Doporučte tankovou inkoustovou tiskárnu

Re:Doporučte tankovou inkoustovou tiskárnu
« Odpověď #30 kdy: 20. 08. 2025, 10:53:43 »
Mňa celkovo tento typ tlačiarní prekvapil. V marci 2024 (má teda už skoro rok a pol) som na doporúčenie kamaráta v akcii za 225 € kúpil BROTHER L5290. Dnes má vytlačených 13 000 strán a v pohode.

Občas len dám vyčistiť hlavy (trochu prašnejšie prostredie) a inakšie to je všetko.

« Odpověď #32 kdy: 20. 08. 2025, 21:15:00 »
Přidám pár zkušeností s tiskárnami brother. Před pár lety jsem matce pořídil DCP-T720DW a k dnešnímu dni má vytištěno 18043 stran. Je třeba říct, že v záruce se cca v 6000 měnila hlava.
Pak tu mám DCP - J105, tý už bude tak 7 let a má vytištěno 6000 stran bez servisu, ale asi už jí moc času nezbývá (občas se záhadně odpojuje od wifi a pod).
Historicky jsem měl ještě DCP - 195C  netuším kolik natiskla, ale vydržela určitě 10 let+, ale taky se v záruce jednou měnila hlava.
Obecně jsem s nima spokojený. A mám rád konzervativní design. Když jsem právě u matky měnil 195C za T720DW tak ovládací panel je snad uplně totožný, takže jsem nemusel trávit dlouhý čas vysvětlováním na které to tlačítko má sakra máčknout.
Pokud máš vlastní linuxový printserver, tak mi přijdou obslužný skripty, který k tomu brother má ke stažení rozumně udělaný. Pokud si pamatuju dobře, tak při přechodu z 195C (která byla po usb) jsem musel dělat jen minimum úprav abych to rozchodil s ať už s J105 nebo T720DW.

« Odpověď #33 kdy: 21. 08. 2025, 09:38:26 »
Mám už skoro 10 let Brother DCP-T300 a nemůžu na ni říct křivého slova. Vytištěno ~8000 stran, vše původní, zatím bez závad. Tisknu denně. Inkousty kupuju různé. Vzhledově vypadá stejně jako zde zmiňované DCP-T720DW, takže hádám že i pajšl bude kromě řídící elektroniky stejný.

« Odpověď #34 kdy: 16. 12. 2025, 10:12:49 »
Poradte.
Momentalne sa do kanclu narychlo kupul xerox workcentre 3025.
Co mi na tom zariadeni nevyhovuje:
Nesla nastavit siet cez displej na tlaciarni (inak ma to len wifi a usb)
Potreba instalovat SW, kde sa nastavi potom aj wifi.
Po instalacii ovladacov sice funguje tlac po sieti, ale cez aplikaciu sken (vo win 11) to proste zariadenie nenajde (musim pripojit USB kabel).
Aj ked  funguje scan po sieti, ale len s xerox aplikacie (a ked mas vysvetlit sekretarke, ze ako skenovat, tak ....)
Vzdy po spusteni tlaciarne tlaci stranku s nejakym infom (o zariadeni sieti atd ...).
Cez webif sa neda prihlasit do zariadenia ako admin (udajne ma ako heslo fungovat 1111, alebo SN na zariadenia, nefunguje nic).

Vseobecne nemam skusenosti s multif. zariadeniami, ale toto zariadenie sa mi vobec nepaci.
Preto by som sa tohto zariadenia zbavil a kupil nieco co funguje normalne.
Podmienka je LAN port (wifi je uz asi vsade).

Necital som tuto diskusiu celu, ale narychlo som si to presiel a viem ze najcastejsie problemy su s naplnami, tonerom atd ...
Cize bolo by dobre, keby pri vymene naplne/kazety/tonera som nemusel platit cenu ako za nove zariadenie.
thx

« Odpověď #35 kdy: 16. 12. 2025, 12:07:20 »
Na práci: HP M430f je voser-free. Neupínejte se na inkoust a na barvičky.
Duplexní tisk i duplexní skenovací podavač.
Konfigurace přes barevný grafický displej nebo přes HTTP GUI = bez tlusté aplikace.
Sken do e-mailu nebo na síťový disk (samba / windows share) = bez tlusté aplikace.

Zřejmě i TWAIN driver by se našel, pokud náhodou to nefunguje i pod Windows automagicky před Bonjour/uPnP - ale sken do síťové složky je pro užovky mnohem snazší, než startovat nějaký bitmapový udělátor se schopností hovořit s (otevřeným) TWAIN driverem.

Teoreticky by měl být v základu plnohodnotný toner.

Jinak tu lidi posledních pár let dost chválí Brother nebo tankový Epson.
Základní pravidlo: nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci.

jjrsk

• 859
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 16. 12. 2025, 13:03:19 »
...HP M430f...
Sken do e-mailu nebo na síťový disk (samba / windows share) = bez tlusté aplikace.
...
Mno ... tady bych s tim oslavovanim ponekud brzdil. Naprosto typicky narazis na to, ze scan na sitovy disk === SMB1 a scan do mailu = ssl3, v lepsim pripade tls 1.0. A pokud chces vedet jestli to nahodou umi neco jinyho, tak tim se soudruzi nijak nechlubej = v tech spec nic nenajdes.

