Osobně bych na root-u očekával spíš protinávrh, jak podobnou službu udělat jinak tak aby byla důvěryhodná.
Je jasné, že té důvěryhodnosti, by v české kotliné neskutečně pomohla decentralizace, mám totiž pocit že prodejnímy provozovately webů se to tu jen hemží. Prostě by takováto sluźba neměla mít centrální server, jinak lze zmáčknout nebo uplatit jeho provozovatele, a plnit tam nepravdy.
Dobře, technologie decentralizovaných webů již existují, i když mám pocit , že minimálně 50% čtenářů root-u o nich kupodivu neví.
Jak zajistit, že informace které se tam píši jsou pravdivé a psali je skutečně (ty role) které je měli psát ?
Netvrdím, že to, se zachováním anonymity pisatele lze, ale zatím mě napadá toto: Chtělo by to podobnou technologii jako mají některé kryptoměny. Zatím nevím přesně jak, snad něco jako že by zpráva mohla být podepsána klíčem (adresou krypto-peněženky již existující a opensource kryptoměny), na které je určitá částka, to jsou věci které si lze zkontrolovat veřejně. Sice to říká jen to, že podepisovatel tohoto oznámení disponuje těmito penězi, nic víc, o té pravdivosti to moc říkat nemusí, ALE pokud těch zpráv bude hodně a byli by na objednávku, tak budou podepsány timtéž klíčem, nebo na těch adresách bude málo peněz, nebo ten kdo si to objednal musí uložit hodně peněz.
netvrdím, že to tu pravdivost zajistí, jen tvrdím to, že to prodraží podvod.
Také netvrdím že toto je spásné řešení, ale zde na rootu, pokud tu nejsou jen kresliči frontendů, tak by se třeba postupným vylepšováním (evoluce) mohl vyvynout nápad jak podobnou věc udělat bez centrální autority a důvěryhodně, třeba právě zapomocí kryptografie a tím i zatopit těm, které takové hlouposti dělají na kšeft.