Nebylo je nutné vycucávat, ty napětí (na baterii i na konektoru na straně telefon) jsem uváděl v prvním příspěvku.
Ale můžu uvést 3 argumenty proč na konektoru je fakt 5V (zopakuju, že telefonemmohu číst napětí a proud na baterii konektoru):
1. Pokud k telefonu připojím powerbanku, tak se na USB je( časem) 9V voltů a světe div se , vidím v usb/voltage_now vidím 8801mV (dokonce to funguje i z výstupu USB-A), ale musel bych vyzkoušet jestli to napětí bude taky takové i po vložení USB měřáku co cesty.
2.pokud připojím powerbanku, opět jako případě 1, už jen podle toho, že součin napětí baterie 4V a proudu 2.2A do baterie musí být nižší než součin proudu do konektoru 1.5A a napětí na konektoru nemůže být pod 6V, jinak by nabíjení mělo třeba 120% účinnost. Minimálně 2W jdou na teplo při 8 voltech (co případne na kabel a co na obvod telefonu se nedá určit měřením na telefonu),
3 Kam jinam by se mohlo napětí změnit z pěti voltů? I kdyby se zvýšilo (co bych viděl), tak by to situaci nikdy nezhoršilo (stačilo by přenášet nižší proud a byly by menší ztráty) a tedy by do baterie musel téct stejný výkon
4. Proč tedy do baterie začne přitékat menší proud v okamžicích připojení druhého zařízení?
4. proud a napětí, (jak opakuju pořád) telefonem čtu na baterii i na konektoru u telefonu. Nebo že by tam byl druhý měnič, který by z těch tajných 9/12V snižoval na 5V?
Standa2017:
No to já nevylučuju, že za to může nabíječka jenom, ale pak je mi divné proč na jednom portu je ten telefon schopný odebírat 5V x 2.1A, ale s dvěmi zařízeními se to sníží na 5V x 1.5 A. (nezávisle na pořadí připojení, ale i odpojení, protože i po odpojení se proud vrátí na 2.1A)
Vypadá to že mi asi nezbyde nic jiného než sem vložit časový záznam protokolu průběhu při nabíjení a po připojení druhého zařízení (a ještě ve variantě v různém pořadí)
Připouštím, že za to může i smartphone. Ale můžete někdo nabídnout nějakou teorii, proč se stejnou nabíječkou a stejným kabelem v prvím případě se odebírá 2245mA a v druhém případě 1.5(A). Nebo snad přes USB-C nějaký vycítí druhé zařízení?
Mám i přístup do /sys/class/usbpd/.../ a třeba pdo_h vypíše seznam možných PDO profilů, ale opět neshledal jsem tam rozdíl
Já prostě těm hodnotám věřím, nikdy jsem si nevšiml, že by ukazovaly nepravdu