Digitální licence Windows 11 a přesun do KVM

Viem ze dig. licencie su viazane na HW a product key je ulozeny v UEFI. Cize ked reinstalujes Win 11, tak nemusis zadavat key a Win sa aktivuje sam po pripojeni na internet.
Kupil som PC, kde je dig. licencia na Win 11.
Na PC som nainstaloval proxmox a Win 11 budem davat do KVM
AI tvrdi, ze je mozne pouzit product key z Win 11, ktory bol na PC, ale moze to byt problemove.
Kedze v KVM je uplne iny HW a licencia je viazana na fyzicky HW.
Jedna z moznosti bola zadat product key pocas, resp po instalacii win, ale tento kluc nebol akceptovany.

Pred nedavnom som cital jeden clanok, kde robil chlapik podobne to co ja. Tiez mu virtual neakceptoval licenciu, tak cez telefon do microsoftu mu to aktivovali aj na virtual.

Nevie niekto ako postupovat pri takychto pripadoch ?
Kupovat licenciu nechcem

Zatial som to aktivoval cez MAS skript  ::)

RDa

• 3 081
    • Zobrazit profil
Re:Digitální licence Windows 11 a přesun do KVM
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 10:47:33 »
Budu řešit to samé s W10, jen s čistým qemu jako VM.

Mám tohle poznačený jako co je třeba:

How to use Windows 10 OEM license in libvirt VM
https://gist.github.com/Informatic/49bd034d43e054bd1d8d4fec38c305ec

Passing Through Hardcoded Windows SLIC License from Physical Host to VM
https://forum.proxmox.com/threads/passing-through-hardcoded-windows-slic-license-from-physical-host-to-vm.162685/

Q: Win10Pro VM Guest install / "Bios" Activation key?
https://forum.proxmox.com/threads/q-win10pro-vm-guest-install-bios-activation-key.47873/

rmrf

• 108
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 10:50:55 »
Taky ty Windowsy můžeš provozovat neaktivované. Kromě nějakých blbostí, jako je nastavení pozadí apod., fungují bez problémů.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 11:05:26 »
Myslím, že OEM licence Windows nezakazuje provozovat je ve virtuálu, musí to být ale stále na tom původním počítači.

Postupujte stejně, jako v tom článku – aktivujte Windows telefonicky. Microsoft technicky toleruje několik změn hardwaru, na kterém běží Windows – třeba kvůli reklamacím hardwaru řešeným výměnou. Akorát vás v některých případech donutí do té telefonické aktivace, ale ta v takových případech projde.

Provozovat neaktivovaná Windows mi nedává smysl. Chodí na ně vůbec aktualizace? Navíc to působí blbě, když to někdo uvidí, a zbytečně se tím zvyšuje riziko nějakých problémů (ať technických, že v těch Windows něco nebude fungovat, tak právních, že budete muset dokládat, že tu licenci opravdu máte).

Re:Digitalni licence Win 11 a přesun na KVM
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 11:23:59 »
Přesto, že jste zmiňoval historku s chlapíkem a aktivací, tak to s OEM licencí (k vašemu počítači) oficiálně nejde.
Vícekrát jsem to během let i třeba s kolegy zjišťoval, například pro běh v Parallels na Macu, KVM/QEMU na Linuxu a odpověď byla vždy negativní. Pokud to má být licenčně v pořádku, potřebujete plnou retail licenci (cca 200 USD za Pro verzi).

Ale pokud se ptáte, jestli je tam technická možnost, tak za určitých podmínek nejspíš ano..
Pokud se jedná o skutečně OEM klíč od nějakého výrobce (např. HP, Lenovo..), tak je typicky vázaný na SLIC (software licensing) ACPI tabulku a metadata (manufacturer, sku atp.) z SMBIOSu.
Mrkněte se na odpovídající dokumentaci k libvirt nebo ekvivalent u čistého QEMU.
https://libvirt.org/formatdomain.html#common-os-element-configuration

Ta metadata z fyzického počítače získáte přes dmidecode. SLIC ACPI tabulku můžete vykopírovat celou z /sys/firmware/acpi/tables/.
Další možnost je pak tak, že je použitý OEM klíč už je v tabulce ACPI tabulce MSDM (tam se nechá najít jako plaintext).

