Má Linux nějakou vychytávku, která není ve Windows?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Má Linux nějakou vychytávku, která není ve Windows?
« Odpověď #135 kdy: 12. 01. 2017, 19:30:24 »
Více proužků, více Adidas :-D

Pri tom ty NT na NetWare vykonove jako file server vubec nemely. Pri malem zatizeni byly srovnatelne, s rostouci zatezi NT prestavaly stihat a pri silnem zatizeni NT sly do kolen.

v

« Odpověď #136 kdy: 12. 01. 2017, 19:35:16 »
trochu offtopic/meta, ale nedá mi to
jsem jedinný komu přijde tohle vlákno vzhledem k tématu překvapivě racionální?

spasitel

« Odpověď #137 kdy: 12. 01. 2017, 19:40:51 »
JardaP:
mas docela fajnou holku, hezka je :)

ByCzech

• 1 861
    • Zobrazit profil
« Odpověď #138 kdy: 12. 01. 2017, 19:42:03 »
Více proužků, více Adidas :-D

Pri tom ty NT na NetWare vykonove jako file server vubec nemely. Pri malem zatizeni byly srovnatelne, s rostouci zatezi NT prestavaly stihat a pri silnem zatizeni NT sly do kolen.

Jo to si pamatuju, výrazně výkonnější HW a Wokna nebyly schopny obsloužit o řád méně uživatelů, aniž by to tuhlo, padalo do modré smrti nebo se to zabíjelo na "systémové prostředky".
Na stejném HW Netware rock stable. Windowsy běžně několikrát denně restart a nezachránil to ani certifikovaný HW pro Windows. Legrační bylo, že Windowsy byly schopny tuhnout i když vůbec nic nedělaly. Žádní klienti, žádná spojení a server na druhý den mrtvý :D.

ByCzech

• 1 861
    • Zobrazit profil
« Odpověď #139 kdy: 12. 01. 2017, 19:44:07 »
trochu offtopic/meta, ale nedá mi to
jsem jedinný komu přijde tohle vlákno vzhledem k tématu překvapivě racionální?

Vidíš tu někde Blábola? Tak se nediv :D

Kit

« Odpověď #140 kdy: 12. 01. 2017, 19:49:53 »
Nacez prisla verze 4.x, kde se pokusili o jakesi directory services nebo jak se to. 4.x byla dost katastrofa, kde jsem se potykal s problemy drive na Novellu nevidanymi. Nicmene jako fileserver to bylo porad dobre a vykove neco, co Widle jeste dlouho nedokazaly nabidnout. Ale veci, jako ze neslo na konte vyzadovat heslo, protoze se tam pak nejak vubec nedalo prihlasit, dost naserou.

Dalsi potiz asi je v tom, ze se zacinaly pouzivat client/server aplikace, ktere na Novell existovaly jen jako nlm modul a kterych bylo dost malo. Nlm moduly navic bezely v NetWare bez ochrany pameti, i kdyz tehdejsi CPU (486) to uz umely.

A pak je tu IPX/SPX, ktery ve svete TCP/IP jaksi moc nevyhovoval a krome NetWare nemel nikde podporu. Neda se to snad ani routovat a pokud ano, tak urcite nebehalo po svete moc routeru, ktere na to byly stavene. A tou dobou uz Internet zacinal byt dost velky. Kdyz TCP/IP nejak dodelali, uz bylo asi pozde.

Dělal jsem na Novell 4.11, kde už byly zmíněné problémy vyřešeny. I s NDS jsem se popasoval tak, že jsem měl z něho velmi dobrého spojence, který s přehledem zvládal i kumulované role uživatelů a jejich migraci mezi rolemi.

Pro client/server aplikace nabízel zajímavou databázi Btrieve s nadstavbou Magic. Fungovalo to spolehlivě. Podmínkou byl originální 32bitový driver od Novellu, protože ten defaultní od MS dělal občas psí kusy.

I protokol IPX/SPX byl doplněn o TCP/IP včetně routování mezi nimi. Internet mi na něm šlapal, i když nějaká práce s nastavením tam byla. Router s firewallem jsem měl na Debianu. V Novell 5.0 už byl TCP/IP default.