« Odpověď #37 kdy: 16. 12. 2025, 13:39:24 »
Konfigurace přes barevný grafický displej nebo přes HTTP GUI = bez tlusté aplikace.

Zřejmě i TWAIN driver by se našel, pokud náhodou to nefunguje i pod Windows automagicky před Bonjour/uPnP - ale sken do síťové složky je pro užovky mnohem snazší, než startovat nějaký bitmapový udělátor se schopností hovořit s (otevřeným) TWAIN driverem.

Zabudol som napisat, ze polovicna cena z HP M430f by mohla byt OK  ;D
Ja osobne mam doma Samsung Xpress M2070 (samsung uz asi tlaciarne nerobi). Mam ju urcite cez 5 rokov a neni problem s nicim. Akurat, ze nema LAN, ale scan funguje (gscan2pdf) aj cez wifi OK.
Sice je malo vyuzivana, ale ked dam tlac, tak tlaci a ked dam scan, tak skenuje. Zase ju nemam otestovanu vo Win, ale cez linux funguje vsetko dobre.

« Odpověď #38 kdy: 16. 12. 2025, 13:45:48 »
...HP M430f...
...
Mno ... tady bych s tim oslavovanim ponekud brzdil. Naprosto typicky narazis na to, ze scan na sitovy disk === SMB1 a scan do mailu = ssl3, v lepsim pripade tls 1.0. A pokud chces vedet jestli to nahodou umi neco jinyho, tak tim se soudruzi nijak nechlubej = v tech spec nic nenajdes.

U nových na problém s SMB1 už dlouho nenarazíš a slušný výrobce vydal nový fw i pro staré stroje vyrobené v době kdy novější verze protokolu ještě neexistovala.
Daleko víc to do toho budou házet vidle různé Avasty, AVGéčka a další antiviry, které se čas od času rozhodnou, že rozhodně nikoho zvenčí nepustí ukládat do sdílené složky. Případně tu možnost sdílení po aktualizaci zaříznou samotné Windows.
Specifikaci co vše to umí většinou najdeš v tech, specifikaci stroje a v produktovém letáku.
Ale možná jsem jen rozmazlený od Canonu  :o)

« Odpověď #39 kdy: 16. 12. 2025, 14:00:05 »

Zabudol som napisat, ze polovicna cena z HP M430f by mohla byt OK  ;D
Ja osobne mam doma Samsung Xpress M2070 (samsung uz asi tlaciarne nerobi).
S tou cenou porovnáváte neporovnatelné - 2x vyšší rychlost, oboustranný tisk i skenování, skenování do mailu nebo složek na síti...
A Samsung tiskárny nadále vyrábí, jen se nyní jmenují Hewlett Packard (HP)...

jjrsk

• 859
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 16. 12. 2025, 14:51:11 »
....
Ty asi neumis moc cesky ze? Pisu jasne, ve specifikacich to vubec k dohledani neni. A to plati zcela vseobecne pro uplne vsechny dodavatele tiskaren.

A canon, lol ... myslis ze 2021 neexistovala smb2/3? Presne z toho roku mam tiskanu od nich, ktera umi jen smb1. Takze laskave nepis takovy blaboly.

A specielne tuhle znacku doporucuju vsem rozmlatit palici hned, jak vam ho nekdo nabidne. Horsi smejd se vazne sehnat neda. specielne prave kolem scanovani ... to musite pekne vygooglit tajne konfiguracni stranky (ktere nezna ani oficielni support) a na nich cosi konfigurovat ...lol.

Pricemz muzem pokracovat tim, ze to neumi dhcp, neumi to https ... neumi to ldap ... (ano, to vsechno se tvari ze umi, ale nefunguje to).

Co myslis, mam se podelit? .... http://x.y.z/sendsupport_top.html tohle je link na tu tajnou stranku, neda se na to nijak dostat ze standardniho webu ty tiskarny, uzasny ne? Tam se nastavuje kam ty scany posilat/ukladat ...

« Odpověď #41 kdy: 16. 12. 2025, 15:01:08 »
...HP M430f...
...

jo no... ale pokud tazatel řeší firmu té velikosti, že odmítá koupit do kanclu tiskárnu za 10 kKč bez DPH, tak mám pocit, že bezpečnostní cirkus nebude velká překážka.

Bezpečnostní díry tohoto typu má naprostá většina dnešních chytrých krabiček všeho druhu, čest výjimkám (pár jich znám). Open-source firmware pro tiskárny pokud vím zatím nikdo nedělá :-( Dá se ulevit svému svědomí tím, že tiskárnu/tiskárny zavřete do samostatné VLANy.

jjrsk

• 859
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 16. 12. 2025, 15:22:07 »
jo no... ale pokud tazatel řeší firmu té velikosti, že odmítá koupit do kanclu tiskárnu za 10 kKč bez DPH, tak mám pocit, že bezpečnostní cirkus nebude velká překážka.

