Doporučte cloudové úložiště

IMB

Doporučte cloudové úložiště
« kdy: 14. 03. 2025, 16:56:10 »
Zkušenost s Cloudem icedrive LIFETIME 2 TB,
nebo jaký jiný Cloud - úložiště doporučujete?
https://www.cloudwards.net/icedrive-lifetime-deal/ 

hknmtt

• 258
    • Zobrazit profil
Re:Doporučte cloudové úložiště
« Odpověď #1 kdy: 14. 03. 2025, 17:46:40 »
Wasabi alebo Backblaze. Cenovo nemaju konkurenciu.

IMB

Cloudové úložiště ICEDRIVE
« Odpověď #2 kdy: 15. 03. 2025, 11:34:50 »
icedrive *** Má někdo recenzi - zkušenost s ICEDRIVE (nyní 40% SLEVA) na LIFETIME - ???

« Odpověď #3 kdy: 16. 03. 2025, 20:09:48 »
Wasabi alebo Backblaze. Cenovo nemaju konkurenciu.

Já jsem tedy přešel k Hetzner Storage Boxes a vyjde mě to podstatně levněji. Backblaze chce 6 USD za TB/měsíc, u Hetznera je 5 TB za 13 USD. Záleží, co člověk potřebuje ale rozhodně bych netvrdil, že nemají konkurenci. Jak pro co.

« Odpověď #4 kdy: 16. 03. 2025, 20:42:25 »
Já jsem tedy přešel k Hetzner Storage Boxes a vyjde mě to podstatně levněji. Backblaze chce 6 USD za TB/měsíc, u Hetznera je 5 TB za 13 USD. Záleží, co člověk potřebuje ale rozhodně bych netvrdil, že nemají konkurenci. Jak pro co.
Hetzner lost customer data and gave 20€ as compensation

« Odpověď #5 kdy: 16. 03. 2025, 20:50:47 »
cokoliv bych poslal nekam na cloud tak si jeste sam zasifruji.
vy se nebojite svoje veci davat ven, nekam do sveta, kde se muze stat cokoliv?
kraviny at jsou klidne na cloudu, ale opravdu dulezite veci mam jen u sebe a v nekolika kopiich
u babicky, u tchyne.

« Odpověď #6 kdy: 16. 03. 2025, 20:51:54 »
Hetzner lost customer data and gave 20€ as compensation

Mám tam zálohy. Druhá kopie je navíc jinde. Takže mi to může být dost srdečně jedno. Proto píši jak na co. Nemluvě o to, že by mě jednak zajímalo, jak dlouho po podobném incidentu podobné věci pořád dokola hodláte řešit a za druhé nevím, co od služby za pár dolarů měsíčně čekáte.

« Odpověď #7 kdy: 16. 03. 2025, 20:52:59 »
kraviny at jsou klidne na cloudu, ale opravdu dulezite veci mam jen u sebe a v nekolika kopiich
u babicky, u tchyne.

On je třeba s rclone a crypt backendem v tomto ohledu nějaký známý zásadní problém?
« Poslední změna: 16. 03. 2025, 20:54:55 od Martin Poljak »

« Odpověď #8 kdy: 16. 03. 2025, 21:28:26 »
u babicky, u tchyne.

Osobně aktuálně již cloud úložiště nevyužívám, ale dřív jsem používal Hetzner storageBox pro offsite zálohy. Bohužel jak objem dat rostl a přišel požadavek na rychlý přístup odkudkoli, tak jsem se přinutil k provozu vlastního serveru v datacentru. To je pro vás asi ideál pro bezpečné uložení dat, kde si za jakýkoli únik nebo ztrátu může člověk sám

« Odpověď #9 kdy: 16. 03. 2025, 21:31:17 »
Mám tam zálohy. Druhá kopie je navíc jinde. Takže mi to může být dost srdečně jedno. Proto píši jak na co. Nemluvě o to, že by mě jednak zajímalo, jak dlouho po podobném incidentu podobné věci pořád dokola hodláte řešit a za druhé nevím, co od služby za pár dolarů měsíčně čekáte.

Tak ono se to za rok(y) nasčítá, jen za roční cenu se dá koupit 6TB disk, nebude sice k dispozici online odkudkoli, ale záleží na využití. Jinak za poloviční cenu co stojí těch 5TB na Hertzner je 5TB na Ulož.to disk, s kterým jde rclone od verze 1.66 také použít. Dříve za tu cenu bylo i 10TB, ale pak se to rozšířilo v zahraničí jako levné úložiště a změnili to.

