Rocky nebo Alma

Rocky nebo Alma
« kdy: 27. 04. 2023, 09:50:51 »
Cau, prosim o nazory, co zvolit za CentOS nahradu.

Mam jeste na par mistech CentOS8, ktery jsem sveho casu narychlo zmigroval na Stream a nejak to fungovalo.
Ted ale narazim na divne problemy, ktere pricitam betatest nature CentOS Streamu, treba mi podivne zamrza dnf, nebo rika ze nejde stahnout metadata a po druhem spusteni uz to jde.

Alma nebo Rocky? Prosim o nazory, plusy a minusy, hlavne z pohledu dlouhodobe udrzitelnosti, aby se o ty stroje pokud mozno nikdo nemusel starat, jenom s pravidelnym spustenim ansible playbooku, co zkontroluje nastaveni a udela dnf update.

Dik
« Poslední změna: 27. 04. 2023, 10:09:28 od Petr Krčmář »

Re:Rocky nebo Alma
« Odpověď #1 kdy: 28. 04. 2023, 10:34:37 »
Nevím, jestli ti to nějak pomůže, ale pár měsíců dozadu jsem ze zvědavosti taky hledal, jaká z těch dvou variant je lepší. Víceméně jsem dospěl k názoru, že alespoň v současnosti je to úplně jedno, co použiješ, výsledek bude zhruba stejný. Když by mělo dojít na nějaké striktní rozhodnutí, lidi se o něco víc přikláněli k AlmaLinuxu - údajně o něco rychleji vydává aktualizace (nevím, jestli to stále platí) a je spravován jiným typem organizace (která není vlastněna jedním subjektem a je otevřenější, s lepším výhledem stability do budoucna, s ohledem na komunitu). Ale to jen hrubě parafrázuji :-). Přinejhorším by mělo být snadné přemigrovat na druhou distribuci, ostatně myslím, že na to přímo i poskytují nějaké nástroje pro přechod.

Re:Rocky nebo Alma
« Odpověď #2 kdy: 28. 04. 2023, 20:04:31 »
Tak jak už zaznělo je to vcelku jedno. Jinak co tak sleduji tak Rocky se mi zdá že je mírně oblíbenější.
https://blog.vpsfree.cz/linuxove-distribuce-rocky-linux-rychle-roste-slackware-uplne-zmizel/

A těch 10 AlmaLinux, tak tuším že polovina z toho jsou moje stroje :D
« Poslední změna: 28. 04. 2023, 20:06:29 od kozzi11 »