Ještě dvě-tři poznámky:
1) stejný efekt, tzn. papír založený/nezaložený, by mohl vyvolat nějaký bordel v hloubi zásobníku zcela mimo čidlo, pokud zabrání doražení papíru na fyzický doraz (vnitřní svislou plastovou stěnu zásobníku, která je dokonale pravoúhlá v obou rovinách).
2) rozhodující moment čidla papíru v zásobníku je poslední snad 2-3 milimetry před fyzickou vnitřní stěnou (dorazem pro vložený papír). Nabízí se nápad, jestli třeba není problém v tom, že je papír kratší, nebo že zarážka na vnějším konci zásobníku = šedá plastová packa uprostřed hned za výklopnými dvířky, nedrží správnou vzdálenost. Že nechá papíru moc velkou volnost. Zdá se, že papír co mám teď založený, je úplně přesně správně dlouhý (na milimetr). A ta zarážka se sice dá vytáhnout víc ven, ale jenom při dvířkách dokořán otevřených (vodorovných, jako padací most). A i v takové situaci má zarážka na své pojezdové dráze citelně hmatné "aretované polohy" (nějaké zuby, do kterých na dráze při posuvu zaskakuje) - evidentně pro A4, letter a legal. Když přibouchnete dvířka, zarážka přesně zaklapne do aretované polohy pro A4. (Zkusil jsem ji naschvál o 2 mm povytáhnout. Zaklapla na A4 bez pardonu.) Tzn. ta tiskárna je vyloženě stavěná přesně na A4 :-) Chcete-li založit "americké" delší formáty papíru, tak jedině při otevřených dvířkách zásobníku... a vůle tam není pravděpodobná.
3) pokud se aktivuje čidlo "došel papír v zásobníku", tiskárna říká jednoznačně, že došel papír, založte nějaký papír. A nevšiml jsem si, že by tam byl nějaký manuální override přes panel/menu. Prostě nemáš papír, tak netiskneš, a neokecáš to.
= jak říkají ostatní: popisovaný příznak odpovídá spíš situaci, kdy je tiskárna nakonfigurovaná (přes panel nebo WWW GUI) na jiný formát, než který indikují přicházející joby. Nebo očekává papír (podle indikace v přišedší tiskové úloze) v jiném zásobníku, než kde ho ve skutečnosti má. Zásobníky jsou v tiskových datových formátech určeny prostým pořadovým číslem: 1, 2 (atd.) Tahle tiskárna má na stropě hlavního zásobníku taky nějaký minimální naváděcí slot pro obálky/štítky nebo co. Takže teoreticky může cca legitimně očekávat papír v jiném zásobníku. Aby k takové situaci došlo při kopírování = v rámci multifunkčního zařízení, považuji za nepravděpodobné. Pokud se to potvrdí, označil bych to za softwarový bug (formát zůstane viset ve vnitřní konfiguraci z nějakého předchozího jobu co přišel z počítače). Určitě je k dispozici update firmwaru. Mimochodem pokud bych měl podezření na nějakou nekonzistenci v lokální konfiguraci tiskárny, hledal bych "reset to factory default settings".
Taky se tenhle detail popisu problému může nepotvrdit - jakožto dlouholetá technická podpora zásadně nevěřím užovkám popisy problému bezezbytku. Uživatelé často nemají při řešení problému potřebnou sebekázeň pečlivého troubleshootera, nemají náladu problém řešit, radši si vycucají z prstu detailní pohádku, aby někdo přijel a problém za ně vyřešil. Kdyby to uživatel dokázal vyřešit sám, nevolal by Vás :-) Někteří uživatelé mají opravdu bujnou fantazii. Vzácností je spíš popis, který sedí bezezbytku. A nemyslím to nutně zle, mám pochopení, je to moje práce.
Popravdě i po těch letech sám u sebe bojuji při řešení problémů se sklonem, stanovovat nějakou třeba i dílčí diagnózu dřív, než jsem k závěru došel na základě nezpochybnitelného řetízku testů (někdy i opakovaných, pokud se problém projevuje stochasticky, v horším případě vzácně).