Svatopluk Vít

• *
  • 30
  • Ajťák, táta a manžel
    • Zobrazit profil
    • Různé info
« Odpověď #10 kdy: 17. 03. 2025, 08:58:37 »
Já mám léta free úložiště (50 GB) u mega.io. Ukládám drobnosti.... Nabízejí i vyšší placené varianty :

• Pro I za cca 8,50 EUR a 2 TB
  • Pro II za cca 17 EUR a 8 TB
  • Pro III za 25 EUR a 16 TB

Pro pamětníky: Je to  KimDotCom (https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Dotcom)

« Odpověď #11 kdy: 17. 03. 2025, 09:32:40 »

Tak ono se to za rok(y) nasčítá, jen za roční cenu se dá koupit 6TB disk, nebude sice k dispozici online odkudkoli, ale záleží na využití. Jinak za poloviční cenu co stojí těch 5TB na Hertzner je 5TB na Ulož.to disk, s kterým jde rclone od verze 1.66 také použít. Dříve za tu cenu bylo i 10TB, ale pak se to rozšířilo v zahraničí jako levné úložiště a změnili to.

Druhou kopii záloh mám právě na lokálních discích. To je to "jinde" :) 

Ulož.to Disk je sice hezký, ale tím rsyncem se moc nechlubí (přesněji řečeno vůbec) a pro mě osobně je docela dost podstatný taky Borg. Proč se tím vlastně nechlubí? Jeden by čekal, že to bude pro určitou skupinu uživatelů celkem výhoda. Skoro bych je podezříval, vzhledem k tomu, jak na webu pořád dokola opakují, jak mají úžasné aplikace, že hlavně proto, aby náhodou nenapadlo je využívat profesionální uživatele. Navíc zrovna k Ulož.to mám na základě několika zkušeností z minula důvěru doslova nulovou.

Ge Bu

« Odpověď #12 kdy: 17. 03. 2025, 10:26:35 »
Určitě je to pořád Kim Dotcom?

Libor

« Odpověď #13 kdy: 17. 03. 2025, 10:29:19 »
Já mám léta free úložiště (50 GB) u mega.io. Ukládám drobnosti.... Nabízejí i vyšší placené varianty :

Určitě je to pořád Kim DotCom? Tak nějak si vzpomínám před léty že Kim z MEGA odešel/byl odejit a pak to provozovali nějací čínani.

« Odpověď #14 kdy: 17. 03. 2025, 11:37:30 »
Druhou kopii záloh mám právě na lokálních discích. To je to "jinde" :) 

Ulož.to Disk je sice hezký, ale tím rsyncem se moc nechlubí (přesněji řečeno vůbec) a pro mě osobně je docela dost podstatný taky Borg. Proč se tím vlastně nechlubí? Jeden by čekal, že to bude pro určitou skupinu uživatelů celkem výhoda. Skoro bych je podezříval, vzhledem k tomu, jak na webu pořád dokola opakují, jak mají úžasné aplikace, že hlavně proto, aby náhodou nenapadlo je využívat profesionální uživatele. Navíc zrovna k Ulož.to mám na základě několika zkušeností z minula důvěru doslova nulovou.

Ano přesně tak, pro většinu nějakých trochu rozumnějších použití to není rozhodování - roční peníze za levný veřejný cloud vs další lokální disk a používá se oboje. Protože se ta data typicky lokálně (disk, NAS v LAN) zazálohují poprvé včetně třeba šifrování a použití archivního formátu, co zajistí, že se neztratí metadata, zachovají se názvy souborů atp. A pak se teprve udělá kopie té prvotní zálohy do cloudu pro případ off-site obnovy.

Jinak k tomu ulož.to, rsync není, ale dobrovolník přidal backend pro rclone s použitím jejich API. Takže možná proto se s tím sami nechlubí.
https://rclone.org/ulozto/
https://github.com/rclone/rclone/pull/7552

Verze API se zdá, že mají dvě. První (stabilní), co právě používá ten rclone backend, která uploaduje vždycky celý soubor v jednom requestu (bezva ;) ). A pak (betu), která už umí i klasicky chunky a commit pro složení na serveru.
https://uloz.to/upload-resumable-api-beta

Jinak ty poznámky ohledně rate limitingu na to API jsou taky bezva.
"Uloz.to rate limits access to the API, but exact details are undisclosed. Practical testing reveals that hitting the rate limit during normal use is very rare, although not impossible with higher number of concurrently uploaded files."
Další věc je, že to zřejmě přes definované API nedokáže vracet volné místo, minimálně v tom rclone backendu.

Nebo třeba u toho resumable API to, že když to sezná, že jde o "divný" request (geolokace, rate?), tak to pošle odkaz na webovou captchu, což je přesně super pro nějaké automatické synchronizační úlohy.

Jako asi pokud si to někdo rozběhá pro své soukromé použití a počítá s tím, že tam tyhle věci jsou a má to jako další levné odkladiště, tak v pohodě. Ale v téhle fázi mi to prostě nedává moc smysl úplně srovnávat třeba s Hetznerem, případně aby to inzerovali jako "profi" řešení a řekli si o stejné peníze.