Můžete si to zkusit nastavit ve VM, případně použít klíč a uvidíte, jestli se to chytne. Zkoušel jsem to pro zajímavost před lety (Windows 7, 10) a normálně jsem to rozběhl, Windows ve VM naběhly rovnou aktivované.

Já to v posledních letech moc neřešil, mám buď multiboot s Windows, nebo samostatný počítač. Když mám něco na testování, technickou podporu atp., tak různé verze Windows, co mám třeba v nějakých výchozích šablonách, ve virtuálech vůbec neaktivuji a je to v podstatě jako trial. Omezení nekativovaných Windows pro tohle použití nevadí, a jakmile to nepotřebuji, tak to smáznu a při příštích pokusech to vezmu načisto.

Re:Digitalni licence Win 11 a přesun na KVM
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 11:33:52 »
Přesto, že jste zmiňoval historku s chlapíkem a aktivací, tak to s OEM licencí (k vašemu počítači) oficiálně nejde.
Vícekrát jsem to během let i třeba s kolegy zjišťoval, například pro běh v Parallels na Macu, KVM/QEMU na Linuxu a odpověď byla vždy negativní. Pokud to má být licenčně v pořádku, potřebujete plnou retail licenci (cca 200 USD za Pro verzi).
Řešil jste to v případě Windows 10 nebo Windows 11? To omezení bývalo u starších verzí Windows, ale Windows 10 už bylo možné i v OEM verzi instalovat do virtuálu. Řešilo se to třeba zde: https://forum.root.cz/index.php?topic=24342.15

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 12:46:11 »
Řešil jste to v případě Windows 10 nebo Windows 11? To omezení bývalo u starších verzí Windows, ale Windows 10 už bylo možné i v OEM verzi instalovat do virtuálu. Řešilo se to třeba zde: https://forum.root.cz/index.php?topic=24342.15

Řešil jsem to vícekrát primárně pro Windows 10 (s tím, že 11 jsou víceméně to samé). Dotazy na MS partnery, případně na compliance oddělení ve firmě (a počítám následný dotaz na MS). Výsledek tehdy byl, že v pořádku pro tohle použití (lokální hypervizor na strojích vývojářů a administrátorů) je plná retailová nebo firemní volume licence.
Totéž pak od Parallels, jestli nemají nějaký OEM deal s MS.. "Ne. Kupte si za 200 USD licenci na Online MS Store".

Je tam samozřejmě pořád nějaká možnost, že mohli být papežštější než papež.. nebo partneři chtěli prodat dražší licence, ale úplně bych na to při auditu nesázel :)

Tu pasáž z OEM EULA (nenašel jsem už teď v rychlosti Windows 10, ale 11 je obdobné) ohledně provozu (dedikované) OEM licence ve VM znám.. A interpretovali mi to tak, že je to pro primárně pro vendory těch virtualizací nebo dodavatelé systémů, kteří za určitých podmínek můžou udělat pre-deploy OEM klíčů a navázat je na nějaké identifikátory podobně jako to dělají třeba výrobci počítačů (HP, Dell, Asus). Ale tohle mám zprostředkovaně.

Každopádně to, na co se ptal Darebáček, mi přijde jako trochu jiná věc. Ta existující OEM licence svázaná s použitím na fyzickém hw (koupená např. s notebookem) se nepřenáší do VM, i kdyby běžel na tom samém hw. I když teď poodhlédeme od těch zajímavých technikálií (kopírování ACPI tabulky atp.) nebo jestli použít FPP (retail licence fyzická nebo ESD) případně, jestli tam může být i levnější OEM.. MS prostě licenčně bere běh ve VM jako samostatnou věc.
Jedinou výjimkou jsou pak určité Windows Server edice, které si koupíte OEM se serverem a mají pak třeba povolený určitý počet spuštěných VM s licencovanými Windows, pokud tam běží pod Hyper-V.