Jenze nejde ani o bezpecnost, jako o to, ze ti to proste nebude fungovat. Pokud mas nejakej sitovej store, je dost nepravdepodobny, ze by smb1 podporoval a i pokud podporuje, budes muset hledat, jak to zapnout. A totez plati pro to mailovani. Jak na internich tak externich mailserverech bude predpokladam docela rozsirenej pozadavek, ze pro odesilani mailu se musis prihlasit a to sifrovane. Vesely na tom je treba i to, ze ti klido dodavatel bude tvrdit, ze to umi tls 1.2 ... jenze to umi jen to webovy rozhrani, ale ne ten mailovac. Ten umi max tls 1.0. A s tim se k zadny aspon trochu svepravne nastaveny sluzbe proste nepripojis.

Specielne trebas HP ... nasel sem na netu cca 8let starej seznam tiskaren (nikoli od nich, to nekdo vyrabel) tech co umi smb3. Tudiz zjevne nejake uz tenkrat existovaly. Ale v oficielnich specifikacich se nic nedovis.

Lehky nastin sem nasel u xeroxu, ale v ty tabulce byly teda jen ty velky stroje (zjevne na ne uz par zakazniku rvalo ...). tls 1.3 podporujou nekdy od lonska ... a je vazne trapas, ze to nedoplnej do starsich veci, i kdyz jsou treba pod smlouvou, podporou a vychazej na ne novy verze sw.

« Odpověď #43 kdy: 16. 12. 2025, 15:25:46 »
....
Ty asi neumis moc cesky ze? Pisu jasne, ve specifikacich to vubec k dohledani neni. A to plati zcela vseobecne pro uplne vsechny dodavatele tiskaren.

A canon, lol ... myslis ze 2021 neexistovala smb2/3? Presne z toho roku mam tiskanu od nich, ktera umi jen smb1. Takze laskave nepis takovy blaboly.

A specielne tuhle znacku doporucuju vsem rozmlatit palici hned, jak vam ho nekdo nabidne. Horsi smejd se vazne sehnat neda. specielne prave kolem scanovani ... to musite pekne vygooglit tajne konfiguracni stranky (ktere nezna ani oficielni support) a na nich cosi konfigurovat ...lol.

Pricemz muzem pokracovat tim, ze to neumi dhcp, neumi to https ... neumi to ldap ... (ano, to vsechno se tvari ze umi, ale nefunguje to).

Co myslis, mam se podelit? .... http://x.y.z/sendsupport_top.html tohle je link na tu tajnou stranku, neda se na to nijak dostat ze standardniho webu ty tiskarny, uzasny ne? Tam se nastavuje kam ty scany posilat/ukladat ...
Já možná neumím česky, ale ty zase neumíš najít základní technické údaje.
Co třeba tady?
https://www.canon.cz/business/products/office-printers/multifunction/black-and-white/i-sensys-mf460-series/specifications/i-sensys-mf463dw-specifications.html
Já tam vidím všechno o čem jsi mluvil, že nejde najít:
Tisk:
TCP/IP (LPD/Port9100/IPP/IPPS/WSD)
Skenování:
Skenování řízené ze zařízení: soubor: FTP (TCP/IP), SMB3.0 (TCP/IP)
E-mail/I-Fax: SMTP (odesílání), POP3 (příjem)
Skenování řízení z počítače: TCP/IP
Správa:
SNMPv1, SNMPv3 (IPv4, IPv6)
Zabezpečení:
TLS1.3, IPSec, Filtrování adres IP, IEEE802.1X, SNMPv3, SSL (HTTPS, IPPS)
Zabezpečení (bezdrátové připojení):
Režim infrastruktury:
WEP (64bitové/128bitové), WPA-PSK (TKIP/AES), WPA2-PSK
(TKIP/AES), WPA-EAP (AES), WPA2-EAP (AES)
Režim přístupového bodu:

Věřím, že i na tu tvoji tiskárnu bych našel tu verzi FW pro vyšší verzi SMB - hoď sem typ

A kam se mají ukládat skeny se normálně nastavuje v adresáři toho stroje - buď přímo na něm nebo přes webové rozhraní.
Žádná "tajná" stránka není třeba...
« Poslední změna: 16. 12. 2025, 15:31:43 od TechnikTom »

jjrsk

• 859
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 16. 12. 2025, 16:46:50 »
...
Takze si jen potvrdil, ze mam pravdu a ze neumis cist.

Kde v ty tvy specifikaci mas uvedeny, jaky sifrovani to zvlada pro email?

A jiste, ta tiskarna totiz pinda, ze zadny novy firmware neexistuje ... uz od doby co byla rozbalana a stah se ten prvni ...

Edit: Mimochodem, psat do specifikace naprosto cehokoli, ze to umi "ipsec" jen opet potvrzuje, ze ta specifikace je uplne lautr khovnu. Coz potvrdi kazdy, kdo kdy nekde nejakej ipsec provozoval.
« Poslední změna: 16. 12. 2025, 16:53:29 od jjrsk »