Pokud tě irituje, že tam nebudeš mít i3wm, že filesystem je case insensitive (by default), že nemůžeš trávit hodiny nastavováním „svého“ prostředí, že při zjištění, že cut, sed atd. nemají 100% stejné přepínače jako ty z GNU, ti prolétne hlavou něco o deb*lech, kteří používají něco jiného jež GNU, pokud si rveš vlasy, že ti nejde pustit systemctl nebo marně hledáš něco v /etc/init.d/ atd. atd. Zkrátka pokud si myslíš, že Linux je jediná správná cesta, tak to fakt nezkoušej, protože patrně dopadneš jak někteří ti, co psali přede mnou.
Po 15 letech kombinace Win/Lin/fBSD na desktopu jsem s obavami přešel na MacOS a není cesty zpět. Ono tím, že jsem byl v BSD jako doma navíc jsem pár let používal emacs, tak už před tím jsem měl srovnání a věděl, že Linux není jediná cesta a rozhodně není nejlepší, takže jsem byl zatížen předsudky.  
Virtualizaci používám minimálně. Asi nejlepší co do integrace s prostředím je Parallels (cca 55€/rok), ale v posledních letech to pustím max 2x do roka (potřebuju pustit něco na Win nebo nějakou binárku v Linuxu). V podstatě si vystačím s homebrew, pokud potřebuju něco z BSD nebo Linuxu. Jinak nginx, postgresql, podman/docker, vscode, sublime a pod. bez problému. Aktuálně mám nainstalováno něco přes 300 homebrew balíčků (vč. tmux, screen, qt, gtk, vala, rust, lua, ruby, go, node, cmake, autotools, zeromq, sqlite, brotli, a další knihovny, platformio, whisper...). 
Jinak při výběru konfigurace pro normální vývoj doporučuji disk 1+TB (začátečník by se asi na rok/dva spokojil s 500GB)