RDa

• 3 081
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 14:09:55 »
Totéž pak od Parallels, jestli nemají nějaký OEM deal s MS.. "Ne. Kupte si za 200 USD licenci na Online MS Store".

To je velice spravne.

HW je zde totiz MAC, k tomu jste nikdy nemohli dostat OEM licenci (k sestave, potazmo desce), takze jedina legalni cesta je poridit novou licenci od MS - plnou.

Pokud by se melo jednat o Parallels na Hackintosh sestave, tak naopak puvodni OEM licence, co k dane sestave byla dodana vyrobcem sestavy, bude imho pouzitelna pod vm, v jedne kopii.

A kupovat OEM licence sam pro sebe je totalni nesmysl - prave specifikum te OEM licence je, ze ten kdo ji porizuje (od MS), neni nikdy zaroven tim, kdo ji pouziva, protoze se jedna o urcity druh pasactvi.. ze se to posune nekomu dalsimu.

Ale zpet k tematu - dotaz byl na vestavene digitalni licence - tj. UEFI se SLIC.

RDa

• 3 081
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 14:25:11 »
MS prostě licenčně bere běh ve VM jako samostatnou věc.

Tohle tvrzeni a omezeni z licencnich podminek neobstoji pod soudem v pripade kdy provozujete (jednu) VM instanci.

Je to stejne, jako kdyby vam licence prikazovala pouziti konkretniho vyrobce procesoru (intel), ale zaroven fungovala na vsech (amd a ostatni). Nebo vam licence prikazovala pouzivani jejich SW s uzivatelem jen ve stoje.

Pokud totiz vyrobce sw sam nedorzuje sve licencni podminky - alespon zakladni kontrolou ze nedelate neco nad ramec (jak je tomu napr. u poctu jader cpu), tak je takove ujednani neplatne.

Kontrolovat, zda bezi sw ve VM je jednoduche. A porusovat pak licenci skrze modifikaci sw na odstraneni teto kontroly by uz postizitelne bylo.

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 14:48:47 »
Pokud totiz vyrobce sw sam nedorzuje sve licencni podminky - alespon zakladni kontrolou ze nedelate neco nad ramec (jak je tomu napr. u poctu jader cpu), tak je takove ujednani neplatne.
Na to jste přišel jak?

CPU

• 1 155
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 14:54:12 »
VMware umí tohle:
- softwarem Disk2vhd v2 (už je 3??) zkopírovat disk a udělat z něj VHD, to se dá pak přešupnout na VMware formát
- udělat snímek základní desky a síťové karty

Výsledek:
Běžící OS nepoznal, že se HW změnil, aktivace nespadla a normálně se obnovovala.
Uměl to tuším P2V tool, ale jsou i různé další.

A licenčně, dle zákona je důležitý doklad o nákupu a to, jestli nedošlo k překročení počtu běžících instalaci. Určitě bych si dal velký pozor, abych měl zalicencovaná všechna jádra! A taky, jak chcete prokázat, že to na původní stanici už nepoužíváte?

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 15:22:09 »
Licenci na winblows HW do KVM pres libvirt jsem uspesne dostal.

Univerzalni postup neexistuje, zalezi na konkretni implementaci v te ci one desce (treba u Dellich masin mi nefungovalo to, co slape na OEM desce od Gigabyte).

Michal Smucr ma v principu spravny postup.

Je potreba vycucnout SMBIOS, ACPI a to do KVM propasovat.
Nenechte se vsak zmast vytahnutim seriovyho cisla, to nakonec v mem pripade ani nebylo potrebne, pac probehla digitalni aktivace dle toho SMBIOS a ACPI otisku...

Vecer zkusim dodat primo nastaveni, jaky soubory a kam jsem do KVM musel nacpat.

« Odpověď #12 kdy: Dnes v 18:29:53 »
To by bolo OK, ale momentalne nemam programator na dump biosu a neviem ci by sa mi do toho chcelo.