Co tedy porazilo Novell? Lepší obchodní strategie Microsoftu.

spasitel

« Odpověď #141 kdy: 12. 01. 2017, 19:53:31 »
jardo co ta frajerka?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #143 kdy: 12. 01. 2017, 20:08:19 »
Pro client/server aplikace nabízel zajímavou databázi Btrieve s nadstavbou Magic. Fungovalo to spolehlivě.

Coz byla transakcni databaze, tehdy vec ne uplne bezna na malem HW. Hezke bylo, ze se transakce na NetWare daly delat i pro databazi FoXPro Lan s daty na NetWare. Tim z toho vznikla jedna z prvnich transakcnich databazi, kterou si mohl dovolit i normalni smrtelnik z firmy, ktera nema miliardy na rozdavani. Na instalacce FoxPro Lan byla knihovna, ktera funkcionalitu transakce na NetWare zpristupnovala. Pozdeji jsem videl instalacku FoxPro Lan z doby, kdy uz to koupil Magorsoft. Oproti verzi od Novellu tam byly dve zmeny: Misto Fox Inc. se vsude psalo Microsoft a transakcni knihovna pro NetWare zahadne zmizela. Coz tak trochu odpovida na:

Citace

Nevim, jestli MS ma lepsi obchodni strategii, ale je zname, ze se nestiti zadneho podrazu, ktery mu legalne projde, obcas projde proto, ze kde neni zalobce, neni soudce a obcas projde, proto, ze zalobce usoudi k smrti. Jestli se pamatuji, MS se ve Widlich dopoustel podrazu na Novellu, kdy sabotoval klient pro pripojeni k NetWare. Ale ted o tom nejak nemuzu uz nic najit. Ale kauzu DR-DOSu pamatujete, takze nejspis neco v tom stylu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #144 kdy: 12. 01. 2017, 20:09:52 »

ByCzech

• 1 861
    • Zobrazit profil
« Odpověď #145 kdy: 12. 01. 2017, 20:23:15 »

Kdepak lepší. Podlejší jako vždy. Např.: zatímco Netware při větším počtu uživatelů než bylo licenčně dovoleno křičel, tak Windows mlčely. :)

Kit

« Odpověď #146 kdy: 12. 01. 2017, 20:27:12 »
Nevim, jestli MS ma lepsi obchodni strategii, ale je zname, ze se nestiti zadneho podrazu, ktery mu legalne projde, obcas projde proto, ze kde neni zalobce, neni soudce a obcas projde, proto, ze zalobce usoudi k smrti. Jestli se pamatuji, MS se ve Widlich dopoustel podrazu na Novellu, kdy sabotoval klient pro pripojeni k NetWare. Ale ted o tom nejak nemuzu uz nic najit. Ale kauzu DR-DOSu pamatujete, takze nejspis neco v tom stylu.

Tedy bych měl tu řečnickou otázku opravit: "Co tedy podrazilo Novell?"

Microsoft měl novellovského 16bitového klienta. Se síťovými aplikacemi jsme měli neskutečné potíže náhodného typu do doby, než jsem zjistil, že tam, kde je 32bitový klient od Novellu, to funguje bez problémů. Po vychytání much a vytvoření společného obrazu systému už jen stačilo přeinstalovat všech 120 klientských desktopů s Windowsy a od té doby to šlapalo jako hodinky.

spasitel

« Odpověď #147 kdy: 12. 01. 2017, 20:31:10 »
JardaP:
no tahleta:

spasitel

« Odpověď #148 kdy: 12. 01. 2017, 20:32:52 »
nevim proc to nezobrazi. zkusim to jako link:
https://www.instagram.com/p/BO8BI97lVUJ/?taken-by=jardap

ByCzech

• 1 861
    • Zobrazit profil
« Odpověď #149 kdy: 12. 01. 2017, 20:34:44 »
jardo co ta frajerka?

To nemůžeš tak nejednoznačně obzvlášť ajťákovi! Musíš říct přesnou verzi, včetně vývojových, zkušebních a demo verzí :D :D :D