před měsícem pohovor v místní IT firmě (kterou znám několik let a pracuje tam můj kámoš), pohovor byl na neuvěřitelných 7 kol, jako HR tam byla jedna dívka, která sice měla vystudovanou historii na UK, takže v pohodě, ale o té firmě nevěděla vůbec nic a já jí musel vysvětlovat, co ta firma vlastně dělá a kdo tam pracuje (protože je znám). Nakonec mě nepřijali, protože jsem při remote pohovoru (seděli v kanceláři cca 20 minut chůze od mého domova), neměl kameru. Což skutečně nemám, žádný server ji po mě nikdy nechtěl.

My jsme měli v QCM pohovor na jedno kolo, vedl jsem jej já a technika poznám už ve dveřích. Takže jestli někdo skutečně potřebuje zaměstnance, má to dělat přímo vedoucí nebo nějaký pověřený zástupce (což jsem byl u nás já), nejlépe člověk, který o tom něco ví. Potom lze přijmout technika nebo programátora za 10 minut.

A mě by vlastně zajímalo, koho ta firma hledá, když jim nestačí desítky odborných článků a 20 let digitální stopy na internetu. A kdyby mě nepřijali proto, že třeba neznám nějakou technologii, tak ok, ale na kameře? Skutečně ta firma spravuje servery, nebo dělají YT kanál o tom, jak spravují servery? :-D

Takže na otázku, jestli je jich moc nebo málo, odpověď záleží pouze na tom, jestli někdo skutečně hledá nebo to jenom říká. Já jsem technika vychoval do půl roku (celkem asi 6 lidí). Je mi celkem jedno, co kdo neumí na pohovoru, ale pokud poznám, že je to technik (myšlením), tak se novou věc naučí do měsíce. A jak píše Pavel, musí ho to primárně bavit. Mě je vlastně jedno, jestli ovládám PostgreSQL, Linux nebo FreeBSD, mě baví vlastně všechno co dělám.

qelurg

• 391
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 08:33:32 »
Programátoři Unity chybí ne proto, že jich je málo, ale proto, že je to neplacená práce. To bych vůbec neuváděl jako nějaký příklad.

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 09:25:45 »
Místo diskuze si dovolím svobodnou reflexi:

díky moc, to šlo z duše

Re:Je programátorů moc, nebo málo?
« Odpověď #12 kdy: Dnes v 13:19:14 »
Chápu to správně, že se tady někdo ptá, proč je málo programátorů na to, aby svůj čas věnovali vývoji náročného sw zadarmo? Asi se mi něco zatíná v kapse.

Běž a zeptej se zedníků, jestli ti zadarmo nepostaví barák a pak je jdi prudit s otázkama, jestli je málo zedníků .|. A připrav si ochranku - té doporučuju zaplatit a nepokoušet se ji mít zdarma.

Nemůžu uvěřit, že kdysi ještě na VŠ jsem byl taky taková naivní blbá guma. To snad ani není možné, kde se takové naivní nesmysly v těch palicích lidí berou. Odkud. Proč u zedníka i pitomec umí pochopit, že při dotazu zda práci odvede zadarmo ti dá přes držku, ale u vývojářů to pochopit neumí.
« Poslední změna: Dnes v 13:24:27 od registrovany123 »
Od roku 2005 se zabývám SW Vývojem, načež od roku 2015 je to i mé povolání. Specializuji se na Javu, a v posledních letech i na Python a intranetové aplikace v Reactu. Delám v AWS Cloudu.