A jaký je tvůj cíl?
Mym cilem vzdycky bylo vnest do oboru neco noveho a uzitecneho. Ovsem ne za kazdou cenu.
Pokud je tvým cílem nějakou z těch věcí zrealizovat čistě pro radost svoji a ostatních lidí, ale nechceš se učit programovat, tak pokud je to dobrý nápad, určitě seženeš někoho, kdo by se do toho coby opensource pustil.
Mam napady, co jsou takovy v podstate malickosti, ze kvuli nim nema cenu se ucit programovat. Daly by se timto zpusobem zrealizovat. Nejlip asi kdyz o nich presvedcim nejakou ochotnou opensource skupinu.
Pokud je tvým cílem na tom vydělat peníze, tak to bude těžký, pokud sám nebudeš programovat - shánění kapitálu nebude lehké, dokud nebudeš mít v ruce vůbec nic. Samotný nápad žádnou velkou cenu nemá, i když si spousta lidí myslí opak 
S vydelkem penez je to asi opravdu tezke. Dival jsem se na porad o tech 3 investorech, jak bezel v cesky TV. To, do ceho ti investori sli, byly veci, ktery uz v podstate byly hotovy, pokud mozno zabezpeceny proti konkurenci (napr. patentem) a potrebovaly proste financni injekci nebo kontakty na velky rozjezd.
Co se tyka napadu, tak je asi pravda, co psal lenin o tom, ze 95% vsech napadu nejsou realizovatelny s efektivnim financnim ziskem - bud jsou to takovy malickosti, ktery v podstate ani nema cenu rozjizdet jako produkt. Nebo jsou to veci, ktere uz maji nebo snadno mohou mit primou nebo neprimou konkurenci. Anebo jsou to veci, ktere maji na svou realizovatelnost jeste cas (treba z duvodu toho, ze soucasny stav IT technologii by byl prekazkou pro rozjezd takoveho produktu - mel by napr. vysoke naklady).
Ale prosim vas, to je jen muj uhel pohledu, ktery je zalozen na tom, co jsem slysel nebo videl, ale nikdy jsem to osobne nezkousel, tak to berte s rezervou

A kdybych to delal pro penize, take bych chtel, aby to delalo radost mne i ostatnim. Bohuzel, delat veci pro penize se s radosti nemusi vzdy slucovat, protoze kazdy ekonomicky subjekt, kdyz chce byt uspesny, se musi drzet ekonomickych zakonitosti. (Sun Microsystems, at se to komu libi nebo ne, musel byt prodan jine firme. A jsem osobne rad, ze tou firmou nakonec byla Oracle nez Microsoft). Takze pokud bych to chtel delat pro penize i pro radost, musel bych zvolit takovy jakoby kompromis, aby firma byla ekonomicky uspesna a zaroven aby prinasela radost ostatnim (a to je docela kontroverzni tema).
No a pokud se chceš naučit programovat, tak nejlíp se to naučíš právě realizací některýho svýho nápadu. Nejblběji jsou na tom imho lidi, kteří se ptají "a co mám programovat?" a nejlíp ti, kteří se ptají "chci napsat XY, ale zasekl jsem se u AB". Navíc až uvidíš svůj nápad zrealizovanej, můžu ti garantovat, že ti to udělá velkou radost a dá pocit zadostiučinění, oboje je k úspěchu potřeba 
Proto se chci naucit programovat. Abych realizoval sve napady. Ach jo. Vsechny ty ucebnice programovani pouzivaji priklady, ktery vubec nejsou zabavny. A na realizaci nektereho svyho napadu budu muset umet uz hodne z programovani. Tady pomuze jen trpelivost. Budu se tim hold muset nejak prokousat. Takovou radost, ze napisu par radek prikazu a ono to funguje, tak tu uz mam tak nejak za sebou.